Aku hrubku zateplenia do podlahy?

Pozeram ceny, kedze podla toho by sa malo urcovat, co je investor ochotny dat do stavby. No a rozdiel medzi +2cm je zvacsa tak +2eura. To je pri priemernom poschodovom dome (moj pripad) 200eur navyse za 2cm navyse. Pripadne v bungalovoch 300eur za 2cm, vo vacsom aj 400eur. Cize cca 1 az 2 eura za 1cm zateplenia. Otazne je, odkial zistim, kde je ideal? TS vypoctom? Lebo ak mam dat (modelovy priklad 100m2 podlahy, pre lahsi vypocet), 1000eur za 10cm, alebo 1600eur za 16cm, tak otazne je, co tych 600eur zachrani, usetri pocas celej zivosnosti stavby (alebo podlahy, ak nepride k ujme z nejakeho dovodu). Cize sa treba orientovat na navratnost tych 600eur/6cm ale aj v zavilosti k ostatnym prvkom (steny, okna, strecha). Lebo asi zbytocne predimenzujem podlahy, ked unikne teplo strechou, zrejme... Otazne je, ako zistim idealnu skladbu tychto veci? :) Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt no riesi sa to samozrejme komplexne cela obalka domu. nie len podlaha, ale steny, strecha,okna, dvere, eliminacia tepelnych mostov.. takisto sa berie do uvahy druh a zdroj vykurovania... skus sa obratit na @blacksr mne dost pomohla :)
Odpovedať
@dusantt Treba si uvedomiť že rozdiel navýšenia ceny nie len cena 6cm podlahového polystyrénu navyše ....ale možno aj rady kvádrov , viac m2 fasády ....atď ... Ak budeš plynovým kondezačným kotlom kúriť a podlahovkou ...zlatá stredná cesta je v súčastnosti 15cm v podlahe ...obal 20cm a strop 40cm. Ešte vyšší efekt kúrenia a úsporu docieliš dlažbou v dome. A hlavne aj správnym otočením domu k svetovým stranám ...lebo väčšina mojich susedov ešte o slnečných ziskoch nič nepočula ..... podľa toho ako svoje domy postavili .... a sa mi hlava zatočila ak jeden v našej časti si dal veľké francúzke okno zo severu :-D a na juh žiadne... Ďalši sused z juhu dal garáž ..... ďalší kúri elektrikou a kúpil ytong lamda ktorý netreba zateplovať a už má fasádu :-D atď ..atď ...
Odpovedať
@dusantt pocitalo sa uz vela. Viac ako 10 cm nedava zmysel, pokial nestavias pasiv. Ak pridas EPS, musis pridat dalsi rad tehal, a zodvihnes svetlu vysku podlahy. To znamena viac fasady a schod do domu navyse. Napriek dokazu, ze teplota pod doskou neklesa pod 10 stupnov ani v najsilnejsich mrazoch, mnohi izoluju aj 30 cm. Ja mam 8 cm, a podlaha bez kurenia sa ma vacsinou 20 st, v mrazoch klesne o stupen dva. Dolezite je zateplit sokel 10 cm XPS.
Odpovedať
No poznam niekoho, kto ma 6cm a podlahu ma studenu aj ked kuri.. takze neviem.. mozno je tam nieco inak nastavene, pripadne zle.. ale zas, niekto mi hovoril, ze cim vyssie tym lepsie, lebo voda.. zapalvy a podobne (nie je to zaplavova oblast, ale raz za cas vsetko moze byt zaplavova oblast sneh, dazd navalovy atd) ale zas, co sa vody tyka, tam je dolezitejsie ako vysoko je deka, a nie vnutorna podlaha, alebo ako to je? :)
Odpovedať
@dusantt hydroizolacia je na deke. Myslis, ze 30 cm v podlahe bude kurit samo?
Odpovedať
@dusantt daj 50 a budu ta tu uznavat vsetci :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt zistis to tak, ze straty jednotlivimi konstrukciami budu priblizne rovnake. Ako si naznacil, je zbytocne pchat o podlahy EPS navyse pokial ma stratu 1MWh rocne, pricom npr strecha ma 2MWh.
Odpovedať
@peto99 nemyslim, ale ked si dam dva pulovre ked je vonku zima, je mi teplejsie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt bez vela maturovania, daj 20 eps do podlahy a steny. strop daj aspon 40 cm vaty. nezabudni na sokel 15cm eps
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt Drž sa v súlade s odporúčaniami STN 730540 - cieľové odporúčané hodnoty tepelného odporu R. Vyberieš si materiál - kvalitu a hrúbku, aby vyhovoval danej hodnote R. Isover to má názorne na stránke.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?