Je potrebná fólia medzi EPS a poter?

Je potrebná medzi EPS a poter fólia, prípadne parozábrana?
Odpovedať
1
2
@user Samozrejme !!!
Odpovedať
@leilak1 prečo?
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 lebo inak zatecie nieco medzi EPS ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@user ja som dával aj pod EPS aj na EPS , podľa mňa zbytočne , ale môžem ja za to, že študovaní tak povedali :-D Inak poviem ti asi tak , je to zlomok z ceny toho výsledku preto som to neriskoval bez.
Odpovedať
Je mi jasné, že medzi asfaltovú HI a EPS nie je potrebná fólia. Ale akú fóliu a prečo medzi EPS a poter?
Odpovedať
@user ak ten dom nestaváš pre seba tak je to jedno :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@user práve mne povedali ,že zo spodu je to dôležité preto , lebo vraj ipa nejako reaguje s EPS .
Odpovedať
Tak-tak, medzi asfaltové "čokoľvek" a EPS fóliu treba, ale prečo navrch (okrem toho, aby nezatieklo), to by som poprosil vysvetliť... Nie - "múdri povedali" - ale funkčný význam by som rád vedieť... :-)
Odpovedať
kopírujem z iného fóra - presne tak. Folia sa tam dáva kôli rozpúšťadlám, ktoré obsahujú asfaltové izolačné pásy. Výpary potom rozkladajú EPS. Jednoducho sa to dá doma odskúšať v zrýchlenom čase. Na obyčajný EPS strieknite hocijakú farbu v spreji (čo majú rozpúšťadlo = 90% sprejov) a na vlastné oči uvidíte ako sa EPS bude odparovať. Sám som to vyskúšal. Potreboval somk EPS prestriekať a skoro ma švihlo keď sa mi EPS začal tratiť pred očami . Podobný princíp je EPS a asf. lepenka len je to ako v spomalenom filme. v technickom liste Rehau je tiež spomínaná separačná folia, len tak by ju nespomínali ... sa ináč čudujem pár euro usporiť na svojom dome kôli nejakej fólii ...tu na modrej streche samé extrémy ... :-)
Odpovedať
Ako ste prišli nato, že asfaltové pásy obsahujú rozpúšťadlá?
Odpovedať
Folia medzi EPS a izolaciu nie je nevyhnutna, ale zavisi od pouzitej izolacie, preto si treba precitat technicky list vyrobcu ipy a dozviete sa, ci je potrebna. Ale netreba to generalizovat, lebo to je taka povera, ako dychajuce steny..
Odpovedať
Profilova fotka
Fólia sa dáva kvôli tomu aby betón nezatiekol medzi eps a spodný betón a nevznikali tepelné mosty.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je pravda, že je to zlomok, ceny a teda dal som je aj medzi EPS a hydroizoláciu a aj medzi EPS a poter. V projekte to bolo tiež tak. Na fórach sa na "foliu medzi EPS a hydroizoláciu" dočítaš 2 rôzne názory (oba vychádzajú z toho, aby hydroizolácia nereagovala s EPS). 1. názor: Ak máš klasickú hydroizoláciu (natavené pásy - tam ju údajne netreba), potrebná je len ak je použitá tekutá hydroizolácia. 2. názor: Fóliu treba vždy medzi hydroizoláciu a EPS. Tiež by som bol rád ak by sa niekto k tomu vyjadril s konkrétnymi technickými informáciami. Čo sa týka fólie medzi EPS a poter (zhrnuté info. z fór): aby nezatiekla voda medzi EPS - do istej miery môže spomaliť schnutie poteru (ak máš napr. 2 cm EPS, čo dúfam nie je tvoj prípad :) .. ďalší dôvod aby nezatekol poter a nenadvihol EPS (v prípade ak máš 2 cm medzery a nerovný povrch - napr. prekrývanie hydroizolácie sa to môže stať -- čo dúfam tiež nemáš). Inak si myslím, že by tomu EPS nemalo nič urobiť.
Odpovedať
Podlaha je zaizolovaná v prvej vrstve modifikovaným asfaltovým pásom icopal GG40 a v druhej vrstve PV40, nikde som sa nedočítal o rozpúšťadlách, toto asi najlepšie vie výrobca. Ak by som aj použil fóliu medzi HI a EPS, postačí klasická stavebná fólia hrúbky 0,15 mm, ktorá bude ukladaná s presahom 10 cm? Je potrebné fóliu prelepovať nejakou obojstrannou páskou? Rovnaké zloženie môžem použiť aj medzi EPS a poterom? Ako zahnúť fóliu v mieste dilatačných pásov aby betón v týchto miestach nezatiekol? Má význam uvažovať nad parozábranou, alebo je to zbytočné riešenie, EPS bude v dvoch vrstvách 12 + 14 cm
Odpovedať
Folia na ipu ti zostane aj z balíkov polystyrénu budeš jej mať neúrekom ...presah aj 20 cm a nič nelepiť ... na polystyrén folia je už najlepšia v celku. Dilatačné pásy neriešiš to riešia tý čo robia poter ...alebo nechápem čo myslíš...
Odpovedať
@leilak1 Fóliu na EPS som našiel max. 4 m širokú, takže úplne vcelku nebude, budem ju musieť prelepovať, aký presah a ako ju napojiť k dilatačným pásom, ktoré ak som to správne pochopil položia poterári, len ju voľne položiť? Poter bude dosť suchý, takže tej vody tam veľa nepretečie. Rovnako treba fóliu aj na poschodí, kde bude 3 cm EPS?
Odpovedať
@user treba ju len položiť ...v celku je dobré mať foliu len kôli tomu aby nebolo moc roboty s lepením ...či treba na poschodí ? už to neni tak dôležité , ale ja by som dal .
Odpovedať
@leilak1 pri tom lepení stačí klasická páska, alebo obojstranná? ešte sa vrátim k okrajom EPS, v mieste, kde sa bude dotýkať fólia dilatačného pásu, stačí fóli v tomto mieste voľne priložiť, alebo sa prelepuje?
Odpovedať
@user na hydroizoláciu polož rovno EPS (s tým oddeľovaním to bol mýtus z minulosti-dával som to potvrdzovať výrobcovi pre jedného klienta) na EPS fóliu v celku (kúpiš aj 6-8 m široké role), je to kvôli oddeleniu EPS od vlhkosti z poteru a prípadnému zatečeniu poteru pod a medzi EPS. ak nie je v celku stačí preložiť, podlepovať netreba.
Odpovedať
@user stačí obyčajná páska. Najlepšie priesvitná na balíky , alebo tá hnedá. Folia môže trošku vyliezať na stenu ale 4-5 cm. nič tam nelepíš. Tí čo robia poter si stenu oblepia s dilatačnú pásku.
Odpovedať
@user v prízemí treba parozábranu, na poschodí stačí hocijaká fólia
Odpovedať
@user medzi EPS a HI netreba dávať fóliu, ak je HI asfaltová ale ak máte mäkčené PVC, tak treba
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Tak teraz mám z toho menší guláš :). Na prízemie musím použiť parozábranu, alebo tam môžem dať túto fóliu: http://www.estavmat.sk/detail/folia-p...
Odpovedať
@leilak1 no Slovák, pokiaľ to nie je moje, tak to odfláknem... reakcia na " ak ten dom nestaváš pre seba tak je to jedno :D"
Odpovedať
Profilova fotka
medzi asfaltovu izolaciu a polystyren netreba davat "NIČ" a ak je dobre ulozeny polystyren tak ani medzi polystyren a poter natreba davat "NIČ" , su to vyhodene peniaze a zbytocna robota, ale ak to tam niekto da tak nicomu nepomoze ale ani nicomu neuskodi, je to tam ale uplne zbytocne :-D
Odpovedať
Nie som odborník v tejto téme, ale... Ja som dával medzi hydroizoláciu a tvrdený polystyrén pracovnú fóliu - zelenú. Nie je to drahá záležitosť a okrem toho hydroizolácia obsahuje decht a aj penetrácia, kt. si veľmi nerozumie s polystyrénom. Tak pre strýčka náhodu som to riešil takto. Na polystyrén som dal parozábranu a na to naťahal el. podlahové kúrenie.
Odpovedať
@rurio je to myslené ako vtip preto ten smajlo ... ( ale bežne sa to tak robí )
Odpovedať
Profilova fotka
@jr66 Aky vyznam ma potom davat kvanta EPS do podlahy, ked potom mas zateceny poter medzi platnami EPS ?
Odpovedať
@somebody Netuším, aký difúzny odpor má tá stavebná fólia. U parozábrany to výrobca deklaruje. Parozábrana vyjde na 0,43 €/m2. Program vyhadzuje kondenzáciu v podlahe, ak sa nedá parozábrana. Ide o obvodové časti podlahy, kde je rozdiel teplôt a tlaku. Ale toto sa nerobí, lebo norma na to nie je. Ešte len pred rokom sa o tomto začali baviť odborníci na konferenciách.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ak davas EPS do podlahy tam ho davas na zraz a bez medzier, ak tam mas medzery tak ich vyplnis EPS alebo PUR penou, kade a co by ti tam asi tak zatieklo? Betonovy poter ani nahodou.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?