Aký polystyrén zvoliť pod podlahové vykurovanie

Zdravím. Chcel by som poprosiť o rady respektíve podelenie sa o vaše skúsenosti. V súčasnosti robím na rodinnom dome prerábku podkrovia, kde by som chcel na podlahu dávať podlahové kúrenie. Ide o to že stará podlaha, ktorá je z drevených forštov popribíjaných na drevené trámy, je mierne “uskákaná”. Jeden z kútov podlahy je oproti zvyšku podlahy vyššie o 2-3 cm. Chcem sa preto spýtať akú hrúbku polystyrenu by ste zvolili pod podlahové kúrenie (nebudem pokladať systémovú dosku)? Viem že by asi bolo najlepšie dávať dve vrstvy polystyrénu pre lepšie zrovnanie, no aký máte názor keby som zvolil variantu len s jednou vrstvou a to takým spôsobom že na najvyšší kút by som položil polystyrén o hrúbke 2 cm a na zvyšok podlahy polystyrén o hrúbke 4 cm? Na polystyrén pôjde fólia následne podlahové kúrenie zaliate anhydritovým poterom. Som úplný začiatočník v týchto veciach, preto mi každá rada veľmi pomôže a vopred za ne ďakujem.
Odpovedať
@ajoyzo Znesie konštrukcia záťaž poteru?
Odpovedať
Bacha aj na to aby si tam nedal nejaký pochybný "riedky" fasádny polystyrén. Jednej známej dali takýto do podlahy a stlačil sa postupne asi po roku, sadlo to všade možno o 2cm. Samozrejme jej popraskala taká fest drahá veľkoplošná dlažba 🙂
Odpovedať
@ajoyzo tak eps 150 ked pojde len 4cm a 2cm....a 2cm je fest malo, ale tu asi nejde o izolaciu, ked pod tym je vas obytny pristor... ale ked sa slapne na 2cm polystren tak ten sa asi niekde trochu polame.... a tak ako pisu vyssie treba napocitat vahu poteru (cca 5cm by mal byt vsade)
Odpovedať
Profilova fotka
@ajoyzo chcelo by to fotku aktualneho stavu a statika, aby na mieste posudil maximalne povolenu zataz. Ak je uz teraz podlaha vyskovo rozbita, silne pochybujem, ze stary strop unesie 2tony betonovej mazaniny na jednu izbu (20m2) a to este neratam bizuteriu. Skladbu treba prisposobit tomu, co vrch znesie. Vacsinou je to len sucha podlahovka, so systemovou doskou, roznasacimi plechmi atd...Spodok je mozne zrovnat pieskom, eps alebo liaporom.
Odpovedať
No zrejme to neunesie váhu poteru. Skôr by som sa pozeral na suchú skladbu podlahy, na miesto izolácie dáš podsyp, ktorým vyrovnáš podlahu a potom podlahovú dosku napr. Fermacell. https://www.fermacell.sk/sk/podlahy
Odpovedať
Únosnosti stropu sa nebojím, to by malo byť v poriadku. Skôr ide o to, či 2 cm polystyrénu je vhodná voľba, lebo bolo mi už povedané že do takého polystyrenu sa zle uchytáva ten “had” podlahového kúrenia. A keby som sa rozhodol pre spomínanú suchú podlahu, ako by vyzerala skladba podlahy keď chcem mať podlahové kúrenie? Vlastne tá podlahovka by bola zahrnutá v tom podsype?
Odpovedať
@ajoyzo Nie v podsype nemôže byť. V tom prípade by si musel použiť systémovú dosku ak použiješ podsyp
Odpovedať
Profilova fotka
@ajoyzo " sa nebojím, to by malo byť v poriadku" takto casto začínajú stavebné prúsery. Odvaha je priamo úmerná neznalosti 🙂. Samozrejme, tvoj dom, tvoje riziko. Statik nestojí milión, presne povie kolko kg na m2 môžeš priťažiť bez rizika prehnutia stropu alebo deštrukcie stropu. K suchej podlahovke, musí byť systémová doska a roznášacie plechy, skladbu máš na internete. Doska ideálne čo najtvrdšia, EPS-S250 minimum. Tacker sa pri 2cm EPS nepouziva, minimum je 3cm XPS. Pri suchej podlahovke sa nepouziva taktiez, alternativne je mozne pouzit ultralahky beton na baze spekaneho ilu. Ale aj tam je vaha 1000kg 1m3.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?