Použiť či nepoužiť nivelizačnú hmotu na podlahy?

Ahoj staviame dom momentalne sme v stadiu zabetonovanych podlah a omietnutych stien na jemno... V podstate by sa malo pokracovat v malovani a polozeni dlazieb a plavajucej podlahy.... Tu som si vsak nie isty ze ci este na zabetonovane podlahy nevyliat nivelizacnu hmotu... Majster vravy ze neni treba ale ja sa obavam toho ze nam bude vidno spoje po urcitom case... Kamarat mi tvrdi ze aby som dal ze jemu teraz pracujecela plavacka a ze keby staval este raz tak by ju urcite dal... Tak dat ci nedat? :) Je to aj investicia navyse kedze tej nivelizacnej hmoty bude treba na cca 170m2 a ak vrece stoji okolo 500sk tak je to pekna suma... Ake mate teda skusenosti vy s nivelakmi? Dakujem dodo
Odpovedať
1
2
myslim,ze ak je podklad dostatocne rovny na plavajucu podlahu,zbytocne budes investovat do nivelaku.A odobril ti to aj majster.Ak mas pocit ze predsa len to nieje take rovne,daj si 5mm podlozku,ktora urcite nerovnosti eliminuje.Su to take obdlznicky cca 80cm krat 100 cm.Ja to mam v zelenej farbe,mozno su aj ine
Odpovedať
podlaha pozostáva z betonu základovej dosky alebo stropu, tepelnej izolácie nobasil alebo podlahový polystyrín a na to sa dáva igelit a potom poter je močné dať aj nivelačný poter, ak máš obyčajný tak si preberaj nerovnosti niečo sa dá obrúsiť je na to taký hoblík na beton a ak máš moc kryvý poter treba dať nivelačkú ale jedna vrstva vyrovnáva tak cca 2 mm. Aj tá podložka môže byť fajn, ale záleží aké váhy sa budú presúvať po podlahe.
Odpovedať
močné = možné preberaj = premeraj o p r a v a ]-( ]-( ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
nasi si davali nivelizovat podlahu pred pokladkou drevenej plavajucej podlahy... cena bola za to vysoka, vyzeralo to ako sklo laicky povedane rozliate na betone... mali totalne krive podlahy a neodporucali im na to dat plavajucu, ale oni tam najprv ani nemali betom,ale taku akoby skvaru, co sa kedysi davala pod parkety.. takze dali nivelak aj ked to bolo drahe, ale nebanuju... urocite ziadna podlaha nie je uplne rovna.. ani my na dome urcite nemame vsetko rovne, aj keby sme sa ako snazili ked sa robili potery..ale nivelak davat nejdeme... nasi to mali ine, tam to bolo fakt krive....
Odpovedať
Profilova fotka
inak par dni sa po tom nemohlo behat...
Odpovedať
caute, a ako velmi drahe to je, neviete nahodou kolko to moze stat na m2? Diky.
Odpovedať
no 1 vrece 25kg mas cca na 16 metrov stvorcovych pri hrubke 1mm.Cize ked das 5mm urobis s tym 3 metre stvorcove.Jeden mech stoji 15 eur.Vychadza to 5eur na meter stvorcovy iba material.Za pracu je to rozne.
Odpovedať
aha, dakujem. tak to potom az take hrozne nie je. sice ked pri tom stavani sa vsetko nabaluje, tu 100 eur tam 200 a nakoniec horibilne sumy ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
no neviem, kuracinarez, ci to nezavisi aj od druhu a znacky toho nateru.... nasim to robila firma od ktorej brali podlahu....
Odpovedať
No vyzera to teda ze to pobeham s dvojmetrovou vodovahou a podla toho sa rozhodnem....Ak to bude moc krive tak to v ramci moznosti "zasucham" alebo teda zalejem nivelakom.... Nerad by som skoncil pri tom ze kupime podlahu za 100 000sk a za pol roka budu spoje cele otvorene.... dodo
Odpovedať
Máš pravdu, múdro. ]-( ]-( ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte. Kazdy poter, hlavne cementovy sa pocas tvrdnutia na povrchu meni vyskovo. Najhorsi vplyv ma prievan kolisanie teplot. Preto podlahy su po vytvrdnuti krive.Ohladom nivelačky, vždy by som ju dal. Hlavne pod velkoformátovu dlazbu (od 400x400), drevene parkety, plavajucu podlahu. Velka vacsina majstrov to do ceny neda, podlozi to podlozkou. Tento sposob ma za nasledok, ze sa podlaha v jednotlivych castiach zacne namahat a coskoro dojde k porucham. Bez nivelacie sa neda urobit rovna podlaha. Pracoval som uz s viacerimi vyrobcami ,ale naj sa mi javi zatial od Mapei, co sa tyka cena/kvalita. Drahsia je este od Ardexu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kuracinarez ide o to aku krivost vykazuje betonovy povrch.....s nivelackami su dobre skusenosti, ked dodrzis technologicky postup.. cize dobre povysavat, napenetrovat, hmotu zmiesas v predpisanom pomere a potom spracujes ....v zahranici s davaju nivelacky pod kazdu dlazbu..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Ahojte aj my sme davali do celeho domu nivelačku....ale u nas 25kg vrece stojí 8,50e tak u vas je to o čosi drahšie.... :-( ale chcem sa opytať ako dlho to musí schnuť aby sa mohli dať podlahy.....ten pan čo mi daval tu nivelačku tak povedal že najmenej 2-3 týždne a my sme sa chceli na veľku noc už sťahovať.... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Záleží od druhu samonivelačnej stierky, podľa ceny to nebude extra kvalita. Štandardne zrejú samonivelačné stierky od 24 do 72 hodín a po tejto dobe je možná pokládka podlahových krytín, samozrejme v závislosti od klimatických podmienok. Odporúčam dať si pozor na povrchovú pevnosť samonivelačnej stierky, aby "nesprašovala", skúste do nej urobiť vryp, napr. kľúčom, a ak je povrch veľmi mäkký, predpokladám, že bola nivelačka preplavená veľkým množstvom zámesovej vody a ďaľšie kotvenie nášľapných vrstiev bude problematické. Pre pokládku plávajúcej podlahy to problémom nebude.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
viete mi poradit cim najlepsie vyrovnat podlahu na ktorej je nalepena ipa? Mame pekne rovne podlahy len vlhne nam dom, tak sme este robili ludovo povedane v izbe vanu z ipy a teraz chceme na to dat parketovy korok, vznikli tak urcite nerovnosti v spojoch ipy, tak to musime este vyrovnat. Bude staci nivelacka?
Odpovedať
a este ma zaujima ci vlastne chyti na ipu?
Odpovedať
Profilova fotka
@dodo_mt záleží od toho akú dlažbu ideš daváť či velko formatovú alebo málú na velko formatové musíš mať podlahu rovnú +-2mm na 2m ak ju nemáš a ideš davať velkoformatovú dlažbu,tak je potrébné zrovnať podlahu nivelačkov, možem ti ponuknuť nivelačku o Botamentu špičková kvalita za prijatelnú cenu!
Odpovedať
Profilova fotka
@dodo_mt tak nivelačka bi vyšla na 170m2 na hrúbku 4mm 47 vriec za 705€ :-) +penetracia 15l 60€
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zaujíma ma koľko musí schnúť nivelačka, aby sa mohla prekryť, mám vinyl s textilnou podložkou, už to schne týždeň, vraj ideálne je mať hodnoty pod 4, 5 aby sa to mohlo prekryť. Na niektorých miestach mám ešte hodnotu aj 6. Bojím sa, aby som nemala doma "stuchlinu".
Odpovedať
Profilova fotka
@lilisek veeeľmi orientačne - 1mm hrúbky = 1 deň zrenia, 1 cm nivelačnej hmoty (závisí od druhu) od 8 do 14 dní všetko závisí od hrúbky nivelačnej vrstvy, druhu nivelačnej hmoty (sadra, cement), klimatických podmienok, vetrania.....
Odpovedať
Zdravím, nejdem zakladať novú tému, ale chcem poradiť. V kuchyni sme vytrhali linoleum a je tam dosť hrbolatý poter. Povysávané to je, napenetrované tiež. Neviem ako rozliať tú nivelačku, teda čím ju nejako po rozliati roztťahovať.... . Tam mám dať nejakú dosku aby nivelačka nevytiekla do chodby? =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefe ak bude nivelačná hmota v rovnakej alebo nižšej úrovni ako je vrchol podlahy na chodbe tak nemusíš ani brániť prieniku na chodbu nakoľko by nemalo teoreticky k nemu dôjsť. Nivelačná hmota sa rozťahuje nerezovým hladítkom. Pri väčších hrúbkach je vhodné nivelačnú stierku odvzdušniť na to určeným odvzdušňovacím valcom s príslušnou dĺžkou plastových tŕňov.
Odpovedať
A kedže to je samonivelizačná hmota, tak tým nerezovým hladítkom ju vlastne rozťahujem po tej ploche nejako rovnomerne a ona sa sama zaleje viac tam kde je jama a menej tam kde je rovina?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim, chcel by som sa poradit. V panelakovom byte mam problem s krivou podlahou (panelom), ale jedna sa o nerovnosti len pri krajoch izieb. Pri kazdej stene sa podlaha ako keby trosku dviha. Nechcem sa moc pustat do nivelacie, tak ma napadlo, ze by som to mohol riesit tak, ze v izbach pouzijem 5mm penove podlozky (obdlznikoveho tvaru) pod plavajucu podlahu, ale tak, ze ich budem ukladat cca 15 cm od stien. Do chybajucich medzier dam dajme tomu 2-3 mm penu. Mohlo by to fungovat?
Odpovedať
@kirik83 mohlo... najma ak 15cm od steny nebudes chodit a budes tam mat zrejme skrine aj ked ja by som sa vyhrala a ten 5mm panel podlozky by som dala od steny a zrezala zospodu aby nebol odskok medzi roznymi podlozkami
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Viete mi niekto poradit, mame krivu podlahu na chodbe... Je mozne vyfrezovat , a vyrovnat tak podlahu? Ide o to,ze bude musiet byt potom zrezavane z bezpečnostných dvier. Je to investicia navyse, a nerada by som do toho zasahovala. Chceli by sme potom poloziž dlazbu resp. podlahu .... Ako sa to da riesit?
Odpovedať
Profilova fotka
@luciella Optimalny sposob sa navrhuje po zamerani vyskovych rozdielov podlahy a ich profilu. Vo vseobecnosti plati, ze pre pokladanie podlah nesmie nerovnost podkladu presahovat 3mm na 2 bm. Pokial je nervnost vacsia, existuju 2 sposoby. Ten jednoduchsi a menej casovo a financne narocny je vyrovnat podlahu nivelizacnymi podlozkami. Tento system ma ale svoje obmedzenia.: dokaze vyrovnat len urcity typ nerovnosti a to do max 4mm a zvysuje celkovu stavebnu vysku / hrubku / podlahy. Optimalny sposob je po zmerani vyskovych rozdielov a zakresleni profilu nerovnosti odfrezovat vystupujuce casti podlahy, nasledne podlahu napenetrovat a vynivelovat. Takto sa usetri na spotrebe nivelacnej hmoty a dochadza iba k minimalnemu narastu jej hrubky. Pri nivelizacii je potrebne dodrziavat vsetky zasady jej spravneho prevedenia od spravneho postupu penetracie, cez spravnu a casovo presnu pripravu samotnej nivelizacnej zmesy, jej spravnu aplikaciu / nivelizacnu hmotu vzdy vylievat od najnizsich miest a nie, , z kopca nadol, , az po jej upravu, ktorou je vyhladenie a odvzdusnenie specialnym valcom. Samozrejme cely proces je zlozitejsi pokial je samotny podklad po vyfrezovani nedostatocne pevny a popraskany a taktiez pokial su uz v podklade dilatacne medzery, alebo sa nivelizuje vacsia plocha kde je potrebne tieto dilatacie nasledne narezat.
Odpovedať
@parkett_mann Dakujem pekne za odpoved ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte vtrem sa, aká max/min hrúbka nivelačky sa môže dať??? náš byt je ako keby panely ukladali opitý pracanti... potrebujem 0-20mm rovnať vďaka
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?