Drevena palubova podlaha a podlahove kurenie

dobry den, je mozne pouzit klasicku drevenu palubovku ak planujeme podlahove kurenie? nebude sa drevo "krutit"? ak nie, co najblizsie k drevenej palubovke by ste odporucali? dakujem
Odpovedať
ja idem davat palubovku 3cm a o podlahovom kureni som ani neuvazoval podla mna to nebude mat zelany efekt myslim ze len hrubsiu plavacku alebo dlazbu
Odpovedať
Pod drevenou podlahou nesmie byt elektricka podlahovka - iba vodna. S klasickou drevenou podlahou aj sedvicovou bude problem na podlahovom kureni stale. Drevo sa neustale vysusa a znova nasava vlhkost. Laminat s 3D dekorom a/alebo dlazba s dekorom dreva.
Odpovedať
@peto99 to som si aj myslela...dlazbu nie, skor potom laminat co najviac porovnatelny s drevom
Odpovedať
Profilova fotka
@luciana1977 ale dlažba je praktickejšia.
Odpovedať
Profilova fotka
@luciana1977 my máme vodnú podlahovku a na nej drevenú plávajúcu podlahu hrúbky 11mm. podlaha sa ani nekrúti ani sa neurobili škáry, je taká ako sme ju položili (ak nerátam škrabance :-D), kúrenie funguje. na pocit je oveľa príjemnejšia ako laminát.
Odpovedať
mozno je praktickejsia ale pocitovo je drevo drevo, dakujem za nazory idem pozriet vodnu podlahovku a zvazit teda aj tuto moznost :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@luciana1977 vodná podlahovka je klasická podlahovka (rúrky s teplou vodou), ktorú ohrieva kotol (elektrický, plynový, na drevo...). vy máte naprojektované odporové káble do podlahy?
Odpovedať
na podlahove kurenie som už daval drevenu plavajucu podlahu a dopadlo to velmi dobre žiadne problemy len same pozitiva. sebe chcem spravit ale drevene podlahy smrekove fošne a pod nou podlahove vodne vykurovanie.
Odpovedať
my ide dávať na podlahové kúrenie dlažbu a do izieb toto, je to absolútna novinka vhodná na podlahové kúrenie a vyzerá ako drevo, cena prijateľná http://www.classen.de/de/designboden/...
Odpovedať
neviem presne co je v projekte, prakticke stavebne zalezitosti ma na starosti manzel, ja sa "vyhram " s ostatnymi detailami :-D ja milujem klasicku palubovku ktora bola este na starych domoch, cim starsia tym krajsia, aj s fugami ...
Odpovedať
@martinmatko takuto predstavu som mala aj ja, presne smrekove fosne
Odpovedať
ja to budem riešit tak že asi natiahnem trochu hadic popod okna aj do stien , a ked bude extremna zima budem mat tam v zalohe aj par radiatorov . drevenu podlahu aku mali kedysi moji dedovia taku chcem, a aj trochu vykartačovanu, fošne každu inu ako narastla, od 25cm do 40cm široke
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ups intenzita kurenia alebo skor nekurenia ma podstatny vplyv na stav drevenej podlahy. Ak sa podlahovkou iba temperuje, a parkety su v cene 70-100 E/m2, budu vyzerat dobre. Lacne drevene parkety a/alebo silne kurenie v podlahe su vacsinou problem.
Odpovedať
@luciana1977 smrek je prilis makky na podlahu, cerveny smrek je urcite odolnejsi, mal by sa vsak davat dub
Odpovedať
dub je ano tvrddy aj pekny, červeny smrek by bol asi najlepši aj pre mna, avšak mam doma už len borovicu a smrek, borovica pušta živicu a ja chcem mat podlahu kartačovanu s velkymi hrčami, smrek teda vyhovuje aj za cenu že je makši , ma to však odpustene lebo zas je to najteplejšie drevo
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 kúrime iba podlahovkou, takže nejde o temperovanie. samozrejme netlačíme tam 50 stupňovú vodu. tuším to máme obmedzené na 35 alebo 40stupňov. parkety stáli cca 25eur/m2. ešte doplním, že bývame tretiu zimu, takže keby bol problém, už by sa to bolo prejavilo...
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Prečo nesmie byť pod drevenou podlahou elektrika.....? Aký je rozdiel medzi vodným rúrkami a elektrickými káblikmi, ak sú zaliate pod cca 3 cm poteru? Podľa mňa by sa vo všeobecnosti nemalo dávať do podlahy viac, ako 28°C bez ohľadu na médium...
Odpovedať
@martinmatko bude na podlahe vidno uplne vsetko v priebehu par mesiacov
Odpovedať
@leonardom myslim, ze elektrika ma prilis rychly nabeh teploty, s tym ma drevo problem
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 elektrika ma taky nabeh teploty aky spravi regulator. @leonardom rozdiel medzi kablami a trubkami moze byt dost zasadny. Teplo pre trubky sa vyraba niekde inde a v podlahe sa len odobera. To znamena, ze ak ma voda 25C a podlaha ma tiez 25C, ziadne teplo sa neodoberie a teplota sa nad 25c nema ako dostat. Pri kabloch je to ale inak. Kabel odovzdava svoju energiu priamo v podlahe. To teplo sa bude do okolia kabla odovzdavat stale (pretoze vykon je dany prudom pretekajucim odporom) coho dosledkom je neustale zvysovanie teploty (az do bodu kym bude podlaha taka tepla, ze cely vykon vyziari do priestoru).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ale ja si v termostate zadávam maximálnu teplotu betónu - trebárs 27°C. A mám zadefinovanú aj teplotu vzduchu - trebárs 21°C. A než nabehne teplota v miestnosti na tých 21°, tak ono to nehajcuje v kuse, ale prerušuje - jednoducho ak je v betóne tá hraničná teplota, tak vypne. A po chvíli zase zopne.A počuť to, ako to v tom termostate cvaká.14 dní som to v zime sledoval (cez vianočné voľno), že ako sa to správa.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ano, ale cidlo mas na jednom mieste, ale tam kde das nejaky nabytok, kuchynsku linku, pokrovec, bude situacia ina.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj :-D Tam, kde je zabednený nábytok (kuchynská linka, vstavané skrine, chladnička apod.) kábliky nie sú. Ostatný nábytok je na nôžkach, pokrovce nie sú... Takže takto dajako by sa to už mohlo počítať cca ako vodnícka, či....?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ano, ked sa bavime o tvojom konkretom pripade ano (pokial sa nerozhodnes presunut a menit nabytok :-D). Ja som sa pokusal vysvetlit rozdiel vo vseobecnosti.
Odpovedať
takze v Projekte mame vodnu podlahovku, takze teoreticky je moznost drevenej palubovky , vie niekto podla osobnych skusenosti poradit firmu(y) na kvalitne drevene palubovky?
Odpovedať
Opravte ma, ak sa mylim, rad sa necham poucit, ale predpokladam ze hovorime stale o dlhych doskach, cize klasickej palubovke. Ta sa robi myslim standartne aspon 2cm hruba. Ja mam 32mm dosky, ktore som ukladal na hranoly polozene priecne pod palubovkou a na tie som ju aj fixoval. Standartna perodrazka, aby nebolo vidiet sroby. Medzi tymi hranolmi mam este vlozenu izolaciu. Pri takejto montazi vychadza pochodzny vrch podlahy minimalne 6cm nad poter, co znamena, ze pravdepodobne ubera na efektivite podlahoveho kurenia. Aj keby tam nebola ta izolacia, neposobi take hrube drevo ako ciastocna brzda? Neviem, ci je zvykom montovat takuto standartnu palubovku nad podlahove kurenie, len nahlas rozmyslam. Najlepsie asi, ak by napisal niekto, kto ma nieco taketo zrealizovane aj v praxi. @luciana1977 udaje na firmu, odkial som bral palubovku ja, Vam poslem do spravy.
Odpovedať
@joshuagrey dakujem, presne preto som zacala tuto temu, zistit ci to ma niekto v praxi a ake to je ano hovorime o dlhych doskach, klasicka palubovka
Odpovedať
no neriskovala by som s takou podlahou, ze to tam das a kurenie nebude citit. Znami zabili podlahove kurenie nevhodnou podlozkou pod laminat, takze to museli prerabat aby sa knim teplo dostalo. Ja co som zatial videla, tak sa drevena podlaha musela lepit aby nebola ziadna vzduchova medzera medzi podlahou a podlahovym kurenim. Myslim, ze viac info najdes tu, kde sme aj my cerpali. http://www.cechpodlaharov.sk/postupy/... Este ako uz niekto spominal, je lahsie zmenit zdroj ohrevu napr. z bojleru na TC ak mas podlahovku - voda. Ak mas kable tak tam uz variabilita neexistuje.
Odpovedať
@jojo2jojo dakujem, prestudujeme si to
Odpovedať
Pre pokldanie podlah na podlahove vykurovanie je rozhodujuci system pokladky, zlozenie podlahy nad podlahovym vykurovanim a typ vykurovacieho media. Tito faktory priamo ovplyvnuju tzv tepelny odpor. Aby podlaha spravne a hospodarne kurila nesmie tepelny odpor vrstiev nad podlahovym vykurovanim prevysit 0,15 m2K/W. idealny stav dostat sa pod 0,1. Dalsi dolezity parameter je max. tepelny vykon podlahy - ten nesmie prekrocit 80 W/m2 a do tretice vysledna povrchova teplota niesmie u drevenych podlah prekrocit hodnotu 27 a u laminatovych 29 C. Pre spravne polozenie dreva na podlahove vykurovanie sa dnes uz jednoznacne doporucuje jeho celoplosne nalepenie. Pre spavny vyber drevenej podlahy je vhodne vediet, ze pouzitie masivneho dreva je mozne iba do hrubky podlahy 10 mm a pri sendvicovych / najcastejsie / trojvrstvych podlahach max 15 mm. Kazdy profi vyrobok ma v svojom technickom liste a aj na obale uvedenu vhodnost pouzitia na podlahove vykurovanie a taktiez tepelny odpor. Profi predajca k nemu urcite prida aj spravny system instalacie.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?