Piesok pod polystyrén pod podlahové kúrenie

prave sa chystam na pokladku polystyrenu pod podlahove kurenie.treba dat piesok medzi ipu a polystyren na vyrovnanie nerovnosti alebo to mozem ulozit aj tak a polystyren sa prisposobi vahou poteru? nerovnosti myslim miesta kde sa ipa prekriva inac platna je rovna.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Neblázni, polystyrén sa pekne zrovná keď na neho dáš betónový poter. Veď pri 6cm hrúbke budeš mať hmotnosť betónového poteru cca 140kg/m2.
Odpovedať
@mival32 uloz polystyren v troch vrstvach s preplatovanim spojov. Na take drobne nerovnosti to postacuje.
Odpovedať
mam kupeny polystyren eps 100s hrubka 8cm a eps 150s hrubka 5cm.staci dat na ipu foliu a mozem ukladat? ktory dat ako prvy 8cm je 2x1 m a ten 5cm ma 0,5x1 m.Dakujem
Odpovedať
Ja som mal 2x 6cm , prekladal som a nerovnosti to v pohode vyrovnalo. Pripadne navysenie pri okrajoch stien, kde bola nadpajana hydroizolacia sa vyrovnalo poterom. Ak potrebujes skovat do eps nejake rozvody s vacsou vyskou ako 5 cm, tak daj prvy 8 cm. Nerez zbytocne obidva. Ak nie tak daj 5cm.
Odpovedať
Ci je hore 100s alebo 150s je uplne jedno.
Odpovedať
potrebujem skovat len par el. kablou v chranickach.aj ked to zalejem anhydridom tak sa to prisposobi ? ide oto ci ten anhydrid pritlaci polystyren na tu ipu a nebude nejak praskat alebo plavat ked zatuhne.lebo ked polozim polystyren na ipu tak je polozeny na ipe na spojoch a mimo spojou je trosku v lufte.
Odpovedať
@mival32 pri betonovom potere to urcite stlaci, ci anyh. to neviem, ale podla mna je to tiez dost velka vaha. Otazka je ci v pripade ze to niekde nestlaci, by ten vytvrdnuty poter niekedy mohol prasknut. Tym ze tam nebude kari siet , by to mohlo pri enormnej zatazi. Ale pokial tam nepostavis krb, tak nie.
Odpovedať
Profilova fotka
Záleží na situácii, ktorú posúdiš najlepšie ty sám, akú nerovnosť máš. Predsa 8cm hrubý EPS a ešte podlahový nieje taký poddajný ako nejaká 2-3cm fasádny. Ja som mal deku tiež dosť rovnú, ale pod múry som ipu duploval. Čiže v určitých miestach trochu skok a potom to pri dvoch vrstvách (2x6cm) ločkalo. Tak som to potom rozobral a vybrusoval na niektorých miestach. Chcem upozorniť na to,že m3 betonu važi cez 2500kg, čo pri 6cm vrstve robi cca 150kg/m2 čo nieje malo, ale nie až tak veľa keĎ si to prerátaš na cm2 a porovnáš napr. so svojou záťažou/cm2..... Čiže sam uvidí či ti to péruje alebo nie....a pri akej záťaži to poddá, či sa ti oplatí baviť sa s pieskom, alebo nie. Ale na ipu daj určite fóliu, proti degradácii polystyrénu, ktorú ipa sôsobuje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@janvirostko ma preplatovanie spojov nejaky realny vyznam? ked nie su fugy?
Odpovedať
@kriloter ked nie su medzery, tak nie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
mozu sa medzery pri chranickach v polystyrene vypnit aj penou?
Odpovedať
Profilova fotka
Prosím o radu. Môžem medzeru (nerovnosti steny) medzi podlahovým EPS a stenou vyplniť pur penou. Ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ferron my sme tak vyplňovali.
Odpovedať
@ferron Rozdrv zvysny polystyren a nasyp do tych dier, usetris na PUR pene. Ja som spodok upravoval tak, ze na miestach spojov hydrobitu som teplovzdusnou pistolou urobil na EPS taku priehlbinu, aby sadol pekne az na podlahu. Pri 30cm EPS 150 a roku byvania zatial neklesol ani o mm.
Odpovedať
@ferron To mas ake krive? par mm hadamnevadi.. po obvode sa dava dilatacny pasik, dal si to?
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska @supiiik @sysell ďakujem
Odpovedať
@ferron Pánko s firmy čo som oslovil na podlahové kúrenie mi vravel že polystyrén mám s obyčajnou nízkoexpanznou pur penou prilepiť po obvode ku stene, resp vyplniť špáru medzi stenou a polystyrénom. Zabráni to prípadnému pohybu platien pri inštalácii fólie a podlahového kúrenia. Dilatačný pás sa dáva po obvode až kvôli poteru
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Oživim trocha tému. Idem robiť podlahové kúrenie ale moja platňa ma dosť veľa hrbolcov. Výškový rozdiel niekde aj 2 cm (myslím take vlny od laty). V projekte mám celkovú výšku podlahy 20cm a to už s finálnou vrstvou. Z toho je 10cm polystyrén a na to ešte doska na podlahové kúrenie. Potrebujem poradit, či je to lepšie: 1. Vybrúsit 2. Vyrovnať pieskom 3. Nový poter 4. Vyrovnať viacerými vrstvami polystyrénu (3+3+4)? Prosím zhodnoťte aj pomer cena/kvalita. Ďakujem za každú radu Prikladám foto
Odpovedať
@minopp Najlacnejšie je zohnať kubik jemneho piesku (premyvany), dobre ho vysušiť a vyrovnať.
Odpovedať
@minopp pobehaj po vrchu dlhou rovnou latou a oznac si všetky výrazné výstupky. Tie najprv stiahni bruskou na beton. Drobné nerovnosti vykryje IPA a polystyrén. Polystyrén môžeš podsypat pieskom kde ti zostanú väčšie nerovnosti. Plánuješ tam dať ipu, však?
Odpovedať
@miroslav33 pôjde tam IPA. Snáď to s tou bruskou zrovnam čo najlepšie.
Odpovedať
@minopp jedine zbrusit, lebo inac tam nebude mozne dobre natavit hydroizolaciu. Vysypanie pieskom a nasledne natavovanie no neviem si to dobre predstavit.
Odpovedať
Stačí zbrúsiť väčšie chrasty, nevyzerá to až tak zle.
Odpovedať
@minopp Samozrejme piesok až po nataveni lepenky.
Odpovedať
Ok. Vďaka za rady. Spravím to pieskom
Odpovedať
@minopp Len bacha na pripadnu havariu vody. Akonahle piesok zavlhne, tak to bude trvat strasne dlho kym sa ta voda z neho dostane. Ja by som pouzil skor liapor.
Odpovedať
@danculd nie som sice odbornik v tomto smere ale raz som sa bavil s jednym profi kurenarom o tom, ked nieco podsypes pod polystyren (hocico) bude to sice rovno ale pri chodeni kurenaronarov a ludi co robia poter sa tento nasyp vytlaca a robia sa nerovnosti. On odporucal hrubku polystyrenu do 5 cm nie hrubsi. A zacinat hrubkou 2-3 cm v dvoch vrstva kvoli lepsiemu kopirovaniu podlahy a dalej pokracovat vrstvami do 5cm.
Odpovedať
@stano8 To by @majkoj nemohol mat uz podlahu vcelku :-). On robil ak sa nemylim cisto suchu podlahu, ziadny poter. Ten material sa nema kam vtlacit, takze tomu kurenarovi by som neveril.
Odpovedať
@danculd ten material neze sa vtlaci ale roztlaci do stran..... vysvetloval to jednoducho ked zatlacis na jedno miesto tak ten material niekde posunie na strany a ked po tom prejde 100krat tak je z toho ako keby piesok na plazi
Odpovedať
@minopp Skús si zistit koľko by stálo brusenie roji betónu. Ak oride niekto z profi bruskou tak ti to pekne vyhladí a zrovna. Budeš mať o to menej starosti s ukladaním EPS a vyrovnavanim.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?