Pridať zábranu proti vlhkosti ak predtým nebola?

Ahojte, začal som rozoberať starú podlahu v kuchyni. Treba dodať, že dlážka je asi 80cm nad úrovňou zeme, je to taký vyvýšený dom, podpivničený spolovice, pod kuchyňou ale pivnica nie je. Dlážka bola lino položená na cca 1,5cm vrstve betónu, to som vytrhal (bol popraskaný, šlo to ľahko), pod tým taká akoby tvršia "škrupina" - zmes škvary a hliny, to ide preč aj lopatou. Asi 20-30cm. Chcem spraviť novú podlahu, drevenú, ale neviem na čo to položiť. Všade čítam že (okrem iného) treba aj niečo proti vlhkosti. Je to nutné keď to tam doteraz nebolo a dom vôbec nevlhne? Viete mi povedať, čo všetko tam mám dať (aké vrstvy čoho) pod drevenú podlahu? Najradšej by som ju pribíjal na hranoly, ale nebránim sa ani lepenej či plávajúcej na nejakej betónovej či nivelačnej vrstve. Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@petiar odkopať,položiť 1-2 cm PS, hrubšiu fóliu vytiahnuť až na steny, položiť hranoly, miesto zásypu PS, podlaha. Miesto 1 -2 cm PS môže byť geotextília, tou sa podkladajú aj hranoly,aby nepretlačili fóliu.
Odpovedať
@jan45 Vďaka. Čo je to PS? :-)
Odpovedať
Aha, už som sa dovtípil, že to je asi polystyrén. :-) Mám ešte dve doplňujúce otázky: 1) Ten povrch. na ktorý budem dávať PS, asi musí byť rovný, nie? Lebo potom by sa PS polámal, keby som na to dal všetko to ostatné. Mám pod ním spraviť betónový poter alebo niečo také? 2) Akú fóliu tam mám dať, teda čo si mám pýtať v stavebninách? Ďakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@petiar a vyrovnanie stačí piesok,PS (polysyrén) nebude tlačený, je medzi postrholcami (podkladné hranoly pod podlahu. fólia 0,2mm, pri opatrnej manipuláciii a dobrom podklade 0,15
Odpovedať
Mal som na mysli ten 1-2cm PS či nebude tlačený, lebo ak som správne pochopil, tak ten bude pod hranolmi. Momentálne to mám úplne odkopané, zistil som nakoniec že tam predsalen nejaká izolácia bola, čosi čierne, čo sa pomerne ľahko trhá, bolo to položené na vrstve betónu. Môžem teda ten piesok nasypať rovno na ten betón (nie je veľmi rovný a miestami pretlačený dole, popraskaný) a potom pokračovať ako ste napísali?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@jan45 Ešte raz by som si to teda chcel upresniť - písali ste že odkopať, potom položiť polystyrén, potom fóliu (to asi tá parozábrana, pravda?) a na to položiť hranoly. A moja otázka bola - nepretlačia tie hranoly polystyrén pod nimi (pod tou fóliou)? Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@petiar na hranoly pôjde ešte roznášacia vrstva, až potom podlaha. Ak podlaha bude z dosiek 25 mm, tie tvoria aj roznášaciu vrstvu
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som sa chcel informovať chcem robiť drevenú dlážkovicu v kamennom dome mám teraz odkopané cca na 40cm od vrchnej vrstvy podlahy pôvodná podlaha bol betón, na vrch chcem použiť klasickú drevenú dlážkovicu 28mm ktorá sa pribije na hranoly asi 10x10cm a mám dilemu čo použiť pod hranoly, makadam piesok alebo?
Odpovedať
@jan45 To mi je jasné, vďaka. Skôr ma zaujíma čo bude pod tými hranolmi a v akom poradí, pretože vaše príspevky sú pomerne zmätočné - v prvom ste napísali, že mám položiť polystyrén, na to fóliu a na to hranoly. Keď som sa spýtal, či tie hranoly nepretlačia ten polystyrén odpovedali ste, že nie, pretože bude medzi tými hranolmi. :-) Takže ak by ste vedeli nejako zreteľne napísať zoznam jednotlivých vrstiev ako budú postupne ukladané na hlinený podklad, veľmi by mi to pomohlo. Vďaka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?