Drevená podlaha a podlahové kúrenie

Ahojte, Chcem sa spytat ci mate doma drevenu podlahu a podlahove kurenie. Najradsej by som volil drevenu podlahu kedze s nou skusenosti uz mame, ale v kombinacii s radiatormi nie podlahovkou. Dava sa drevena podlaha aj na podlahove kurenie? Aky to ma efekt co sa tyka nabehu tepla, zotrvacnosti, nakladov na kurenie ( viac, o kolko ak ano v porovnani s laminatom ) a inych plusov a minusov, ktore ma pravdepodobne ani nenapadnu. V dome bude plynove kurenie. Pripadne viete odporucit zo skusenosti vyrobcu takejto podlahy ak mate a ste spokojni? Mate niekto skusenost aj s firmou SAXO parket? Dakujem pekne za vase rady
Odpovedať
1
2
5
Mame doma drevenu, ale nie podlahove kurenie. Mame infra panely stropne. Kamos ma podlahove a zatial nehovoril nic. Jediny podlahar sa pytal ci mame podlahove kurenie...urcite lepit drevenu podlahu.
Odpovedať
@peterh1 Ahoj, ja mám drevenú podlahu na podlahovom kúrení. Lepil som to celoplošne polyuretánovým lepidlom na to určeným. A dokonca mám drevenú podlahu od saxoparket olejovoskovaný dub. Som spokojný, aj keď na pár miestach praskla tá vrchná vrstva, ale nič hrozné ani si to človek extra nevšimne. To prvý rok kúrenia sa prejavilo. Ale na 170m2 drevenej podlahy sa to stratí. Drevená podlaha každý kus je unikát z dreva tak ako rástlo a aj s drobnými vadami, ktoré sú pri spracovaní tmelené. A tie spomínané vady, praskliny keď vznikli tak v mieste - v okolí tmelenia. My sme brali to základné triedenie, kde tu tmelený uzol. Majú tam aj najvyššie triedenie bez uzlov, ale potom aj zdá sa mi 2 triedenia s viac uzlami. A paradoxne tie s viac tmelenými uzlami sú drahšie. Do tých by som asi nešiel. Minule som sa práve pustil do opravy tých prasklín. Zatmelil som ich, prebrúsil tmel a s originálnym osmo tvrdeným olejovoskom pretrel mäkkou handričkou. Keby vyberám znovu, znovu by som šiel do drevenej podlahy a do podlahového kúrenia. Ten tepelný komfort je na nezaplatenie.
Odpovedať
Pripájam sa k kajo-vi . Doplním, že drevené parkety pre podlahovku musia byť zásadne sendvičovej konštrukcie (viac vrstiev) konečná úprava ideálne olejované. Lepia sa priamo na podlahu lepidlami na báze mamut, panter ... nepoznám saxo, poznám lehmann v rudne nad hronom. Robia dubové. Nikdy neolutuješ drevené parkety v RD. Cenovo vyjde rovnako ako dlažba, no ten pocit v kontakte s drevom, pocit tepla, nádherný dizajn kombinovateľný s čímkoľvek. Laminát dávaj len vtedy, ak si to ozaj nemôžeš finančne dovoliť, no na podlahovku by som bol s laminátom zvlášť opatrný. To radšej dlažbu, vinil. No tam je zase rovnaká cena ako u drevených parkiet. Za mna sa mi zdá, že v zime je na podlahovke drevo vždy teplejšie ako dlažba. resp drevo je teplé aj ak podlahovka práve nekúri.
Odpovedať
Správne ma doplnil @pripad001 . Drevená podlaha na podlahové kúrenie musí byť sendvičová. A ako vraví v kúpeľni mám dlažbu a teraz keď nie je tak teplo tak podlahovka moc nekúri a je to riadny rozdiel medzi drevom a dlažbou. Drevo síce izoluje ale dom ti podlahovka vykúri aj keď máš na zemi drevo. Minulý rok keď bolo -16, do podlahy išla voda 35° a mali sme príjemne teplo. @peterh1
Odpovedať
Vdaka za rady. Myslim, ze som sa tymto len utvrdil v rozhodnuti dat si do domu drevenu podlahu, ano ten pocit nohy na dreve v porovnani s hocicim inym je nenahraditelny. Vela mi ludia tvrdia, ze drevo je izolant, to na podlahovku nie, ze radsej laminat, ale moze byt ten najdrahsi a najkrajsi laminat, stale to nie je prirodny material, hned to clovek pozna. Chalani vy ste si lepili podlahu sami? Co to si urobim, ale neviem ci by som sa pustil do takehto susta, ked som to predtym nerobil. Listy asi popri stenach mate tiez, videl som kdesi v katalogoch aj podlahy bez list, vyzeralo to super, ale ani neviem ako sa to da urobit. Neviete o tom nieco? Co sa tyka starostlivosti, venujete podlahe nejake speci procesy, alebo vysat a obcas mop postacuje? Lehman kuknem a urcite aj SAXO kedze maju vyrobu pri Bytci odkial som aj ja. ... a co stalofarebnost? mate uz nejake skusenosti v odlisnosti farebnosti odkedy podlahu mate, alebo to je proces skor dlhodobejsi?
Odpovedať
@peterh1 Ja som lepil sám, s otcovou pomocou. Celoplošne na den braven polyuretánové lepidlo. Keby chceš zostali mi 3 kyble nejak som minul menej než som naratal nechceš? :-) Saxo má podlahu pero-drážka, drahší výrobcovia majú akoby click. S tým bol trošku problém pri montáži by som povedal. Ja to mám s lištami, tiež som ich kúpil s podlahou. Lepil som ich teraz cez vianoce. Bez líšt si to ani neviem predstaviť keď je tam predpísaná nejaká medzera na to že drevo pracuje. A ďalší problém keď žena vysávala tak doškrkala s hlavicou stenu kol dokola. Ošetrenie olejovoskovej podlahy je predpísaná vosková údržba. Kúpil som a zatial som to robil len raz v kuchyni kde je najviac namáhaná, aj ked je písané každé 3 mesiace... Väčšinou vysávame, mop podla potreby, vydrží aj mesiac a vyše neumývaná, nie je na nej nič vidieť. A farebná stálosť neviem posúdiť. Tak či tak každý kus je jedinečný a má svoju farbu.
Odpovedať
...aku hrubku mate drevenej podlahy nad podlahovym kurenim?... ...inak trochu teorie http://www.primat-podlahy.sk/pdf/Podl...
Odpovedať
@peterh1 ahoj:).. tiež máme na podlahovom kúrení drevenú podlahu od Kährs, dub Earth, olej - máme ju druhú zimu...my sme sa rozhodli nakoniec nelepiť, ale bola to dilema...dali sme nejakú špeciálnu podložku a parkety sa klasicky položili...máme prechodové lišty a dilatácie boli väčšie...čo som si všimla je, že na niektorých miestach podlahu "počuť" :)...inak ... nikto z okolia mi to neporúčal, všetci sa chytali za hlavu, ale môžem naozaj povedať, že to bola dobrá voľba... celoročný príjemný pocit od nôh, ja chodím bosá stále - aj teraz v zime...takže odporúčam...a vyššie nad mojim príspevkom je link...stojí za prečítanie...:) ak máte deti, tak si to naozaj užijete a tým, že sa dá takáto podlaha časom aj "opraviť" je tiež výhoda:)
Odpovedať
Mamedrevenu podlahu. Ak ju celoplosne nalepis spotreba nebude dramaticky vyssia ako pri laminate, akaj je vyssia za tu cenu komfortu a dizajnu to stoji. Porovnanie ti neda nikto, tazko najdes dva uplne rovnake domy vedla seba s lamonatom a drevo,ktore to porovanvaki bez obrevu teplej vody s rovnakym vetranim..... Mali sme laminat, uz bysom ho nikdy nechcela.
Odpovedať
Ahojte, vdaka za rady. Chcem sa spytat Atlaska, martinamartina 2. a samozrejme aj ostani, Vy nejak udrzujete vlhkost v dome, alebo to neriesite? Nerobia sa vam spary, pripadne nejak nepracuje pocas roznych sezon ak je suchsi vzduch? Ako casto ju osetrujete a kolko casu, energie, financii to zaberie? Umyvate podlahu nejakymi speci prostriedkami? ... a co stalofarebnost ( teda ak ju mate par rokov asi OK, ale ci predsa ). Vsetky mozne postrehy, rady ma zaujimaju a mozno aj inych, lebo fatk pocitovy rozdiel nohy na laminate a dreve je neporovnatelny ale tiez aj starostlivost a udrzba je niekde inde. Bol by som rad aby podlaha sluzila mne nie naopak ( ako so vsetkym ostatnym ;-) ) vopred vdaka
Odpovedať
@pripad001 dobry den.chcem.sa.spytat preco drevena podlaha musi.byt pri podlahovke sendvicova. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@kutikyhore lebo masívne drevo by sa pôsobením veľkého tepla a veľkých zmien vlhkosti príliš deformovalo a priveľa dilatovalo, čo by skončilo zničením podlahy. Sendvič také namáhanie dokáže zvládnuť no drevo je izolant a platí že na podlahové kúrenie nie je dobrá voľba.
Odpovedať
Článok sa načítava...
na podlahove kurenie do rodinneho domu je drevena podlaha-plavačka najlepšia volba čo sa tyka komfortu. vdaka pocitovej teplote dokonca spališ aj menej energie na kurenie. nedaj sa prehovorit bachorkami podlaharov a vypočtami inžinierov spoza stola. @kutikyhore
Odpovedať
@martinmatko Suhlasim s tebou, že je, to dobra volba, ale celoplošne lepena, nie plavačka.
Odpovedať
@ruren prečo nie plavačka? spravil som a nie je žiadny problem ani po 10rokoch....len same pozitíva
Odpovedať
@kutikyhore ... už ti to predchodcovia vysvetlili. Jednoducho sa neskrútia, nevydujú, nedeformujú. Dávno pradávno som si svojpomocne nalepil, prebrúsil a nalakoval jednovrstvové parkety v byte. Týždeň vyzerali nádherne. A potom .... katastrofa. jednoducho drevo pracuje.
Odpovedať
@martinmatko To neznamena, keď to maš 10 rokov, že to je spravne urobene. Pod plavajucu musiš davať podložku, čo je izolant navyše. Najlepši prestup tepla sa zabezpeči nalepenim podlahy priamo na poter. Netvrdim že to nefunguje aj ako plavajuca, ale zo zvyšenym tepelnym odporom čo je pri podlahovom kureni nežiaduci jav.
Odpovedať
@ruren to že daš pod plavajucu podlahu podložku-( maly tepelny izolant lebo je tenka ta podložka) netreba brat vobec do uvahy kedže prejde cez neho aj tak dostatočne množstvo tepla ktore vykuri priestor.
Odpovedať
@martinmatko Tak ono teplo nakonec projde vším. Ale za jakou cenu. Pokud budu mít jako podlahovou krytinu plovoucí třívrstvou dřevěnou podlahu, tak oproti keramice nebo lepenému vinylu budu muset pouštět do podlahovky o cca 5 st. C teplejší vodu. Pokud bude zdrojem TČ, není tam pro co nejlepší COP rozhodující aby natápělo vodu na co nejmenší teplotu?
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 to ze mas ako naslapnu vrstvu (izolant) je vlastne este lepsie, pretoze nemusis davat tak hruby poter aby sa teplo rovnomerne rozlozilo ale sa rozlozi uz pod podlahou
Odpovedať
@r4d3k74 o 5st. ? To snad nie. Kolko stupnovu vodu ty pustasdo podlahovky? 22-23?
Odpovedať
@atlaska http://www.hst-zichlinek.cz/cenik-sou... https://www.easypex.eu/servisni-podpo... https://forum.tzb-info.cz/docu/diskuz... Pár tabulek, kde je vidět, jak se musí změnit teplota vody aby byl stejný výkon. A to ta poslední je počítaná pro vrstvu 7.5 mm a ne 14 mm a bez podložky. Ještě nebydlím. Do obýváku chci dát dřevěnou plovoucí podlahu. :)
Odpovedať
No mam skusenost.. bohatu.. 80m2 sa vytrhavalo, lepenej masivnej jasenovej podlahy, napriek termizovanemu drevu, sa v lete vydula, uzvacsila objem tak ze nam ju doslova napriek velkym diletaciam, do sadrokart. stien normalne vtlacilo. odprisahavali nam, ze "tieto" nam to urcite neurobia, ani sa nepohnu za rok... Dali sme ale zase drevenu, ale uz inu, od ineho vyrobcu a ta je zaial uplne v poriadku, uvidime. Tiez sa lepila. Co sa tyka kurenia, spotreby, atd, neviem zatial povedat, nemam s kym/cim porovnat... zimu nemame :D podlaha je tepla :)
Odpovedať
@r4d3k74 áno, tak akop si napisal, v pripade že budeš mat tepelne čerpadlo tak sa tym že budeš o par stupnov potrebovat teplejšiu vodu tak sa ti trošku zniži učinnost tc. ...tento argument je však jediný a platí len u TC. ak by som mal ale takto tvrdo nahanat usporu(toto plati ale len u TC)uvažovat tak by som na podlahovku musel dat zasadne len dlažbu alebo liatu podlahu. na druhej strane ked budeš mat tieto studene podlahy tak budeš kurit aj vtedy ked by si s drevenou podlahou nemusel hlavne v prechodných obdobiach lebo máš úplne inu pocitovu teplotu pri nohach. postav sa bosymi nohamy na dlažbu a drevenu plavačku a hned ti to je jasne. Dalšie argumenty pre drevo-plavajuca podlaha na podlahovke: maka chodza, šetrenie klbov, vyborne pre hrajuce sa deti, nemusiš davat koberce, super vzhlad-vec vkusu, určite by mi to nestalo za to ušetrit par eur (aj to len v pripade TC aj to je diskutabilne) a zaroven sa vzdat tohto komfortu drevenej plavačky.
Odpovedať
@martinmatko Ale jo, souhlasím, jen jsem měl potřebu uvést všechny okolnosti. On dneska to problém u zateplených domů není, ale u nějaké rekonstrukce by se třeba mohlo i stát, že nebude stačit výkon podlahovky a nebo se nedodrží maximální teplota krytiny.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterh1 Pre použitie drevenej podlahy na podlahové vykurovanie je ideálne drevené parkety celoplošne nalepiť. Maximálna hrúbka drevenej podlahy pre položenie na podl. vykurovanie (ďalej PV) je 15mm, limitovaná je aj šírka dosky podľa typu parkety. Niektorý výrobcovia majú dokonca v montážnom návode že pri PV je nutné podlahu pokladať iba celoplošným lepením. Tým sa zároveň docieli najnižší tepelný odpor. Pre PV platí zásada čím je podlaha ako materiál hutnejšia a hustejšia tým má lepší tepelný prestup. Pri porovnaní 3-vrstvovej drevenej podlahe v hrúbke 15mm a dubovej masívnej parkete v rovnakej hrúbke je lepší prestup pri masívnej dubovej parkete. 3-vrstvová drevená podlaha má totiž v strede nosú vrstvu dreva zo smreku, smrek je lahké drevo ktoré zároveň dobre izoluje, takže teplo prejde lahšie cez masív..
Odpovedať
@mega_parket no a tak podla toho čo pišeš sa treba na vyrobcu ktory odporuča lepit plavačku vykašlat a kupit plavačku od takeho ktorý deklaruje že je použitelna aj na podlahove vykurovanie... a potom netreba lepit. a musime odlišovat parkety a plavajucu drevenu podlahu.
Odpovedať
@martinmatko Myslím že už ty by si sa mohol na to vykašlať a nezavádzať tu ľudí tvojimi dristami. Všetcí výrobcovia čo vyrábajú drevené podlahy vhodné na podlahové kúrenie doporučujú celoplošné lepenie, podložené testami, skúškami, výpočtami a praxou, len ty si to za najväčšieho odborníka.
Odpovedať
@martinmatko plavajuca podlaha na podlahove kurenie je to najhorsie, co moze byt. Najlepsie je dlazba. Zlaty stred je vinyl. Drevennu podlahu ani zadarmo. Ani keby bola lepena. Drevo pracuje.
Odpovedať
@ruren vyjadruj sa takto suverenne len k veciam ktorým rozumieš. ty si asi zas ten odbornik čo vela počita a malo rozmyšla. použitie na plavajucu podlahu je normalne u normalnych vyrobcov. Ak su to plavačky ktore sa idu rozpadnut už po ceste z vyroby tak take možno nie. Prečitaj si montažne navody napriklad k drevenej plavajucej podlahe od firmy kahrs. je tam normalne použitie na podlahove kurenie , ty tarajko. Ja tomu na rozdiel od teba rozumiem aj z praxe.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?