Hrozí praskanie velkoformátovej dlažby?

Otázka na stavebníkov, hlavne na tých čo osadili velkoformátové dlažby (60x60 a viac), či im to s odstupom času nepraská pri rohoch a zárezoch okolo rohov. Obkladač ma plaší že to ZARUČENE praskne po čase. Videl som tu X albumov s velkými formátmi, a nikde som nevidel že by použili separačnú tkaninu čo mi ponúkol, za exkluzívnu cenu 15€/meter bez práce a lepidla, a poviem na rovinu že sa mi do toho vonkoncom nechce investovať (pri tej metráži je to cca 600€+) Poter má vyše pol roka, je aj prekúrený. Je tam jediná prasklina (na 200m2), kde si myslím že mohli poter ešte dilatovať, je tam taký 1x1meter U-tvar v podlahe. Na otázku prečo nepoužiť separačnú vrstvu len cez prasklinu resp. cez dilatácie, kde by som to bol ochotný akceptovať (a chápal by som to) som uspokojivú odpoveď nedostal, a ani na internete som na to nejaké rozumné vysvetlenie nedostal. Lepí sa to samozrejme na flexi lepidlo S1 Ešte prikladám tú fotku praskliny neviem či bude viditelná.
Odpovedať
@cotibebemore separacna tkanina sa nedava celoplosne, to co je za blbost. Ked sa bojis tej praskliny, oddel ten vyklenok tak, ze narezes poter, dlazbu nechaj ulozil pozdlz tejto dilatacie a sparu na tomto mieste urob silikonom.
Odpovedať
@gashtaan je v tom aj podlahovka, nerad by som do toho rezal. S tou tkaninou to vidim rovnako, ale u majstrov logika nepusti. Uvidime ako tam bude vychadzat dlazba, lebo asi tam bude skrina v tom vyklenku, takze ak tam nepride cela dlazba vobec nevadi
Odpovedať
@cotibebemore Ale aj mojmu synovi popraskala dlažba 60na60v rohoch pri krbe a druhemu tieš,ale ten daval 60na30cm a tieš v rohoch pri francuskych dverach a tieš neviem kde je pričina,ale inde nie iba kde sa osadzali tie velke dvere,tak neviem či sadol poter,alebo to dviha beton lebo to nema novostavbu ale sa prerabal dom takže by mal dom byť už sadnuty,ale daj plavačku a budeš mať pokoj,aj my sme mohli dať a nedvihalo by beton a dlažba by nam nepraskla teras mame s tym zbytočnu robotu musime ich opatrne vybrať a nalepiť novu to bude prplačka.
Odpovedať
praskne a ked nebude ostry roh tak ser na to a uzivaj ak ju vyduje ,tak ju vyberies a nahodis novy kus a existujes nerob si vrasky.
Odpovedať
@petka456 a aj ste to nejak vyriesili?
Odpovedať
@petka456 (daj plavacku nepovazujem za riesenie)
Odpovedať
@rkorba veru maš pravdu stale všetko pekne nove ,čiste a neotlčene nebude najme ked su male deti,kolko veci im z ruk popada a pootlka dlažbu aj steny.Dom ma služiť nam a nie my domu.Pekny večer.
Odpovedať
@petka456 podlaha sadne, ani nie tak poter ale skor vaha poteru stlaci izolaciu pod nim... bezna vec. Preto sa v tychto miestach vedu spary, kde sa silikonuje. Pri tom krbe to mohlo byt teplom + nedostatocne flexibilne lepidlo + sadnutie podlahy.
Odpovedať
@cotibebemore Ved ani my nemame plavačku teda iba v izbach,ale v celom dome mame dlažbu a ako no zatial nijako dali sme tam koberec a až cez leto to ak sa nam bude chcieť sa s tym baviť tak opravime,ale musi sa chcieť,my to mame pri dverach cez ktore chodime na terasu,ale v tych rohoch to mame moc puknute tak do šikma my sme rozmyšlali či nam to popukalo tym ak sa dvihol beton a mame po stenachlišty,ale syn ma sokel z dlažby a tieš mu to v rohoch popraskalo.Takže chyba bude v niečom inom,len nevieme kde poter bol vysušeny aj podlahovka pustena ked lepili dlažbu,ale asi zavolam obkladačovi kde sa mohla stať chyba a uvidim čo my povie ak ma zdvihne.
Odpovedať
@kejsix ved nam davali cementovy a iba 5a niekde 6cm to neni hruba vrstva,ale asi je tažši ako anhydridovy.dik.porad ako to opraviť,ale asi len opatrne vyzbyjať narezať a nalepiť.
Odpovedať
@petka456 a pri tom krbe možno aj teplom,ale syn kury malo,ale ma velky krb tak hadam aj ta vaha a sadnutie podlahy,lebo to ma novostavbu.
Odpovedať
@kejsix aj ten druhy prispevok patri tebe sory preklep.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petka456 bol dilatovany poter pri stene? Kolko od steny bola dlazba?
Odpovedať
@petka456 kazdy poter sa zatazi a potom si sadne, po prvom roku to najviac vidno, casom to ustane... vybrať a nalepiť novú... co je pod krbom neviem, zalezi od skladby (ma mozno pod krbom styrodur a mimo eps, sadaju rozdielne a praskla dlazba, mozno aj poter pod nou, ale to sa dalej uz zhorsovat nebude, treba len vymenit dlazbu...).
Odpovedať
Profilova fotka
Aj mne strelili dve velkoformatove. Jedna pri vstupe na terasu a druha rohova zas inde. Obe mali rez do L- ka, tak som to podozrieval ze som tam ostrym rohom spravil start pre lomovu liniu. Po zime vymenim, este mam asi 15 ks nahradnych chvalabohu... ;-) Poter bol samozrejme zodpovedne oddilatovany od steny.
Odpovedať
@cotibebemore píšeš videl som tu X albumov s veľkými formátmi no jo ....zaujímavé by bolo čo to urobí priebehu času 10 -15 rokov Mne praskla na dvoch miestach po bokoch aj keramická sprchová vanička ...po jednom roku užívania ale 20 cm ...mikro -vlásnice prasklina ktorá sčerná tak je viditeľná ....ale neriešim to ...voda nepretečie ...mali sme na rodičovskom dome v práčovni 20 rokov tak prasknuté umývadlo od nárazu a netieklo ... Majstri mi tu vaničku riadne priklebrovali ku stene a k podlahe kde mám pod ňu kúrenie ...tak ono sa to stále pracuje ako sa podlaha nabíja a vybíja z nej teplo.
Odpovedať
@cotibebemore myslel som narezat len cojaviem centimeter, to by hadam na oslabenie malo stacit aby poter praskol tam kde chces a podlahovku neposkodis. Druha vec, co na to rurky kurenia, ked budu namahane takto na strih medzi dvoma kusmi poteru, ale ten problem uz mas tak ci tak.
Odpovedať
@cotibebemore Ano bol dilatovany poter aj pri stene a kolko cm to si už nepametam,ale asi nie až pri stene lebo sme tam leapili lišty a pod tymi dverami kde mam v rohoch puknutu dlažbu,teda v obidvoch rohoch tak tam sme beton robili ručne dali aj roxsor a na to išiel poly,hadice a zalialo sa to cementovym poterom.A tieš obe mam do lka rezane a mame ešte v rezerve tak to budeme robiť ako piše abobo len či my neprasknu aj dalšie to už neviem,musim robiť velmi opatrne,ale ja to popraskane mam take ostre že sa až na tom porežeš akosi my to dvihlo hore tie rohy tej dlažby a začina my aj z toho odskakovať trocha glazura.Mame zbytočnu robotu navyše a taketo opravy ja nemam rada.Jeden rok sa nastahuješ a druhy už sa ti niečo začne kaziť,ale čo už taky je život a okolo domu sa treba stale starať,kolom dokola.
Odpovedať
@leilak1 @gashtaan @abobo Tak uz je tu 5 ludi co ma rovnaky problem. To fakt neexistuje na to riesenie? Obkladac mi hovoril o tej separacnej vrstve, ze bez toho mi na to neda zaruku, lebo ze garantovane to praskne. Ci mi na to s tou tkaninou (nie lacnou) 100% zaruku da som sa este nepytal. Vysekavat 2-3 dlazdice 60#60 a 120#60 kazdy rok alebo kazdy druhy rok mi nepride ako riesenie
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore - vacsina problemov je nedodrzanie technologickeho listu, pripadne odignorovanie spravnej dilatacie. Sam mam izby s dlazbou (60x60 co rozhodne nepovazujem za velkoformat) a ziadny problem nepozorujem lebo: - plavajuci cementovy poter bol pred pokladkou finalnej podlahy poriadne vyzrety aj potom presuseny - pouzil som kvalitnu dlazbu aj lepidlo (napr. KNAUF C2TE S1) - spravne zvolena sirka sparovania (dlazbu nemam rektifikovanu, takze som dal vsade 3mm spary) - pri okrajoch spravne zvolena dilatacia s prekrytim (sokel), resp. lista vo farbe steny alebo obkladu. Ak je spara priznana, tak nemozes pouzit sparovcku, len silikon.
Odpovedať
@cotibebemore Ja som volala obkladačovi čo my obkladal a povedal že to my sadlo to velke okno,ale aby som teras ešte s tym nič nerobila a až potom to treba vyhodiť a dať novu dlažbu,a ja mu na to že to viem aj ja ,ale že by prišiel a opravy žiaden naznak.A pri krbe to praska od tepla ked tam okolo je moc teplo a potom sa to vychladí.Tak mame čo na buduce leto čo zase robiť.
Odpovedať
@mgx koľko si nechal fugu od steny? (dilataciu) Máš aj zarezávané rohy niekde? Jedná sa mi hlavne o tento detail, lebo na to ma upozornil obkladač že to tam zaručene praskne :-) @petka456 a kam si to okno sadlo? Všetky okná/dvere mám podmurované, alebo stoja na podkladovom profile.
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore - riadil som sa tymto clankom (stary, ale stale aktualny) https://www.asb.sk/stavebnictvo/strop... dilatacie su cca 1cm, ale su prekryte listou, takze priznane nie je. Zarezavany roh mam pri prechode z kuchyne do obyvacky, aj pri napojeni na dalsiu miestnost. Bez viditelnych problemov. Velkost dilatacneho celku do 10m. Kurenie podlahovka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?