Rekonštrukcia starej drevenej podlahy - poraďte firmu

Ahojte, viete poradiť firmu, ktorá by vedela aj odborne poradiť, aj spraviť rekonštrukciu drevenej podlahy (palubovky) v starom dome, keď nám podlaha odspodu vlhne? Máme vysokú spodnú vodu, ale inak je dom suchý, len v jednej izbe je stará podlaha na dvoch miestach vlhká. Chcem to dať spraviť odborne, aby potom voda neprerazila do stien, atď. Okres DS najlepšie asi, lebo dom je tam. Ďakujem.
Odpovedať
@vikusjk nemáte betónovu podlahu? Skvara-hlina a trámy?....
Odpovedať
@tominohorvath myslim, ze pod tym nie je beton. Nerozoberali sme to zatial, kedze sa tam cez vikendy zdrziavame, ale nespime v tej miestnosti kvoli malej, sme len na dvore a zvysok domu je suchy. Predpokladam ale, ze pod tym bude len nejaka hlina, alebo co, tramy a na tom palubovka, stara, uz velmi znicena.
Odpovedať
Firma príde, podlahu vytrhá (tak, že sa dosky už nebudú dať použiť), vyberú podkladové trámy, vyberú násyp - buď je to hlina alebo škvara, budú vás tlačiť do kompletnej vodorovnej hydroizolácie, a keď už na to príde, skončí sa to celkom novou podlahou vrátane tepelnej izolácie. Pokiaľ to chcete lacnejšie a chcete použiť zvyšené nepoškodené dosky, musíte si poškodené miesta sami alebo s nejakým remeselníkom vybrať - tým zistíte, z čoho je násyp a v akom stave sú podkladové trámy. A či sú palubovky na pero+drážku, na polodrážku alebo celkom bez. Pero+drážka sa pri páčení podlahy zničí. Násyp si môžte spraviť nový z keramzitu, niekde si dávajú piesok zmiešaný s vápnom. A chýbajúce dosky máte najlacnejšie z píly. Aby voda neprerazila do stien, musia byť izolované od podložia alebo musíte nechať všetky povrchy priedušné - nikde nepoužiť betón, cement ani polystyrén.
Odpovedať
@wegar podlahu treba vyhodiť celú, takže všetky dosky nové, to budem objednávať riadne palubovku. Ale práve, že nechem betón, príde mi také (ale iba ženským sedliackym rozumom :-N ) lepšie dať tam nejaký štrk, alebo niečo, na to hranoly, medzi ne tepelnú izoláciu a na hranoly palubovku, ale neviem, ako to odizolovať od tej vody. A keď odizolujeme, či to neprejde do stien potom. Pred domom je narazená studňa, takže sa tá voda asi voľakedy odčerpávala, ale teraz sa už roky nepoužíva. Je to žitný ostrov, máme tam spodnú vodu už pomaly meter pod zemou... Preto som chcela firmu, že odbornejšie poradí, lebo sa s mužom doťahujeme, on chce polystyrén ešte zalievať do betónu, čo mne príde nie najlepšie riešenie, chcem to mať teplé a suché
Odpovedať
@vikusjk Aký starý je to dom? Je z pálených tehál, z kameňov alebo z nepálených tehál? Pokiaľ zachováte čo najviac plochy - podlaha + povrchy stien z priedušných materiálov, tak vlhkosť síce do konštrukcie vnikne, ale sa aj odparí a nič sa nestane. Pokiaľ to kompletne a precízne neizolujete a použiteje betón, polystyrén ako izoláciu a cementové omietky, tak si zarobíte na problém so zavĺhaním. Predkovia si k chalupám sadili stromy - tienili a zároveň z podložia vycucli ohromné množstvo vody. Trochu drahšie riešenie je pod palubovky použiť odvetrávacie tvárnice "iglú". A ultradrahé riešenie je penové sklo.
Odpovedať
@wegar dom je cca 60 ročný, ale z čoho je, neviem, asi nejaký kváder a tehla, z čoho sa vtedy stavalo, taký štvorec so sedlovou strechou. Práveže ja som za zachovávanie aj klasicky robených stien, nechcem zatepľovať dom polystyrénom atď, lebo tá stena dýcha, v lete sa krásne nahreje a vnútri je chladno, teda pohltí tú páľavu, je to také fajn. Len táto jedna izba je mokrá. Uvažovala som aj nad nejakou drenážkou na odtekanie vody v zemi, ale kam ju vyviesť... izba je v strede domu. Ja sa obávam, že keď dám len napríklad ten keramzit, na to hranoly, tak tá voda nenatečie tak, že sa ten keramzit "utopí" a zas bude voda až po drevené hranoly? Som v tom lajik, neviem si to predstaviť. Viem, že treba podlahu komplet vyhodiť, vyhĺbiť do zeme aj na 40 cm, prípadne viac dieru, teda vybrať to, čo tam je, nech je to čokoľvek, ale ak sa nám tam bude zbierať voda? Čo si myslím, že sa bude, keďže to drevo vlhne tak, že je tam normálne mokrý fľak.
Odpovedať
@vikusjk Otázka je, ako je tam spádovaný terén, keď vlhne stredná izba. Prasknuté potrubie ste vylúčili? Je odvedená voda z odkvapov ďalej od základov domu? Keramzit sa vzlínajúcou vlhkosťou neutopí, to by tam musela ozaj stúpať hladina vody. Skôr než podlahárov by to chcelo niekoho, kto zistí príčinu zbierania vlhkosti práve na tom mieste a navrhne ako tomu zabrániť. Pokiaľ v okolitých miestnostiach sú podlahy rovnakého zloženia, nie je problém napr. s tvrdou cementovou omietkou alebo dlaždičkami na fasáde? Pod nimi môžu byť tiež steny navlhnuté, ale prejaví sa to na mieste, ktoré je najviac priepustné - tzn. na vnútornej priečke, ktorá nie je obložená.
Odpovedať
@wegar dakujem za tipy, pises rozumne ;) Dom je napodiv suchy, aj steny su suche. Bol temperovany na 10 st v zime aj ked bol neobyvany, bol vzdy urdziavany. Vodovod by som vylucila. Kachlicky na dome nie su, len ta stara brizolitova fasada. V dvoch prednych izbach je podlaha tiez taka stara palubovka, ale v jednej trochu vrzga, ale drevo je ok, v druhej ako nova, ta obyvacka sa kedysi neuzivala tak, ako dnes. Tato izba bola zjavne najprechodnejsia a najuzivanejsia, je v strede a ma dvere na kazdej stene. Pricinu zistime asi ozaj az rozobratim, len sa bojim, ze potom ostaneme s rozbombardovanou chalupou a chodime tadial do dalsich miestnoati, takze to bude zle. Pod tu skvaru ci keramzit by sme mali dat asfaltove pasy, alebo vobec nic take?
Odpovedať
@vikusjk Osobne by som asfaltovú izoláciu nedala a skôr by som sa uberala cestou odvetrania podlahy - najskôr asi tie tvárnice iglú. Inak ani penové sklo nie je nasiakavé a tvorí zároveň tepelnú izoláciu. Brizolitová omietka je tvrdá, obsahuje veľa cementu. Ak je v hrubej vrstve, môže to mať vplyv. Viac sa orientujem na ešte staršie domy, sama bývam v kamennom a tie technológie boli úplne iné, než potom od 60. rokov a dnes - síce sa už používali nejaké izolácie aj počas 1. republiky, ale väčší rozmach to nabralo až po druhej svetovej a od 60. rokov, dovtedy domy "dýchali" všetkými smermi - celou plochou stien, lebo omietky boli vápenné či hlinené a celou plochou podláh. My sa to snažíme zachovať ako sa najviac dá, je to preverené storočiami. Izolácie majú obvykle obmedzenú životnosť - koľkokrát nevydržia ani dve generácie a čo sa spočiatku javí ako super materiál budúcnosti, to sa neskôr ukáže ako zdraviu škodlivé alebo sa objaví nejaká porucha a vlhkosť si nájde cestičku najmenšieho odporu. Pokiaľ sú dosky len ošúchané a nie sú poškodené hmyzom, vŕzganie nie je ten najväčší problém a možno ho zmierniť či odstrániť znovupoložením podlahy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?