Anhydritová podlaha a vaše skúsenosti s ňou

Má niekto skúsenosti s anhydritovou podlahou v rodinnom dome ako vrchnou vrstvou? Bez použitia dlažby, plávajúcej podlahy alebo koberca. Viem, že sa to bežne používa vo výrobných halách a skladoch. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@trustrk my sme chvilku fungovali s nezakrytym anhydritom...je to docela citlive ked na to nieco padne - ostane dierka.... tiez by sa to moc nemalo oblievat vodou...popravde moc sa mi nezda ze by pouzivali len anhydrit...
Odpovedať
Pouzivali sme to tak asi pol roka. A celkom sa to da. Voci betonu je to ovela pevnejsie, hladsie, nedroli sa to, neprasi sa z toho. Normalne sa to da umyvat na mokro. Voda tomu vobec neskodi, po par minutach to vyschne, ziaden problem. Chvilu som aj ja rozmyslal nad tym, ze to iba napenetrujem a natriem nejakou farbou. Ale nakoniec sme skoncili pri klasike, lacnej laminatke s mirelonom.
Odpovedať
Profilova fotka
Uplna blbost. Anhydrit pri styku s vodou postupne straca svoje vlastnosti, zacne sa postupne drobit. Vo vyrobnych halach sa pouziva nieco ine, nazov si nespomeniem.
Odpovedať
Uplna blbost. Na to, aby sa anhydrit zacal drolit, by musel byt aspon hodinu pod vrstvou vody. Normalne na neho mozete zobrat mokru handru a poumyvat ho.
Odpovedať
Profilova fotka
@trustrk Nic v zlom, ale podla mna tieto prispevky trosku zavadzaju...my mame anhydrit v celom dome, nastastie na poschodi uz mame dlazbu, na prizemi chyba asi polovica a ledva cakam, aby sa to konecne uz dokoncilo. Je z toho hrozne vela prachu, zakazdym sa z toho akoby odlupuje vrchna vrstva. a ked sa po tom chodi, viri sa z toho prach - za tyzden je z toho tolko prachu ako inde za mesiac.
Odpovedať
@pivec pokial viem anhydrit je sadrovy poter a z vodou by nemal prist do styku...neviem si predstavit, ze by som zobrala handtu a umyvala to . @blondiee83 neviem ci ste ho pred pokladkou dlazby brusili, moze sa stat, ze sa vam dlazba odlepi ak nie, nam ked to vybrusili, uz sa nemrvila ta vrchna vrstva, dlazbu mame zatial len v kuchyni, na zbytku domu sa pracuje.
Odpovedať
Ja som anhydrit zatopil 2x. Raz v kupelni, tam mi na nom stala voda asi 15minut, potom som to utrel a o chvilu to uschlo (v lete). Druhykrat som vratil zo sluzobnej cesty o den neskor a voda z odvlhcovaca mi mozno pol dna vytekala priamo na anhydrit. Vtedy som sa uz naozaj bal, ze sa cely rozpadne. Ale zmaknuty bol maximalne 5mm na vrchu. Zase som to normalne poutieral, voda bola uz samozrejme trochu zafarbena, ako sa ta sadra uvolnovala. Ale po 2 dnoch to normalne vyschlo a zatvrdlo. Ziaden problem. Tie reci o problemoch anhydritu a vody tu iba rozsiruju supercementovi murari, ktori prichadzaju o robotu. Tak sa snazia ludi odhovarat od anhydritu.
Odpovedať
Určite treba anhydritovú podlahu niečím natrieť. To je samozrejmé. Tu je niečo popísané: http://www.barvy.cz/otazka/51402-nate...
Odpovedať
Profilova fotka
@macka23 Neviem o tom, ze by sa to malo brusit. My sme ju len penetrovali - to uplne staci...dlazby na poschodi budu mat v januari rok, cize zatial drzia :-)
Odpovedať
@blondiee83 Tak to ste vobec nedodrzali technologicky postup. Pri anhydrite je zaklad, aby ste vrchnu vrstvu zbrusili. Bez toho penetracia nefunguje. Lepit dlazbu na anhydrit bez dobreho pracovneho postupu je velke riziko. To, ze vam to rok drzi este nic neznamena. O dalsi rok vam moze dlazdica za dlazdicou odskocit. A takito "experti" tu na modrej streche rozdavaju rozumy ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec Anhydrid nam liali pracovnici z Knaufu a velmi silno pochybujem, ze by sa v tom nevyznali a zabudli nam povedat, aky je spravny technologycky postup. Co ja viem, spravne vyliaty anhydrid nepotrebuje brusenie. A vyprosim si akekolvek narazky typu expert ci neexpert.
Odpovedať
@blondiee83 Fiha, to je dalsia perla co som sa dozvedel od experta. Musim este porozmyslat co to znamena spravne vyliaty andhydrit, mozno sa este dozviem, ze mne ho vyliali nespravne. Kazdopadne pracovnici od anhydritu su riadne svine, pretoze ani mne nepovedali, ze to treba obrusit, resp. ze oni sami to maju obrusit. Radsej su ticho, aby len zobrali peniaze a urobili polovicnu robotu. Az dalsi majster mi to vysvetlil, potom som si pozhanal informacie na internete, technologicke postupy, atd. A taktiez som sa podivil nad tym, kolko ludi to odflaklo a teraz sa na forach stazuje a anhydrit ohovara, pretoze im dlazba odskocila ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pivec Mozno som sa nespravne vyjadrila, pretoze technicke veci nie su moja silna stranka - myslela som tym, ze podaktori ho zrieduju, aby sa im to lahsie rozlievalo, atd. a potom ho musia zbrusit...preto ale cloveka netreba ponizovat - to len zodpoveda o tom, aky si chudak... :-p :-p
Odpovedať
@blondiee83 tak to si zabila ... a padla tak nizko ...
Odpovedať
suhlas s @pivec @blondiee83 mozem z vlastnej skusenosti povedat, ze je viac odbornikov co "leju" aj anhydrit a netusili o tom ze sa ma anhydrit aj brusit. My sme sa na to pytali majstrov co nam liali /boli z CR/ a o par tyzdnov prisli bez problemov vybrusit cely dom /160m2 cca 30 min/
Odpovedať
@pivec cim sa to brusi. To mozem na anhydride riadne fungovat a potom neskor ho dokoncit?
Odpovedať
@blondiee83 naozaj by sa mala prebrúsiť, tá vrchná vrstva býva taká pórovitá. Bez úpravy dosť dlho povrch prašný. My sme prebrúsili síce iba kartáčmi a potom riadne dvakrát penetrovali penetrákom priamo na anhydrid.
Odpovedať
@kanvor Toz ja som si ho nakoniec vybrusil sam, obycajnou vibracnou bruskou z tesca a minul som asi 10ks brusnych papierov zrnitost 36. Ale trvalo mi to zopar hodin, co ja viem asi 20m2. Ten stroj co nim urobili 160m2 za 30minut (vid prispevok vyssie) som nemal. Ale na ceskych forach to bezne robia tak, ze na treti alebo stvrty den to oskriabu spachtlami. Ide to vraj ovela rychlejsie a vobec sa z toho neprasi. Len som sa to dozvedel neskoro (vdaka mojim super expert majstrom) a mal som anhydrit uz uplne suchy, takze som mohol len brusit ...
Odpovedať
@pivec "vdaka mojim super expert majstrom" - si viem predstavit. A vody je z toho v dome na mraky ako to schne, ze? Mas tie materialy studijne co pises niekde v kope?
Odpovedať
@kanvor Je z toho velka vlhkost, ale zase nie tolko co z omietok. Schne to rychlejsie. Po 2 dnoch som zacal proces vetrania, rano, vecer som otvoril vsetky okna a co ja viem, po 10 dnoch sa mi vlhkost v dome vratila do normalu. Len pozor, vetrat iba narazovo, ziadne vetracky na oknach, prve dni musis mas uzavrety dom, aby si mal vsade v dome rovnaku klimu. A tiez, aby sa ti neurobili vlnky na povrchu. No a uz len take detailiky, ak to chces pouzivat ako vrchnu naslapnutu vrstvu. Doporucujem dom kompletne vystriekat nejakou chemiou, nemal by si mal v dome ziadne zvieratka, muchy a podobne. Taktiez by som dokladne povysaval podlahu od polystyrenu, kazda samostatna gulocka eps alebo zvieratko, ti totiz vyplava na povrch a pokazi dojem s dokonalo rovnej a hladkej plochy.
Odpovedať
Profilova fotka
Prosím, koľko Vás vyšiel 1m2 anhydritovej podlahy? A aká hrúbka? Ďakujem
Odpovedať
@kanvor @pivec aj s tym zbrusenim to je tak ze niekto tvrdi ze treba niekto ze netreba, a to sme toho nastudovali naozaj vela.. nakoniec sme brusili drotenou kefou vsade kde isla dlazba ale pravda je ze sme ho mali odokryty hadam aj pol roka a on sa zbrusil vpodstate aj sam (ta vrchna leskla cast)...prave preto si neviem predstavit ze by ho niekto mal len tak - bez dlazby...fakt na tom boli vidno skrvny a urcite si to neviem predstavit trebars umyvat mopom... ale urcite nelutujeme ze sme anhydrit dali uz aj preto lebo zakladovu sme nemali zrovna rovnu a toto podla krasne vyrovnalo neskutocne dobre sa na to pokladala dlazba...btw na roznych forach sa clovek dozvie ze nieje dobry do kupelne - prave kvoli tomu ze je na baze sadry....
Odpovedať
@amexa ludove info treba brat s rezervou, tiez nazor, ze anhydrit je drahsi ako beton = neoplati sa nemusi byt celkom pravda, lebo anh. ma u podlahovky ovela lepsie vlastnosti ako cementovy poter. Takze o co je drahsi, to sa vyrovna na lepsej manipulacii, moznosti jeho skoreho zatazenia v interieri, vykone, nabehu a reakciach podlahovky. Skvrny nic, mne slo o to skor, ci sa da na tom normalne aspon chvilu fungovat, kym sa porobi podlaha pochodzna vrstva, zatial musime aj byvat. To je samonivelacny material, ze?
Odpovedať
@kanvor presne preto u nas vyhral anhydrit...kvoli vlastnostiam z podlahovkou...cenovo neviem lebo sme si cementovy poter nedavali nacenit... hovorim my sme fungovali pol roka - dokonca sme s tym aj byvali kym sme spravili parkety... inak aj s tou cenou to je take -nam sa to navysilo lebo ako som spominala mali sme krivu dosku takze niekde mame 4 cm (co je minimum) a niekde dokonca 8 zial... takze cena sa vypocitavala nazaklade toho co sa realne minulo...inak znamy bol dohodnuty s firmou tak ze mu prisli po mesiaci (?) anhydrit prebrusit...a vetranie presne ako pivec povedal... a este jedna vec... treba pred sadrokartonom davat - zevraj to dokaze krasne pokrutit... nam napr boli vidno tehli cez hrubu cementovu omietku ked anhydrit schol
Odpovedať
@amexa To viem ze SDK rozmoci. Bal by som sa aj rozmocenej elektriky. Asi lepsie vyliat to v lete.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja len tolko k anhydridu ;) strasne dobre vedie teplo ... Brusit ho nebrusili ani nepenetrovali tam kde je lamino, tam kde budu davat pandomo, si to pripravia podla postupu. A v kupelni je to tak, ze pod vanou a sprchacom je vyliaty beton a ostatne anhydrid, kedze nebudu spary nebojim sa nicoho ... Ale kuri famozne teda ;)
Odpovedať
@kkiki A ako ste riesili dilatacne spary medzi betonom a anhydritom ? Ja som to nechcel takto kombinovat prave kvoli tomu, ze oba materialy inak pracuju a ked sa dilatacne spary nepriznaju az cez dlazbu tak potom dlazba popraska.
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec este ti neviem povedat , urobia to az ked bude obklad na stenach ... ale tam nebude dlazba iba pandomo ... oni urcite vedia ako to zafixovat a spojit a potom nato uz len naleju pandomo . ked to bude napisem, teraz fakt netusim ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec @macka23 Mozno si mali kupit kvalitne lepidlo a ta dlazba by im nepoodskakovala :-D Ked trosku pohnes mozgovymi zavitmi, musis zistit, ze dlazba neodskace kvoli tomu, ze anhydrid nebol prebruseny, ale kvoli tomu, ze niekto setril na lepidle.
Odpovedať
@blondiee83 ono ani nejde o to ze lepidlo odskoci od anhydritu ako o to ze vrchna vrstva nedrzi na anhydrite - strhne sa aj s lepidlom... a to uz je potom jedno ako lepidlo sa pouzilo...aj ten pentrak sa dava preto aby sa vsal do anhydritu a lepsie na seba naviazal lepidlo - a urcite sa vsaje lepsie ked je prebruseny... akoze podla mna sa bavime skor v teoretickej rovine a v praxi sa to nestava...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?