Musím pri ukladaní dlažby dodržať dilatáciu poteru?

To znamena pri ukladani velkoformatovej dlazby 60x60cm sa tato dlazba moze alebo nemoze prelozit cez dilataciu poteru, nakolko nad dilataciou by sa to malo sparovat silikonom. Ako potom ulozit pekne velkoformatovu dlazbu ak by nad kazdou dilataciou mala byt rozrezana alebo ukladana podla dilatacie poteru.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Malo by to byť +- pár cm nad dilatáciou poteru.Poter sa pri veľkých dlažbách dilatuje s ohľadom na dlažbu.To isté platí aj pre podlahovku.
Odpovedať
@antonmesaros Cize nemoze byt dilatacia prelozena celou velkoformatovou dlazbou?Neda sa to urobit bez priznania dilatacie? Cital som tu na MS, ze sa to da pouzitim specialnej textilie do pruzneho tmelu. Jo to tak? @peterpb co ty na to ?
Odpovedať
Profilova fotka
Je to vždy riziko .Robieva sa to tak ,že tá konkrétna dlaždica ktorá prekrýva dilatáciu v potery sa nalepí na silikón (vrátane špár tie sa tiež musia silikonovať).Ale nemá sa to tak robiť nikto sa vám za to nezaručí.
Odpovedať
nemá sa to tak robiť a nikto to nezaručí???? a presa sa to tak štandartne robí :-) 99% stavieb je takých že dilatačky nie su presne vypočítane podľa dlažby a ovplyvnuje to samozrejme aj podlahové kúrenie(okruhy ) a vela dalších vecí nebudem to tu rozoberať . Ak ti prekrýva dlažba dilatačku tak tu kratšiu časť dlažby prekrývajúcu dilatačku daj na silikon alebo si zisti nejaké špecialne lepidlo na tieto účely nakolko inú možnosť nemáš :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mám dobré informácie, tak systém preklenutia dilatačných škár pri lepení keramických dlažieb má kompletne navrhnutý iba MAPEI, malo by sa to volať Mapetex System. Akékoľvek lepenie dlažieb prekrytím dilatačnej škáry, či už na silikón, alebo iný pružný tmel, je príliš veľké riziko a videl som už dosť popraskaných, príp. oddelených dlažieb.
Odpovedať
tam kde budeme dávať dvere sme to dali a kde nebudú tak nie len sme tam dali ešte silikón, brat to má tiež už asi tretí rok a nič sa mu nerobí
Odpovedať
ja som to videl aj na silikone, aj rezane, len rezat velkoformatovu dlazbu podla dilatacie je otras
Odpovedať
A prave pre tieto problemy je lepsi anhydritovy poter ... Ten nepotrebuje ziadne dilatacie, pretoze nepracuje tak vela ako beton ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec hm.. nam ale davali dilatacie medzi izbami a chodbou aj pri anhydrite.. tak co, tam to tiez treba dodrzat? min. v 1 pripade nam to nevyjde..
Odpovedať
@yaninca No ak ste stavali palac s rozlohou 500m2, tak potom tam tie dilatacie patria. Len, aby to nebolo tak, ze vasi specialisti na anhydrit vam urobili anhydritovy poter aj dilataciamia aj s kari rohozami ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec :) jasnee taky minipalacik:) 130m2..robili to chlapci od uvaru..ale iba anhydrit, nic ine:), ziadne predpripravy a teda ani karirohoze, nastastie..tak teda, treba to dodrzat? diik
Odpovedať
@yaninca Co som cital, tak do 300m2 sa anhydrit nedilatuje. Takto si prisla o jednu z vyhod anhydritu. Nerobili nahodou s anhydritom prvykrat ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@yaninca My mame teda trosku vacsi dom, hlavne teda prizemie je dost rozsiahle a nikde nemame ani jednu dilataciu - anhydrid nam odlievali vcelku a doteraz s tym nebol ziadny problem. Pocujem prvykrat, ze niekomu dali dilataciu a este do kazdej izby - podla mna ani nevedeli, co robia. Asi by nezaskodilo sa trosicku viac zaujimat o to, kto a hlavne co vam robia na dome -aby to neskoncilo v buducnosti horsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee83 no vycitat niekomu ze sa o nieco nezaujima.. to zase chce vediet nieco o tom cloveku a o tom ako funguje na stavbe;)
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec bola to firma uvara.cz ktora robila anhydrit aj vela ludom tuna z modrej strechy a pokial viem nemali problem.. vedela som o tom ze sa to pri anhydrite nemusi, aj som sa s nimi o tom bavila, no presvedcili ma ze je to pre nas iba vyhoda, ako prevencia nejakych problemov.. tak som dala na "odbornikov", no:)
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca Ja som ti nic nevycitala - to si si velmi zle vysvetlila...mne je sum a fuk, kto Vam co pobabre na stavbe. Mala to byt len dobra rada, ale mas pravdu, najlepsie sa uci na vlastnych chybach
Odpovedať
@blondiee83 ak mas podlahove kurenie v poteri , tak jednotlive okruhy je dobre oddilatovat ...aj v anhydride .
Odpovedať
@zzo To je somarina. Dilatacia bude v buducnosti sposobovat len problemy ...
Odpovedať
Profilova fotka
@zzo anhydrid nepotrebuje dilataciu....k tomu nemam co viac dodat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@blondiee83 nemyslel som koli rozpinavosti , ale rozdielnosti vykurovania okruhov . ale no nic ...
Odpovedať
Profilova fotka
@zzo aha, tak to je mozno ina situácia- treba to napísať, aby sme predisli nedorozumeniam :-) Ale zhodou okolnosti to mame tak, že cele prizemie je vykurovane ako jeden okruh, čiže na jednu teplotu a potom poschodie, kde je nočná časť, je vykurovane na nižšiu teplotu. Čiže sa na jednej ploche nestretavaju rozdielne vykurovane okruhy.
Odpovedať
Priznam sa ze ja som dilatacie nepriznal. Prelepil som ich textiliou od fy XY. Robil som to ale v novembri 2012. Dost kratko aby som hral mudreho. Netvrdim ze mi to vsetko nepopraska. Jednoducho som to riskol....Skusenosti o min. 5 rokov. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@glogol Aka je to konkretne textilia? Nie je to nahodou toto? Dakujem. http://www.bagno.cz/vyrobce/mapei/map...
Odpovedať
@cayenne_gt Krbar mi daval Mapei - mozno aj ten co uvadzas ale vtedy som to nevedel najst tak som dal tuto. http://www.hasoft.cz/pdf/technicke-li... http://www.hasoft.cz/sk/hydroizolace-... Kazdopadne na vlastne riziko. Mam to este len pol roka takze nejake definitivne zavery by som nerad robil. Bezrizikove by to bolo na celu plochu ale to by bolo velmi drahe ... Tak som to dal aspon 30 cm z kazdej strany dilatacie v poteri. Na to som dal este lepidlo C2T2S1 ( najma kvoli tomu S1).
Odpovedať
@glogol Na nalepenie folie je mozne pouzit akekolvek lepidlo triedy C2T2S1? Nenadnieslo to velmi miesta, kde bola aplikovana folia oproti zvysku? Dakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
na veľkoplošné podlahovky je overený systém tenkého poteru s izolačnoseparačnou fóliou Ditra: www.bekotec-therm.cz
Odpovedať
@cayenne_gt Sa mi zda ze nenadnieslo.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
zdravim a viete mi niektop poradit ako mam postupovat s vinylovou podlaho ? rozmyslam nad lepenou vinylovou podlahou no mam to cez cele poschodie a su tam az 3 dylatacky mozem lepit vinylovu podlahu cez dilatacku ? a viete mi niekto poradit ktora je lepsia ze ci klik alebo celoplosne prilepena dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Vedel by niekto poradit, poterari nam spravili dilataciu poteru na "opacnej " strane u jednych dveri, teda nie zvnutra ale zvonku, proste dvere chcem dat na tu opacnu stranu kde nieje dilatacia. Dalo by sa to nejak este poriesit ? Poter je uz vyzrety pol roka. Neviem ci to spravne chapem, ta dilatacia sa tam dava aby zabranila praskaniu poteru pri schnuti ? Cize akonahle je to vyzrete tak tam ta "skara" nema uz moc vyznam ? Dalo by sa to teda nejak vyplnit na jednej strane a potom ma vobec vyznam to rezat na tej opacnej strane kde chcem mat dvere ??? Mam v tom chaos strosku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?