Aký veľký je rozdiel vlastností medzi obyčajným podlahovým a elastifikovaným EPS?

Dobrý deň, omylom nám na časti poschodia novostavby rodinného domu položili namiesto elastifikovaného EPS s kročajovým útlmom "ISOVER FLOOR 4000" obyčajný podlahový EPS "150S" (hrúbka 40mm). Keďže si to nikto nevšimol, kúrenár už položil rúrky podlahového kúrenia. Nakoľko sa zhoršia zvukové izolačné vlastnosti podlahy, je takéto riešenie dostatočné alebo je nutné vymeniť EPS za správny druh? Má niekto na poschodí obyčajný podlahový EPS 150S (100S) a je s takýmto riešením spokojný?
Odpovedať
Profilova fotka
najskôr sa opýtajte projektanta prečo tam navrhol taký EPS, to tam bude diskotéka? Nemusíte mať obavy, stojí X domov, kde nie je žiadna izolácia proti hluku v stropoch medzi poschodiami a kročajová izolácia sa nedáva pod kúrenie, ale pod podlahu, teda nášľapnú vrstvu.
Odpovedať
@fliacik Nic nemente. Nema to vyznam.
Odpovedať
Profilova fotka
Na rodinných domoch kde je želobetónová deka ,alebo alebo niektorý z montovaných stropov je kročajová izolácia zbytočnosť. Rozdiel medzi jednotlivými polystyrénmi rozozná len stroj a nie ľudské ucho. Na tomto princípe je určite postavený aj ten zázračný polystyrén z Isover-u. Čím špeciálneší názov tým vyššia cena.
Odpovedať
každý výrobok má svoje ododstatnenie to že sa nevyužíva pri stavbe RD neznamená že je len zbytočne predražený.
Odpovedať
@jan45 Projektant nám navrhol vlnu (Nobasil PTN). Tento materiál však nebol vhodný pre uloženie (uchytenie) rúrok podlahového kúrenia. Po konzultácii s 3 architektmi sme sa rozhodli pre kombináciu Nobasil/EPS. Nakoľko naši stavbári nesklamali a začali materiál zháňať deň pred montážou uvedené zloženie sme operatívne museli zmeniť na EPS. Keď už EPS, chceli sme použiť aspoň taký s "kročajovým útlmom" (znelo nám to dobre). Stavbári opäť nesklamali a zamenili balíky EPS, ktoré mali ísť na prízemie s tými určenými na poschodie :-|
Odpovedať
@kejsix @mesarosanton @robertobb Ďakujem za rady, nakoľko už bolo položené podlahové vykurovanie a odstránenie nedostatku by bolo časovo náročné, prácne a drahé skladbu podlahy ponecháme bez zmeny, teda na poschodí EPS 150S.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@fliacik ako ste spokojny s EPS 150S na poschodi ?
Odpovedať
@tino2 Bývame cca mesiac, zatiaľ sme spokojní. Je pravda, že ak deti na poschodí dupocú, na prízemí to je počuť. Ale človek, ktorý sa do domu presťahuje z paneláku, kde počuť každé šuchnutie od susedov, niečo také nevníma rušivo :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@fliacik Čiže, elastifikovaný polystyrén máte v podlahe na prízemí? Ak áno, tak ako sa upínali rúrky podlahového kúrenia do tohoto elastifikovaného polystyrénu? Držalo to tak isto ako v podlahovom polystyréne 150 S? Alebo spony držali slabšie príp. vypadávali? Riešim totižto tú istú vec, ktorú ste tu rozoberali v ohľade skladby podlahy na poschodí, kde máme tiež vodné, podlahové kúrenie. Projektant nám navrhol skladbu podlahy na poschodí 4 cm isover T-N, 6 cm cementový poter a 1 cm na dlažbu resp. laminátové parkety. Kurenár nám uviedol, že vo vate spony nebudú držať a nakoľko máme už vymurované niektoré priečky s otvormi na dvere, tak nemôžeme už dvíhať skladbu podlahy systémovou doskou, ktorá by ju zdvihla o min 3 cm (mali by sme nízky otvor na dvere) a tiež by to aj predražila. Ako ste to riešili s projektantom? Tiež je pre mňa podstatný kročajový resp. akustický útlm.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbar92 zmen skladbu na 2cm T-N, 3cm sys.doska alebo styrodur+tackery, 5cm poter (cementovy).
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbar92 na poschodí je izolácia zbytočná, PS, trubky ,poter
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som dával na poschodie obyčajný eps 150 hrúbky 5cm (len pre potreby uchytenia trubiek kúrenia)... A žiaden výrazný prenos hluku nepociťujem. Možno keby tam niekto chodil v ihličkách, tak áno 🙂... A Jasne, keď niekto bude búchať do podlahy alebo skákať, tak nejaký hluk počuť, ale nie je to nič hrozné. Záleží aj akú podlahovú krytinu idete použiť. Ja som dával plávajúcu podlahu a použil som pod to asi dnes najvhodnejšiu PUR 2.0 podložku. Žiaden akutstický diskomfort nepociťujem 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
mgx, jan 45, lordxor Uvažujem najviac nad skladbou podlahy: 1. 2 cm Isover T-N (alternatíva stavebnín Rockwool Steprock HD - tiež protikročajová vata) + 3 cm styrodur alebo Isover 150 podlahový polystyrén + poter 2. 5 cm Isover 150 podlahový polystyrén + poter 3. 2 cm Isover T-N (alternatíva stavebnín Rockwool Steprock HD - tiež protikročajová vata) + 3 cm systémová doska tacker (doska zabalená v rolovanom balíku - sú to pásy protikročajového polystyrénu na vrchu spojené fóliou) + poter Pozdávala sa mi aj skladba č. 1 ale neviem či by to nebola o dosť zhoršená robota v prípade prechodu rôznych inštalácií cez podlahu (elektrika, odpad, voda). Keď sú dva typy materiálov a k tomu také tenké ale neviem. Máte s takouto skladbou niekto skúsenosť? Kúrenár mi odporúča dať len 5 cm podlahový polystyrén 150, vraj ten kročajový útlm ani nepoznám oproti skladbe 1. alebo 3.
Odpovedať
@mgx máš skúsenosti s touto skladbou? Zaujíma ma, či budú tackery v 3 cm styrodure alebo podlahovom 150 polystyréne držať?
Odpovedať
@jan45 ako myslíš, že na poschodí je izolácia zbytočná? Myslíš tým, že protikročajová izolácia (vata) je zbytočná alebo celkovo hocijaká tepelná izolácia ( napr. podlahový 150 polystyrén) je tam zbytočná?
Odpovedať
@lordxor tá PUR 2.0 podložka čo si dával pod plávajúcu podlahu neznížila ti značne tepelný výkon podlahového kúrenia? Keďže to je do určitej mieri tepelná izolácia na poteri.
Odpovedať
@stavbar92 kurenar odporúča správne. Na poschodie pri Miako/ŽB doska nemá krocajova izolacia význam.
Odpovedať
@megdesign máme ŽB dosku. Prečo nemá kročajova izolácia pri ŽB doske význam?Nakoľko v projekte je v skladbe zakomponovaná ako som už uvádzal vyššie ale pri tom nezrealizovateľná pri zachovaní tej istej výšky skladby?
Odpovedať
@megdesign aby si ma dobre chápa,l len chcem pochopiť súvislosti ako to funguje?
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbar92 z mojho hladiska by som tam tiez rockwool ako medzivrstvu nepchal. Ale vyrastol som v bytovke, takze byt tichy a lahkonohy bolo otazkou prezitia, inak by nas nasa spodna suseda pri schodopresune vytahala za usi. To dnesni ludia mam pocit ze vyrastli v taboroch rimskych legii, po schodoch chodia ako taskoodenci a povel zrusit krok im nic nehovori 🙂. ak mas takych doma, tak nazdar 🙂 Tackery v EPS150 drzia perfektne, ja osobne ako vrchu vrstvu preferujem bud 3cm styrodur alebo sys.dosku, ale je to jedno. Nad poterom musi byt krocajova izolacia (PUR2 a pod), na prenos tepla to nema ziadny zasadny vplyv. Len to predlzi dobu nabehu o nejaky cas, ale nic tragicke. dal by som: 4cm EPS-150, 5cm poter, krocajova izolacia, finalna vrstva (laminat,atd.). ak bude dlazba, bez kroc.izolacie (namiesto toho lepidlo)
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbar92 poschodie a prízemie má podbný tepelný režim izolácia medzi nimi nie je potrebná, kročajová sa dosiahne oddelením vrstiev medzi sebou a hlavne od steny.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbar92 Nemám skúsenosti s vatou do podlahy, ako som písal, ja som použil iba EPS a nemám žiaden problém. Za mňa hľadať dalšie prekombinované riešenia sú úplne zbytočné, kedže existuje pomerne jednoduché a efektívne riešenie. Hore máme len izby na spanie a nie tanečný parket, tak za mňa je toto riešenie dostatočné. Tá PUR 2.0 má iba 2mm a má pomerne nízky tepelný odpor, takže pre podlahové kúrenie nie je problém. Mnohonásoble lepšie ako napr. miralon a podobné hrubé materiály, ktoré vám predajú k plávajúcej podlahe v hobbymarketoch. A má veľmi dobré akustické vlastnosti, kročajový útlm -18dB, čo patrí k tým najlepším, aké sa dajú dnes zohnať. Čo by som si ešte kôli hluku dal pozor, tak sú dilatačné pásy od poteru. Aby sa príp. hluk neprenášal do stien.
Odpovedať
@stavbar92 Tiež pozerám do svojho projektu a na poschodí mám navrhnutý nejaký čarovný polystyrén austotherm eps t2. V reáli to vidím na klasiku EPS 150S v ktorej bude osadená elektroinštalácia.
Odpovedať
@stavbar92 Na prízemí máme obyčajný (neelastifikovaný) EPS, pevnosť 100 alebo 150 S. Na poschodí je nedopatrením mix elastifikovaného a obyčajného EPS. Elastifikovaný sme použili 4000-ku alebo dokonca 5000-ku, aby spony lepšie držali. Pokiaľ sa správne pamätám malo by platiť že vyššie číslo = vyššia pevnosť / nosnosť (značenie isover). Spony „tacker“ sme použili všade, do oboch druhov EPS. Tiež som mal obavy, že sa budú spony z elastifikovaného EPS vyťahovať, preto som volil vyššiu pevnosť, ale držali dostatočne. Keď sa po EPS a rúrkach následne chodilo a najmä keď sa ochladilo a hadice sa stiahli tak som občas našiel nejakú svorku vytiahnutú, ale stačilo tých zopár svoriek zatlačil rukou alebo zapichnúť vedľa a bolo to OK. V elastifikovanom EPS držali o trošku horšie, ale stále dostatočne. Svorky musia vydržať len do zaliatia poterom (hlavne aby nevyplávali hadice 😊) a potom je to už jedno. Pokládka pomocou svoriek išla celkom rýchlo, mali sme na to takú „veľkú spinkovačku“ (tackerovač). V tej dobe, keď sme kúrenie realizovali bol systém „tacker“ svoriek finančne výhodnejší oproti využitiu systémových dosiek. Problematiku sme rieši aj s projektantom a architektom, ale nakoniec som si skladbu podlahy navrhol sám na základe info aj z tohto fóra. Obaja mi potvrdili, že vata by mala lepší kročajový/zvukový útlm. Dočítal som sa aj o riziku zatečenia vody z poteru (mokrý proces) do vaty. Nikde som sa nedočítal, či by vo vate držali svorky (skôr som našiel zmienky že nie). PS: Ak by ste potrebovali znížiť vrstvu poteru tak anhydrid má tuším menšiu povolenú hrúbku oproti betónovému poteru, uvádzam len ako možnosť ...
Odpovedať
@fliacik tackrovanie je financne vyhodnejsie stale 🙂 (aspon co viem). To len kurenari valia systemove dosky lebo sa im s tym lahsie robi 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?