Betónová podlaha, prečo musí mať toľko vrstiev?

Ahojte, práve rekonštruujeme RD z roku cca. 1960. V troch miestnostiach, ktoré nie sú podpivničené bola škvára a škváro betón. Toto sme vybrali a teraz je tam zem a okolo múry. Nejako sa nám nehodí, že by sme ju mali urobiť zo 4 vrstiev. Tj. základný betón, polystyrén, ypa, a poter. Zdá sa nám to komplikované a samozrejme aj pozeráme na peniažky. Najradšej by sme tam dali štrk a betón a hotovo. Chladu sa veľmi nebojíme pretože miestnosti sú asi 1m nad úrovňou ulice. Aký je váš názor? Ďakujem vám za rady.
Odpovedať
Aj keby to bolo 2 m nad ulicou bude to chladné (budete ľutovať ak to podceníte). Ak dokážete spraviť nosnú, paronepriepustnú, hydroizolačnú a tepelneizolačnú konštrukciu v jednej vrstve tak smelo do toho. Inžinierom sa to zatiaľ nepodarilo :-) Môžeš dať na piesok XPS (tep. izolácia) a na to na tenkú fóliu vyliať a vyhladiť vodostavebný betón, síce šetríš vrstvy ale lacné to nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
podkladový betón môžete vypustiť, udusať, tenká fólia, PS 10-15 cm, min 5 cm betón, na to nášlapná vrstva.
Odpovedať
@kvetinka765 Co sa tyka chladu, som rad ze sa ho nebojite, ja celkom ano. Prave sedim v kancli ktory je nad zemou tak 1.3 metra, a nemusi byt ani dobra zima aby tu siel od noh sialeny chlad. Polystyren rozhodne dat. A za dalsie, kazdy pozera dnes na dukat, ale az tak moc na tom neusetrite, a nechcete zase, aby to niekto za 15-20 rokov musel kompletne rozbijat a spravit tak aby to bolo dobre. A je to sice dost manualnej roboty, ale ak si to spravite sami tak to nestoji nic iba cas, a polozky ako strk, polystyren, cement, atd. su predsalen stych najlacnejsich co sa do domu investuju. Ak nedate hydroizolaciu, a zacnu vam vlhnut mury alebo sa kompletne skruti plavacka, bude to ovela vacsia skoda ako ivesticia do hydroizolacie.
Odpovedať
Práve teraz to riešim u seba. Čo chceš ušetriť? Spočítaj prázdny priestor podlah na m3. Potom cenu za m3 betonu, m3 podlahového polystyrénu, m3 čistého piesku s dovozom. Kde sa skrývajú radikálne úspory? Ak neporiešiš termoizolaciu podlahy minieš 10-14 % (rôzne zdroje) tepla do podláh. Tzn. z každých 100m3 plynu je 10-14 vyšmarených von oknom, pričom 1 m3=cca 0.5€. Toto číslo bude väčšie pri vlhkých podlahách, čo môže i nemusí nastať, keďže neriešiš ani hydroizolaciu neostáva nič, len čakať ako sa to časom vyvinie. Takže stovku-dve pri rekonštrukcii do podlahy nie.. , ale do plynu pri vyúčtovaní je OK?. Pri vynášaní škvary zaznel názor, že však načo riešiť podlahy, keď to je suché. Zapichol som rýľ do zeme pod škvarou a nebolo. Ak pozeráte na peniaze urobte to tak, ako sa to má urobiť, nech to nemusíte robiť 5x. Najlacnejšie a najrýchlejšie akceptovateľné riešenie s ignorovanim ostatných hydro a termo paramatrov pre mňa by bolo nanosiť piesok s vapnom, na to drevený rošt, na to OSB dosky, lodný lak 3 vrstvy. Ale ani ten piesok cca 12m3 by nebol zadarmo. A hrubší OSB za m2 tu v okolí mám cenu ako za plavačku..
Odpovedať
Bez izolácie bude v miestnosti teplota základov. Aj lete tam bude chladno. V starých domoch boli na zemi hranoly, medzi nimi sklenená vata a na tom palubovka. Dnes sa používa polystyrén. V domoch bez izolovanej podlahy bola nepríjemná zima.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?