Skladba podlahy-el. podlahové kúrenie

Ahojte, prosím viete niekto poradiť ohľadne zloženia podlahy pri elektrickom podl. kúrení. Viem, že tu je toho veľa popísaného,ale nejak som nikde nenašla tú skladbu, ktorú chcú do domu spraviť nám. Tak by som bola vďačná za každý názor, prípadne radu... Takže skladba podlahy je: 1. základová platňa, 2. penetrák, 3. ipa, 4. fólia, 5. polystyrén 2x5 cm, 6. betón, 7. nejaká "odrazová fólia" a elektrické káble, 8. anhydrid, 9. dlažba alebo laminát. Čítala som si nejaké diskusie, ale túto skladbu som nejak nikde nenašla :-| Chcem sa spýtať, či je naozaj potrebné dávať fóliu aj medzi polystyrén a betón. A či je táto skladba vhodná na elektrické káble, prípadne čo by trebalo zmeniť. ĎAKUJEM
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
2x5 polystyrenu je malo na elektricku podlahovku, ak sa da, tak pridajte viac ahoj
Odpovedať
Profilova fotka
fóliu medzi EPS a betón treba. EPS by zatiekol. 10 cm je ale málo. Aspoň 15 dajte. Inak je to OK.
Odpovedať
Bohužiaľ :( viac sa už nedá - podlahu už nemôžeme navýšiť...
Odpovedať
@misiacik_ ak sa neda viac odporucam ist do sedeho podlah.eps
Odpovedať
@halagacka.peter a tá skladba je teda ok? Niekde som videla, že sa dávajú aj kari siete na fóliu nad polystyrénom. Je to potrebné? A viete aj koľko cm vrstvy betónu a anhydridu by mali dávať?
Odpovedať
Profilova fotka
Ospravedlnujem sa prehliadol som.Ano poter vystuzeny sietovinou.napr.4cm.Zvazoval by som moznost skladby bez ahydridu.
Odpovedať
@halagacka.peter a keby tam nedali tú sieťovinu...je to nejaký veľký problém? Prečo bez anhydridu? Pretože tú kari sieť vôôôbec nespomínali :-|
Odpovedať
@misiacik_ Do anhydritu nesmie ísť kari. Dokonca ani betónový poter ju nepotrebuje, pokiaľ je pod EPS ako nosná vrstva betón. Na drevenom strope do bet. poteru kari dajte.
Odpovedať
@blacksr Takže je v poriadku to zloženie ako som napísala hore v otázke...teda s tým, že medzi polystyrén a betónový poter by mala ísť ešte nejaká fólia - parozábrana. A dá sa aj nejak univerzálne povedať, že aké hrúbky betónového a anhydridového poteru by sa mali dávať? :-)
Odpovedať
ak sa odrazovou foliou mysli hlinikova, ta je zbytocna, staci obyc, pod eps foliu netreba, ale neuskodi
Odpovedať
@misiacik_ 1. Medzi asfaltovú hydroizoláciu a EPS netreba fóliu. 2. Málo izolácie, hlavne keď máte el. kúrenie. 3. Netreba dávať aj betón anhydrit. Iba jeden poter. Ušetrenú výšku venujte EPSku. 4. Odrazivú fóliu netreba - odrazivosť v podlahe totiž nefunguje. Podvod. Odrazivosť iba vtedy, ak je pred Al vrstvou vzduchová medzera - podlaha ju ale nemá!!! 5. El. káble alebo rúrky vodnej podlahovky - zaliať do poteru. Prípadne dať el. fóie - položia sa na poter pod lamino. Pod dlažbu sa dajú el. rohože do lepidla. Ja však odporúčam vodnú podlahovku - možnosť zmeny zdroja (elektrokotol => tep. čerpadlo atď.) 6. Pod poter parozábranu. Hocijakú lacnú.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr zo vsetkym suhlas.Predsa len by som aku taku rohos do betonu dal.Par eur navyse a beton nepraska tym su rurky podlahovky(folia) vias chranene.Alebo?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr Ďakujem :) Ideme mať elektrické káble-budú v celom dome (pod dlažbou aj laminom) Máme dom na kľúč a že oni robia podlahu tak, že dajú betón, na to káble a na to ešte anhydridový poter. Celková výška podlahy (od asfaltového poteru až po laminát alebo dlažbu) vychádza 20 cm. A keby sa nedával betónový poter, tak koľko by sme mohli dať polystyrénu a na to koľko cm anhydridového poteru? A keď sú tie káble zaliate v poteri, tak je jedno či na vrch pôjde laminát alebo dlažba? Ešte raz ďakujem za rady...lebo toto je pre mňa španielska dedina ;-) a chcem, aby sa to v rámci možností spravilo čo najlepšie...
Odpovedať
@misiacik_ Oni sú tak zvyknutí... ale platíte vy... Načo 2 potery? Mesto betónového dajte viac EPS. Anhydrit 45 mm zhruba. Podlahovka sa musí dimenzovať na to, akú krytinu chcete. Kde bude lamino, drevo - tam dať väčší výkon resp. hustejšie rúrky. Určuje sa to výpočtom. Aby bol nábeh teploty rýchlejší, keďže drevo / lamino viac bránia prestupu tepla než dlažba / PVC / vinyl.
Odpovedať
@misiacik_ A koľko ročne prekúrite elektriny? Keď sa nebojíte dať káble. Nikdy v budúcnosti nebudete môcť dať plyn, kotol na drevo. MUSÍTE kúriť elektrinou. Ak by ste dali vodné rúrky, môžete začať elektrokotlom a v budúcnosti zameniť za iné.
Odpovedať
@blacksr Veď mne to prišlo divné, že dva potery ;-) Takže im poviem, nech navýšia polystyrén, naň nech dajú káble a zalejú to anhydridom. Budeme mať aj krb s prieduchmi a vykurovať chceme aj týmto spôsobom. Ten spôsob vykurovania už nezmeníme, ale chcela by som, aby sa to aspoň spravilo najlepším možným spôsobom. A keď bude napr. 12 cm polystyrénu, tak aký by mal byť - myslím pevnosť toho polysstyrénu. ;-)
Odpovedať
@misiacik_ Ten bet. poter a anhydrit mali byť ako hrubé pôvodne? Pevnosť dajte 150 S - má nižšiu tep. vodivosť než bežný 100 S. Plus zatepliť sokel a základy asi 40 cm pod zem.
Odpovedať
to tusim vidim prvy krat, ze dva potery, beton+anhydrit, vyznam?
Odpovedať
@kriloter netuším aký to má význam, len viem, že takto to robia oni...mne sa to nejak nezdalo, tak sa pýtam, aby sme si mohli povedať ako to chceme my ;-) @blacksr to neviem presne - celkovo to malo mať 20 cm - myslím, že vraveli, že betón bude mať asi 4 - 5 cm a potom anhydrid nejaké 3-4 cm. Ale to si naozaj nie som istá :-( Sokel-základy zateplíme ;-)
Odpovedať
@misiacik_ pouzi 2x7 cm EPS 150 S, alebo je aj sedy 100 S. Na to folia, na to kable a anhydrid. min. pre anhydid je 35 mm, rataj 40 az 45 mm, a na to finalna podlaha - ci uz lamino 7 az 9 mm alebo dlazba s lepidlom cca 13 - 15 mm.
Odpovedať
A ešte jedna otázka - už trošku mimo témy ale predsa :-D Omietky chcú robiť pred anhydr. poterom. Tak sa chcem spýtať, že ak chcú omietky robiť predtým, tak môže tam byť naukladaný polystyrén a po ňom budú behať a robiť tie omietky? Asi blbá otázka :-D ale chcela by som vedieť postup prác... Naozaj vám ďakujem za pomoc a všetky rady ;-)
Odpovedať
@misiacik_ Nie. EPS pokladať až keď omietky obschnú. Lebo pod poterom bude chladno a kondenzovala by vzdušná vlhkosť pod ním veeeľmi masívne.
Odpovedať
@blacksr A keď už máme penetrák a Ipu spravené, tak to nevadí? Teraz by sa teda mali omietky, potom poukladať polystyrén, fóliu, káble a zaliať to anhydridom?
Odpovedať
@misiacik_ tak
Odpovedať
@blacksr Veľmi pekne ďakujem za rady ;-) Už som len zvedavá, či budú zase frflať, keď za nimi prídem s touto zmenou :-D
Odpovedať
trochu zvlastna skladba podlahy, dva druhy poteru urcite nedavat, lepsie je kable nezalievat do poteru, ale polozit vykurovacie folie na poter, anhydrit nepotrebuje kari siete
Odpovedať
@blacksr @mr79 Mám ešte jednu prosbu o radu :-) Viete mi povedať ako by sa dali prichytiť tie káble o polystyrén? Lebo tí majstri mi tvrdia, že predtým to dávali na nejakú podložku,ktorú "prišróbovali" o betón a že o polysyrén si to nevedia predstaviť spraviť, že to nebude držať... A že ten pôvodný postup, čo som písala hore im povedali a doporučili "odborníci", čo s tým pracujú.
Odpovedať
@misiacik_ tak to su fakt "majstri" . Riesit sa to da rozne. Existuju aj specialne podlozky, podobne ako systemova doska pre vodnu podlahovku, ale su drahe. Staci silnejdis lepiaca paska, tmel alebo take U-cka na koncoch s hrotom ako rybarsky hacik aky sa to nevytahovalo.
Odpovedať
@mr79 a ked to tými háčikmi prichytia o polystyrén, nebude sa to "vyplavovať" s tým polystyrénom pri liatí anhydridového poteru??? :-|
Odpovedať
@misiacik_ háčiky sú ozubené, to nevypláva. Alebo sa použijú nalepovacie lišty, páska.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?