Ako lacno vyrovnať podklad pod dlažbu?

Profilova fotka
Ahojte strecháči. Moja suseda, ktorej finančná situácia po rekonštrukcii strechy a osadení plastových okien nie je najlepšia potrebuje spraviť dlažbu v kuchyni. Na pôvodnej betónovej podlahe bolo nalepené linoleum, ktoré sa strhlo. Až teraz vidno, že nerovnosti sú až do 3 cm. Samonivelizačná hmota by pri ploche 16 m2 vyšla hodne draho. Ja som navrhol riešenie, že by som to vyrovnal flexi lepidlom a to tak, že v rozostupe 1 m by som dal na podlahu drevené lišty, ktoré by som dal do vodováhy a medzi lištami by som dlhou hliníkovou lištou nanášal (samozrejme po penetrácii) flexi lepidlo. Po nanesení by som lišty odstránil a doplnil by som lepidlom vzniknuté medzery. Taká obdoba omietníkov, ako sa používali voľakedy na steny. Prišiel majsterko obkladač a povedal, že on by tam spravil betónový poter a na ten by sa potom lepila dlažba.Lenže háčik je v tom, že chce 20€/ m2. Teraz rada skúsených, aké riešenie na vyrovnanie povrchu, prípadne aj iné ako som popísal by ste navrhovali, ako finančne najmenej náročné. Ďakujem za rady. :-)
Odpovedať
1
2
@jamk1 betónový poter potrebuje minimálnu hrúbku 4,5-5cm! (čiže u Vás je to miestami 7,5-8cm) existujú podlahové stierkové hmoty a vysprávkové hmoty, ale ceny sa tiež približujú nivelačke - treba prehľadať obchody možno natrafíte na niečo s rozumnou cenou. Tebou navhované riešenie nie je to najhoršie, len by som nepoužil flexi lepidlo, ale niečo pevné, možno lepidlo na murovanie (ak tam nie je obmedzenie hrúbky tak by malo byť pevnejšie). Podklad musí byť pevný, nie pružný. Treba samozrejme dodržať technologické postupy. 3 cm určite nedovolí žiaden výrobca lepidiel robiť v jednej vrstve. Aj tých 20€ sa mi akosi nezdá, ale neviem čo si mám pod tým jeho poterom predstaviť a predpokladám, že je to s materiálom. :-)
Odpovedať
pokiaľ si neceníš svoj čas, tak jej to sprav akokoľvek komplikovaným spôsobom... taká vrstva flexi lepidla je veľmi otázna, ako by sa správala pod dlažbou... A bolo by to treba urobiť vo viacerých krokoch. Najlepšie pre susedu by bolo, keby si jej to nacenil celé ty, nivelačku aj dlažbu. Ak by si nedal premrštené ceny, tak by si sa zmestil do ceny dláždiča. A predpokladám, že by si to zvládol, poklásť dlažbu na rovnú podlahu... A asi by to bolo najlepšie aj pre teba, lebo tvoj čas by bol zaplatený. Treba nájsť rozumný kompromis. Alebo jej prispej na nivelačku, ak si ceníš svoj čas. Radšej prispieť susede 50€ na nivelačku (a tú za hodinku vyliať), ako sa s niečím 2 dni trápiť... Keď už si sa jej ponúkol.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Ďakujem pekne. Tiež som si myslel, že 3 cm na betónový poter je veľmi málo. Al teda nie flexi lepidlo, dal by sa ako vyrovnávacia vrstva použiť "poter" z unimaltu? Toho mám niekoľko vriec doma a ten je naozaj tvrdý ako betón. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Ďakujem pekne za odpoveď. Môj čas neriešim, v rámci susedských vzťahov sa to "stratí" :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1: ja som mal to iste, dokonca mozno aj viac ako 3cm.... a majsterkovi som vravel to iste ze to bude drahe nivelackou a tak, nech vymysli cosi ine ze OK, zacal to robit dilino presne ako pises, omietniky a rovnat, podotykam nivelackou....nebol som doma vtedy minul 27 vriec na moju kuchynu, skoro ma rachlo.... ale jemu to je tak najlepsie lebo to ma rovne ]-( vraj existuje hmota nejaka, co mi vraveli v stavebninach, zamiesany beton ci co urceny na taketo veci a je asi o polovicu lacnejsi ako nivelacka neviem bohuzial presny nazov lebo som bol vtedy nasraty na majsterka :-D
Odpovedať
@jamk1 ten tiež nesmie byť pod 10mm hrubý - ak máš ísť do 0 tak nie veľmi, ale na tie najväčšie diery áno. Pre vrecovany betón, alebo polosuchú zmes platí čo som písal v prvom príspevku.
Odpovedať
@y2k si ty ale kus vola nageluj sa
Odpovedať
@jamk1 a co je teraz na zemi, beton? na nom bola guma a po strhnuti nerovnosti 3 cm? to ako vyzeralo preboha. Kolko to moze ist hore? Mozno by sa dal miesto nivelacky pouzit vreckovy beton stoji todost menej a celkom dobre to drzi na podklade - ze by si zarovnaj najvacsie jamy apotom mozno nivelacku. Alebo potom sucha podlaha ale neviem ci je to lacnesjie ako nivelak... ono dobre a lacno nejde moc dokopy.
Odpovedať
Profilova fotka
@dano1505: preco?
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Ja viem, že lacno a dobre to je koľkokrát na zamyslenie, ale keď ja by som im chcel nejako pomôcť, aby nemali dom na Vianoce ako po bombardovaní. Ale ďakujem za odpoveď. :-)
Odpovedať
@jamk1 Najskôr treba premerať a označiť jamy a kopce. Kopce sa môžu zosekať. Ak tam bude dlažba netreba pozerať na hrúbku betónu. Kľudne môže byť aj 2 - 3 cm, ale betón urobiť s piesku a cementu 1 : 1 až 2 : 1. Najskôr treba dať ale adhéznu vrstvu, t.j.voda, duvilax a tenučká vrstva betónu. Po zaschnutí robiť s lepidlom a dlhým hrebeňom.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Ďakujem pekne. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@viktor811 čo to má znamenať, že keď bude dlažba, tak sa nemusí pozerať na hrúbku betónu? ako že dlažba bude držať pokope rozpukaný a odpraskaný betón? Pozeral som nejaké videá na YT, kde profíci na podlahy musia opravovať fušersky spravené vyrovnania. Spraviť nivelačku je hotová veda (aj keď sa to nezdá), nieto ešte spraviť to inak. Pozrite si niektoré videá z tohto kanálu: https://www.youtube.com/user/supellex...
Odpovedať
@worker_falcon konečne niekto normálny všetci chcú šetriť tam kde sa šetriť nedá a keď sa niečo stane kto je na vine? To čo tam treba dať to tam treba dať a nie vimislat pičoviny
Odpovedať
@worker_falcon Niekoľko krát som osobne opravoval dopraskanú odlúpenú nivelačku, škoda bolo korún.
Odpovedať
Najlacnejsie riesenie - ak na povodnom betone zostalo lepidlo, tak lepidlo zoskrabat a docistit technickym benzinom. Ak su chrasty - vyvysenie, osekat sekacikom. Napenetrovat podkladovy beton. Vyrovnavaciu vrstvu zvolte jemny, vrecovany poter, existuju pre rozne hrubky, od par mm a po cm v jednej vrstve, taky poter moze byt bez problemov hruby napr. 8 mm a nikde nepraskne. Nie su drahe, 25kg vrece 4 euro, dobre a s tym robi. Mozno to bude potrebne zrovnat vo viacerych vrstvach. Pre poslednu vrstvu si urobte z rychloomietnikov rovinu - tie prilepte a medzi ne rozotierajte finalnu vrstvu. Rychloomietniky nechajte v poteri. Je to najlacnejsie riesenie, je pomerne pracne hlavne vo faze vytvarania roviny a je to zdlhavejsie riesenie(poter schne dlhsie ako nivelacka). Pre dlazbu tym vznikne dostatocne rovinny povrch. Vyrovnanie podlahy by mohlo stat 50-60 euro(material), s jemnym poterom sa robi velmi dobre, je to rozdiel napr oproti stavebnemu lepidlu, naviac, lepidlo nie je na taketo pouzitie urcene, jemny poter ano.
Odpovedať
pokladac si to vyrovna lepidlom pri pokladke dlazby
Odpovedať
@jamk1 cemix má poter 25mpa od 3-10mm ďalej 30mpa od 10-50mm......týmto vyrovnaj väčšie nerovností a prelej to nivelackou alebo keď chces ušetriť susede peniaze tak ju nelej a pohraj sa s lepením dlazby.
Odpovedať
Profilova fotka
@stano8 Vďaka. :-)
Odpovedať
stano8 - presne tak ako pises
Odpovedať
@santos950 pokladac je jamk1 :-) Roman to napisal vyborne, tiez ma to zaujima, tak kazdy hodnotny prispevok sa pocita 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@santos950 S vyrovnaním pri pokládke nemám problém, len neviem ako sa tá dlažba bude správať, ak niekde bude 8mm lepidla natiahnutého hrebeňom a niekde o 10-15mm viac na vyrovnanie. Poviem pravdu, že ak by som to robil pre seba, tak by som s tým problém nemal a kľudne by som tam toho lepidla dal viac. Ja si myslím, že to lepidlo musí zaťaženie zniesť a vydržať. :-)
Odpovedať
@jamk1 určite to vydrzi do 15mm
Odpovedať
@jamk1 ono zalezi aj ake nerovnosti su, ak su len nejake hrbolce tak sa to da osekat uz tym sa to trochu vyrovna
Odpovedať
@jamk1 neviem, či som niečo prehliadok, ale je rozdiel nerovnosť 15mm a 30 mm. Písal si, že je to 30 mm. Medzi vyrovnávaním 30 a 15 mm je zásadný rozdiel. 15mm si viem predstaviť, že zrovná dláždič, ale 30mm že by efektívne zrovnal??? To fakt môže niekto poradiť takú kravinu??? @santos950 ALE rozdiel je aj v množstve nivelačky... dajme tomu 8mm na 16m2 nie je tak veľa tej nivelačky... kombinovať nivelačku s cementovým betónom/poterom, to jednoducho nemôže dopadnúť dobre. Bez merania vlhkosti, bez dôkladného preschnutia jedného aj druhého... @stano8
Odpovedať
@jamk1 nejde o zatazenie co musi lepidlo vydrzat - bezne flexi lepidlo znesie hrubku okolo 5mm, potom uz v nom vznikaju trhliny... vyrovnavat 30mm lepidlom je blbost.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan OK, beriem. Nevedel som, nechám si poradiť. Preto som sa aj pýtal. :-)
Odpovedať
to zas co boli za majstri ked su take nerovnosti, ked sa to neda nejak osekat tak naniest poter a tak davat dlazbu
Odpovedať
Profilova fotka
@santos950 Ten dom má 80 rokov, tak sa nečuduj. :-)
Odpovedať
@jamk1 tak to potom necudo :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?