Máte skúsenosti s realizáciou suchej podlahy?

Zdravim vospolok. Nasa stavba drevodomu sa dostava do finalnej fazy, zaciname riesit podlahy. Mam vsak dilemu, znamy mi vnukol ideu, ze mam dat namiesto poteru suchu podlahu. Poter nepotrebujem, pretoze kurenie bude elektrickymi foliami a rohozmi ktore idu na poter. S dodavatelom kurenia som to uz konzultoval, im je jedno ci budeme mat poter alebo suchu podlahu. Avsak stale sa neviem rozhodnut, viete mi niekto poradit kto ma prakticke skusenosti s realizaciou suchej podlahy? Zatial som sa informoval len u vyrobcu Rigips, avsak predpokladam ze ostatny to maju velmi podobne. Kedze stavba je uz vo velmi pokrocilom stadiu, hrubku podlahy uz nezmenim. Na prizemi mam k dispozicii 20cm (medzi zakladovou platnou a nulou, cize: 16cm polystiren, 2cm podlahove dosky, 0,5cm na kurenie a 1,5cm na dlazbu). Na poschodi mam k dispozicii 10 cm, tam tepelna izolacia nie je potrebna, kedze je v strope, takze skladba by mala byt: 6cm krocajova izolacia, 2cm podlahove dosky, 0,5cm kurenie, 1,5cm podlahova krytina. Hlavne plusy ktore vidim: + je to suchy proces + viem si to spravit aj sam + dosky su tensie ako poter, viem dat viac izolacie Veci ktorych sa obavam: - vyrovnavanie (zakladova platna urcite nie je uplne rovna, neviem si predstavit ako to vyrovnam do roviny) - riesenie kupelne (je tam milion trubiek, budem medzi ne musiet nejak povyrezovat polystiren) - spoje (medzi miestnostami ale aj doskami) - hydroizolacia kupelni - spad v sprchovacom kute (ale taktiez aj jeho odizolovanie) Za vsetky rady budem viac ako vdacny, vopred dakujem. :)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@trippler osobnu skusenost so suchou podlahou nemam, ale podla mna sa to da zvladnut ak si na to trufas... k obavam - vyrovnanie... podsyp kremicitym pieskom - trubky pri kupelni by si riesil tak ci tak,,, ked to budes robit sam spravis si to precizne ako ty chces... - HI kupelni celkom nerozumiem co mas na mysli? steny kde bude sprchac? ci co? ak hej ved to nesuvisi s podlahou - spad.. coho sa bojis? ze ho nebudes vediet vytvorit v suchej podlahe? izolovat budes tak ako aj pri poteri...
Odpovedať
@richard71 dakujem za odpoved. vyrovnanie - ide mi hlavne o to ze nemam velmi skusenosti s vyrovnavanim, nie som stavebnik, nikdy som nepracoval s lasermi a podobnymi vecami :) HI - nie len steny okolo sprchovacieho kutu ale aj celkovo hydroizolaciu podlahy, aby to nezamoklo ked sa nahodou daco vyleje alebo od vlhkeho vzduchu, predsa len v kupelni je tej vlhkosti o dost viac ako v benych miestnostiach. spad - ako vravis, mam obavu z toho ze sa nebude dat vytvorit spad zo suchej podlahy. Taktiez mam uz pripraveny do sprchovacieho kutu zlab, cize bude treba nejak tie dosky vyrezat alebo nieco, aby bol ten zlab v nich, ale pritom aj v spade.
Odpovedať
Profilova fotka
@trippler Ja som túto suchú podlahu videl na výstave Coneco tuším, že pred cca 8 rokmi. Dobrá vec - vymyslená, ale keď som si to prepočítaval, tak mi to vychádzalo o dosť drahšie, ako klasika. Ale oni to ponúkali ako ucelený systém vrátanie elektrických rohoží.
Odpovedať
My sme si robili suche podlahy svojpomocne, ale do kupelni sme dali potery. Plusy - mas pravdu. Minusy - vyrovnanie - veru niekde sa nam nepodarilo vyrovnat na 100%, narobili sa potom chlapi od vstavanych skrin, ked museli na podlahu pod kolajnicu davat podlozku zrezanu od 2mm do 1cm :-| . V spojoch medzi miestnostami nie je problém. HI a spad v kupelni vyriesis lahko ak tam das klasicky poter, v kupelni by som suchu podlahu fakt neriskovala. A odporucenie za nas, kedze mame skusenost s vlastnorucnou pokladkou ( je to makacka, robili sme cca 150 m2) aj s byvanim a pouzivanim takej podlahy - ja by som to už nedávala, aj napriek izolacii je to podla mna hlucna podlaha a keď sa zacnu deti nahanat na poschodi, tak celé zle. Dupot pocut aj pri poteroch, ale pri suchej podlahe je to mega dupot. :-| som zvedava, ci dá niekto pozitivnu skusenost s byvanim v dome so suchou podlahou.
Odpovedať
@leonardom pravdepodobne uz ceny klesli, lebo mne vysla cenova ponuka od konkretneho vyrobcu na polceste medzi anhidritom a cementovym poterom. Tak ze sucha podlaha ma vyjde lacnejsie ako anhidrit ale drahsie ako cementovy poter, material, robil by som si to sam. @maco dakujem za odpoved. Rad by som sa spytal este doplnujuce otazky: Aku mate konstrukciu domu? Drevostavbu alebo murovany? Davali ste na poschodi krocajovu izolaciu? Ak ano kolko? My mame uz teraz 18cm vaty v stropoch a pod suchu podlahu by malo ist este okolo 6cm krocajovej izolacie. Ten poter v kupelni ste robili pred kladenim suchej alebo az po? Nebali ste sa robit poter na poschodi? Mne ide hlavne o to ze mame drevodom, takze sa bojim toho ze zaliatim poteru na poschodi mi navlhne vata v prieckach. Neviem ako to oni izoluju, ale nic nie je 100%, o tom somsa pocas stavby uz vela krat presvedcil.
Odpovedať
@trippler mame drevodom. V stropoch je cca 15 cm icynene izolacie, v podlahe na poschodi 10cm nobasil podlahovej izolacie, co by mala mat funkciu ako krocajova. V kupelniach vobec nemame suchu podlahu, tam sme davali polystyren a nan poter. Nic nam nenavlhlo, steny boli oddelene od poteru " igelitom" asi az 20 cm nad poter, cize to neprislo spolu do styku a ani so vzdusnou vlhkostou nebol problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@trippler tak ak pises ze nemas skusenosti, bude asi lepsie ak to zveris niekomu kto to spravit vie... ci?
Odpovedať
@richard71 ako, nemam problem s tym aby som to dal niekomu spravit, skor som este stale na vazkach ci ano a ak hej tak ci vsade alebo okrem kupeliek alebo ako.. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@trippler tak mozes spravit aj nieco co zvladnes sam... Ale davat HI celoplosne do kupelne "ked sa nieco vyleje ci koli pare.." je nezmysel.. mozes ju dat kde bude sprchovy kut resp. vana, ale inde je to zbytocne , para ,alebo troska vody ak sa dostane na kachlicky ti nespravi nic..
Odpovedať
Mam suchu 70 rocnu podlahu. Od spodu Hlavne tramy Dosky 15-20CM skvari a stavebneho materialu Hranoli Dosky Ticho
Odpovedať
Este som uvazoval, ci je vobec potrebne davat tam tie pomerne drahe dosky od Rigipu. Ci nebude mat ten isty efekt ked tam dam 2cm hrube OSB dosky a vyjde ma to lacnejsie. Co vy na to?
Odpovedať
@trippler - nechapem ta trochu. Preco sa radsej neopytas statika, ake materialy mas alebo mozes pouzit? Konkretne riesenie uz navrhne clovek, ktory bude realizovat stavbu. Vyrovnanie? - nie fakt nato nepotrebujes laser (aj ked orientacia v priestore je jednoducha a okamzita), staci vodovaha, presne merania. Sice si neviem predstavit brusit suchu podlahu do roviny, ale nemozne to neni. Dokonalu rovinu nepotrebujes, ani pod velky obklad/dlazbu. Nikde nieje napisane ze sa musi doslova skrabat na podklad - to je len lenivost. Riesenie kupelne? - Nic zvlastne, vylejes betonom, hr. 6 cm, natries a nalepis hydroizolaciu (napr. Ceresit CL51) + paska, tzn. aspon rohy/obklad/pod vanickou/umyvadlo/wc. Vanicku samozrejma treba podlozit aby nepraskla, moze to byt zelezna konstrukcia, betonova, pripadne z tehal. Zavisi na vlastnej konstrukcii + ako sa dohodnes s majstrom obkladacom ktory zvoli aj riesenie pre servisne dvierka (rury/vanicka/geberit atd.). Rohozky prilepis flexibilnym lepidlom vyslovene nato urcenym.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mpmivo nemyslism si ze to je o statike, respektive ze s tym ma nieco spolone statik. Ja uz mam postavene vsetko, zaklady, steny, stropy, sadrokartony. Ostava mi len dokoncit podlahu. Cize: * na 1.Np uz mam: deku a na nej asfaltove pasy. Treba mi tam poukladat polystiren a vyliat poter alebo poukladat dosky, na to dat vykurovacie elektricke foliet a podlahovu krytinu. * na 2.NP uz mam nosne tramy a na nich 22mm hrubu OSB dosku. Treba mi tam doplnit krocajovu izolaciu a vyliat poter alebo poukladat dosky, na to dat vykurovacie elektricke folie a podlahovu krytinu. Cize ja uz vsetky nosne prvky mam, statik tam podla mna nema co riesit a kedze mam vykurovanie elektrickymi foliami tak nemam potrebu zalievat rurky do betonu. Preto uvazujem o tom ze poter, ktory je v projekte nahradim suchou podlahou, ktora by mi dovolila urobit si to vo vlastnej rezzi (lacnejsie) a taktiez dat viac izolacie, cize v konecnom dosledku zlepsit tepelnoizolacne vlastnosti. Problem je ale v tom, ze nikto v okoli suchu podlahu nema, takze ak chcem nejake prakticke skusenosti, som odkazany na internet. Cize moja aktualna otazka znie: "V com su dosky Rigips Rigidur (alebo ine dosky) za cca 15 € / m2 lepsie, ako OSB doska za nejakych 6 € / m2?"
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@trippler ahoj ako prebehla realizácia? My zvažujeme Creaton suchu podlahu, obávam sa hlučnosti..... ako to dopadlo??
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@bambula626 nakoniec sme davali suchu podlahu od Knaufu. Vidifloor, co su sadrovlaknite dosky. Dole to slo na 15cm podlahoveho siveho polystyrenu, 2 vrstvy po 10mm. Tam nebol ziaden problem. hore sme to davali na 60 mm tvrdenej vaty, ISOVER N a tam bol trosku problem s tym ze aj 2 vrstvy sadrovlaknitej dosky dost velaplavali. Tak sme dali este 3ti vrstvu dosiek a bolo vybavene. do kupelni sme dali klasicky cementovy poter, kvoli vlhkosti. Inak co sa tyka prace tak super, za tyzden to bolo hotove (vysvaanie, pokladka folii, polystyren, dosky, tmelenie). Netreba na nic cakat, ziadne schnutie ani nic.
Odpovedať
@trippler Na podkroví plánujem tiež suchú podlahu a mám pár otázok. Môžem sa spýtať ako ste dosiahli rovinu? Dávali ste aj podsyp alebo len polystyrén a na to dosky? Potom to el. kúrenie ste dali rovno na dosky a na to finálnu podlahu? Môžeš mi bližšie opísať tú skladbu? ďakujem
Odpovedať
@opak Rovinu sme dosiahli jednoducho, uz tam bola :) Na prizemi bola zelezobetovnova platna a na nej asfaltove pasy. Jedine enrovnosti tam boli prelozenia asfaltovych pasov, ale ked sme an to ulozili 15cm polystyrenu tak sa stratili. Na poschodi to bolo este jednoduchsie, lebo tam bola OSB doska (22mm) ako podklad (mame drevodom), cize tam bola podlaha uplne rovna. Ziaden podsyp sme teda nedavali. Povodne sme s predajcom rozmyslali o podsype zo sucheho piesku, ale ked prisiel na stavbu tak sme to zrusili. Kurenie este nemame urobene, aktualne sa chystame na kachlicky v kupelni a potom budeme riesit kurenie (viem ide nam to pomaly ale neponahalme sa). Skladba by mala byt: 1.NP: - drevena podlaha/laminatova podlaha/keramicka dlazba - vykurovacie folie/rohoze - 2x 10mm Vidifloor dosky (prekladane) - 150 mm polystyren NEOFLOOR (2 vrstvy 50mm a 100mm, prekladane krizom) - papier napecenie (neviem jaks a to vola, ale vyzera to ako papier na pecenie, je to na odleenie asfaltu od polystyrenu) - asfaltove pasy - zelezobetonova platna - zem (makadamovy podsyp) 2.NP: - drevena podlaha/laminatova podlaha/keramicka dlazba - vykurovacie folie/rohoze - 3x 10mm Vidifloor dosky (prekladane) - 3 vrstvy kvoli pevnosti na vate - 60mm vata ISOVER N (2x 30mm) - OSB doska 22mm - tramy (medzi nimi vata cca 160 mm) - dalej uz nasleduje podhlad 1.NP
Odpovedať
k teme suchých podláh som na nete objavila toto, síce nebudem mať podlahovku, ale možno niekoho zaujme toto riešenie http://www.truhlarskyportal.cz/clanky...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s tým, že novo položená podlaha na podsyp (Rigidur) pri chôdzi šuští? Počuť ten podsypový materiál pod tým. Niekde je podlaha na došľap pevná, niekde akoby sa prehýbala a mala zvukové prejavy - šuštenie. Majstri tvrdili, že sa to časom usadne a prestane. No je to už asi týždeň, ale stále tam toto šušťanie počuť. Je šanca, že to rpestane, alebo je možné to opraviť - bez náročneho rozoberania? trebárs len navŕtať diery a vytlačiť tam tmel? Alebo to naozaj prestane, až si piesok uľahne?
Odpovedať
@snuro aká je skladba podlahy?
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 beton, na tom nasypany rigidur cca 2cm, na tom taka original podlahova dvojita doska s falcom lepidlo a šrouby
Odpovedať
@snuro mam skusenosti s montaz podlah fermacell. Doska je pevna a nieco ako "sustanie" je vylucene.
Odpovedať
@snuro my sme násyp dávali do roviny a ubili. Vy máte asi tu problém... Ale môže to ešte sadnúť. Zaťažiť nábytkom, chôdzou.... My sme dávali 30cm násyp. Na vrchu máme fermacell. Nič nešuští. Medz násypom a fermacellom je u nás ešte polystyrén a OSB.
Odpovedať
@vebi34 osb je tam zbytocna.
Odpovedať
Profilova fotka
A je teda možné, že to prestane šušťať, alebo treba hľadať riešenie, ako to opraviť?
Odpovedať
@profistavbari s OSB sadla celá plocha, zaťažila a neplávala, dala sa do roviny...
Odpovedať
Profilova fotka
@snuro riesenie je jedno, rozobrat, doplnit podsyp a spravit poriadne. Vrchna roznasacia doska sa nema pohybovat/prehybat a pazvuky su nepripustne.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx tak to nemám moc radosť. tie dosky sú lepené a šroubované. To asi dôjed k ich zničeniu. Povedz mi o tom viac, idem volať majstrom, ktorí hovorili, že to šušťanie prestane. prípadne ti pošlem video, ako to šušti pri chôdzi.
Odpovedať
moja skusenost s realizaciou suchej podlahy - na platnu sme dali EPS 100 S ako sa dava dlazba cize na lepidlo do roviny s vodobahou na to OSB 3 dosku hrubky 25mm s PD na to podlozku pod plavacku a na to plavajucu podlahu, nic nevrzga nic nesusti , presne tak mam urobenu aj predsien s dlazbou a kupelku s WC a cuduj sa svete nic neprasklo a nic nesada
Odpovedať
Profilova fotka
@snuro - skladba ma byt nasledovna. uplne na spodok ide podsyp ( u mna liapor 1-4) na zrovnanie krivosti, potom izolacia (podlahovy EPS 150>) a roznasacie dosky (2x OSB, cetris, fermacell). Dutina je uplne vyplnena materialom, podsyp je frakcie 0-4 co znamena, ze jednotlive zrna zapadnu medzi seba a "sustanie" ani ine zvuky nie su. Mam suchu podlahovku vo WC, kupelke a chodbe (cca 20m2) a bolo to pevne a tiche aj bez finalneho laminatu a krocajovej izolacie. Sposob opravy netusim...a mudrovat nechcem. Robil som len par 100m2 suchej podlahovky (mam radsej mokre) a nikde sa toto nedialo, lebo bol dodrzany spravny postup.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?