Čo skôr? Prechodové lišty alebo zárubne?

Zdravím. V dome sú laminátové podlahy. Dávali ste niekto najprv prechdovú lištu a až potom zárubne...tak že by zárubňa držala lištu na mieste a nebolo by riziko že sa odlepí. Alebo sa musí dať najprv zárubňa a až potom prechodové lišty? Vopred ďakujem za vaše skúsenosti....
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, určite prvá zárubňa, ktorá vymedzí veľkosť prechodovej lišty.
Odpovedať
@solidway dobrý deň ďakujem za odpoveď. Prečo to nemôže byť naopak? Nejaké zdôvodnenie?
Odpovedať
@rives keby date zarubnu na prechodovu listu tak vam vznikne medzi podlahou a zarubnou medzera, tym padom by ste museli vyrezat z tej zarubne aby ste ju mohli polozit na podlahu
Odpovedať
Profilova fotka
@rives ja nemozem dokoncit listy lebo nemam dvere, keby to bolo take lahke 🙂
Odpovedať
@jblaze my sme to tak isto mali, ze bez dveri sme boli. cize ani listy sme nemali. a potom sme urobili zarubne a listy sme nemali este asi pol roka. Nebol cas 🙂 trebalo vonku robit, ale urcite treba listy az po zarubniach
Odpovedať
Profilova fotka
@rives tak ako píše @tomcok, ako by ste to riešili? Položíte zárubňu na lištu? Alebo potom lištu odrežete v časti pod zárubňou? Lebo zárubňa na lište určite nemôže byť, nespojila by sa vám s podlahou.
Odpovedať
@rives Ako už napísali tomcok a solidway - keby si dal zárubňu na lištu, mal by si zárubňu pár mm vo vzduchu od podlahy. Mohol by si v zárubni vyrezať otvor na lištu, ale potom ako by si menil lištu, ktorú meníš častejšie, ako zárubňu. Ja som pôvodne kúpil plastové prechodové lišty, lebo som chcel ušetriť. Lenže do 2 rokov sa ten dekor zošľapal a nevyzeralo to pekne. Tak som ich vymenil za hliníkové, dúfam, že sa dekor nevyderie tak rýchlo. Keby si chcel meniť lištu, ako by si ju menil? Vytiahol by si ju spod zárubne? Ale ak chceš, môžeš si to dať skôr, len nechápem, z akého dôvodu.
Odpovedať
Áno je mi jasné že takto by bola zárubňa od podlahy vzdialená o výšku lišty. Dalo by sa to riešiť zapilením, zabrúsením do zárubne, tá nie je nejako tvrdá. Lišty mám ploché možno 2mm hrubé... Dôvod prečo mi napadlo dať to takto je že tá lišta by držala lepšie ako keď je len prilepená. (nechcem vrtať kvôli podlahovke) a nevybúrali by ju deti autíčkami a podobne 🙂 ďalší dôvod je dorezávanie lišty na šírku dverí... Nie vždy vyjde lišta do falcu atď. Proste takto by lišta pekne šla v kuse a nebola by odrezaná ukončená v zárubni... Výmena.... si myslím že by nebol až taký problém ju v strede zdvihnúť a vytiahniť z pod zárubne... Možno to je blbosť či mi napadlo, preto sa chcem poradiť.
Odpovedať
@rives práveže sa lepšie dopasuje lišta k dverám keď sa dáva neskôr, aby to bolo rovnomerne než potom dobrusovať zárubne podľa lišty, ktorá možno pôjde mierne krivo. Máme lepené a držia poriadne a sú uložené presne pod dverami, že ich nie je vidieť, keď sú zavreté. Bola tam obojstranná páska, ale je tam mamut pridaný.
Odpovedať
Profilova fotka
@rives z estetickeho hladiska su vase uvahy urcite spravne . Zial ale takym postupom by ste si sposobili viacere problemy . a\ nad takto vlozenou listou by ste museli aj tak nechat cca 2mm skary . Nie je totiz spravne , napriek tomu co pise @solidway , aby ste polozili zarubnu priamo na plavajucu podlahu-spojili ju s podlahou a takto polozenou-namontovanou zarubnou obmedzili pohyb plavajucej podlahy . Vysoko by ste zvysili riziko poskodenia podlahy a urcite stratili zaruku . b\ demontovat takto vlozenu listu bez toho , aby sa pred tym demontovala zaruben je bez poskodenia zarubne velmi komplikovane . Prihliadnuc na , ze lista sa montuje prave v mistach kde ma zarubna najvacsi pocet hran a rohov - vo falci . c\ pritlacat takto zarubnou prechodovu listu a tym zlepsit pevnost spoja je listy a podlahy by znamenalo porusit zasadu a . Keby to aj fungovalo nemalo by to vplyv na lepeny spoj listy a podlahy , pretoze by aj tak boli pritlacene iba konce listy , co z celkovej dlzky listy predstavuje zanedbatelnu cast . Pokial chcete zabranit odlepovaniu listy od podlahy urcite sa sustredte na to , aby rovinnost podlahy bola aj v dvernom otvore spravna . Pokial bude pruzit ohrozite nielen nalepenu listu ale hlavne samotnu podlahu . Ak je rovinnost podkladu ok , pouzijete spravnu hrubku a pevnost podlozky , tak po dokladnom ocisteni podlahy v mieste spoja, nalepite listu tak pevne , ze nemoze dojst k jej odlepeniu . Urcite dajte pozor na to , aby ste listu opracovaval este s neodlepenou krycou paskou lepidla hlavne na koncoch listy . Casto krat sa totiz hlinikove piliny pri pileni listy nalepia na takto odhalenu cast lepidla a potom nie mozne listu spravne a pevne prilepit na koncoch . Tato cast instalacie podlahy a doplnkov patri do kategorie , tzv.hodinarskych . Je urcite bez vacsich problemov zvladnutelna ale venujte jej nalezitu pozornost a cas , pretoze detail a funkcnost tohoto diela je rovnako dolezity . Prajem uspesny vysledok .
Odpovedať
@rives mali sme kedysi samolepiace lišty aj hmozdinkove. Nedržali dobre. Teraz máme zase samolepiace, ale pri lepení som použil aj mamuta a zaťažil ich na 24hod. Drží to parádne.
Odpovedať
Profilova fotka
@rives nevymyslaj blbosti… zbytocne sa snazis skomplikovat si zivot 🙈 najskor zarubna, potom lista… a pre pokoj v dusi prilep listy mamutom 🙂 to deti autickom fakt neodrazia 😉 50kg na 1cm2 je fakt sila 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Lista v dnesnej dobe? Pouzi polyuretan vo farbe podlahy…
Odpovedať
Dik za nazory všetkým 😉 Dam dvere a potom lišty 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@rives rado sa stalo, vy ste to od nás pochopili na prvú (y). Keby niekto s tým ešte tápal ako @parkett_mann, tak sme to nakreslili 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@solidway a ktory je teda ten spravny obrazok.
Odpovedať
@parkett_mann takže treba zachovať 2mm sparu medzi zárubňou a podlahou a nepolozit ju priamo na podlahu?
Odpovedať
Profilova fotka
@rives urcite ano , pisete , ze mate laminatovu podlahu , takze je urcite polozena plavajucim sposobom . Tym , ze ju nezatazite zarubnou a dverami jej umoznite dilatovat a teda predidete jej moznemu poskodeniu v spojoch . Na druhej strane je oblozkova zarubna tiez vyrobena z dreva , takze je jej spodna cast nachylna na napucanie sposobene vodou - najcastejsie pri umyvani podlahy . Pokial teda priestor medzi zarubnou a podlahou po montazi zarubne osetrite silikonovym tmelom , vyriesite obidva potencionalne problemi .
Odpovedať
@parkett_mann To zaťaženie je taká teória výrobcov a predajcov podláh. Keď sa v miestnosti položí nábytok na podlahu, napr. manželská posteľ, skriňa, poličky, sedačka... tak je podlaha viac fixovaná, než nejakou zárubňou. To by všetko zariadenie v izbe muselo byť v lufte, aby tá podlaha mohla dilatovať a "plávať". Ani keď je zárubňa položená na podlahe, nie je na nej úplne. Veď zárubňa je fixovaná o stenu, takže ten tlak na podlahu je minimálny. Nechávať medzeru medzi nimi je nezmysel. S tým ošetrením spodku by som mohol súhlasiť, ale my nemáme ošetrený spodok, pravidelne podlahu umývam už 6 rokov a ani jedna zárubňa nenapučala.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Jazdit na cervenu je sice mozne ale urcite nie spravne . Aby som tu nemusel siahodlho vypisovat vsetky dovody preco dodrzat spravny postup instalacie oblozkovych zarubni na plavajucich podlahach a vsetky vyhody , ktore z toho uzivatel ziska , spomeniem radsej iba tie dovody , preco tak neurobit . Tych je 0. Dodrzat ten zmieneny postup je nielen spravne ale aj casovo a financne nezatazujuce zhotovitela . Takze pokial poznate nejaky skutocne relevantny dovod preco tak neurobit , prosim napiste ho .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?