Aká podlahová krytina, ak je kúrenie v strope?

Ahojte, urcite je tu pár clenov, ktorí majú kúrenie v strope. Otázka je, aké máte podlahy a ako ste s nimi spokojní? Predpokladám, že na lepšiu pocitovú tepelnú pohodu je drevo, marmoleum.....aké máte skúsenosti? A co do kuchyne? Vopred dakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ja mam stropne kurenie. V kuchyni mam dlazbu, ale dal som pod nu podlahovku. Ak si zvyknuta chodit bez papuc, nebude to bez podlahovky komfortne v miestach kde stojis dlhsie na jednom mieste... V chodbe dlazba bez kurenia v pohode, lebo tam len prejdes a nestojis. V kupelkach dlazba a podlahovka. V izbach vsade drevo a len stropne kurenie. MAAAX spokojnost. ;-)
Odpovedať
@abobo aké benefity má kúrenie v strope, keď dávaš aj podlahovku?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav samozrejme ze nesporna vyhoda je chladenie....
Odpovedať
@abobo Jediná?
Odpovedať
@abobo Dakujem.. a s kvalitou dreva ste spokojny? Ak sa mozem spytat, od kial mate drevene podlahy? olej, ci lak? dakujem za odpoved
Odpovedať
@slavoslav My sme napr. davali do stropu infrafolie z dovodu elektrosmogu. Nezavadne je to len v urcitej vzdialenosti od cloveka.
Odpovedať
Profilova fotka
@petoreni maximalne spokojny. Olej, lak vyzera ako umelina... Lehmannsk.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav hlavna. Ja kurit skoro nepotrebujem v pasivnom dome a co viac by to malo este dokazat?? :-D
Odpovedať
@abobo veď to, že na koľko to skoro ani nepotrebuješ, zbytočne toľko peňazí do toho vyrážať. Potrebuješ chladiť? Kde sa stala chyba?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ano potrebujem chladit, ja neznasam teplo... ☺ Ked je v interieri cez 24 idem skapat. A ako bonus tepelne cerpadlo stvrt roka fici s COP cez 6, lebo primar ma cez 20 stupnov...😉 A mna chladenie nestalo viac ako 2000 eur lebo som ho robil sam. Betonove stropy som chcel koli dtabilizacii teploty v dome a zvukovej izolacii 2 np od prizemia. Funguje to genialne.
Odpovedať
@abobo čo ťa stálo dokopy kúrenie a chladenie? a aký potrebuješ príkon aby to fungovalo?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav 10-11 tisic a je to cele kurenie vratane rozvodov, tepelneho cerpadla, solankovych okruhov, zasobniku na TUV a moznosti lacno, efektivne a maximalne komfortne chladit. Max prikon na kurenie je 1,23 kW no v skutocnosti to bude o dost menej lebo to je udaj pri parametroch 0/35... Do stropov ani pri tohtorocnych -28 stupnov nikdy neslo viac ako 29 stupnov... 😉 A pasivne chladenie je vykonovo radovo v desiatkach watov nakolko ide len jedno obehove cerpadlo... 😃
Odpovedať
Článok sa načítava...
@abobo Máš prehľad o denných spotrebách pri nejakých extrémnych podmienkach, prípadne koľko hodín denne je v činnosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav za obdobie co boli tie extremnye mrazy u nas od 13.1.-13.2. som minul za vsetko 864 kWh a za dalsi mesiac 13.2-13.3. 433 kWh... Zvlast udaje za TC nemam, som lenivy zaobstarat tam separatny elektromer... Inac k udajom doplnim, ze dom ma 195 m2 obytnej plochy a podla PHPP sme v jednej z najhorsich lokalit na slovensku.
Odpovedať
@abobo pýtam sa kvôli tomu, aby som si spravil obraz o dennom max. príkone a dlžke prevádzky, aby som si vedel posúdiť, či by to potiahla fotovoltaika a s veternou turbínou. Lebo do 1 kw vyrobíš aj v zime
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav myslim ze moc to komplikujes. Naco tristo zdrojov? Navratnost v nekonecne. Max pdikon moze byt aj 10 kW sak staci varit na viacerych platniach, piect v rure, kurit a mas to..
Odpovedať
@abobo tak prepač, ale keď som to pochopil správne tak si minul 11tis. +robota za vykurovací (a chladiaci) systém a to sme ešte nepočítali rekuperáciu predpokladám. Ja navrhujem za túto hodnotu systém ktorý ušetrí produkciu CO2 peniaze na servis a prevádzku a ty mne ideš hovoriť o návratnosti? Práve preto som sa ťa pýtal aká je potreba toho zariadenia, keď sa dá obstarať aj jednoduchší systém za tretinovú cenu a možno aj lacnejšie. Tristo zdrojov kvôli diverzifikácii, lebo batérie sa zatiaľ vo veľkom množstve nedajú lacno kúpiť a jeden ekologický zdroj tiež nie je spoľahlivý.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav to je vratane roboty a za jeden system ktory ma hlavu a patu. Rocne naklady za elektriku 550 EUR v dnesnych cenach za cely chod velkeho domu. Som zvedavy za kolko das dokopy ty a potom poinformuj o investiciach a platbach. Potom pobilancujeme.... :-D A rekuperaciu s tym neplet ta nema nic s kurenim ani chladenim. Je to vsak komfort ktory mi za par tisic stal..
Odpovedať
@abobo K elektrine ešte pripočítaj amortizáciu zariadenia, a potom ti vyjdú reálnejšie náklady na kúrenie. Pri cene 11.000 eur a životnosti 15 rokov treba pripočítať 730 eur/rok, spolu je to 1280 eur/rok = 107 eur/mes. Takéto náklady dosiahneš aj pomocou elektrický konvektorov a klimatizácie, ale bez rizika že sa predčasne pokazí drahé zariadenie..
Odpovedať
@abobo prečo by som do toho nemal pliesť rekuperáciu? veď je to zariadenie ktoré dokáže zabezpečiť distribúciu vzduchu s energiou (či už teplo, alebo chlad) stačí teplotu vzduchu mierne upraviť podľa potreby, nepotrebujem k tomu ďalšiu mašinu za tisíce eur. Písal si že si si to robil sám, ako si ohodnotil prácu keď teraz uvádzaš, že je to vrátane roboty. V podstate na zabezpečenie vnútornej pohody ti treba 3 zariadenia: 1, kúriš, 2. kúriš a chladíš a 3. vetráš aj keď ty to považuješ za jedno ktoré ma hlavu a pätu. Podľa mňa zabezpečenie vnútornej klímy s hlavou a pätou vyzerá koncepčne inak a investične lacnejšie. Mňa zaujímajú všetky náklady nie len spotreba, ale aj investícia a servis, ktorý, keď som videl čo môže stáť, tak mi zimomriavky po chrbte prebehli, a keď to všetko zrátaš pri tak komplikovaných a drahých systémoch ako máš ty, vyjdu ti náklady ako u niekoho kto má plynový kotol a klimatizáciu za polovičnú cenu
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ked budes mat hotove, potom sa pochval... 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@diskuter99 citaj pozornejsie, nie tak povrchne ako slavoslav.... 11.000 je vrarane rozvodov kurenia a tie su zaliate v betone, su naveky. Rovnako ako primarne okruhy TC. Ostava ti teda 7000 ktore chces amortizovat... Sorry a porovnavat chladenie aktivovanym betonovym stropom a klimou je ako zrovnavat skodovku s bentley... Moje riesenie je o komforte a minimalnych prevadzkovych nakladoch. A k tvojmu vypoctu len tolko ze by mohol zohladnovat aspon priemerny rast cien energie potom by moje riesenie zas vychadzalo znacne lepsie ako tvoje so zrutmi ako konvektory a kliima. 😉.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav rekuperacia urcite nie je zariadenie ktore dokaze zabezpecit distribucie energie :). To proste fyzikalne pri danom prietoku a tepelnom rozdiele nie je mozne.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj jemu to iste bude fungovat fyziku nepotrebuje a vsetko mu je jasne...
Odpovedať
@abobo Chceš ma požiadať o radu alebo dokazovať že rúry zaliate v podlahe sú navždy? Nemám potrebu sa s tebou hádať.
Odpovedať
Profilova fotka
@diskuter99 vtipalek ja mam Rehau rurky zaliate v monolitnych betonovych stropoch a uistujem ta ze ich zivotnost je dlhsia ako tvoja, hoci neviem kolko mas rokov a vladtne je to jedno... :-D
Odpovedať
@majkoj neviem či si uvedomuješ ale práve si spochybnil funkčnosť vzduchotechniky, teplovzdušného kúrenia a klimatizácie. Jedine, že by si mal na mysli niečo úplne iné na čo si reagoval (platí v prípade, že si zasa nečítal pozorne).
Odpovedať
@abobo určite napíšem, nie preto aby som sa chcel chváliť. Ale predpokladám, na základe tvojich reakcií, že sa to nestretne s pozitívnym ohlasom, keď niekto vyskladá systém o tretinu lacnejšie s rovnakými alebo podobnými prevádzkovými parametrami. Ale to nevadí, stretávam sa s tým často :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav neni to nemozne kurit vzt, ale v obvyklom dome by to bolo znacne a to znacne nekomfortne. Musel by si v zime ohrievat vzduch na vysoku teplotu cez 60 stupnov a hlabne hnat velke objemy vzduchu. Takze hluk, presuseny vzduch a pod... Takze hor sa do toho, usetris 😃
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?