Brusenie resp. renovácia schodov

dobrý deň, mám v byte schody na kovovej konštrukcii, kt. je čiastočne zapustená a čiastočne otvorená. jednotlivé schodové nástupnice a obkladové dosky na ráme (zvonku aj zvnútra) z MDF, na ktorých je buková dyha, ktorá je ale morená na čerešňu (do oranžova resp. červena) a samozrejme lakované. Prerábam celý byt a podlahy idem (tiež pôvodne z odtiene čerešne) meniť za svetlé (nejaký svetlejší dub). Takže by som tú farbu schodov rád priblížil farbe podláh(čiže pri zachovaní pôvodnej bukovej dyhy, taký štandard, akoby bezfarebný), ale samozrejme bez toho, aby som ich poškodil. Čo sa s tým dá robiť? vopred ďakujem
Odpovedať
tak sa opravím, nástupnice niesú z mdf a dyhy, ale z masívu. ten obklad ale hej
Odpovedať
@elth ked je ten masiv napusteny ceresnou, co patri skor medzi tmavsie odtiene, tak tazko to uz dostanes do farby svetly dub. To uz skor, a lahsie zaroven budes mat, ked tie povodne stupne odstranus, kupis jednu velku tablu nejakej skarovky a natries si to ako budes chciet, alebo iba pretries lakom.
Odpovedať
tak menší update, schody sa mi podarilo kompletne zbrúsiť , takže schodnice sú v stave, ako vyzerali pred natretím a lakovaním. otázka je, že aký spôsob povrchovej úpravy by som mal zvoliť. pôvodne som chcel kombo moridlo (svetlý dub) + bezfarebný lak, len sa tak trochu bojím, že to moridlo akurát zvýrazní štruktúru dreva, čo pri buku spôsobí, že pôjde skôr do ružova. nejaký tip, čím to natrieť aby ten odtieň ostal svetlý resp. išiel skôr do žlto-hneda, teda ako pri dube? diki moc
Odpovedať
@elth A chceš to lakovať? Čo tak skúsiť tvrdý voskový olej? Na výber máš niekoľko odtieňov a dajú sa aj miešať (ak sú od jedného výrobcu) tak, aby si dosiahol farbu, akú požaduješ.
Odpovedať
ani neviem, ťažko povedať. preto sa aj pýtam, že aká forma by bola najvhodnejšia. okrem želaného farebného odtieňa, by som chcel aby to bolo dostatočne odolné (zvládať každodennú záťaž) a aby to bolo viac menej bezúdržbové, že to nebudem musieť každý rok brúsiť a natierať znova.
Odpovedať
ešte 1 doplňujúca otázka. ten obklad po stranách, som nakoniec nebrúsil, a teda povrchovo je upravený lakom. rozhodal som sa tie boky dať na bielo. aká farba by na to najlepšie chytila? ja som rozmýšľal nad interiérovým vodou rieditelným latexom, chytí to tam? (bez brúsenia)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?