Je takto urobený poter v poriadku alebo nie?

Profilova fotka
Zdravim, na poteri, ktory mi robili: - su objavili praskliny (napr. v miestach kde bude prah dveri) - na niektorych miestach, ako keby sa poter droli Otazka je, ci to vadi? Teda to drolenie asi ano, to sa musi vyrovnat, ale co s tymi prasklinami? Moze sa na to v takomto stave pokladat dlazba? Je to suchy cementovy poter.
Odpovedať
Co sa tyka tych prasklin medzi miestnostami - to su dilatacne skary a je dobre ze tam su. Majstri tam zrejme "narezali" beton ked ho robili aby schvalne praskol na tomto mieste a nie inde. Dlazbu na to mozes v pohode ukladat flexibilnym lepidlom.
Odpovedať
@rillwen no to veru nevyzera na presny rez
Odpovedať
@rillwen cez tu prasklinu ma ukladat dlazbu? no ty vies teda poradit.
Odpovedať
Tie praskliny by mali byt ok. Podla vsetkeho dilataciu zrezali pod povrchom aby sa im lahsie zrovnaval poter medzi miestnostami. Nasledne to prasklo prave nad dilataciami. To ze to nieje rovne si myslim ze je iba detail.
Odpovedať
Neviem ako vy ale ja tam ziadnu diletaciu nevidim!
Odpovedať
@scorp @gashtaan tak ako napisal @jordyl , prerezali to spachtlou a pri hladeni betonu sa to skrylo, ale bolo to oslabene miesto, kde to prave takto cik-cak prasklo. Nevidim dovod preco by cez tu prasklinu nemohol nalepit dlazbu
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som to mal takisto a je to v poriadku. U mna to bolo zamerne, koli tomu, aby to neprasko inde - ako uz bolo pisane = dilatacne skary.
Odpovedať
No dilatacie tam nie su. Preto to prasklo. Asi ste nikdy nevideli spravne spravenu dilataciu. Ta sa nerobi ziadnou spachtlou ani nicim podobnym. Skratka na druhy den po betonazi max na treti sa dojde a na miesta, kde je to nevyhnutne sa nareze dilatacna spara diamantovym kotucom samozrejme s odsavanim. Nasledne sa do spary vlozi dilatacny povrazec, okraje spary sa olepia maskovacou paskou, a spara sa pretmeli PU1K tmelom. Ale tu si s tym nikto nedal tu namahu. Spravne by sa mali dilatacne spary prevziat aj do hornej vrstvy podlahy. Dobre zhotoveny poter sa nema preco drolit.
Odpovedať
@kamenny_koberec2007 ako budes rezat med tam mas kurenie, rozrezes to cele az na podklad? Ak to ma byt dilatacia a nie skara na praskanie tak by to malo byt hadam cele akoze volne a nie len drazka na vrchu.
Odpovedať
@kamenny_koberec2007 Mozno sa to robi aj tak ako pises ty ale pride mi to pracne a neviem si to realne predstavit. U mna chlapi davali dilatacnu pasku vsade po obvode plus otvori na dvere, alebo este ked bola moc velka plocha.
Odpovedať
@sysell a ked betonujes a beton ma 15 cm alebo viac? Tak ho hadam neprerezes az na podklad aby si narusil pod nim aj hydroizolaciu, ale ho oslabis rezom, v mieste, kde je najvacsi predpoklad, ze praskne...
Odpovedať
Profilova fotka
@wi5hmaster Tak to vyzerá, že tam nemáš vôbec položenú dilatačnú pásku (penový pásik) ani okolo stien ani pod prahom dverí (predel miestností). Môžeš očakávať väčšie problémy - aj praskanie múrov pri rozťažnosti betónu (už tu bol takýto problém riešený na MS). Nemáš, zrejme, aktívneho dozora na stavbe, ktorý by ti poradil ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kamenny_koberec2007 tak ale je asi rozdiel robit dilataciu a narezat beton aby vznikla kontrolovana prasklina na pozadovanom mieste. Dilatacia ma za ulohu kompenzovat dlzkove zmeny poteru, ak je len narezany tak je to stale jeden celok a o dikatacii sa vtedy asi neda hovorit nie? Neviem mylim sa? Je rozdiel rezat 15 cm beton dakde v hale a 6 cm poter s rurami podlahovky v byte
Odpovedať
pomiesali sa nam tu rozne pojmy. Mas pravdu aj ty, aj ja, len usla trochu odborna terminologia. :-) V odb. literature sa hovori o roznych typoch dilatácií. - deliace škáry pre elimináciu statických a dynamických účinkov v nosných konštrukciách, - dilatačnými škárami sa konštrukcia alebo jej jednotlivé časti rozdeľujú na menšie celky, tak aby sa vylúčili poruchy v dôsledku nadmerných alebo nerovnomerných deformácií konštrukcie, - dilatačné škáry umožňujú pohyby častí konštrukcie a zabraňujú tak samovoľnému vzniku nepravidelných trhlín v miestach, kde by mohli byť znehodnotené požadované funkcie konštrukcie,
Odpovedať
Mal by si tam mat dilatacny pas (to modre), je jedno ci anhydrid ci beton, po obvode, + beton medzi dverami, > 5x5metrov. Na tvojom mieste by som si radsej zavolal niekoho kto sa vyzna a povie ti co s tym, jedno s rieseni je aj ze to proste sam vysekas a spojis tmelom, po konzultacii. Mozno budes sekat rohy v kazdej miestnosti.. nie doslova ale krizom 50 cm od rohu.. ktovie.. zavisi na velkosti. (hoci aj pilit, no tak tam nalejes tekutu hydro, alebo ihlice a zivicu)
Odpovedať
Profilova fotka
Tu je detail tej praskliny. Dnes som to kukal. Su tam dilatacne pasky a nad nimi je to prasknute. Takze tak ako ma byt
Odpovedať
Profilova fotka
@wi5hmaster Pokiaľ je tam podlahové kúrenie a sú tam pásky, tak je to ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton ano, je tam podlahove kurenie
Odpovedať
@wi5hmaster čo je to suchy cementovy poter? suchý je teraz, alebo bol suchý pri kladení? ;-) kvalita betónu je pochybná, na povrchu je veľmi prašný, sám píšeš drolivý ak je vyzretý, nesmie sa už z neho nič odlupovať tie pásky po obvode naozaj treba, lebo ako sa poter zmršťuje alebo pri otrasoch, môže zo sebou odlúpiť kus omietky ku ktorej sa prilepil
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Dobrý deň, mam miestnosť o veľkosť 4,5x9m, v strede mam urobený dilatačny pás v betonovom potery, môžem nato ukladať dlažbu? Nepraskne v tom mieste ? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@kipsii ideálne je na tom mieste spraviť špáru na dlažbe....teda odtiaľ začať smerom ku koncom miestnosti......a túto špáru vyplniť silikónom alebo iným pružným tmelom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako písal eagleowl... Ak ale neviete takto priznať škáru, napr. preto, že máte veľkoformátovú dlažbu alebo kladiete mozaikovú dlažbu, je možné bezpečne preklenúť dilatáciu Mapetex Systémom, nájdete na webe.
Odpovedať
Silikon chyta na seba prach. U vas nie? Mne co silikonovali a riadne zaschol neda sa vycistit. Je to ako lavka co je asi ok ale chyta soinu proste. Co s tym radite ako na to prosim?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Toto nevyzerá ako správna dilatácia.
Odpovedať
Dobrý deň. Dohadujeme majstrov na poter. Projektant kúrenia nám v projekte navrhol dilatačné škáry, okrem obvodového dilatačného pásu aj stredové dilatačné T-profily do dverí medzi miestnosti a na rozdelenie väčšej plochy medzi obývačkou a kuchyňou vraj kvôli ploche aj rozdielnym okruhom. Poter bude cementový cca 6 cm, kúpili sme stredové samolepiace pásy výšky 8 cm. Majstri, ale vravia, že ich nemôžeme nechať trčať na poter, lebo budú mať problém zrovnať takto oddelené plochy poteru a pri odrezaní hornej časti T pásu môže vzniknúť medzi plochami jemný odskok. Nechystáme sa nivelovať, lebo chceme použiť vinylovú podlahu na podložku kde sa vyžadujú 2 mm na 2 m čo sú vraj schopní spraviť. Navrhujú preto zrezať pásy cca 1 cm pod úroveň hotového poteru a prebetónovať. Následne tento 1cm úsek nad dilatačným pásom pri vytuhnutom potere prerezať brúskou. Je toto správny postup, ale sa stredové dilatácie riešia aj inak. Veľmi sa mi nepozdáva systém toho keď narezávajú iba vrch poteru, lebo u švagra to nakoniec prasklo aj tak inak asi práve kvôli tomu, že v úrovni trubiek ostal poter prepojený.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinko85 najjednoduchsie riesenie je ked poter zahladia a potom za cerstva narezu dilatacky. A k tej nivelizacii… ak ju nedate, budete lutovat. A hlavne pri vinyle
Odpovedať
@muska414 pokiaľ sa im nepodarí dostatočná rovinatosť 2mm na 2m, ktorú si vyžiadal podlahár, tak nivelačku nakoniec spravíme. Stále to asi bude lacnejšie ako anhydrid. Ak by sme išli do lepeného vinylu, tak ju dávame určite, ale zatiaľ je v pláne celovinyl s podložkou, kde nejaká tá nerovnosť byť môže.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinko85 mna stala nivelacka do celeho domu 300€ tu niet o com rozmyslat… osobne poznam 5 ludi co stavali a nedali nivelacku. Teraz kazdy hovori ze by ju urcite dali a jeden ide vyhodit vsetku vinylovu nelepenu a robit nivelacku…
Odpovedať
suhlasim, aj podla mna je to ok takto, lebo tazko povedat ci a kde by ti to inde prasklo. pokial to nemas teda aj na inych nejakych vaznejsich miestach.
Odpovedať
@kebabstar ahoj. predpokladám, že bez práce
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?