Akú hrúbku podlahového polystyrénu?

Ahojte mame s Mijkomtaku dilemu, aku hrubku podlahoveho polystyrenu, kročajovej izolácie mame kúpiť, aby sa dobre zakryli vsetky trubky na kurenie, elektriku ,vodu,atd. Dakujeme za rady, podnety a namety. :-) :-D
Odpovedať
Profilova fotka
cim viac izolacie, tym lepsie. Neide len o zakrytie trubiek, ale hlavne o tepelnu izolaciu. Predpokladam, ze budete mat podlahove kurenie, takze aspon tych 10 cm.
Odpovedať
@katkajurko2 @elenka76 Ak je to na poschodí, tak len kročajovú. V projekte si pozrite rez podlahou, mali by tam byť uvedené aj hrúbky vrstiev.
Odpovedať
je to aj na prizemi tam pojde polystyren v 2 vrstvach ale nevieme kolko mame kupit tu prvu aby sa pekne prekryly vsetky instalacie a potom pojde druha na nu,a to iste aj na poschodi ale tam pojde krocajova izolacia. Planujeme v celom dome radiatory.
Odpovedať
len ako info...dal som 3 vrstvy najpr 3cm do nej som zahrnul instalacie....potom 4cm....sem tak este nejaka hrubsia trubka a potom 8cm komplet vsetko prekne vyplnil...Tvrdost 150... lepsie sa snim pracuje a viac vydrzi ked sa ponom beha.....co sa aj bude. Spokojnost. Aka hrubka..kolko sa vam vojde... ja som dal 15 ale klubne aj 20 az 25... tam netreba setrit. Podlahove kurenie treba poriadne izolovat. Mensie straty atd.. Nezabudnite pod polystyren dat na lepenku foliu.. istota je istota.
Odpovedať
@elenka76 Ako píše @mderer - prvú vrstvu na výšku rúrok. Pozor ale: rúrky k radiátorom treba obaliť do izolácie. Buď obalte do penovej PE rúrky, alebo zospodu dajte aspoň 1 cm EPS. Toto je najlepšie viesť v strednej vrstve: prvá izoluje pod rúrkami, stredná po bokoch a vrchná zhora.
Odpovedať
Ďakujeme všetkým za odpovede a námety, možete pokračovať kedykoľvek vás napadne.E+M.
Odpovedať
Profilova fotka
@mderer nemôžem si pomôcť, ale toto je obchodnícka rada. Izolácia sa dáva podľa výpočtu, môže sa voliť odpor podľa normy alebo vyšší, ale zvyšovanie izolácie v podlahe nad 15cm prináša len min. efekt .
Odpovedať
@elenka76 My mame 12, ale jak pise @jan45, co jsem slysela, tak vice nez 15 cm take moc firmy nedoporucuji. Ale my mame drevostavbu. Jinak tam mame tedy 2x 6 cm.
Odpovedať
Máme v prízemí 25 cm. Aj vďaka tomu má dom spotrebu takú, akú má. Topné obdobie začalo 1. decembra. Momentálne netopíme, stačilo včera pustiť na pár hodín podlahovku.
Odpovedať
@jan45 zdravim Vas, na vasu reakciu som bola zvlast zvedava, lebo vase odpovede a pripomienky tu na tejto stranke maju poriadne opodstatnenie, take dobre myslene rady. Uplne suhlasim s nazormi ktore mate.Dakujem za odpoved. :-) :-)
Odpovedať
otazka nebolo myslena na celkovu hrubku ale iba na prvy rad,samozrejme ze tam nepojde 5 cm ale aspon15.
Odpovedať
@jan45 To sa mi paci dakujem :)) ale ked sa tak zamyslim mate pravdu... mne odporucali aj 20 aj 25 len sa mi to zdalo uz sialestvo.. ale ide vzdy o to aka je cena :)). Kamarat projektant vraví, ze kazdym rokom to rastie a sdandard ide stale hore.ked sedi cena sedi aj hrubka asi tak :)))... davat 5 pri novom dome je skor zaujmave ako dobre riesenie..10 je mozno dobre.15cm spokojnost a 20cm Blahodarne :))) pri 25cm ( mam dost ecok tak co:))))) ). ale ak maju ludia presvedcenie ze aj 2cm je ok.... nebudem protirecit. Presvedcenie a spokojnost cloveka je vsetko :)))).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mderer To, čo vložíte naviac do izolácií (podlaha+strop) je suma okolo 2000 €. Oveľa viac však ušetríte na investícii do kúrenia, takže výsledkom je dom za menšiu sumu a s lepšími tep.-izolačnými parametrami. Kúrenie v našom prípade stálo 1300 €. Keby sme mali klasicky stavaný dom (20 cm strop, do 10 cm v podlahe), do kúrenia treba investovať viac než 1300 €.
Odpovedať
Kedysi sa izolovali steny 5cm, a bohate stacilo. Kto da viac bol "blazon". Dnes doba pokrocila, standart je 12- 15 com kto da viac je zase "blazon"...... tak je to asi aj s tou podlahou a stropom. Co bude za 5 rokov standart a co blaznostvo pri izolaciach? Ludia si postupne musia zvykat na hrubku izolacii.... :-D
Odpovedať
@cubicomp Potom príde nový trend a bude to smerovať k čo najtenším izoláciám... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
neradím dávať menej izolácie, len účelne, tvrdím, že keď je na fasádu použitá izolácia 25cm, (nosná konštr. je zanedbateľná) pre rozdiel teplôt cca 30st,, je do podlahy, kde je rozdiel teplôt cca 10st dostatočná hr. 12cm. Zanedbávam smer prestupu, ale aj tak pokladám 40 cm v strope za premrštené. Jednoducho je hranica, kde už ˇväčšia hrúbka nie je prínosom.
Odpovedať
@jan45 No ale stropna vlna je celkom lacna, tak preco ju tam nedat ?
Odpovedať
treba dať do podlahy koľko sa zmenstí s tým že potom treba počítaj rezernvu na potery. Ale bežne dávame tak 10 až 15 ale ako vravia príde novy trend a bude sa dávať menej a menej. Len ak tam pôjde mala vrstva toho polystirénu tak to potom asi nebude mať žiaden efekt.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj.My sme mali v plane 15cm a nakoniec po prepocitani vysky(nuly) nam vysla 18cm,cize 10cm prva vrstva do ktorej som zarezal rozvod vody a na to druha vrstva 8cm(EPS 150 velkoformatovy).....Dnes by som dal 10cm do podlahy a tych 8cm by som investoval do stropnej izolacie.
Odpovedať
Dobrý den. Je skoro zarážející, jak to skoro všichni střílí od pasu a v podstatě jen tak házejí cifry, kolik by tam dali, kolik by už nedali, kolik by ubrali na podlaze a kolik by přidali na stropu. Všechno záleží pouze na dvou parametrech. Jeden si určíme sami vlastní volbou a druhý z toho vypočítáme. Čili, základem je vědět a udělat rozhodnutí, jaký že vlastně chci postavit barák z energetického hlediska. Až tento problém za 1 vteřinu vyřeším, tak projektant může začít počítat. Nebo si koupím projekt, který to má vypočítané. A hned každého přejdou roupy a nebude psát nesmysly o 5,10,15,20....cm nějaké izolace na nějaké konstrukci. Nesmí se zapomenout na jednu maličkost - třeba pasivní dům u Bratislavy nebude pasivní v Popradě. Čili výpočet, výpočet. výpočet. Zohlednit všechny podmínky. Je pravda, že izolace nad určitou hranici postrádají jakýkoliv smysl. Ale opět se to nedá střílet pouze v centimetrech, ale musí se to přepočítat třeba na tepelný odpor R, nebo lépe na U, což je součinitel prostupu tepla. :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
@lola1316 Dobrý den. Lola, ty jsi naozaj pekný chlap. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
To je moja pekna mannželka,inak díík.A všetko je to o peniazoch.Keby mal každy dost penez tak nepremysla kolko dat izolacie atd.Jednoducho si vyberie dom a da si ho postavit.Aky?to už zaleži kolko ma na učte.....
Odpovedať
@lola1316 Dobrý den. Protože peníze jsou až na prvním místě, bez závislosti na čase, je potřeba stavět co nejúspornější domy. Toho se dá dosáhnout pouze triviálním postupem. Nejdříve musíme vstřebat, že izolační materiály jsou lacinější, jak ostatní stavební materiál. Čili optimální by bylo postavit pouze z izolace. Protože izolace sama o sobě nemá patřičnou nosnost ( pevnost ) jako klasické nosné konstrukce, tak se použití nějaké nosné konstrukce nevyhneme. Nicméně postavit dům třeba z bednících tvárnic ( čili železobeton ), nebo z BST ( betonové skořepinové tvárnice - viz mio23 ) přináší takové úspory za materiál, že zbude i na vzduchotechniku, která opět přinese úspory a zvýší komfort na max.. Velmi dobře zateplený barák zase nevyžaduje žádnou složitou ( čili drahou ) topnou soustavu. Tím se finance srovnají a hned je vidět, že za stejné prachy se dá postavit barák klasický i barák na úrovni pasivu. A dostáváme se k trvalým nákladům na topení a zde je jasně vidět, že klasický barák prohrává. Tož tak nějak je to s těmi penězi. PS Co tak postavit ze železobetonových panelů ? http://www.statiknutil.cz/betontherm-... S pozdravem Laďa
Odpovedať
@blacksr ak vies onejakej dobrej a tenkej izolacii napisnemozeme dvihat viacej podlahu dakujem
Odpovedať
@danka000 Najviac izoluje PIR panel, avšak je strašne drahý. Z cenovo dostupných tep. izolácií je vhodné použiť podlahový EPS 150 S. Izoluje kúštik lepšie než bežne používaný EPS 100 S. Je aj drahší, ale to sa vráti. Orientačne 70 € s DPH/m3. Alebo šedý podlahový EPS 100 S. Tuná cenu netuším. Plus zateplite sokel a základy, koľko sa bude dať. Zvýši sa tým teplota pod domom a následkom toho bude, že cez slabšie izolovanú podlahu bude menej utekať teplo. Únik tepla je totiž daný aj rozdielom teplôt.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
zdravím, my sme dávali polystyrén hrúbku 8cm, je to málo? dik
Odpovedať
@luci5 skusi si precitat prispevky, ktore boli do tejto temy uz pridane.
Odpovedať
@luci5 viac ako malo :-|
Odpovedať
@luci5 Neni to malo, ak ste dali 5 na fasadu :-) Lepsia je otazka, ci je to dost v porovnani s fasadou a stropom..
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado nie, na fasádu sme dali 3, to stačí. ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?