Oprava starého popraskaného cementového poteru.

Zdravím Vás. Prehľadal som už toho dosť na fóre,ale zatiaľ som nič potrebné nenešiel. Prerábam panelákový byt typu bauring. Keď som odstránil staré linoleum aby som mohol dať dlažbu alebo plávajúcu podlahu,zistil som,že cementový poter je na veľa miestach dosť popraskaný ako pavučina. Praskliny od 1 mm do 2-3mm. Nechcem to celé vyhodiť von a dať komplet nový poter ale chcel by som to nejakým spôsobom vysprávkovať. Nechcem tie praskliny vyliať iba riedkym cementom pretože by to určite zase popraskalo. Viete mi niekto poradiť kto už niečo také robil, čo je vhodné použiť / aké materiály/, aby sa dali tie praskliny zaliať a všetko to dohromady spojilo v jeden celok a zase nepraskalo. Niečo čo má v sebe nejakú chémiu trebárs. Ďakujem za každú radu. Peter.
Odpovedať
Profilova fotka
@terazky1 neviem, asi sa az tak nevyznam a mozno napisem hlupost, ale neslo by to vyriesit vrstvou nivelaku?
Odpovedať
A preco ti vadia nejake mikro trhlinky? Neviem sice ake hrube su potery v panelaku ale ak je to pevne nechat tak. Pod plavackou to nevadi a pod dlazbu das aj tak lepidlo
Odpovedať
suhlasim s o sysellom
Odpovedať
súhlasím s tým čo súhlasil
Odpovedať
Profilova fotka
Suhlasim svtym co suhlasil :), pripadne ak ti to velmi vadi,si to cele presietkuj(pripadne len miesta prasklin,aspon pod dlazbu),
Odpovedať
Profilova fotka
Aj mne príde že to netreba riešiť ale ak chceš ja by som bol za nivelák a ešte si aj vyrovnáš podklad.
Odpovedať
@terazky1 To je ten lepší prípad. Ja keď som stiahol linoleum išiel s ním aj časť poteru. Poter mal hrúbku od 2 do 20 mm. Časť zbytku poteru som odsekal, ale časť nešla odtrhnúť od podkladu, tak som ju nechal a vyrovnal celú izbu nivelákom. Po vysušení penová podložka a plávajúca laminátka. V ďalšej izbe som nedával lino dole. Vyduté miesta som rozrezal, odtrhnutý poter vyrovnal, lino zatlačil do roviny rezy prelepil páskou na to penová podložka a plávajúca. Už mi to slúži vyše 10 rokov bez závad. Je samozrejmé že pod dlažbu treba lino dole. Ja by skúsil či poter drží o podklad, a tiež zmapoval rovinnosť po celej ploche či vyhovuje pre priamu pokládku. Ak by obe vyhoveli nič by neopravoval.
Odpovedať
Profilova fotka
Nesuhlasim so vsetkymi, co suhlasili... 2-3 mm nie su mikrotrhliny. Rovnako nie je mozne opravit riedkou cementovou maltou, ci nivelakom. Trhliny sa prekopiruju. Tento problem sa neda vyriesit za stolom ani za PC, je nutne to vidiet.
Odpovedať
Profilova fotka
...a este dovetok, ktory som na tomto fore pouzil uz viackrat. Ludia, radte vo veciach, ktorym rozumiete. Tych, ktorym radite, to bude stat zbytocne vela penazi pri opravach.
Odpovedať
napr. Thomsit má rýchloschnúce vysprávkové malty na trhliny a do nivelačky sa dajú pridať polypropylénové vlákna, ktoré vystužia povrch, to stačí pod plávajúcu podlahu, dokonca aj pod lepený vinyl, pod dlažbu sa dá použiť separačná fólia Ditra, ktorá to premostí.
Odpovedať
Ďakujem za rôzne rady. Ten poter je hrubý asi 4-5 cm. Na niektorých miestach sú hniezda asi 100 x 100 cm kde je poter uplne odtrhnutý od podkladu a rozdrobený na malé kusy ale väčšina je len popraskaná a aj dosť drží na podklade. Tak to čo je uvolnené asi vyberiem a dám nový poter a to čo je popraskané pozalievam tekutou zálievkou na báze cementu a polymerov. Ešte predtým tie praskliny prerežem kotučom kolmo na prasklinu aby sa vytvoril krížny spoj.
Odpovedať
@janka279 môže prasknú časom aj nivelák treba pod nivelák použiť rohož ;-) RR 201
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Doteraz som radila ;-) teraz potrebujem radu ja. Vynoviť chcem kuchyňu (nachádza sa nad kotolňou) vrátane opravy podlahy. Stará 30 r. podlaha z linolea vykazuje vady. Na podlahe sa na viacerých miestach kopírujú nerovnosti, pričom okolo linky je linoleum aj popraskané s výškou nerovností aj 1-1,5 cm. Pod linoleom je poter hr. 3 cm a pod poterom sklenná vata hr. asi 5 cm, ktorá je uložená na keramických stropných doskách Miako. Linoleum sme ešte sme neodkryli, takže skutočný stav poteru zistíme až po jeho odstránení. Bude potrebné odstrániť poter na celej ploche, alebo postačí odstrániť iba rozpadnuté miesta? Rozmýšľala som najprv nad PVC, avšak asi zvíťazí plávajúca podlaha a okolo linky dlažba. Akým spôsobom opraviť nerovnosti podkladu pod budúcu podlahovú krytinu? Riešiť to tak ako tu písal pred 2 r. terazky1 alebo 43jarko? Ďakujem za aktualizované rady z vlastnej skúsenosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?