Samopokladka dlzaby

Dobry den, pri zariadovani domu chcem usetrit co mozno najviac a prave doslo na podlahy. Samopokladku laminatu som uz vykonaval a zvladol, ale zvazujeme k tomu ako alternativu dlazbu. Ja viem ze je to tazko posudit, ale ako by ste hodnotili narocnost pokladky dlazby pre takeho amaterskeho kutila? Popripade ake "nastroje" alebo pomocky pouzit aby to bolo co najhlahsie. Dakujem.
Odpovedať
1
2
@radottrado pripnem sa, mozno okrem posmeskov aj dakto poradi...
Odpovedať
@radottrado @milan_toman Otvorte si youtube - je tam kopec návodov a inštruktážnych videí. Lepšie raz vidieť, ako keby ti to tu mal niekto popisovať. Svojpomoc je práca typu pokus-omyl. Prvý krát to nebude dokonalé, ale dá sa to zvládnuť.
Odpovedať
@radottrado ja som to minulého roku robil prvý krát v živote sám, môžem povedať, že sa to dá celkom v pohode, zvlásť ak máš dobre rovnú podlahu a použiješ nejaký z tých "leveling" systémov nie je to nič náročné. Veľa robí aj veľkosť dlažby, čím väčšia tým ťažia manipulácia 🙂 ja som si vystačil okrem základu ako vedro a miešadlo s vodováhou (dlhá, krátka), hrebeň, kelňa, gumové kladivo, krížiky a prísavka na dvíhanie a pokládku dlažby (nemal som leveling systém 🙂 ) a samozrejme veci k špárovaniu.
Odpovedať
Profilova fotka
Vsetko co pise @sousedekovci89 plus rezacka nemusi byt top zalezi od dlazby ale aby sa dalo k nej koliesko kupit a este flexa a diamantovy kotuc. Nezabudni snurku na vynesenie roviny. Nieje to nic zlozite ked si trosku sikovny.
Odpovedať
@radottrado sused tento rok vybral 74m2 dlazby a nahradil ju laminatovou podlahou. Skuste si to este vyskusat/overit, nie kazdemu studena dlazba vyhovuje.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja nie som velmi zrucny a na toho by som si netrufol aby som pocuval od zeny ako som to dovrzal. Pokial si ale zrucny a veris si, mas dobre naradie tak hura do toho
Odpovedať
@radottrado potvrdzujem to čo napísal @wolodymyr na rezačku som zabudol samozrejme s vymeniteľným kolieskom. Ja som kúpil takú za cca 40 € na 60 cm dlažbu max a som spokojný, už som aj menil koliesko ale to pôvodné zvládlo toho dosť na svoju cenovú kategóriu. A samozrejme zabudol som aj na flexu, čo odporúčam je neísť po najlacnejších diamantových kotúčoch a radšej trošku priplatiť, tie najlacnejšie väčšinou veľmi málo vydržia 🙂
Odpovedať
@radottrado ak si co len trochu zručný, zvládneš to. Robila som aj dlazbu aj obklad. Ak vezmeš radu od ženy - polovica úspechu je dobrý podklad. Ak sa da, vylej nivelackou, výrazne to pomôže pri naslednej pokladke, neoplatí sa šetriť na tom. (Mam skúsenosť aj aj). Dlažbu vyberaj nie príliš veľkú, a ak sa ozaj bojis, kup rektifikovanu. Robila som aj s "normalnou", aj s rektif. a teda pre amatera to bol značný rozdiel, fakt sa robilo výborne, ked ma dlaždica úplne presné hrany a ziadne prehnutia. Alebo si kup ten samonivelacny systém - stoji to sice dakych 50 ecok, ale verim tomu, ze to je dobra pomocka.
Odpovedať
Leveling na bazosi kupis sj lacnejsie, ako za 50e, (myslim klieste, spony, kliny)...
Odpovedať
Klieste na levelig niesu nutne. Tisicky spon som zatiahol rukou, klieste mam a nepouzivam. Pre mna to je haraburda naviac.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Ako tu píšu na nete je kopa videí o kladení. Ja som sa tiež odhodlával dlho až som sa do toho pustil. Leveling mi pomohol určite. Pri tých cenách za prácu obkladača sa rýchlo presvedčíš 🙂 Obkladač sa bude ponáhľať na ďalšie fušky a môže to byť horšie ako svojpomocne.
Odpovedať
@kejsix kliešťami dotiahneš výrazne viac ako iba prstami. tiež som to tak robil, že najprv som predbežne dotiahol manuálne, potom kliešťami finálne. @radottrado inak odporúčam systém Levelys. mal som systém kliny+kliešte, nabudúce by som asi išiel do systému maticového. samozrejme podlaha úplne zrovnaná nivelačkou. tam sa nemáš kde pomýliť. minimálna vrstva lepidla na dlažbe, minimálna na podlahe, levelysom dorovnáš. na špárovanie ten gumený bazmek (hladítko?), je to fajn vylepšenie oproti narezaným špongiovým hladítkam. ako ti píšu, na youtube máš xyz videí, treba to pozrieť. niektoré sú viac, iné menej použiteľné (najlepšie je, keď také videá natáčajú experti, čo to robia prvý krát a učili sa to podľa youtubu)... základný predpoklad je aká taká manuálna zručnosť a zmysel pre dôslednosť, precíznosť. aby ťa s tým manželka neposlala do... kade ľahšie... a aby si sa sám nepozeral ďalšie roky na dovrzanú podlahu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@worker_falcon To je možné že viac, ale načo, ak je za mnou rovina? Mňa to zdržuje.
Odpovedať
@matko291 presne tú tmavohnedá dlažbu som dával aj ja. Meranti roble. Bol som po ňu v PL za 12€/m2. Je veľmi pekná (aj ty si ju pekne položil). K veci ale. Tiež som chcel pri dome ušetriť čo najviac a tak som si dlažby a obklady položil sám. Všetci to chvália že pekná robota. Rezal mi to ale kamoš na lúči. S rezačkou treba asi aj vedieť. Keby som nemal takú možnosť tak si možno kúpim nejakú stolovú pílu - ale neviem ako to reže. Leveling system je super. Ja som to urobil tak, že som pred kúpeľňami najprv položil 20m2 dlažby v záhradnom domčeku (tej meranti), tam som si vychytal muchy a potom až robil kúpeľne. Na prvýkrát by som sa asi bál robiť kúpeľne sám. Predsalen je to aspoň na 5-15 rokov a nechce to človek doj.bať. Dôležité sú tie rezy podľa mňa. Rovinu urobíš.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 Väčšinu rezov schovás predsa pod listu alebo soklik. Dôležité pre mňa bolo lepidlo aj na podlahe ale aj na dlažbe. Keď som chcel dlažbu už položené chcel odobrať mal si co robiť ako sa nacucne 🙂. Keď bolo ešte lepidlo čerstvé už položena dlažba dunela keď som poklepal, keď lepidlo vytuhlo je to zvuk ako keď buchas po betóne, nič neduni
Odpovedať
@matko291 áno, niektoré schováš, no najmä pri obklad nie. V rohu jeden schováš druhý je vidno.
Odpovedať
tiez som si robil sam, dlazbu v kupelni, chodbe, technickej, wc a obklady v kupelni. zacni v tam kde ti najmenej budu vadit nedokonalosti. (napr technicka). 1. Lepidlo som pouzil atlas geoflex, s ktorym sa mi robilo velmi dobre a nebolo ani drahe. 2. Ja som kupoval cisto gresovu dlazbu/obklady. prva a lacna rezacka isla rovno do kosa, druhu som bral kaufmann a s nou sa rezalo paradne. 3. Vonkajsie hrany som robil vsetky na jolly specialnym kotucom a malou karboskou 4. Nezabudni na laser a nivelacnu sadu ked je zaujem mozem pozriet presne nazvy naradia. Ak to chces mat naozaj pekne bude ta to stat asi 2x tolko casu ako keby to robil obkladac, ale bude to stat za to, teda ak si aspon trochu sikovny.
Odpovedať
@igor256 vo vnútornom či vonkajšom rohu?
Odpovedať
Profilova fotka
Zvládol som to aj ja, síce za pomoci švagra, ale nie je to také ťažké, len sa treba sústrediť a mať dobré náradíčko
Odpovedať
@sousedekovci89 vnutornom schovas 1 stranu, tak som to myslel. vo vonkajsom toho moc neschovas, teda eventualne do nejakej listy...
Odpovedať
Ahojte, ak by som robil znovu dom a chcel usetrit, nebudem pocuvat ódy na keramicku dlazbu a dam si laminatovu alebo vinylovu podlahu kam sa len da. Dovod? Za relativne kvalitnu dlazbu sme vyvalili plus minus 30 Euro za stvorec. K tomu cena prace, kleber, sparovacka, dalsich 18 Euro. Takze sme pomaly na 50 Eurach za stvorec podlahovej krytiny, hej? Nevyhody: Mam podlahove kurenie, pod poterom samozrejme polystyren. Akekolvek klepnutie o podlahu, suchanie stolicky, dupanie pri chodzi sa prenasa po celom dome. V izbach kam som dal plavajucu podlahu, tento problem neregistrujem, pretoze krytina je maksia a podlozka pod parketami redukuje krocajovy hluk. Tiez mame male dieta a ked sa ucilo chodit, z toho pohladu padu hlavou na tvrdu dlazbu ma mrazi este teraz. Ak by som to robil znovu, kupil by som vinyl (cena okolo 20 Euro) alebo laminat (kvalitny laminat zacina od 10 Euro za stvorec) a naklikal si to sam. Ked to decka za par rokov znicia alebo sa zle vyspim a poviem si ze sa mi ta podlaha nepaci a chcem inu, tak to za par dni vyrvem a naklikam znovu. To vsetko za zlomok obstaravacej ceny dlazby + prace, ktoru si neviem urobit sam. Ked budem chciet niekedy menit dlazbu, nebude to take lahke draha. Urcite by som to nesekal lebo sa bojim poskodenia poteru plneho trubiek podlahovky plus ta kopa spiny a roboty okolo toho. Dlazbu urcite odporucam do kuchyne, vstupnej chodby a kupelne, ale aj tu sa javi vodeodolny vinyl ako skvela alternativa.
Odpovedať
@robo91 ked dnes ludia idu na dizajn, nie na prakticnost.chcu velke leskle plochy v obyvacke. jednoznacne suhlasim. mam vinyl, dnes uz stoji par korun, deti stale len po podlahe sa valaju, hraju sa, ze to poskrabu nevadi, budu mat dvanast, zoberiem sa a vyhodim ten poskrabany vinyl a za den mam novy.
Odpovedať
@igor256 ale veď vnútorný roh potrebuješ aj tak presilikónovať, a tým ak dáš hrany dostatočne natesno pohodlne schováš obe hrany 🙂
Odpovedať
Parada 🙂 Dodalo mi odvahu ze uz to viacero ludi skusalo 😎
Odpovedať
@radottrado pozri si moj album, robil som si sam 200m2 podlah a steny v technickej i kupelke. Samozrejme prvy krat v zivote a dopadlo to na jednicku! Jedine coho banujem je, ze som nemal pomocnika a trapil som sa s tym sam co citim na kolenach doteraz i za pouzitia kolebaciek 😞
Odpovedať
@rkorba ved prave kolenacky to zhorsuju😉 sppsobuju nedokrvenie a boles noh.
Odpovedať
@profistavbari nedokrvenie klbov? No to mi je novinka 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba divne, obkladam ale kolena ma az tak nebolia (teda bolia, ale je to rovnake ako ked dlhsie klacim v C2 hodinu ta bolest je neporovnatelna). Ale boli ma driek 🙂 Na kolena/slachy skus toto: https://doplnky-stravy.heureka.sk/bar... po mesiaci sa chrupavky obnovia a bolest prestane. Mne to neuveritelne pomaha. Toto je verzia pre ludi, ak sa nebojis bezne sa uziva aj konska verzia https://krmivo-a-vitaminy-pre-kone.he... Obsah aj ucinna latka u oboch je rovnaka, prva verzia ma papiere aj pre humano-pouzitie 🙂. Konska pecie lepsie 🙂. Vsetci naokolo co behaju maratony/ultramaratony to zeru uz dlhsie ako 5 rokov...
Odpovedať
@mgx dik taketo koniny som uz pozral 2 pixle ked som staval 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba tak mozes prejst na udrziavaci rezim: raz tyzdenne domaca huspenina (aka studenina) s pivom a cibulou a denne 2lyzice tohto horkeho humusu 🙂. Zmena pride az po mesiaci-dvoch. maj sa!
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?