Dlazba cez diletaciu

Dobry vecer , mam dilemu.V obyvacke ktora je prepojena s kuchynou mame podlahove vykurovanie teplovodne s tromi okruhmi cize mi vychadzaju dva diletacne spary.Kedze sme sa rozhodli pre dlazbu tak by som potreboval poradit ako ju polozit.Ci mam normalne priznat spary a dat tam listu alebo pocul som ze sa aj dlazby ktore vyjdu cez tuto diletaciu tak sa lepia na silikon a aj sa vysparuju silikonom.Ale nebude to praskat? Alebo viete ze ako by sa to malo robit? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@sako1400 bud, alebo.., tak ako si napisal......
Odpovedať
@mimms nebude to praskat ak to spravim silikonom?
Odpovedať
Profilova fotka
@sako1400 Nie diletacia, ale DILATÁCIA. To namiesto murovať, môžme povedať márovať.
Odpovedať
@thorin sorry mas pravdu Dilatacia ;) A bude praskat ? 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sako1400 Skôr by som dal do vzniknutej medzery, silikón v odtieni škárovacej hmoty
Odpovedať
@sako1400 ak tam namáš viac ako 12m môžeš klásť dlažbu bo flexibilného lepidla bez priznania dilatácie. ak sa aj napriek tomu obávať prasklín, existujú drahé lepidlá na to určené ktoré s používajú so špeciálnou "fóliou" ktorá vytvára v mieste dilatácie vystuženie vrstvy dlažby a lepidla.
Odpovedať
@slavoslav tak mam dokopy 60m tak preto sa obavam aby mi to nepopraskalo. Majster hovoril ze davaju to do silikonu a zatial nepopraskalo nikomu Urcite to budem davat do flexi koli podlahovke Takze mozem dat dlazbu bez priznania dilatacii?
Odpovedať
@sako1400 tých 12m sa myslí dĺžka dilatačného úseku, nie dilatačnej špáry. Minimálny dilatačný úsek by mal byť zhruba 6x6m. Skúsenosť zatiaľ vraví, že zrejme flexilepidlo a dlažba so špárovačkou dokážu pnutie teplotnej dilatácie preniesť aj v ploche cca 6x12m a videl som už aj väčšie. Dôležité je aby po obvode bolo dilatácii podlahy umožnené.
Odpovedať
@slavoslav tak okruhy su zhruba 4x4 a ako si myslel tu dilataciu po obvode ?
Odpovedať
diletacie robia len diletanti :)
Odpovedať
@gashtaan my sme teda dilatanti 8-)
Odpovedať
@sako1400 aby dlažbu netlačili na tesno ku stene ale nech tam ostane 3-4mm medzera od steny ktorú prekryje sokel. Podobne ako máš oddilatovaný poter od steny ale netreba tam dávať tú izoláciu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slavoslav aha uz chapem takze hovoris ze by to malo byt v pohode ak to takto spravim ze to dam na ten silikon amedzeru od steny ?
Odpovedať
@slavoslav Alebo mohol by som to urobit aj tak ze dlazba ktora prekryje diletacnu sparu tak z jednej strany ju nalepit lepidlom a od skary na druhu stranu silikonom ? Zda sa mi to lepsie ako lepit ju celu na silikon.Ci? A samozrejme pouzijem flexi sparovaciu hmotu. Bude to praskat ci ?
Odpovedať
@sako1400 silikonom určite nie, normálne to nalep flexi lepidlom. pri silikone sa môže stať, že ti popraská špárovačka okolo dlaždíc na silikone.
Odpovedať
@slavoslav ale vysparovane by to bolo flexi sparovackou lebo ak ju normalne nalepim na flexi ako kazdu ine tak to praskne ...
Odpovedať
Profilova fotka
Všetci "tiež odborníci ", ktorí ti radia lepenie na silikón, prip. flexi lepidlo cez dilatacie, sú naozaj"diletanti"...😃 Keď sa ti zaručia, že zaplatia vzniknuté škody,ked dlažba praskne, alebo sa oddelí... Nájdi si na nete Mapetex systém od Mapei, myslím, že aj Schluter má niečo podobné.
Odpovedať
@peterpb a tu textiliu by som mal dat na celu plochu alebo len cez tu dilataciu? Neni to izolant ?
Odpovedať
Profilova fotka
Mame dlazbu na 10,5 m, pod nou podlahovka s dvoma dilatacnymi skarami, dlazba lepena na flexi bez silikonu, 2 roky, nic nepraska. Nechali sme si aj dlazbu do nahrady, keby nahodou. Sparovka klasika ceresit. Osobne si myslim ze podlahovka na to vplyv az taky nema, rozdiel teplot podlahy ci ide alebo nie, je cca 15 stupnov. Dilatacnu listu sme dali iba smerom do chodby ale nevidno na nej ziadne pohyby. Poter je betonovy.
Odpovedať
@sako1400 kľudne použi aj flexi špárovačku ak chceš, ale zatiaľ vždy stačila aj obyčajná? Pri tej dilatácii de o niečo iné ako špárovačku.
Odpovedať
Profilova fotka
Na celú plochu. Ja, samozrejme, netvrdím, že každá dlažba praskne alebo sa oddelí. Problém je, že sa nedá s istotou povedať, že sa tak nestane. A ak to riziko je, a nie je malé, tak je nutné nájsť spôsob, ako to urobiť bez rizika.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
A kolko stoji ta mapetex od mapei? lebo co som pozeral, 50m2 stala okolo 300eur, len ta textilia,co je hned +20% k priemernej dlazbe. Ti co maju dlazbu za 80eur sa to strati, ale ti co do 30 tak ani nie. Potom dlazba straca svoj zmysel. Este by ma zaujimalo, ci ak poter prezimoval preletoval a znovu prezimoval (svojpomocna stavba), tak pomoze tomu "ze beton uz sadol" alebo nie. A dalej predpokaldam, ze maximalna teplota podlahy bude 35C a minimalna 20C, tj 15C rozdiel ak urobi taky dramaticky rozdiel, tak preco nepraskne podlaha v bytoch, kde sa dilatacie neriesia aj napriek ultra uzkym (80cm) a dlhym (300cm) chodbickam (katakombam) a teploty sa roznia viac ako 15C ? Netvrdim, ze je to pravidlo, sparovacka mozno praska a na mikroskopickej urovni a ze dlazba drzi moze byt dielo "nahody" resp, drzi sa v medziach 95% od prasknutia. Cize dielo stastia. Problem sucasnych domov je ten, ze uz davno nie su male kocky 5x5m alebo 6x6 a 1 dvere, ale rozne L a U tvar kde poterari dieltovali poter taktiez do U alebo L. Prikladam amatersky nacrt podorysu, kam planujem dat dlazbu. Pravdepodobne 20x90cm ale mozno 20x120cm, imitacia dreva. Tak to vyzera ked dovolim zene vyberat vyzor interieru. Potom zistim, ze je to takmer nemozne, ale kedze sa to rpedava vo velkom a lepia to aj brigadnici, prestavam chapat, preco sa vsetko tak demonizuje. Opatrnost beriem, nechcem opravovat, uz v obyvanom dome.. dik za kazdy postreh :) @peterpb
Odpovedať
Minimálna šírka škáry v inštalovanej dlažbe musí rešpektovať formát, farebný odtieň obkladového prvku alebo intenzitu presvetlenia miestnosti (t.j. orientácia presklenia miestnosti podľa svetových strán). MAPEI odporúča šírku škáry min. 3 mm. ale potom vyrobci maju rektifikovane dlazby kde sa chvalia s moznostou pouzit 1 max 2mm skary.
Odpovedať
nasiel som tu mapei vlies zo zahranicai za 150eur, a pokial to nebuden ejaky fake, tak 3eur nad cenu dlazby mi pride uz celkom OK. Ak to garantuje svoj ucinok pri dobrej aplikacii... Niekde tu na fore niekto pisal, ze ta textilia by sa nemala lepit na poter, no v ich navode pisu ze ano, alebo to je od pripadu k pripadu?
Odpovedať
Ale kedze Ultralite S2 a pod textiliu latex plus s keraquickom by vyslo 25+25+60 eur na nech aj 10m2, tak to je 11eur navyse, tj 14eur mapei system navyse k dlazbe? mozno sa to da nejak zredukovat, ale toto su podla mna astronomicke ceny. k 25-30eur dlazbe, som hned na 50eurach a to uz mam luxusnu pravu drevenu podlahu ktoru pokojne polozim ako plavajucu. alebo mi nieco unika mojej pozornosti ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?