Cim vyrovnat nerovnu zakladovu dosku?

Pribeh: MAJSTRI (resp registrovana stavebna firma) narobili riadnu paseku, ked mi za tazke prachy robili zakladovu dosku. Nerovnosti su az do hlbky 2cm na 2metre (1 take miesto sa atm nachadza), celkove nerovnosti predstavuju na celu platbu aj 3,5cm. meral som to presne, no v tychto cislach sa to priblizne pohybuje, viac kmentaru to asi nepotrebuje. Pointa je, ze cim to vyrovnat? Zbrucha pocitam, ze celoplosny priemer moze byt 2cm, co je 1.6m3 v mojom pripade. otazne je, co ma taku velku pevnost, ze sa neposkodi aj pri velmi tenkej vrstve (tj niekde to bude mat 2mm, niekde 20mm). Cize potrebujem nieco cenovo dostupne, ale zaroven funkcne, aby mi to neznicilo podlahu ani o roky rokuce... Na to planujem dat 20cm EPS a podlahove kurenie s poterom... Firma hovorila, ze ved poter to vyrovna, no ale aky poter? Asi zabudli, ze sa do podlahy dava aj EPS... Co som zatial zistoval, niekto by tam dal len zeminu, niekto piesok, niekto cementovy poter, z inej strany som pocul o nejakych speci cementoch, ktore su ale znacne drahe... Vdaka za postrehy..
Odpovedať
@dusantt podľa mna to dorovnáš v pohode pri pokládke Eps.Nikto nikdy nemá a nebude mat úplne rovno základovú dosku.Pri pokladke Eps budeš výškové rozdiely vyrovnávať podsypom napríklad fermacell(granulát) a pripadne upravovať hrúbky Eps.Hlavne nepodsipovať pieskom ten viaže vodu.A potom samozrejme rovnučky poter ;-)
Odpovedať
@dusantt na to staci piesok, je lacny dobre sa s nim robi a splni ucel.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som to robil liaporom http://www.modrastrecha.sk/blog/majko...
Odpovedať
tak to v pohode vyrovnas pri pokladke EPS a potom poterom.piesok ten viaze vodu. Aj tak pred pokladkou eps budes natavovat izolaciu,ale v podstate poter to vyrovna.
Odpovedať
Piesok viaze vodu ... ked bude mat aku tak to bude myslim vacsi pruser ako ze tam ten piesok je.
Odpovedať
@dusantt premeraj si rozdiely v ramci jednotilivych miestnosti, mozno to nebude take tragicke. ja som tiez natrafil na "profika" z Banoviec... do podlahy netreba davat EPS ;-) , ja napr. nedavam. ale ked si das EPS, potrebujes len vyrovnat pod nim = asi by som to riesil ako odporucil @slavoslav teraz mi po tych komentoch napadlo, ze asi nemas bazenovo odizolovane, ako ja. cize ten piesok nebude ideal.
Odpovedať
@slavoslav piesok sa nemá dávať a ani sa neodporúča. @dusantt použi fermacell alebo ako radil @majkoj liapor.
Odpovedať
@kriloter Nikdy nevieš praskne nejaké potrubie,zatečie voda,havária v podlahovke a tu vodu už z piesku nikdy nedostaneš.
Odpovedať
@astley a z coho ju dostanes a ako?
Odpovedať
@kriloter pozri nechcem tu robiť katastrofické scenáre,ale z praxe sa stalo že niekde sa stala havaria v podlahovke.A samozrejme nie hneď ale za pár rokov bude vzlínat vlhkosť atd a ty len kôli tomu že si ušetril pár € a dal tam piesok ti neostane nič iné ako rozbiť celu podlahu.Kdežto ak by tam ten piesok nebol existuju na SK možno momentálne 3firmy ktoré maju špeciálne náradie a sušenie na riešenie takejto havárie a dokážu tu vodu-vlhkosť dostať preč bez rozbitia podlahy.Ten proces je samozrejme drahý a aj to trvá pár dni.Takze piesok radšej nie.
Odpovedať
Takuto malu nerovnost vyrovnas aj kladenim viacerych vrstiev podlahoveho EPS (ak na to mas projektovanu vysku) a nasledne zatazenim poterom.
Odpovedať
@dusantt Ha, ak to bol p. Kovalíček a firma ORAVEX, tak tí boli žiaľ aj u nás, len okrem nerovnej dosky toho napáchali trochu viac... Keď nazbieram dosť síl, napíšem o tom podrobnejšie... Ale k veci, najdôležitejšie je založiť múry v rovine, čo si predpokladám spravil. U nás chlapi keď robili izoláciu (ipa), na najhorších miestach jej dali viac vrstiev. A keď sa kládol polystyrén, tak platne ktoré veľmi "hrali" prebrúsili a položili znovu. Inak sme to viac neriešili a čakali sme, že sa to poterom vyrovná. Len potom sme narazili na ďalších odborníkov... Tak nás teraz čaká frézovanie betónu... Nemáte niekoho s referenciami?? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@astley a kto to neodporuca? Na jednej strane povies ze piesok nie kvoli vode a na druhej odporucis podobny material (liapor). Bud tomu nerozumies ... , vlastne nie je ziadne alebo. Aka je pravdepodobnosť ze praskne podlahove kurenie? A ak by aj ,aka je pravdepodobnosť že pretecie folia pod poterom? Odpoviem ti: taka ista ako ked si lial na nu ten poter plny vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav piesok a liapor je absolutne nieco ine :)
Odpovedať
@slavoslav vidím že ty tomu rozumieš,keď ani nepoznáš rozdiel medzi liaporom a pieskom.A vlastne ani ťa nemám chuť presviedčať o opaku.Kludne si stavaj z piesku.Všetko dobre do Nového roku a trošku literatúry😄
Odpovedať
Profilova fotka
@astley prečo? toto je zbytočná diskuzia a strašenie.. Už len spoj dvoch izolácii mu urobí, rozdiel výšok 0,5 cm. Nerovnosti na ploche mohli vzniknúť aj pri styku dvoch dodávok z domiešavača, takže ani partiu nemožno obviňovať. Povrch bol rovný, odtiekla voda, klesol. Reklamáciu by som uznal až pri cene nad 120€/m3 spracovaného betónu, je tam príprava, terče, prelepenie fólie, zhutnenie. vzorky betónu.Ak sa vynechajú úkony, je nižšia cena, aj výsledok je iný.
Odpovedať
@jan45 ja ho nestrašim,len hovorím že ak bude musieť podsypat,tak je na to materiál určený a nie piesok.To ostatné čosi písal neviem či patrí mne,ale keď pozrieš prvý príspevok tak som vlastne povedal to čo ty a že si nemusí z toho robiť ťažkú hlavu,keďže žiadna základová doska neni rovná.
Odpovedať
@dusantt riesis uplne blbosti. Kasi na to, otvor si flasku vinka a tes sa z noveho roku. Nikto nema uplne rovnu zakladovu dosku.
Odpovedať
@astley :-)
Odpovedať
@majkoj fakt si myslíš že neviem čo je liapor? V čom je lepší pri zatečení vodou od piesku (o tom sme sa bavili). Liapor je drahší od piesku (fermacel drť je 10x drahšia) a dosiahneš ním ten istý výsledok. Ak použiješ hrubšiu frakciu na tenkú vrstvu tak určite vieš čo to robí, keď si to používal, takže si to len skomplikuješ prácu. Ak by k tomu pristúpil ako odporúča napr. @originalx, alebo @jan45, je to tiež možnosť, ale nie každý akceptuje, že sa mu pod nohami prehýba izolácia, alebo že bude mať nerovnakú hrúbku poteru +- 3cm. @dusantt @astley
Odpovedať
@slavoslav nic sa prehybat nebude a 20cm eps a na tom 5cm beton sa nemoze prehybat. Riesite tu blbosti.
Odpovedať
@originalx čítať vieš? Tak čítaj ešte raz. BTW: ja ten problem nemam, ak by mi vznikol určite si poradim aj sam. Nereaguj na mňa.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
:-D Ale chlapci....
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav mal som tie iste vyskove rozdiely... cena bola super za celu platnu som zaplatil 40 eur ... 3cm na konci ma nezaujimaju... Dorovnalo sa to eps a ver zi nic sa neprehyba ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Mám podobný problem. V projekte je 10cm polystyrén. Budem dávať 5+5. Celková výška od dosky po finálnu podlahu ma byt 20cm. Neviem ako to vyrovnať čo najlepšie. Mám to dať prebrúsiť alebo vyliať nejaký poter? Nechcem ani piesok ani liapor. Keby som to nechal tak a len poukladal dve vrstvy eps? Ak by aj slo viac cementoveho poteru alebo anyhydridu, to neriesim. P.S. Hrubá stavba je už hotová, takze s výškou zateplenia podlahy už veľmi hýbať nemôžem. P.P.S Je lepšie dať anyhydrid alebo cementový poter (kvôli lepšej pevnosti ak by sa to prehybalo)?
Odpovedať
Osobne by som ten vystupok presiel flexou, tak som to robil ja, Ked je toho malo, da sa to lahko do par minut-desiatok minut, ale brusit tym desiatky m2 by mohlo byt uz zlozite, no zalezi od osobnych preferencii... Ono zas az tak dokonale to byt nemusi.. Skor ak tam na to das IPU, treba davat pozor nech ju tie vystupky neprerezu (aj casom).. @minopp
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?