Liata podlaha v dome: epoxid vs. polyuretán

Ideme dávať liatu podlahu na celé prízemie. Buď: - všade polyuretán - alebo polyuretán len v kúpeľni a WC, inde - v obývačke, kuchyni, chodbe, pracovni - epoxid. Prosím tých, ktorí majú praktické skúsenosti, o názor. Oplatí sa drahší PU všade? Prečo áno/nie? Ďakujem.
Odpovedať
@oliverka mne zvýšil PU, takže budem dávať PU aj do domu. Rozdiel je v pružnosti, ale pri 3mm vrstve to počas chôdze veľmi nespozoruješ. Poškodiť dokážeš oba. Rozdiely sa prejavujú až pri extrémnom namáhaní, takže do bytu to nemá až taký význam riešiť. Asi by som vyberal podľa povrchu: PU je taký viac "gumový", ale niekto preferuje tvrdý povrch ako PVC, aký má epoxid. Vraj má epoxid nižšiu farebnú stálosť na UV, ale zatiaľ som nevidel tmavé farby a na svetlých som to nepozoroval.
Odpovedať
Potrebujem vyriešiť dilemu, či všade PU alebo nie. Máme doma zvieratá, deti - čo viac vydrží? PU je o čosi drahší - prejaví sa rozdiel v cene aj v úžitkových vlastnostiach?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ak sú v priestoroch zvýšené nároky na odolnosť, nešiel by som do polyuretánu. Jeho povrch mäkší než epoxid. Skôr by som riešil epoxidové podlahy s dodatočnou úpravou polyaspartikovým náterom. Viac o polyaspartiku sa dočítate v článku na mojom profile. Alebo realizovať celú podlahu z polyaspartiku. Je to síce trochu drahšie, ale kvalitatívne a hlavne odolnosťou voči oteru kdesi úplne inde než polyuretán alebo epoxid. Tak isto čo sa týka tepelného namáhania má podstatne iné odolnosti, než ostatné spomínané materiály. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@slavoslav robíte tieto podlahy? ĎAkujem
Odpovedať
Profilova fotka
@oliverka My sme dali do kupelne polyuretan a do zvysku bytu epoxid a vyhovuje nam to, nemame sa na co stazovat. Epoxid je skutocne tvrdsi, nie je flexibilny ako polyuretan. Ale suhlasim so @slavoslav ze pri chodzi ten rozdiel nespozorujes. Ja ho nepozorujem vobec. Epoxid mame osetreny polomatnym lakom, kvoli UV ziareniu.
Odpovedať
@aaalena keď treba tak áno, nejaký ten štvorák sme už vyliali.
Odpovedať
V tomto som nova,tieto liate podlahy su ako linoleum? Je to vhodne aj na podlahove kurenie? Bola som u znamych a asi mali tieto podlahy, nepytala som sa, a pacilo sa mi to. Dakujem @kamenny_koberec2007 @miyajima
Odpovedať
V tomto som nova,tieto liate podlahy su ako linoleum? Je to vhodne aj na podlahove kurenie? Bola som u znamych a asi mali tieto podlahy, nepytala som sa, a pacilo sa mi to. Dakujem @kamenny_koberec2007 @miyajima
Odpovedať
@zuzanak89 Liate podlahy sa najskôr začali používať v priemyselných objektoch, nemocniciach. Nemajú škáry, sú hladké, neprerušované, farebnosť hocijaká. Nefunguje to ako linoleum, ktoré si kúpiš zmotané a doma rozprestrieš. Liata podlaha sa "nalieva", stuhne a je hotová. Na podlahové kúrenie ideálne :-)
Odpovedať
@oliverka a cenovo je to drahšie ako plávajúca alebo dlažba? Mne sa to páči aj starostlivosť sa mi zdá, že nie je až taká potrebná ako pri dlažbe, kde sa musia čistiť špáry. Kde sa o nich dozviem viac?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanak89 cenovo by som to prirovnala k drevenej masivnej podlahe. Ano, starostlivost je ovela jednoduchsia kedze nemas ziadne spary. Tuto najdes par clankov o liatych podlahach http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?