Ako oblozit vela trubiek vody s podlahovym EPS?

Ahojte, rozhodol som sa pre instalaciu vodovodnych potrubi bez spojov v podlahe - tzn. z technickej miestnosti pojde z rozdelovacov ku kazdemu zariadeniu (umyvadlo, WC a pod.) jedna rurka. Vodovodne rurky su zaizolovane Tubexom - priemer je cca. 40 mm. Izolacia podlahy bude 31 cm EPS 150S - 10+10+11 cm. Prvu vrstvu (10 cm) uz mam ulozenu. Na nej su natahane vodovodne rurky (Rehau Rautitan Stabil) s izolaciou (Tubex 22-10). Nedomyslel som jednu vec, a to, ze v malej technickej miestnosti (165 x 180 cm) sa stretne v podlahe vela trubiek. Pripajam foto. Problem je, ako ulozim druhu vrstvu izolacie (10 cm) na tieto trubky. Predpokladam, ze na trubky by nemalo nic tlacit, takze nemam sancu ich oblozit s EPS tak, aby som mohol na to poukladat tretiu finalnu vrstvu. Neboli by oporne body pre tretiu vrstvu. Napr. na chodbe idu vedla seba 4 rurky (v sirke cca. 20 cm) - toto by sa dalo oblozit s EPS a na to tretia vrstva - to ze tretia vrstva nebude podopreta na 20 cm snad nevadi. Ale ta technicka je dost velky problem. Napadlo ma vyrezat drazky do prvej vrstvy EPS iba pre cistu rurku bez izolacie (hrubka rurky 20 mm). Izolaciu by som dal dole a rurky by isli v drazkach v prvej vrstve EPS. Neviem, ci je to vsak dobry napad... Chybajuca izolacia by hadam nevadila - pod rurkou by bolo 8 cm EPS a nad rurkou 21 cm EPS. Staticky by to bolo asi lepsie ako obkladat rurky s izolaciou. Mate prosim niekto nejaky lepsi napad, ako toto vyriesit? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt kup si 5ku polystyren podlahovy (napr ten 150s) a povykrajuj tak aby si zaplnil co najviac priestoru okolo trubiek, 5ka sa celkom dobre kraja nozom ... ak chces byt pedatn obsypes to este pieskom na uplne dorovnanie, a na to das dalsiu 5ku .... to mas dokopy 10 aby sa ti dobre spajalo s dalsimi miestnostami ..
Odpovedať
@portianko Rozmyslal som aj nad takym riesenim - ze lepsie to bude z dvoch 5 cm EPS ako vykrajovat "tunely" do 10 cm EPS. Ale stale sa mi nepaci, ze miesto, ktore musim preklenut ma takmer 50 cm. A napriklad pod skrinou, kde su vsetky trubky vedla seba, je to sirka necely meter (ta skrina ma sirku 1 meter). Proste niekde by ta druha vrstva z 5 cm EPS lezala priamo na trubkach, co by asi nebolo dobre....
Odpovedať
Bud povyrezavaj do EPS alebo zasyp polystyrenovymi gulickami (neviem ako sa to presne vola)
Odpovedať
Profilova fotka
ja som to riesil ako majkoj, liaporom 0-4.
Odpovedať
@dusanmt Koľko poteru potom na to celé pôjde? Lebo ak sa na tom nebude "tancovať", tak to 5+5+10+11 riešenie, aj s tým pieskom alebo liaporom, sa mi celkom pozdáva. Prípadne karisieť na spevnenie, ale to nech už povedia tí, čo sa tomu rozumejú viac, či áno, či nie... :-)
Odpovedať
@dedo758 Poter bude mat hrubku 6 cm. Je to v technickej, kde bude pracka.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt ved ten poter rozlozi tlak na sirsiu plochu ... das si dat do poteru aj sklenene vlakna, alebo pekne klasicky kari siet ako radia .. a mozes dat do miestnosti aj sustruh :) :)
Odpovedať
@dusanmt spomínaný liapor sa mi pozdáva najviac.
Odpovedať
Liapor vyzera byt ako dobry napad. Len tak laicky uvazujem, ze je sypky a nemusel by trubky pevne obalit, aby odolavali tlaku. Mozno lepsie by bolo pouzit polystyrenbeton - napr. Ekostyren s objemovou hmotnostou 200 kg/m3 ma lambdu 0,057 W/mK a pevnost v tlaku 200 kPa. Rurky by som mohol zaliat tymto ekostyrenom do vysky 5 cm a na to by som mohol ulozit EPS 5 cm a pokracovat poslednou 11 cm vrstvou. Tento polystyrenbeton by podla mojho laickeho nazoru pevnejsie obalil vodovodne trubky v izolacii a nehrozila by nejaka deformacia. Alebo uvazujem zle?
Odpovedať
@dusanmt mohol, ale podľa mňa je to pracnejsie. Liapor najmenšia frakcia 1 - 4 asi obali dostatočne. Ja si to asi v takom prípade tiež dám, lebo v technickej to bude nahusto.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?