Podlaha do detskej s podlahovým vykurovaním

Poprosim Vas o radu, aku podlahu zvolit do detskej izby, kde je planovane elektricke podlahove kurenie. Deti su malinke, vela casu travia na zemi - nemala by byt studena. Bojime sa skrabancov na laminate od koliesok stolicky pri pisacom stole + od koliesok z vysuvov postele. V byte sa nam laminatka takto velmi doskriabala, dali sme koberec a bolo OK. Ale ako to zlucit s podlahovym vykurovanim?
Odpovedať
1
2
@lucienne123 sú aj laminátky čo viac vydržia, ale stoja aj viac ako drevená. Čo tak vinyl. Ja ho budem do detských dávať na podlahové kúrenie
Odpovedať
mala ma v izbe laminatovu a v strede koberec.. aj laminatova podlaha, ked sa naakumuluje je teplucka.. ten koberec je tam skor pre pohodlie, aby nesedela na tvrdej zemi..
Odpovedať
My chceme predsien, technicka miestnost, spajza, kuchyna - dlazba, obyvacka + chodba drevo - dub, do detskych a spalne idealne koberec. Viem si predstavit aj to drevo do spalne + pracovne, ale tie detske a drevo??? Len cez moju mrtvolu... Podlahove + koberec, to je asi uplna blbost, ci? Alebo predsa len ten vinyl?
Odpovedať
Profilova fotka
@lucienne123 pod stolicky predavaju take podložky, napr v IKEA :) rozmer asi 1,20x1,5m a da sa to pod stol a stolicku :)
Odpovedať
No ale my mame pre deti dubovu postel s perinakovym vysuvom na kolieskach... Nechcem vidiet tie skrabance :o(. Ten dub je krasny, ale naozaj tazky. Fakt neviem, co s tou detskou, manzel projektuje NED, trva na elektrickom podlahovom kureni do celeho domu, ale ja mam hruzu z tych krytin. Keby boli radiatory, dam tie koberce a hotovo. Lebo podlahove kurenie je fajn, ale kuri sa len cast roka, zvysok su podlahy studene... a deti na nich. To mladsie ma necely rok, vela casu travi na podlahe a este dlho bude. Tie podlozky pod stolicky by riesenim urcite boli. Ale co s postelou? Otvara sa denne.
Odpovedať
koberec a podlahovka nieje problem. kolieska na tvrdej podlahe budu OK,len nie na lakovanej, iba na olejovanej. my sme mali koberce na elektrickej podlahovke,samozrejme neviem porovnat spotrebu aka by bola keby tam bola ina krytina, ale ten pocit koberca v spacej casti je pre mna No1. Teraz mame ôvodnu"podlahovku a zasa v spalnach koberce. @lucienne123
Odpovedať
@atlaska juj, to mi odlahlo... a mali ste nejaky specialny druh koberca, alebo ste len kupili bezny koberec s nizkym vlasom? A koberec priamo na beton? Nebolo to potom aj tak studene? Mne sa zda koberec najlepsie riesenie, ked sa aj vychodi drazka po koliesku alebo stolicke, dam druhy koberec a vybavene. Nie je to ziadna tazka investicia. Tiez preferujem koberec pod nohami, ked vstanem z postele a tie male koberceky sa stale klzu a robia bordel, aj ked mame protismykovu podlozku. Aka bola ta elektricka podlahovka? Boli ste spokojni? Mam otca energetika, tlaci nas do elektrickej v NED (ale iba VELMI dobre zateplenom), ja sa vsak aj tak trochu obavam mesacnych nakladov, hoci to ma byt NED. Preco ste si dali potom iny druh podlahovky? Vedela by si to porovnat? Dakujem krasne za info
Odpovedať
@lucienne123 Elektriny na kúrenie sa báť nemusíte, všetko je záležitosť dobrého návrhu a stavby podľa toho. My máme len elektrinu, bez krbu. Podlahová krytina musí byť zohľadnená v návrhu kladenia rúrok. Na spotrebu to vplyv nemá, iba na nábeh teploty. Ale čím zateplenejší dom, tým aj ten vplyv je menší.
Odpovedať
@blacksr Citam Vase prispevky, v podstate ich vyhladavam ;-) . Viem ale, ze stavate pasiv (ci ste uz postavili?). My len NED, chceme totiz sami murovat, do drevostien svojpomocne si netrufame sa pustat. Tiez by sme chceli otvarave okna a krb na drevo. Takze NED. Zatial len zaciname projektovat, riesi to najma manzel, ale zaujimal by ma Vas nazor: stavba bungalov L-ko (vyuzitie svet.stran), 100 m2 uzitkova plocha. Material itong, zaklady 20 cm polystyren, strop 30 - 40 cm vlna, steny 30 - 40 cm tiez. Otec odporuca vyvod na solar urobit uz teraz, ale solar zatial nedavat, cakat na lepsie technologie resp. vyssie dotacie. Robi energetiku 30 rokov, dnes uz energeticke audity velkych firiem. Sice trochu mimo temu, ale prinajhorsom zmazu ;-)
Odpovedať
@lucienne123 Veľmi dobrý koncept, poslúchnite otca. Vaše platby budú menšie ako naše, stavím sa. Drevo + menej ako 250 € ročne za kúrenie elektrinou. Jednoduchú rekuperáciu si dajte, svojpomocne sa dá taký menej účinný, ale funkčný systém urobiť za 700-800 €. El. kúrenie zopár konvektorov. Alebo symbolická podlahovka. Neviem, či je obstavba Vaša estet. požiadavka, ale lacnejšie by boli krb. kachle s výkonom cca 4 kW.
Odpovedať
@lucienne123 A čo sa týka teploty podlahy: ak nebude podlahovka, bude mať 20°C. Ak bude podlahovka v takto izolovanom dome, bude mať možno 24°C. Nikdy nie morbídnych 17, ako v starých domoch. Bývate v byte? Na koľkom poschodí?
Odpovedať
@lucienne123 my máme podlahové kúrenie a dlažbu kombinovanú s laminátovou podlahou. Už na začiatku som vyberala laminátovku tvrdenú (takú, čo je vhodná do kancelárií) a je odolná voči poškriabaniu :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr Byvame v 3i byte na 9. poschodi (spolu 11 poschodi), orientacia SV. Preco? Tak sa tesim, ze to ti nasi chlapi dobre vymysleli. Hadam zostaneme pri tomto rieseni zateplenia. A do detskych a spalne dame tenke koberce, hoci stale neviem, ci sa lepia priamo na beton, alebo tam treba este nieco medzi to.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucienne123 a musis tu postel denne vysuvat?? naco preboha? to denne odkladas periny ? to si odvykni a mas pokoj :) vazne, mna by to nebavilo :) ved perinu zloz napoly, daj na vankus a je to :) zvysok postele je na hranie dost :)
Odpovedať
@katrin21 :-D
Odpovedať
lepi sa na beton, a celoplosne, nesmu mat gumovu podlozku. V obchode ti povedia,kt.su vhodne na podlahovku. Tiez by som tam tie periny nestrkala-maju sa vetrat,nie byt niekde strcene v bedni.
Odpovedať
@lucienne123 Poschodie ma zaujímalo preto, lebo som chcela použiť ešte túto otázku: Teraz keď sa deti hrajú, je im zima od podlahy?
Odpovedať
@atlaska Súhlas. Len dodám, že tep. odpor podlahovej krytiny nesmie byť väčší než 0,15 m2K/W.
Odpovedať
Podla tychto prepoctov http://vytapeni.tzb-info.cz/podlahove... je koberec ovela rozumnejsia volba ako laminatova podlaha. Ma totiz mensi tepelny odpor, to znamena, ze teplota podlahy bude vyssia ako v pripade laminatky. Kazdopadne si treba uvedomit fakt, ze cim lepsie zateplite, tym menej energie sa spotrebuje na vykurovanie a tym menej tepla ide do podlahy a tym je podlaha studensia. V mojom pripade to znamena, ze ak mam teplotu vzduchu v izbe 22C, tak podlaha ma iba 23C, co je na pocit prakticky studena podlaha. Ale sused co nema zateplene a ma 3x taku spotrebu ako ja (ja mam 650m3 plynu za rok), tak ten si uziva prijemne teplucku podlahu asi 28C. A moja manzelka bola z toho vyslovene sklamana. Je sice rada, ze platime malo, ale to, ze pri podlahovom kureni nema podlahu teplu na 30C ju vyslovene hneva ...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Ahoj, ako si myslela toto?: Jednoduchú rekuperáciu si dajte, svojpomocne sa dá taký menej účinný, ale funkčný systém urobiť za 700-800 €. My sme rekuperaciu zavrhli prave kvoli vysokej vstupnej cene a prakticky nevratnej investicii. Okrem toho sme uz potom nechceli prerabat projekt, robit zvysene stropy a viest tade ventilacne potrubia. Na druhej strane, cerstvy vzduch a setrenie pri vetrani je zaujimava vec, a za 800 € by sme do toho urcite este sli....
Odpovedať
@margarita Na komfortné vyvetranie RD s 3-4 členmi, i keď len so 60-70%-nou účinnosťou, postačí malá RJ s vetracím objemom do 100 m3/hod.. Ak sa spravia krátke nekomplikované rozvody v tvare hviezdice, materiál plastové rúry HT systém, tak: - RJ 300 € - rozvody 300 € Zhruba. Na nárazové vetranie väčších objemov (keď vzniká naraz veľa tepla a pary) treba zrejme pootvoriť okno. Ide o kuchyňu. Ale drvivú väčšinu času to stačí na to, aby človek komfortne vetral. U bungalovu no problem. U poschodového treba nejako vyriešiť rozvody v prízemí - tu môže byť problém a paušálna odpoveď neexistuje. Na poschodí sa to rieši ako u bungalovu = rúry v strope, vo vlne.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr a vies mi odporucit nejakeho vyrobcu?
Odpovedať
@pivec Ak niekto chce vyslovene teplú podlahu v NED, musí sústrediť výkon podlahovky len tam, kde sa chodí a pred sedačkou, pod stolom. Nie pod postele, nábytok. Trošičku to pomôže. Neviem, ako ste to mysleli s tým R koberca... on je teplý na dotyk preto, lebo má väčší tep. odpor. Neodoberá tak intenzívne teplo z nohy. V starom dome máme prakticky rovnakú teplotu u podlahy, ale pocit nôh je iný dlažba / koberec. Práve vďaka tomu, že koberec menej to teplo cucká z nás. V prípade podlahovky ide o rovnakú príčinu, čo sa komfortu týka.
Odpovedať
@margarita V albume u kanvora je jedno vlákno so zoznamom RJ za nízku cenu.
Odpovedať
@blacksr Nie je im zima, dali sme im do izby koberec po tom, ako im zima bola :-| . Normalne celoplosny, ako za socializmu. Na plavajucu podlahu, ktora tam bola predtym. Zrazu celkom rozdiel, vysavam to celkom casto, takze spinu nemaju a pocit od noh sa neda porovnat. V spalni mame stale plavacku, a je to teda velky rozdiel, ked rano stupam bosou nohou. Tych kusovych kobercekov mam po byte rozhadzanych kopec, ide ma z nich porazit, lebo sa stale posuvaju tam, kde nechcem, aj ked mame tie protismykove podlozky pod nimi. Uznavam, ze celoplosny koberec nie je nejako krasny, ale v spalni a detskej je to naozaj jedno, ide o prakticku stranku. Zvazovali sme aj marmoleum, ale svagrovci ho maju a vobec to teda nie je ziadna "tepla" podlahova krytina. Skoro to iste, ako plavacka, len prijemnejsi material pod nohami (prirodny material).
Odpovedať
@lucienne123 Takto isto to bude v dome. Ide o to, že hoci podlaha je rovnakej teploty, koberec je izolant a tak neodoberá z nohy teplo tak, ako lamino. Pritom teplota podlahy je u oboch rovnaká. Aj v budúcom dome bude podobná ako teraz v byte, kde sa pod Vami kúri. Lebo strata podlahou bude tak malá, že povrchová teplota bude podobná teplote vzduchu.
Odpovedať
@blacksr R koberca ... Vychadzam len z udajov v tom clanku. Koberec 10mm ma nizsi tepelny odpor ako plavajuca podlaha 10mm (mozno 8mm plus 2mm podlozka). Cize to vyvracia zauzivany nazor, ze koberec zabije podlahove kurenie ... Cez koberec sa prenesie do miesnosti viac energie ako cez laminat ...
Odpovedať
@lucienne123 pekny koberec je pekny a vie uzasne zuutulnit priestor. A nejake blaboly o prachu,alergenoch........hod za hlavu, pokial hladku podlahu-PVC,lamino,drevo nevytieras aspon 2x denne skodi alergikovi viac ako 2x do tyzda povysavany koberec. Totiz prach po hladkej podlahe sa viri niekolkonasobe viac ako z koberca a take dieta ked prehne po lamine zviri prach a hned ho dycha, ale prach z koberca sa tak neviri. beziace dieta zviri aj prach spopod nabytku, ten sa totiz klze po hladkejpoloche jedna radost.
Odpovedať
OK, dakujem Vam, takze nakoniec bude v "spacich" izbach koberec, inde drevo a dlazba. Zatial je ale iba trava ;-)
Odpovedať
@pivec Jasne. Vždy treba vedieť, aký koberec a aké lamino dávam. Lebo sú laminá, ktoré s podložkou majú R=0,2 a to nie je na podlahovku, pretože nábeh a odovzdávanie tepla je mizerné. A tiež koberec.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?