Pokles dlazby(poter)

Dobry den, chcel by som sa poradit ako by ste riesili problem s poklesom dlazby, resp. poteru. Na prvom obrazku je podorys domu.Tmavou farbou je vyznacena plocha, kde vsade je keramicka dlazba.Je lepena flexi lepidlom. Na dlazbe NIE JE NIKDE robena dilatacia. Preco je to tak je uz teraz jedno. Cervenou ciarou som vyznacil ako su robene dilatacie v poteri. Modrou som vyznacil, ktore by sa teoreticky dali spravit teraz dodatocne na dlazbe. Musela by sa ale zlozit oblozka na 2 miestach. Zlte kruhy vyznacuju miesta kde klesla dlazba cca 3-5mm. Je to najma v rohoch dilatovanych okruhov. Otazka je teda - kleslo to preto, ze sa na dlazbe nerobili dilatacie? Moze to klesat este viac, prip. dorobit dilatacie na tych 3 miestach kde by to teoreticky slo?
Odpovedať
@sopeto kleslo to z dovodu pouziteho polystyrenu v podlahe. My pouzivame EPS 100S alebo 150S + systemovu dosku a s klesanym nikdy nebol problem. Ak sa pouzije fasadny tak to klesa a klesa , ale 5mm nieje problem
Odpovedať
Polystyren som si kladol sam takze na 100% viem, ze to bol podlahovy EPS 100S a na to isla systemova doska. Tych 5mm je max. Vacsinou je to 2-3mm. Bude to klesat aj dalej? Spravilo to az druhu vykurovaciu sezonu.
Odpovedať
Profilova fotka
S dilatáciami to nemá vôbec nič spoločné. Dlažba sa musí dilatovať na rovine prevyšujúcej ucelený celok ,ktorý je dlhší ako 10m. Problém v takýchto prípadoch býva v zle položenom polystyréne , alebo v pokrútenom poteri.Pričom musel byť vykrútený už pred pokládkou dlažby. Klesať to môže.
Odpovedať
Stava sa ze po zhotoveni poteru sa v rohoch zdvihne a v priebehu roka to klesne. Nie je to problem. Treba dat sokel tesnejsie k podlahe aby keď to klesne si len dosilikonoval.
Odpovedať
poter nebol pokruteny. akurat na par miestach pri dilataciach som musel pred pokladkou dlazby troska zbrusit. zaujimave je, ze ked sa dlazba polozila a po prvej zime bolo vsetko ok. vsimol som si to az tuto zimu. ako sokel su pouzite listy k plavacke takze posunut ich nizsie nebude problem. skor ma trapi, ci sa to este bude hybat a ci je velky problem, ze na tej ploche ako je na prvom obrazku nie su dialatacie na dlazbe ale iba v poteri.
Odpovedať
@sopeto aku systemovu dosku si pouzil?
Odpovedať
@gashtaan systemova doska bola pouzita Ivar s 3cm polystyrenom(pravdepodobne ND30N, nemam pri sebe blok), tam by som problem nevidel
Odpovedať
@sopeto videl som systemove dosky s takym mrezovanim na spodku, vdaka ktoremu sedeli zanedbatelnou castou povrchu na podklade... tieto dosky sa samotne casom zvykli prepadnut o par mm.
Odpovedať
Profilova fotka
V kupelni nam to tiez kleslo, pouzili sme EPS 100 bez syst. dosky. Len sme vymenili silikon v styku dlazby a obkladu kde sa "potrhal".
Odpovedať
@rebecca363 to sa tiez chystam urobit.takisto mi ho na niektorych miestach potrhalo ako to kleslo
Odpovedať
@gashtaan viem presne co myslis. nedavno som o tom cital ale tato systemova doska by mala mat rovny spodok. ako hovorim, spravilo to na vacsine rohov dilatacnych okruhov. zacina to skoro v kazdom rohu cca 20cm na jednu a na druhu stranu
Odpovedať
@sopeto A aky mas vlastne poter? Neviem ci zle citam, ale nikde nevidim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix poter je beton
Odpovedať
na to som uplne zabudol - poter je klasicky cementovy - robili ho poterari
Odpovedať
Nam kleslo v kupelni na mieste kde je pracka..
Odpovedať
@sopeto Ako sa pise vyssie, dilatacia sadanie neriesi. Cementovy poter by sa mal dilatovat podla rozmeru, anhydrid vacsinou v stavbe typu RD nieje potrebne dilatovat dobec. Je ale fakt, ze aj ked sa cementak nevydilatuje, vacisnou to uz nerobi problem ani po nalepeni dlazby. Spravidla je to dane tym, ze pri dome s malymi tepelnymi stratami (tzn. dobre zateplenom) je teplota vykurovacej vody v podlahovke tak nizka, ze rozdielnu roztaznost materialov poter-dlazba riesi samotny flexkleber. (Nevyhoda je, ze pri nizkej teplote vykurovacej vody aj tak treba papuce). Vacsinou poter len praskne v najuzsich miestach (prahy) ale to sa na dlazbu ani nemusi preniest. Cize v chybajucej dilatacii by som problem nevidel, ak vam nepraska dlazba. Co sa tyka sadania - samozrejme ze EPS sa neda polozit uplne do roviny a nejaka stlacitelnost tam je, konkretne pre EPS 100 pre trvale zatazenie v tlaku max. 2000 kg/m2 je deformaciai cca. <2%. Zaroven cementovy poter zreje odhora nadol. Tym, ze sa na povrchu zmrsti sa zvyknu rohy v miestnosti mierne vydvihnut. Vacsinou to po istej dobe odzneje, poter vyzreje a zrovna sa. Ak sa u vas rohy nezdvihli, tak ci tak mozu po case sadnut viac ako zvysna plocha - a to si myslim, ze sa u vas aj stalo. Vyrovnali sa rozdiely v pnuti v poteri + trosku sadol EPS. Prekvapilo by ma, keby sa to casom este dalej vyraznejsie zhorsilo, nemalo by to logiku.
Odpovedať
@kejsix dakujem za vysvetlenie. teraz je otazka ci to mam na tych 3-4 miestach oznacenych modrou farbou narezat alebo nie. ak by som to chcel narezat tak by som musel dat zlozit dve oblozky, ktore sa pri demontazi mozu poskodit a narezat dlazbu, ktora sa zasa moze pri reze poodlupovat. dlazba zatial NIE JE prasknuta nikde.dokonca ani sparovacka, len na jednom mieste asi na cca 4cm
Odpovedať
@sopeto Este raz - dilatacia s klesanim rohov nesuvisi, nema ako. Pokial vam doteraz (tzn. dve vykurovacie sezony) dlazba nepopraskala, je slusna pravdepodobnost ze uz ani nepopraska. Ja by som si nevyrabal zbytocnu robotu.
Odpovedať
@kejsix Aj nam pri velkych dverach na terasu v rohu praskla dlažba,ale vymienať ju sa isto nechystam.Ani jedendom neni bez chyby a starosti,stale sa niečo pokazí.
Odpovedať
Presne tak, vynechana dilatacia ti moze sposobit popraskanie dlazby, sparovky, alebo dokonca odskocenie dlazby od betonu, nie sadanie. Ked nemas tieto problemy tak si nerob zbytocnu robotu
Odpovedať
Popravde múdrejší respektívne trpezlivejší si cokel dávajú po 12 mesiacoch kvôli tomuto sadaciemu javu :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím, aj mne sadla podlaha v dome 1-5 mm, viditeľné okolo stien pod soklom, prosím Vás, aký to môže mať vplyv na podlahové kúrenie-hadice? Čo dlažba? Podlaha-základová doska, asfaltové pásy, fólia, EPS 100 5 cm, Gabotherm systémová doska 1*2*3 35/32, poter cca 10 cm, kleber, dlažba. Bývam už 2 roky, ďakujem,
Odpovedať
Mne podlaha klesla cca o 2-3 mm. A to som v technickej daval styrodur kvoli tepelnemu cerpadlu, ktore s napustenym zasobnikom vody vazi cca 370 kg a stoji na ploche 60*70 cm. Preto som soklove listy robil cca rok po polozeni podlahy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?