Dlažba cez dilatačnú škáru

Profilova fotka
Chystam sa klast dlazbu , rovnaku do obyvacky, kuchyne, chodby a predsiene. Medzi jednotlivymi miestnostami mam dilatacne skary, na ktore pouzijem dilatacnu listu. Ako mam ale postupovat v pripade, ak mi dilatacna skara prechadza cez stred obyvacky, ta je rozdelena na 3 casti, kvoli podlahovemu vykurovaniu (3 okruhy). Dlazba je rozmerov 16,5 x 49,5 cm. Klast ju budem sposobom, ako je na obrazku (cervena je dilatacia). Je zrejme, ze nie je mozne dodrzat dilataciu, preto sa chcem spytat, akym sposobom je to najlepsie vyriesit, aby ta dlazba nepopraskala. Pocul som o 2 sposoboch: 1. dlazbu, ktora prechadza cez dilataciu, ulozit do silikonu 2. cez dilataciu dat nejaku textiliu, a dlazbu ulozit na nu. Netusim, ktory sposob je jednoduchsi, lepsi, lacnejsi - ktory by ste mi poradili? Postaci ten silikon? Aky silikon by sa mal pouzit - je na to urceny nejaky specificky typ? Dakujem vopred za odpovede a vas cas.
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 neslo by otocit dlazbu o 90 stupnov a napasovat skaru nad dilatacku ? Ale esteticky to nemusi byt ono.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj neslo, lebo mam tam aj druhu, precnu dilataciu, cize by to nic neriesilo
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 aha, ja som myslel, ze len ta cervena. Tie male kusky mi nejak nedavali zmysel :). Ja som nemusel davat dilatacky, kedze moj poter a dlazba maju rovnaku roztaznost.
Odpovedať
@johny18 tam kde je dilatacia, tak ju treba dodrzat
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst viem,ale v tomto pripade pokladky sa neda dodrzat.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst nechcem mat cez stred obyvacky plastovu listu, preto hladam riesenia,ako sa to da obist. Pocul som o vyssie spominanych rieseniach, mozno sa niekto najde, kto to robil podobne
Odpovedať
My śme riešili tento problem tak , ze v mieste dilatacie sme davali špecialnu hmotu elasticku , konzultivali sme to v predajni kde sme dlažbu kupovali aj v Ba v Cerezite . Len uz teraz neviem presne ten nazov lepiacej hmoty .
Odpovedať
Profilova fotka
My sme tiez riesili tuto dilemu a uvazovali sme nad vsetkymi moznymi sposobmi, cez silikon, pouzitia dilacnej listy a pod. Ale nakoniec sme iba dlazbu rozrezali v mieste dilatacie a normalne to potom zaskarovali, to iste sme urobili pri dilataciach medzi dverami.
Odpovedať
@johny18 Pri takom velkom formate dlazby by som neriskoval s nejakym silikonom, alebo niecim podobnym. Pri malom formate by to mohlo fungovat, ale aj tak by to popraskalo v stycnych skarach. Teoreticky, ak by sa na celu plochu poteru natiahla folia Schlueter Ditra, alebo nieco jej podobne (nesmela by sa ale lepit k podkladu) a na nu by sa az lepila dlazba. Zaistila by tak uplne oddelenie dlazby od podkladu a tym padom by sa prenasali tahove napatia do dlazby. Ale zase teoreticky mozu vzniknut vertikalne posuny v dilatacnej skare cim by dlazba praskla. Zalezi z coho je tepelna izolacia v podlahe a aku ma stlacitelnost a ci v mieste skari nebude nahodou gauc alebo tazky nabytok. Ale ruku do ohna by som za to nedal a radsej by som tam tu dilataciu dal a vobec by som to neukladal takym sposobom, ale radsej by som zvolil tehlovy vzor.
Odpovedať
Profilova fotka
Mapetex System, konzultoval by som to s vyrobcom, funguje to aj na velkych plochach... Skus na webe...
Odpovedať
Nemame ziadne listy a cele podlazie mame polozenu dlazbu vacsich rozmerov ako tvoje. Na prechode z izby do izby pokladali dlazbu na nejake speci lepidlo. Dufam, ze nic nerupne
Odpovedať
@johny18 - ak nechceš rezať a chceš lepiť tak zháňaj niečo takéto do miesta dilatácie pod každú prechádzajúcu dlaždicu: http://www.soudal.cz/produkt/lepidlo-... - ak chceš rezať rozrež dlažbu na dva kusy presne ponad dilatáciu a škáruj silikónom alebo daj dilatačnú lištu http://kueberit.nakupujbezpecne.sk/co... - ak nechceš ani jedno ani druhé použi flexibilné lepidlo triedy S1 a S2 a špeciálnu netkanú textíliu daj pod vrstvu tohto lepidla, aby bolo zabezpečené kĺzanie, tak aby zasahovala aspoň o radu dlažby ďalej od dilatačnej škáry, po oboch stranách škáry ale dbaj na to aby textília nebola lepidlom prilepená o betónový podklad, môžeš dať na seba aj 2 vrstvy textílie, ale nie veľa vrstiev aby nepružila pod dlažbou
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Achelan, iba druhy navrh ma logiku, ale o ten zrovna nie je zaujem... Mal by si si precitat nieco o dilataciach a ich fungovani. :-D
Odpovedať
tak toto budeme musiet poriesit aj my. v kuchyno-obyvacke (8900x6000) nam dali az 4 podlahove zony (3 dilatacie) a na chodbe mame tiez 1 dilataciu. vsade tu ide dlazba 1200x300. ukladat sa bude podobne ako na obrazku v uvode temy a urcite nechceme ziadnu listu. a rezat to v miestach dilatacie podla mna nieje boh vie co. chceli sme velku dlazbu, ktora imituje drevo aby to dobre vyzeralo a nie aby bola kazdu chvilu prerezana. to je potom (resp mala byt) otazka skor na projektanta kurenia, preco tolko zon v jednej miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@ja_michalko no ja osobne nevidim dovod na dilatovanie poteru z dovodu okruhov (z dovodu dilatacie to beriem), hadam nepojde do kazdeho okruhu ina voda. A aj nie dobre vyvazenie spravi rozdiel par stupnov, co nemoze byt problem. Beton ma ak si dobre pamatam roztaznost okolo 15x10-6/K. To znamena, ze 10m betonu zohriateho o 30C sa roztiahne asi o 4,5mm. Poter je plavajuci a vsade po okraji je 8-10mm dilatacia. Problem, ale samozrejme nastane ked je na nom keramika, ktora ma roztaznost tak 1/3. Na nej dilatacia uz potrebna bude. Ale to je moj laicky nazor, hadam ma nejaky fachman poopravi :)
Odpovedať
@majkoj kazdy okruh musi byt dilatovany, neviem sice preco rozdelili ja_michalkovi kuchynu s obyvackou az na 4 okruhy, kedze jeden okruh moze mat max. plochu 25 m2 (ale zavisi to aj od podorysneho tvaru).
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr to ze musi som sa docital, akurat na to nema nikto rozumne vysvetlenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr @peterpb @achelan ako najlepsie riesenie sa mi pozdava to s tymi textiliami. radite mi vsak, aby som textiliu neprilepoval k poteru, no ked si pozriem technicke listy, tam sa pise, ze textiliu treba prilepit k podkladu lepidlom: Mapetex: http://www.mapei.it/public/SK/product... Schlueter Ditra: http://www.schlueter.cz/schlueter-dit... Den Braven DB Floor: http://www.denbraven.sk/hydroizolacne... Schonox AB: http://www.schonox.sk/index.php?conte...
Odpovedať
@johny18 ano bezne sa lepi, ale to co pozadujete vy nie je bezne riesenie. Bezne by sa ta dlazba otocila o 90° a ta dilatacia by tam bola. Ja by som do toho bez dilatacky nesiel za cenu moznosti porusenia dlazby.
Odpovedať
ja som cez dilataciu nalepil dlazbu na silikon+spara je tiez vyplnena silikonom. Nikde nic nepraska :)
Odpovedať
Profilova fotka
Skusenosti mam s Mapetex Systemom, v nom sa textilia lepi k podkladu. Je vsak dolezite posudit pred jeho aplikaciou podklad, preto by som sa obratil na technika od vyrobcu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr vyssie som pisal, ze nemozem ju otocit. Mam tam na tom priestore 8x4,5 m totiz este jednu dilataciu (tu som nenakreslil). Ide krizom ako ta prva, takze ak by som dlazbu otocil, jednu dilataciu by som vyriesil,ale pri druhej by nastal ten isty problem
Odpovedať
Profilova fotka
@kkristian ked na tu jednu dlazbu, ktora je nalepena na silikon, slapnete, necitit, ze je podklad trochu makky? Nepruzi ten silikon pod nou?
Odpovedať
nic nepruzi, skusal som to. Do toho silikonu bola dlazba normalne zatlacena. Jediny rozdiel oproti ostatnym je iny zvuk pri zaklopani na nu.
Odpovedať
Profilova fotka
@kkristian nepamatate si, aky silikon ste pouzili?
Odpovedať
@johny18 bol to Mapei Mapesil presne vo farbe ostatnych spar. Na zalepenie som pouzil obycajny silikon (myslim ze to bol sanitarny :-) )
Odpovedať
Profilova fotka
@achelan vyhovovalo by aj toto lepidlo? http://www.denbraven.sk/kupelne/0627-...
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr Dnes som volal s technikom zo Schlueter ohladom Ditry, neodporucal mi to. Hovoril, ze casto pocuje mylne nazory, ze tieto textilie vyriesia problem s dilataciou. Ako si pisal, pomozu pri horizontalnych posunoch, ale pri vertikalnych nepomozu. Tak ja to asi skusim urobit tak, ze sa posnazim dlazbu klast tak, aby co najmenej presahovala cez dilataciu. A pravdepodobne pouzijem vyssie spominane lepidlo den Braven (ktore pohlcuje dilatacie, ako sa pise v technickom liste), alebo som este nasiel Ceresit CM77 UltraFlex, je to aj po vytvrdnuti elasticky spoj http://www.ceresit.sk/produkty/cm77/. Podla mna lepsie riesenie ako silikon.
Odpovedať
Profilova fotka
Ludia, preco nepocuvate...
Odpovedať
Profilova fotka
@peterpb ja velmi pozorne pocuvam, aj vsetkemu jasne chapem..len proste kurenari mi urobili dilatacie v obyvacke krizom krazom, by som ich za to nakopal..no s tym uz nic neurobim. Viem, ze najlepsie by tam bolo tu dilataciu priznat. Listu by si nik cez stred obyvacky nedal. Dlazba je uz objednana, s danym formatom, s danym planom pokladky, a tak sa snazim najst riesenie. Mnohym ludom to funguje aj so silikonom uz roky. Dufam, ze mne s tymi lepidlami to tiez nebude robit problemy. samozrejme nevylucujem, ze mi to popraska. No snazim sa najst riesenie, ktore by mi vyhovovalo, samozrejme,na moje riziko...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?