Plávajúca podlaha na starú podlahu - bude to hniť?

Dobrý deň prerábame starší RD. Momentálne elektriku, steny. Trápi ma podlaha sú to drevené dosky dosť dobré udržiavané mali celý čas na tom koberce. No a ja som chcela že po skončení tohto všetkeho dáme plavacku na to, ale každý tvrdí že mi to začne hnit.. Čiže bud zrenovovat túto, alebo dat koberce co pri psoch a deťoch si neviem predstaviť. Je pravda ze ak sa dá na to plávala bude to hniť?
Odpovedať
@kika050 hniť by to nemuselo ak tam nie je vlhkosť (ktorá tam asi skôr je) mirelon+plavačka to pekne utesni. druha vec je, že drevena podlaha ti bude trošku izolovať teplo, vôbec nie akumulovať. my to máme presne tak a podlaha je studená. v jednej izbe sme na to drevo dali podlahový sadrokarton a v druhej priamo na to plavačku... oboje stoji za prd. idealne vydrbať, hydroizolacia, EPS, poter. uplne najlepšie podlahovka. (ak nie to tak aspoň falošnou obídi miesnosť). záleží od rozpočtu.
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 Tiež som kúpil pred rokmi taký dom a bývalý majiteľ robil pred 6 rokmi rekonštrukciu čiastočnú a v jednej izbe aj podlahu.Nakoľko stavba nebola podrezaná a bola postavená "iba" z hliny sme sa rozhodli ho zhodiť a postaviť nový. V tej rekonštruovanej časti bola podlaha-trámy položené v piesku,na tom igelit a pribitá drevená podlaha -palubovky.Po tých 6 rokoch už boli trámy veľmi slušne zhnité /kôli tomu igelitu/ a palubovka v pohode. Ja osobne na Vašom mieste by som podlahu vytrhal a spravil poriadne nanovo.V inom prípade iba oddialite problém , ktorý budete znovu neskoršie riešiť.Ak dáte pod plávajúcu podlahu parozábranu +tú 2-3mm penu nová podlaha nezhnije /nemá od čoho/ ale tá pôvodná čo je pod ňou zhnije určite.Predpokladám,že dom nie je podpivničený a pod podlahou je už iba zem prípadne nejaký násyp.Ak dom nie je podrezaný /nemá vodorovnú hydroizoláciu/ tak môže nová podlaha naťahovať ešte aj vlhkosť zo stien.
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 zhnije, dosky sa dajú prebrúsiť, nelakovať, napustiť olejom
Odpovedať
@zmrzlina_sk podpivničený je Le len presne do pol dĺžky domu.. Čiže pod kuchyňou, kúpeľňou, a jednou izbou. 2 izby nie sú.
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 urcite tam nie je hydroizolacia, takze teraz sa vlhkost prirodzene odvetrava cez skary medzi doskami. AK na to das parkety s podlozkou bude sa zhromazdovat vlhnut a plesniet...Ak to prerabate urcite vybrat celu podlahu polozit hydroizolaciu, tepelnu izolaciu..ako naslapnu vrstvu potom daj co chces..
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 tam kde je podpivničený kľudne realizovať radu " jan45 " ,kde nie je podpivničený - nanovo podlaha....betón,.hydroizolácia , podlahový polystyrén, poter +finál.podlaha. Ani pivnica nie je ako pivnica. Ak je moc "vlhká" realizovať na plafón penetráciu + napr.tekutú izoláciu čo sa dáva do sprchových kútov na zabránenie nasiakavosti stropného betónu. Možno dá niekto iný nápad proti zabráneniu nasiakavosti betónu ak je pivnica moc vlhká.
Odpovedať
@zmrzlina_sk zabetonovaním podlahy si len zarobí na problém - vzlínanie vlhkosti do stien... ak dom je hlinený a podreže ho, zarobí si na ďalší problém a tým je vysychanie hliny, ktorá k svojej správnej funkčnosti potrebuje určité percento vlhkosti, ale podrezaním jej preruší tento tok vlhkosti odspodu a hlina sa začne drobiť... Pri starých domoch je nežiaduce vymýšlať novoty, čo do postupov a materiálov, inak stratia to, čo ich robí funkčnými... teda čo najviac sa treba držať pôvodných postupov a materiálov...
Odpovedať
strbskepleso uviedlo fundovaný názor. Naozaj sa tu stretá fakt, že ak sa zvýši parotesnosť jestvujúcej podlahy, tak vlhkosť pôjde do stien pokiaľ nebudú podrezané a s kvalitnou hydroizoláciou. Ohľadne prípadnej nepálenej tehly má tiež pravdu. Je ešte možné riešenie odvetrávanej alebo prevetrávanej podlahy, ale to je na realizačný projekt, nie na diskusie cez DF.
Odpovedať
Profilova fotka
@strbskepleso Maš pravdu. teda čo najviac sa treba držať pôvodných postupov a materiálov..... Najideálnejšie je mať vlhké steny,nepoužívať hydroizoláciu,okná 30x30 z dreva čo dom dal ,návrat do praveku. O čom to tu preboha píšeš. Čo sa začne drolit ???? videl som a aj som robil minimálne so 100 ročnými hlinenými /ílovými/ tehlami s plevami a držali ako betón a nič sa nedrolilo. Mal som z nich starý dom postavený-klasickú štrudlu 25m dlhú......
Odpovedať
@kika050 mal som takú istú podlahu!Vytrhal som ju, a pod ňou tie trámy na čom je to uchytené už boli zdola nahnité.Určite odporúčam keď už prerábate tak vytrhať,vykopať a spraviť normálnu skladbu podlahy-podkladový betón,hydroizolácia,eps,poter,plávajúca podlaha
Odpovedať
Profilova fotka
ono je to tak, bez sond sa v starej budove ťažko orientovať a ani tie nemusia byť zárukou. Pred rokmi prerábali starú budovu na zubárske stredisko, deň pred kolaudáciou spadol strop, sonda do stropu bola urobená do jediného dobrého trámu.
Odpovedať
@jan45 tak to bolo stastie. Predstav si, ze by to vydrzalo este mesiac. Nedost mas stres zo zubara, este ti do otvorenej huby plafon spadne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je dosť možné, že tie dosky sú už zospodku nahnité, a trámy, na ktorých sú pribité sa už môžu začať rozsýpať. Takto staré domy (do konca 19. storočia) boli bez akejkoľvej bariérovej hydroziolácie, múry sú obvykle stavané z kameňa spájaného hlinou a ako správne @strbskepleso poznamenalo, tu treba pre funkčnosť celého systému dodržať pôvodné postupy. Vnikajúca vlhkosť sa odparovala podlahou aj stenami. Hlina má vlastnosť vlhkosť prijímať a následne vydávať, povrchy musia zostať priedušné (difúzne). Podlahy je najlepšie robiť odvetrané, používajú sa na to buď tvarovky (iglú) alebo sa jednoducho vystavajú stĺpiky z tehál, akurát styčná plocha, kde sa trámy dotýkajú tehál sa izoluje. Na tvarovky iglú sa môže pre lepšiu tepelnú izoláciu nasypať keramzit, perlit alebo podobný materiál, ktorý nie je nasiakavý a zároveň nie je nepriedušný. Steny pre zachovanie pevnosti majú byť nahodené hlinenými alebo čisto vápennými omietkami. Betón, cement a sanačné omietky majú len krátkodobý efekt a v dlhodobom pôsobení pôvodnej konštrukcii škodia, lebo vlhkosť sa do múra dostane tak či tak a tieto povrchy spôsobia, že sa neodparuje. Ak sú v murive nepálené tehly, opuka alebo mäkší pieskovec, dlhodobo zadržaná vlhkosť vedie až k rozpadu týchto stavebných materiálov. Do takéhoto historického domu s kazetovými dverami je až hriech dávať laminátovú podlahu alebo vinyl. Zaslúži si drevené podlahy alebo vlysové (parkety). Nehovoriac o tom, že dnes už sotva zoženiete také široké, také dlhé a také hrubé dosky, ako sú tieto foršne. Na strope pravdepodobne po oškriabaní farby objavíte pôvodný maľovaný strop, niečo takéto https://i2.wp.com/www.mladotickymlyn.... http://www.atrit.eu/fara.htm http://www.malovanestropy.cz/nastmalba Odpoveď na otázku: áno, aj keď ešte podlahové dosky nie sú nahnité, po zakrytí laminátovou podlahou zhnijú.
Odpovedať
@wegar neviem co je hore nakoľko nás presvedčili na zníženie stropu aj keď podľa mňa je to zbytočné a hlavne sa aj bojím aby nám to nepadlo na hlavu. Vraj nespadne. Ukážem fotky. Čiže na steny netreba dávať lepidlo, sieťku, pucovku? Ale niečo iné?? A inak dom je suchý nie je tam žiadna vlhkosť pivnica vôbec nie je mokrá som bola aj prekvapená že nič tam nie je. Je to 80rocny starý dom. Oni z jednej strany zateplovali z cesty dom a tam vidno ze to nebolo dobre. Takže čo vlastne dat na steny?
Odpovedať
Jaj a podlaha je tiež dobre udržiavana dlhe roky mali na tom koberce. Ale je jasne,že už svoj čas má za sebou. Buduci týžden pride sa na podlahy pozrieť jeden pán čo sa tomu venuje a uvidime čo navrhne.. Ešte jedna otázka pod oknami su tiež drevene ozdobne tramy mne je škoda ich davat kvôli radiatorom dole. Ale každy kurenár vraví že pod okna treba dat radiator čo s tym?
Odpovedať
@kika050 len v takej podlahe sú veľké straty tepla a ide veľa zemnej vlhkosti, ja som vybral všetko pol metra , betonová platňa, hydroizolácia napojiť na izoláciu pod múrmi, tepelná izolácia, poter a podlaha, po 15r všetko suché
Odpovedať
Taketo stare domy sa dnes namiesto podrezavania murov riesia skor odvetravanim pomocou "iglu" tvaroviek..
Odpovedať
@cache a vieš mi len tak buchnut cenu 3 izieb? 2izby 22,5m2 a 1 izba 15m2 aspon približnu kolko by to stalo vybratie atd?
Odpovedať
@kika050 tak googlel ponukol napr. taketo pekne video ako to funguje https://www.youtube.com/watch?v=-Zlva... je vela vyrobcov, ale pozrem teda tohto, tvarovka 56x56cm vyska 5cm stoji 3.38 eura (ina vyska, iny vyrobca, ine stavebniny a mnozstevna zlava to urcite zmenia hore ci dole) cize hrubo orientacne 72 + 72 + 48 zaokruhlime na 200 tvaroviek = 676 euro + strk, geotextilia, beton, kari siet, potrubia a praca, ale bude vyriesena vlhkost, nebude treba podrezavat a moze sa na to dat polystyren a podlahovka, cize netreba znicit ozdobne tramy pod oknami..
Odpovedať
@kika050 Takáto historická nehnuteľnosť vyžaduje iný prístup, než súčasné metódy. Postupy, ktorými bol tento dom stavaný, sú overené storočiami. Výrobcovia dnes platia reklamy a ospevujú svoje výrobky, tie však fungujú úplne inak (cieľom je takmer nepriedušne uzavretý systém závislý na elektrine - rekuperácia atď.) a nikto nevie, či vydržia stovky rokov. Takže majiteľ takéhoto domu ak ho nechce úplne zničiť, vzhľadom aj funkčne, tak by mal zabudnúť na reklamy, na presviedčanie dnešných murárov (ktorí už ani nevedia nahodiť klasickú omietku). Sama v takom dome bývam. Zabudnite na rady s betónom, už vyššie bolo napísané, čo nám aj potvrdil náš statik, že tieto múry potrebujú určitú vlhkosť kvôli hline ktorou sú spájané. Sádrokartón na štukový strop s historickou maľbou (posl. tretina 19. storočia) je ako dať zošrotovať Rolls Royce zo 60. rokov a kúpiť si Fabiu. Hodnota je neporovnateľná. Na steny sa nedáva lepidlo, perlinka. Pokiaľ sú omietky súdržné, netreba s nimi robiť nič. Praskliny alebo nesúdržné miesta sa opravujú vápennou maltou. Náter je ideálny vápenný alebo minerálny. Skladba stropu je pravdepodobne takáto (od plafóna k povale): vápenná omietka s vápenným náterom, rákosová rohož, drevené podbitie, nosné trámy, vetracia medzera medzi týmito trámami, drevený záklop. Na ňom už je to, čo vidíte na povale - tradične to bývala hlina s plevami. Pokiaľ cez strechu desiatky rokov nezatekalo a múry sa nerozchádzajú, nemá to prečo padať. Ten dom bude podľa mňa starší, než 80 rokov (1938). Podľa kazetových dverí, kazetových okeníc a obloženia pod oknami je to aspoň posledná tretina 19. storočia (klasicizmus). Posielam vám odkaz na sériu článkov o tom, aký je najlepší prístup k historickým domom. Autorky sa zaoberajú opravami pamiatok. Články sú radené odzadu. http://www.chatar-chalupar.cz/autor/d... Tu konkrétne je článok o omietkach http://www.chatar-chalupar.cz/vnitrni... A o podlahách http://www.chatar-chalupar.cz/podlahy... O odvetraní, odvlhčení http://www.chatar-chalupar.cz/proti-v...
Odpovedať
Dobre budem teda hladat niekoho na podlahy. Elektrika a tie stopy a steny sa robia teraz ešte podlahy. Musim doriešit..
Odpovedať
@wegar no len problem teda a dosť veľký je aj najsť takeho murara aspoň u nás určite! A čo sa týka stropu nie je tam žiadna maľba nikde iba čistý biely strop oni opravovali pred 20rokmi strechu lebo im pretekala. steny teda ako riešit ? Podlahy budem riešit s panom čo ich pride skontrolovať a asi obrusit a nanovo nalakovať.. a možno po čase ked zistime že je ozaj zima zo spodu budem menit uplne.. Ja som ani nechcela znižovat tie stropy načo ale každy jeden murar mi to odmietol bez znižovania stropov.. čiže nie pucovku treba davat ale vapennu omietku? Aby steny dýchali?
Odpovedať
Ani Iglu tvarovky nie sú všade vhodným riešením. Treba brať ohľad aj na hĺbku založenia základov, aby ste privedením vonkajšieho vzduchu do dutiny nespôsobili podmrznutie základovej škáry. Navyše to môže narobiť tepelné mosty na vnútorných stenách. Dá sa tomu predísť obložením stien / základových pásov tepelnou izoláciou, ale potom sa stráca pridaná hodnota prevetranej podlahy a to že zateplením základov nedocielite ich odvetranie, tým pádom sa nezabráni vlhnutiu stien vzlínaním.
Odpovedať
@kika050 Pokiaľ je pôvodná omietka súdržná, neopadáva, neodchlipuje sa, je zbytočné ju oklepávať a nanášať znova. Na miestach, kde sa odchlipuje alebo chýba pôvodná: vyčistiť murivo od zbytkov a prachu, jemne navlhčiť, nahodiť vápennú omietku, zahladiť a keď omietka vyzrie, v jemnej vrstve sa nanesie vápenný štuk, ktorý sa po krátkom zavädnutí vyhladí obvykle molitanovým hladítkom. Tak ako sa to vždy robilo. Poznámka na okraj, murár si v mojom dome nemá čo rozkazovať, aký bude postup. Buď prácu a peniaze za ňu chce, alebo nech sa berie kade ľahšie. Sprasiť historický dom dokáže každý a neviem, prečo si hovorí murár, keď dokáže len rozostaviť sádrokartónové kulisy. Nezriedka majitelia takýchto starých domov prídu na to, že si musia spústu vecí naštudovať a spraviť sami. Môj manžel tiež nikdy predtým neomietal a naučil sa. Menšie plochy, zapravenie popraskaných fabiónov a tak robí sám. A to má prácu takú, že sa mu oplatí za omietanie a štukovanie zaplatiť niekoho iného.
Odpovedať
@wegar niekde opadava niekde boli zamurovane dvere. čiže potom tam opadne praca z lepidlom a sietkou? Dá sa ta vapenna omietka tam kde opadla a potom ten vapenny štuk?
Odpovedať
@kika050 Áno, presne tak. Toto napr. zaprával manžel - kde je veľmi hlboká vrstva, robí sa to radšej na viackrát, aby hneď nespadla. https://static.4nets.sk/photo/61/3533... https://static.4nets.sk/photo/61/3533... takáto hrubá vrstva odpadla, omietku nanášal na trikrát, možno dokonca na štyri https://static.4nets.sk/photo/61/3533... zaštukované https://static.4nets.sk/photo/61/3533... toto je záplata toho, čo odpadlo https://static.4nets.sk/photo/61/3533... aj so štukom https://static.4nets.sk/photo/61/3533... https://static.4nets.sk/photo/61/3533... Hádam sa tie odkazy zobrazia.
Odpovedať
Nerozumiem, mať takéto drevené poctivé podhlahy ak s nimi nieje nič len by som ich obrúsil od hladka a natrel určite olejom alebo voskom, Dizajnovo by to bolo pekné, kadže je to povodné asi pod nimi bude hlina ale dýchajú čiže neriešil by osm preboha plavačku na to . Ak by Vám bolo chladno zo spodu tak treba dať podlahu dole vybrať hlinu nasypať kamene a beton a položiť znova ak sú zachovalé. Druhá vec : murári Vám nechcú robiť stropa, omietky atď, nečudujem sa, jednoducho dajte profily a sadrokartón pekné bodovky a jednoducho elektrina, zbytočne vysoké stropy a murované omietkové stropy.. Moj názor.
Odpovedať
@eugen89 Ďakujem každemu v spalni a deckej zachvavame podlahy ,len v obyvačke nie nakoľko je na niektorých miestach vrzgava ,opotrebovana.. Ďakujem ale za rady :_)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@kika050 mozem sa spytat ako ste nakoniec poriesili tu podlahu a omietky? dakujem ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?