Renovácia drevených parkiet

Ahojte, len nedávno sme kúpili byt v ktorom sú položené drevené parkety a chceli by sme si ich ponechať. Má niekto z vás skúsenosti z ich renováciou? Majú hrúbku približne 7 - 8 mm a sú lepené v smole - resp. v takom niečom podobnom. Poradíte?
Odpovedať
Profilova fotka
uff.. nasi taketo parkety minuly rok vyhodili, lebo to cierne pod nimi pri chodzi nechavalospinu a koberce bolli zospodu cierne... je ale mozne, ze ty to nemas na tom " prachu" ,ale na tuhom:) kazdopadne, kedysi sme pre znamu renovovali parkety v byte ktory kupili: pozical sa taky speci stroj, ktorým sa chodilo po parketach a vybrusili a vyhladili , vytmelili sa a potom sa min. 2x prelakovali.. vysledok bol dokonaly.. :).
Odpovedať
no vyzerá to skôr ako tuhé, žiadna špina na nich nie je a dokonca sú aj dosť zachovalé, takže by som si ich najradšej nechala. drevo je predsa len drevo. a nevies ci ste to tmelili aj tymi pilinami s lakom alebo iba cistym lakom?
Odpovedať
Profilova fotka
tmelilo sa to tmelom.. pokial sa dobre pamatam...
Odpovedať
uacha, my sme renovovali parketi asi tak, ze sme ich rucne obrusili, namorili proti drevokazom /kdyby nahodou :-)/ a trikrat prelakovali bezfarebnym lakom. netmelili sme, lebo neboli rozvrzane natolko, ze by bolo treba.
Odpovedať
uacha, my sme renovovali parkety asi tak, ze sme ich rucne obrusili, namorili proti drevokazom /kdyby nahodou :-)/ a trikrat prelakovali bezfarebnym lakom. netmelili sme, lebo neboli rozvrzane natolko, ze by bolo treba.
Odpovedať
pardon, ze som to hodila dvakrat, ale ked som si zbadala tie parketi :-D musela som sa opravit :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj :) my sme dali zrekonstruovat 70 rocne dubove parkety /dost hrube- skoro 2 cm/ firme. kedze boli medzi nimi miestami dost velke medzery a pod parketami medzi tramami bolo vselico :-. /vtedy sa tam daval vselijaky "odpad"/, parkety povyberali, hrany vycistili, vyhadzali vsetok ten bordel medzi tramami, na tramy polozili drevotrieskove dosky a na ne nakladli znovu parkety, krasne jednu vedla druhej. chybajuce kusy doplnili novymi. potom prisli s velkou bruskou, vsetko poriadne prebrusili, namorili na hnedo, parkrat prelakovali a bolo hotovo. vyzeraju velmi dobre, strukturu dreva je aj po moreni pekne vidno.
Odpovedať
zdravim vas vsetkych, mam podobny problem. tiez mam origos parkety, na ktorych 10-ky rokov lezali koberce. tie idem vyhadzat a necham zrenovovat parkety. su to take male obdlzniky, verim, ze to bude pekne vyzerat. tiez mi nejake chybaju. buduci tyzden by sa mal na to prist pozriet 1 majster tak som zvedavy co mi na to povie. a hlavne kolko to bude stat :-|
Odpovedať
maruskab, my máme niečo podobné ako vy a rovnakým spôsobom by sme to chceli zrenovovať. koľko vás to vyšlo na m2, prosím ťa?
Odpovedať
Aj ja sa pridám, tiež si ich chceme ponechať, lebo to neklopká tak ako plávajúca, len nám už všade vééľmi vŕzgajú, je možné, že keď sa to zatmelí, to vŕzganie prestane?
Odpovedať
Renovácia parkiet nie je jednoduchá záležitosť. Už keď, treba všetko vyhodiť a dať nový základ, hobru, a na to na novo nalepiť parkety, doplniť chýbajuce. Stojí to za to, efekt je perfektný i keď cena nie zanedbateľná, ale drevo je len drevo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte já bych se chtěla zeptat, jestli nevíte někdo jak vyřešit náš problém..koupili jsme byt a jsou zde docela zachovalé parkety..už tu asi 2roky bydlíme, ale chceme nové podlahy asi plovoucí, jenže problém je že parkety i když jsou hezké jsou zde velké jámy propadlé..co s tím? dá se podlaha nějakým způsobem dát na to nebo se parkety nějak zašroubují do země?Nebo je lepší je vytrhat, nalít beton, vyrovnat a položit novou podlahu? Děkuji za rady..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Nebo nevíte dá se nalít nivelačka na parkety? co by to udělalo? děkuji
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
neviete mi poradit prosim nejaky rychly, lacny a kludne aj docasny sposob osetrenia parkiet, aby nevrzgali? moje 10m dieta je haklive na vrzganie, ked ho v noci chodim kontrolovat, pozerat, prikryt... neustale sa budi, ked odchadzam z izby. inak nam vrzganie nevadi (casom sa pustime do velkej rekonstrukcie). potrebujem len cca 2,5m2 na to, aby som presla od dveri k postielke a aby to nevrzgalo. je nieco, co vylejem na parkety? lepidlo? hoci aj kazdy tyzden? :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@valika_val lacnu moznost vidim v navrtani malej dierky do parkety a natlacit tam nizkoexpanznu penu.alebo to natlacit cez fugu.
Odpovedať
Na to je najlepsie si najst nejaku firmu. Hlavne preto, ze k tomu treba vela - nie prave lacneho naradia. Bral by som len nejakych "bezbordelovych" s vysavacmi na bruskach. Zaplatil by som im za to cenu stredne kvalitnej laminatovej podlahy, viac nie. Raz som to robil v nasom prvom byte. Vybrusit, brusi sa to 3x, hrubo-jemnejsie-hladko, vysparovat, spevnit, hlavne kraje - tie stare komunisticke listy vytrhat a dat tam nieco normalnejsie, sparoval som to lakom zmiesanym s pilinami z brusenia a na to som dal 3 vrstvy 2-zlozkoveho lodneho laku. Odvtedy doba pokrocila, dnes su vraj vyborne a uzasne vosky na drevo, oplati sa znackove. Aj ked sa snazim robit doma sam co sa da, zavolal by som si na to podla moznosti firmu. Dobre urobene parkety maju zivotnost 30 rokov, potom staci cyklus opakovat a zas 30 rokov, oplati sa to urobit poriadne.
Odpovedať
Prosim !!!!!! vedeli by ste mi pomoct a dat radu. Dali sme si robit renovaciu a podlaha ked stojim je celkom pekna, ale ked si kladnem vidim na parketach drobne chybicky. Ked som to povedala parketarovi nieco mi splietal o pravnich podmienkach za akych sa parkety odovzdavaju. Zevraj treba stat a o svetle. Prosim napiste mi za akych podmienok (ake su tie pravne) sa parkety odovzdavaju a ako ma povrch vyzerat. Nech v tom mam jasno a neni to len z jednej strany. Neviem co je pravda.
Odpovedať
Profilova fotka
Hodnotenie kvality podlahy sa robí z pohľadovej výšky za denného svetla, v tom má parketár pravdu. Neviem, akého charakteru sú tie drobné vady, ak je to štruktúra dreva, to nedokáže odstrániť ani kúzelník a ste schopní to napraviť použitím vhodného vosku. V prípade, že je vidieť stopy po brúsení (tenké ryhy), chyba je v nevhodne zvolenom brusive pre finálne vybrúsenie podlahy.
Odpovedať
Drobnulike spinky v laku. To beriem ako drobne vady. Parketar mi tvrdi ze treba pozerat z neviem akej vysky pod neviem akym uhlom. Niekedy mi to pripada akoby si to bol vymislal.
Odpovedať
Profilova fotka
Čerstvo nanesený parketový lak je nutné v prvých niekoľko hodinách (v závislosti od druhu laku)chrániť pred sadaním prachu, takže ak toto nebolo dodržané, zostáva len sa stým zmieriť, alebo znova prebrúsiť najjemnejším brusivom a ešte raz nalakovať. A samozrejme zabrániť prášeniu... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
prosim o radu, ideme rekonstruovat byt, na komplet. v obyvacke su velmi zachovale bukove parkety, kladene do stromceka, bytovka ma 35 rokov a parkety boli uz raz prebrusene a prelakovane pred cca 15 rokmi. vie mi niekto poradit kolko by stala renovacia, robena firmou, komplet brusenie lakovanie atd co treba, iba bez listovania? cena za m2? vytrhavat zrejme nebude treba nic. a vie mi niekto poradit ako dlho trva ta robota, ci jeden den alebo viac? (miestnost ma cca 6 x 4 metre). a este jedna vec, miestnost sa ide stierkovat, asi renovovat parkety az po ostierkovani, nie? dakujem za kazdu radu
Odpovedať
@nyc ako ste dopadli s tou renovaciou parkiet? este len vas to caka ci uz je hotovo? akekolvek infosky ma potesia, akurat to riesim pri byte, ktory kupujeme. Mam strasne velku dilemu, ci tie parkety aj prekladat, alebo len prebrusovat. Prekladanie je dost drahe (svojpomocne to nepripada do uvahy)...preto asi ostaneme len pri bruseni, ale tak dolezite je aj v akom to je cele stave, co este stale nevieme, pretoze sme nevideli celu podlahu (je zatial pod kobercom). Hladam firmu, ktora sa zaobera renovaciou parkiet, vie niekto odporucit? S kym ste boli spokojni?
Odpovedať
Profilova fotka
@lucikan nakoniec nerenovujeme... parkety zakryjeme laminatkou. po prve sme nikoho nezohnali (okrem firmy co to robi strasne draho), po druhe to zaberie vela casu, potrebujeme po prerabke spravit podlahy rychlo, najlepsie za jeden den, aby sme sa mohli nastahovat. myslim si ze je to skoda, ale parkety tam pod podlahou zostanu, keby sme sa v dalekej buducnosti rozhodli nakoniec renovovat... a teraz aspon budeme mat v celom byte rovnaku podlahu. firmu ti viem poradit iba symparkett, maju pobocky po celom slovensku, robia vraj pekne, ale lacne to veru nie je...
Odpovedať
@nyc no my sme sedeli vcera s architektmi a veru ani my do toho nejdeme a hlavne kvoli cene. To prekladanie parkiet je skratka neskutocne drahe a momentalne mimo rozpocet. Tym ze burame steny prekladka by bola u nas nevyhnutna...my ideme dat palubovku, drevo musi byt :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucikan @nyc My sme takto renovovali parkety pred niekolkymi rokmi v byte. Cas podlahy asi 4x3m bola strasne spadnuta, tak sme to dali rozobrat, navysili to do roviny a znova polozili. Boli to bukove parkety, rybinovy vzor. Potom celu izbu 6x4m prelakovali. Stalo to tusim dakych 10 000 sk. Robila to firma z Puchova - renovaparket ci tak akosi...
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 diky za tip @lucikan no teda... my stale zvazujeme, ci do toho ist ci neist, parkety su vydute miestami, cize vytrhat a opat polozit.... zalezi to na cene, celkom dost... este je v hre moznost vytrhat parkety, odlozit pekne do pivnice a o 30 rokov namontovat spat :-D :-D :-D
Odpovedať
Pred par mesiacmi sme tiez mali dilemu ci parkety vyhodit alebo nechat, nakoniec sme ich nechali a v dvoch miestnostiach sme ich aj prelozili, v tretej ostal vzor (rybia kost). Prva foto pred brusenim a lakovanim, ostatne uz po :-D Ako roboty s tym bolo dost, ale ten vysledok stoji zato :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@erich28 a kto ti to robil? my svojpomocne nemozeme (nie je cas) a firmy - palka od 23€ len za pracu za stvorec ma dorazila... :-(
Odpovedať
My sme to robili svojpomocne, najhorsie bolo ocistit parkety od spodu co boli kladene v smole. Tak to je teda riadna palka len za robotu =-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@vivere 32 ..som rád, že aj takéto veci si robia ľudia sami.. :-) tiež sa chystáme, sú to 2 izby a tak sa mi nechce volať firma a platiť prachy.. nemôžeš napísať pár slov, ako ste to robili? predpokladám, že brúsili ručne "na kolenách".. aj ste mali elektrickú brúsku? a aký lak ste použili? ..potrebovali ste aj tmeliť nejaké špáry? ..ďakujem! :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?