Diletovat plavajucu podlahu?

Pozdravujem. Planujem klast plavajucu podlahu a chcel by som ju dat bez diletacii, jednoducho bez prechodovych list, vkuse. Je to mozne alebo sa moze nieco stat? Najdlhsi pas plavacky vychadza 15m v sirke 1,3m. Aka ma byt vlhkost poteru pri kladeni plavajucej podlahy? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird cele sa ti to "pokrci", ta podlaha pri zmenach teploty a vlhkosti pracuje a to dost vyrazne. Moj tato ma tiez nepocuval, ked som mu to vravel, potom narezaval dilatacne medzery, lebo to mal ako rozbureny ocean :)
Odpovedať
@majkoj A ve dna to niesu diletacie popri stenach 1cm po obvode?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird ale podlaha pracuje nie len do sirky ale aj do dlzky :)
Odpovedať
Sak aj po dlzke bude dieltovana na jednej strane a druhej strene, ved obdlznik ma 4 strany, teda 4 diletacie, ci tu to to tak neplati?
Odpovedať
@lubomird 15m uz je moc, myslim, ze 10m je maximum...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Ahoj ! Ja som ukladal tiež plávačku a chcel som aby bola bez prechodových líšt. Pán čo mi to predával a robí aj pokládku sa mi vysmial , že kto to kedy videl. Vraj najviac 8 m bez dilatácie. Tak som sa trošku zľakol a v chodbe kde ju mám 14 m som ju raz predelil , inak z chodby do izieb som šiel bez predelenia , ale to mi povedal že strašne riskujem! V obývačko-kuchyni je tiež 10 m bez predelenia. Bývame len tri mesiace , ale zatiaľ sa nič nestalo (uvidíme) :-)
Odpovedať
@lubomird ahoj, ja som pokladal classen kde som mal napisane v navode, ze treba dilatovat kazdych 5m na sirku a 11m na dlzku. Ci to plati vseobecne alebo len na tento konkretny druh podlahy to uz neviem.
Odpovedať
@mirooslav Som sa pomylil, najvacsia dlzka je tiez 14m.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam ulozenych 10m na dlzku a 5 na sirku a nic sa nedeje...neviem si predstavit ze by som to nejak delil kedze to je jedna miestnost
Odpovedať
@y2k Ved podla mna sa bude bude stahovat a roztahovat v tych diletaciach pri stenach v kazdej izbe a v kazdom smere, nie? Navyse bude odelena aj od wc aj od kupelky aj od vhodu do domu...
Odpovedať
@lubomird Quick step ma ze vraj max. rozmer bez diletacie 13x13 m
Odpovedať
@mr79 No, len ja uz mam kupenu plavacku z MM, od Kronoflooringu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubomird tak to neviem... ja osobne mam quickstep - max polozenych 15,7 m bez dilatacie (od obyvacky, cez chodbu, az do pracovne) - zatial byvame 2 mesiace - soklove listy som este nedaval, aby som videl ako to pracuje (asi cez vikend sa do nich uz pustim), ale "klima" je stabilna - nemam extremne zmeny teploty podlahy (max teplotu podlahy mam obmedzenu na 26.5 stupnov, takze kolise v rozmedzi 21 - 26.5) a ta dlha cast je v "tieni" - teda nepali na nu slnko. Vlhkost je stabilna cca 40 - 45%. Ak to spravi problem, tak sa s tym pohram - oddelim obyvacku a tym padom to bude mat len cca 10 m.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyrobcovia udavaju 10-12m. Prinpripadnych problemoch neuznaju reklamaciu. Dilatacky su tam neni zo srandy.
Odpovedať
Ahojte "dilEtanti"...:-D To je silno individualne, uz to tu niekto pisal, zavisi to od teploty, vlhkosti, a casovych usekov zmien tychto vlastnosti... Jednemu sa nestane nic, druhemu sa to zvlni... pri tej istej ploche a tej istej plavacke V jednej vacsej izbe to vadit nemusi, ale pri prechodoch cez viac izieb to na jednotlivych dorezoch moze zacat vlnit... Ja by som minimalne medzi izbami dilatoval, jednu vacsiu izbu ak je obdlznik netreba dilatovat niekde stredom, ale ak je to mnohouholnik, minimalne by som zvacsil medezru ku stene pri vacsich plochach... "Nech Vam to diletuje" :-D
Odpovedať
@chumo Risknem, idem bez diletacii :-D Teda tie pri stenach budu urcite diletacie :-D Nech to diletuje tam :-D
Odpovedať
:-D Predpokladam, ze testosteronove EGO ti nedovoli sa potom vypytovat, ako dodatocne narezat dilatacne spary...:-D
Odpovedať
Podla mna je dilatacia cista sr..čka. Tu v robote je chodna dlha asi 25m a je tam dana podlaha po dlzke a neni tam ziadna dilatacia a nic sa nekrci. Mi chcete povedat ze v dome pri podlahe moze byt okolo 17°C do 35 pri podlahovom kureni z ze teplotny rozdiel do 20°mi na 15 metroch sposobi niekolko milimetrove predlzenie, neverim. Uplne staci dilatovat okolo stien prechodove listy su podla mna blbost pri pouziti v rodinnych domoch.
Odpovedať
@sysell Zjavne si zvlnenie nezazil... Ja som mal taketo "odborne" zmyslanie tiez... Kym sa mi nezvlnila plavacka na chalupe a to som daval este vacsiu sparu ku stene aby sa to nestalo...
Odpovedať
@chumo Akurat ma napadlo, mam tu pri sebe staru podlahu idem spravit test do 2 hodin dam vysledok
Odpovedať
@sysell Zase vedu by som z toho nerobil, uz len z principu, ze asi nemas doma staru podlahu od 20tich vyrobcov... vsakze... A ani 10 prostredi nenasimulujes.... A okrem ineho 2 hodiny su na taketo pochybne testy zalostne malo... Nestracaj s tym ani cas... Tvojmim "odbornym" vysledkom, by som sa aj tak nezaoberal...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell naco chces dilatovat od stien ked pises, ze je to sra..cka ? Potom netreba ani pri stenach. Ta podlaha sa zvacsuje a zmensuje to je fyzikalna skutocnost s ktorou sa treba zmierit. Pokial sa ma kam podlaha hybat nebude pravdepodobne ani 25m problem. Daj na zaciatok a na koniec tazku skrinu a situacia moze byt ina. Pisem , ze moze, pretoze to zavisi od teploty a vlhkosti. Pokial su tie malo menia, nic sa nestane.
Odpovedať
@majkoj @chumo Takze dilatovat od steny berem mysliel som ze dilatovat po dlze pri nejakych 15m je zbytocne a iba to kazi vzhlad podlahy. Teraz som zobral 2 dosky - plavacka cca 10 rokov stary, hrubka 6,5mm - lacna. Dal som ju na radiator, teplotu neviem ale dlhzie ako 5 sekund som ruku neudrzal uz palil, nahrievala sa tam asi hodinu. Podlaha bola na dotyk vylozene tepla, teplota v miestnopsti cca 21°c. Meral som dlhu stranu na 2 roznych kusoch a dlzka bola 1298,5mm az 1299,7 mm - cca kolko mi oko zameralo. Nasledne som podlahu dal vonku je tam cca 0°c bola tam zo hodinu - tepelny rozdiel bude urcite viac ako 30°. Podlaha bola vylozene vychladnuta. namerany vyseldok 1298,3 az 1298,5cm. Tazke pri Δt>30° bola dlzkova roztiaznost namerana max 0,3mm to su 3 desatiny milimetra. Ak by som dal 15 metrov podlahy to mame predlzenie okolo 3,5mm max. a to si myslim ze bohate vykryje dilatacia po obvode. Samozrejme realne v dome taketo velek rozdiely nie su tazke to bude este menej. Tolko moj jednoduchy test a predpoklad.
Odpovedať
@sysell Dakujeme za silne vedomosti v metrologii a pseudointeligentny experiment... Ale asi ta sklamem... Tato parodia na experimentalny vypocet je totalne nepouzitelna... V prirode sa fyzikalne zakony spravaju uplne inak ako podla tvojej silnej logiky, ktoru si tu predviedol... Mal si na zakladnej skole jednotku z fyziky co? Prosim vsetkych aby tohto "diletanta" nepocuvali a uz vobec nie ten jeho vysledok ze 15m =3,5mm... A dilatovali tak ako to predpisuje vyrobca... Ten by takehoto vedca ako je sysell v zivote nezamestnal... Dokonca ani v polsku...
Odpovedať
Profilova fotka
@chumo tak odskusajme tvoju fyziku :) MDF je casto zaklad z ktoreho sa robi podkladna vrstva. MDF ma teplotnu roztaznost 12mikrometrov/m/K. Takze ked zmenime teplotu o hore spominanych 30C a mame dlzku 15m o kolko sa podlaha predlzi ? PS: Osobne dilataciu odporucam, kazdemu.
Odpovedať
@chumo Hej mal som jednotku v 6. tirede a co si tym chcel povedat? Ja som nepovedal ze "experiment" ktoremu som sa venoval 10 minut je nejaka referencia ale ze si myslim ze dilatovat ako je napisane vyssie po nejakych 8 m je blbost a osobne by som dal kludne 15m v celku. Povedz mi pan akademik aka je podla teba roztiaznost podlahy ? Aky zakony fyziky tu rapidne ovplyvnuju vysledky? Co sa meni? menit sa moze maximalne vlhkost a teplota a dovolim si tvrdit ze vlhkost pri podlahe mozeme zanedbat. Ak nie daj argument a budem sa hanbit aky som hlupi ak nie tak laskavo si svoje mudre dristy nechaj pre seba.
Odpovedať
@majkoj @sysell :-D Az tak by som to nekategorizoval ze : Mdf ma tepelnu roztaznost bla bla... Tam nejde len o teplotu, mam za to, ze vlhkost robi este vacsiu zlobu... Napriek tomu, ze ty ju chces zanedbavat... A okrem ineho ja som jednotku z fyziky nemal...:-D A nechajme uz tie vypocty... Ja som urobil na chalupe silnejsi experiment: miestnost 4mx5m... Dilatacie ku stenam vsade 1cm(kazdy vie ako sa to robi, takze miestami pol centimetra a miestami aj 1,5cm)... O mesiac plavacka zvlnena a v priecnom smere opreta o stenu... Ked to porovnam s vypoctami pana chytreho, nejako to nesedi... Tak kto je tu potom sr..ka...?
Odpovedať
Profilova fotka
to ked sa zvlnila plavacka v miestnosti 4x5m tak to zrejme soudruzi z NDR udelali nekde chybu ;-)
Odpovedať
@chumo Hmm nemas nahodou drevenicu? mozno sa ti dakde stena vydula alebo vykrivila ;-) Urcite to nebolo tym ze sa roztiahla podlaha o 2 cm pri dlzke 5 cm, tam musel byt iny netypicky problem.
Odpovedať
@sysell Nie je to drevenica a nie je tam netypicky problem... Podlaha sa tolko roztiahla... Prave preto, akekolvek vypocty na tuto temu musim spochybnovat... Vsetko zalezi od materialu, sposobu lisovania, teploty vlhkosti atd... Na kompozity ludstvo zatial este nevyzrelo, este to potrebuje nejaky cas, kym sa budu vlastnosti kompozitov vediet predpovedat...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?