Izolácia podlahy 4cm EPS+5cm poter

Zdravím. Potreboval by som poradiť... Týka sa to izolácie podlahy. Daná je situácia: dom 1987, suchá podlaha vyvýšená cca 140cm od zeme, predsien a obývačka podpivničená, zvyšok štrk a beton. Steny sú z 30cm tvárnic plus omietka 5cm perlit. Na stavbe sme mali projektanta, ktorý odporučil nasledovné na izoláciu podlahy: hydroizoláciu, paraprepustnú foliu , 4cm EPS na to kari sieť potom 5cm poteru. problém je tam, že sa potrebujem vmestiť do výšky 10cm. Všade som čítal, že sa dáva hrubá EPS vrstva 6-20cm, má to význam dať tých 4cm? Nestačilo by zo spodu pivničný strop izolovať 10cm a radšej investovať peniaze na zateplenie stropu a fasády? Dom má 100 m2, cena roboty by stála 400eur+materiál(štrk,EPS, kari sieť, cement, atď). Pôvodný bet. poter nechcem veľmi odstraňovať, bolo by to problematické. Za Vaše názory vopred ďakujem,
Odpovedať
@123reef tých tvojích 4 cm v takom dome má obrovský význam . Aj keby tam boli len 2cm preruší sa tepelný most. A keď budeš mať chuť a peniaze izoluj aj od pivnice ale to je druhoradé.
Odpovedať
Profilova fotka
Nezmysel dávať do podlahy viac ako 5 cm polystyrénu.
Odpovedať
@antonmesaros Prečo je to nezmysel? Tie straty podlahou sú sice minimálne v pomere k stratám cez strechu, ale predsa len sú... Podľa Vás sa tá investícia nevráti v nákladoch na vykurovanie?
Odpovedať
Profilova fotka
@misulinko odpovedali ste si sám sú to nenávratné peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Vedel by ste to tvrdenie doložiť výpočtom?
Odpovedať
Profilova fotka
Zopár možno nie celkom presných čísel na tému tepelných strát a únikov tepla cez jednotlivé časti stavby: Cca 20% ..... cez fasádu a okná 15% ..... stropy a strecha 5% ........ "iné" (napr. komín, kozub, digestor....) 10% ..... PODLAHA 50% .......... nesprávne užívateľské stereotypy - rozumej ZLOZVYKY Tak si, 123reef, vyber, či a čo sa Ti oplatí meniť... Ja by som (a aj som to tak urobil na rekonštrukcii ostatného domčeka svojej svokry) dal okrem polystyrénu ešte aj túto izolačnú vrstvu, ktorá v hrúbke cca 5 mm nahrádza ďalších 3 - 5 cm klasického izolantu: http://www.dape.cz/izolace-typ-ap5 Podľa mňa to stojí za to, aby si s tou podlahou niečo spravil, pretože ak zlepšíš parametre fasády, okien a strechy a tie percentá Ti tam padnú nižšie (a ak eliminuješ aj tie užívateľské zlozvyky!) , tak podlaha Ti bude robiť automaticky aj 25% TS, keďže ide o "koláčový" graf, ktorý musí mať vždy 100%.
Odpovedať
@leonardom to by tam musela byt nejaka vzduchova medzera, aby odrazova na tej izolacii mala zmysel, nie? vzduchova medzera vacsia ako by bola hrubka urcite lacnejsieho EPS, nehovorim o tom ako to vobec urobit ak sa potrebuje zmestit do 10cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan - tie odrazové vlastnosti, to je bonus navyše. Toto je taký malý sendvič to DAPE. Má to niekoľko vrstiev a v sebe aj bublinky. Ja som bol v obývačke u svokry takisto v podobnej situácii, ako 123reef (pod obývačkou klenba pivnice), tak som po konzultácii s výrobcom dal naspodok 2 cm tvrdeného polystyrénu / potom 1 x dape 05 / na to 1 cm tvrdeného polystyrénu (ako keby vzduchová medzera) / a navrch 1 x dape 05 . Na toto som už dával vykurovacie rohože a ti som zalieval 3,5 - 4 cm anhydridom. Ak si to narátaš, zmestil som sa do nejakých 7- 8 cm. Na to, samozrejme plávačka... Čiže zmestil som sa nakomplet do 10 cm.
Odpovedať
@leonardom neviem neviem ci zrovna tvrdeny polystyren je "ako keby vzduchová medzera", a neverim, ze tato folia nahradi 3-5cm polystyrenu ale na skodu to hadam nebude :)
Odpovedať
Fuuu ani som neveril,ze tolko odpovedi dostanem.vdaka pekne.Takze otazky: @antonmesaros vy ste toho nazoru,ze tie peniaze cca 1000eur sa mi nevratia,alebo ste mysleli,ze viac ako 5cm polystirenu je zbytocna investicia? @leonardom tu dape som pozeral este davnejsie,a vsade ma vysmiali,ze to je len oblbovak +som cital vo viacerich diskusiach, ze ak date anhydrit/beton dojde ku chemickej reakcii a ta folia rozpadne. Tak neviem... :-( @leilak1 tu pivnicu urcite budem strop zateplovat Uz pomaly budem chory z toho,lebo uz asi mesiac nad tym dumem,preto som sa rozhodol aj sem napisat. Ide o to,ze nakoniec som sa pustil do celkovej rekonstrukcie-okna,radiatory,omietky,elektrika,plyn.v Buducnosti strop chcem znizit a zateplit strop a v dalekej buducnosti zateplit fasadu. podla vas nestaci zateplit len strop na tej pivnici a zhora potom dam 0.5- 1 cm izolaciu co pojde pod plavajucu.Resp vas nazor na korok? Pivnicu mam len pod obyvackou a castou predsiene .Tych 1000eur by som potom investoval na zateplenie stropu. porovnaval som ceny ak by som dal osb,alebo dlazkovicu,ale aj tak najlacnejsia varianta by bola betonovy poter s EPS. Dalsia vec je,ze tym padom by som mal parapety cca 70cm vysoko a pod radiatormi len 10cm a zastrcky cca 20cm vysoko.pripajam fotku ako by to vyzeralo ak by som dal tych 10 cm +fotka domu. Vdaka za vsetky odpovede :-)
Odpovedať
@123reef Môj názor - Ja ak by som zateploval taký starší dom tak by som dal tie 3- 4 cm polystyrénu do podlahy a z pivnice strop už nie ! Pri kúrení radiátormi stúpa teplo najskôr hore - cirkuluje tak najdôležitejší je v tomto tvojom prípade strop čo sa týka úniku tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
@123reef - nebudem sa tu biť za DAPE, lebo nie som ich reklamný agent. 8-) Ale mal som v rukách certifikáty TaSUS-u a tam boli deklarované hodnoty potvrdené. Takisto poznám človeka, ktorý tento materiál používa v profesionálnej praxi a takisto mi ho doporučil...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Tepelné straty zhruba pre 100m2 RD. Steny Ytong lambda 375, izolácia podlahy 15cm EPS100, Strop 36 cm rotaflex lambda =0,039. podlaha EPS 100 - 150mm - R = 4,15 ---) U = 0,24 W/m2. 0,24 x 100 = 24 W/C Pre rozdiel teplot : vnútorné 20 vonkajsie pod podlahou 0: 24x 20 = 480 W Strop. otaflex 36cm R = d/lambda = 0,36/0,039 = 9,23 ---) U = 1/R = 0,10833 x 100m2 x 35 stupnov celzia = 379,2 W Steny ytong 375 lambda+ 120m2 muriva U = 0,2267 x 120 x 35 = 952 W
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?