Aká je ideálna výška a šírka schodu?

... poprosím z vašich reálnych skúseností, príp. odmerať a napísať. ďakujem :-)
Odpovedať
1
2
ja som dal 17,5 na 28. otec je murar a tak skusenost vyhrala nad mojim spekulovanim :)). ale viac ako 18 nedavaj a min dlazka hmm 27
Odpovedať
Dobrý den. Podle dlouhodobé zkušenosti a nekonečnému počtu realizací byl stanoven obecný vzoreček pro tzv. pohodlný schod. Kostra člověka má nějaké poměry kostí nad a pod klouby. Během celého vývoje člověka, jeho motoriky a chůzi po schodoch se dospělo k jakémusi ideálnímu kompromisu. Ten je stanoven jednoduchým vzorečkem 2 x výška schodu + šířka schodu = 63 . Čili ( 2 x 17 ) + 29 = 63, nebo ( 2 x 17,5 ) + 28 = 63 a pod. Samozřejmě ideální je výška mezi 16 až 18 cm. Pak to začíná být nezvyklé. A samozřejmě nejdůležitější záležitost je mít všechny schody stejně vysoké. Při výškovém rozdílu nad 2 cm budete permanentně zakopávat. A nejhorší je náhlá změna výšky na prvním, nebo posledním schodu. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Optimálna výška pre pohodlný pohyb po schodisku je cca 160-165mm. - a širku je min.cca 260mm - V praxi sa nám osvedčil pomer v/š - 161/280mm ak budete potrebovať nejake rady napíšte nám ;-)
Odpovedať
My mame 32 cm šírka a výška je 17 a sme spokojny a osvedcilo sa nám to aj pri malých deťoch mame len stupnice a čelo je len odmietla respektíve farba tak preto širšie aby to nebolo hneď špinave
Odpovedať
Profilova fotka
tiez si myslim, ze 17cm je ideal asi tak :) viac je uz moc..... a netreba zanedbat ani hlbku stupaje :)
Odpovedať
Profilova fotka
výška+výška+dĺžka =63.Je to aj normovaný schod na všetkých činžiakoch.Ak máte dva tri schody tak v pohode aj iný rozmer.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
lenze pri jednoramennych schodoch a dodrzani maximalne 16 vysok, tak vyska stupna ask nebude menej ako 18 cm?
Odpovedať
@ivv v takom pripade musis do schodiska vlozit odpocivadlo, ktoreho dlzka = sirka stupna + 630mm a mozes ist na viac ako 16vysok. Alebo je potom riesenie, urobit viacramenne schodisko.
Odpovedať
Profilova fotka
Rada od schodára. Skúste ešte nad tým porozmýšľať, možno by sa našlo riešenie-kompromis. Skúste dať 17 výšok a zmenšiť nášľapnú plochu, alebo zmeniť tvar schodov na viac ramenné, alebo si jednoducho zvyknúť na 18 cm, čo si myslím že nie je až taká katastrofa, po čase si tu výšku vôbec nebudete uvedomovať. :-)
Odpovedať
Norma 1000x300x150 mm čiže šírka 1 m výška 15 cm hlbka 30 cm tzv. pohodlné schody. Po úzkych schodov nedopraviš nábytok.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Ahojte, nechcem zakladat novu temu tak sa opytam tu. Pred vchodom budu schody zo zamkovej(2+podesta). Len som teraz na pochybach ohladne sirky schodu. Kedze je dlazba 40cm tak sirka schodu, ak nechcem rezat, mi vychadza na 45cm pri vyske 14,5cm. Viem, ze idealna vyska x sirka je cca 17x30cm. Je to uz velmi siroky schod a nepohodlny?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@sopeto ako ste to urobil ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@drivwer 15cm-v 30cm naslap.
Odpovedať
@siaba tu sa ale pytaju na standard a nie na Mullera 😉
Odpovedať
@profistavbari obavam sa, ze zadavatel temy za tych skoro rokov schody uz nielen postavila, ale ak mal smolu, tak ich uz aj opravoval... Takze tvoja rada mu je uzitocna ako mrtvemu perina
Odpovedať
@siaba od teba to beriem😂
Odpovedať
@zita19 Takže ty si myslíš že Moja odpoveď je adresovaná len a len zakladateľovi témy? Ľudia tu oživujú tému A aj ty si prečítajú danu odpoved.
Odpovedať
Norma hovorí %2h+b=63, čiže 15x33 ale vonku určite schody min 15*40cm keď ich je zopár, nešiel by som pod 40cm myslím ze aj tých 45 je dobré..
Odpovedať
@profistavbari no ja len, ze si priamo oslovil zadavatela temy. Ak nie som uplne mesuge, tak mne vychadza, ze odpovedas na takmer desatrocnu otazku. A este nedas spravne cisla, ako ti vysvetlil @daralbajda Neviem ci uz si pocul termin "pohodlny schod"
Odpovedať
@zita19 ludi ako ty je tu vela... nehladaju radu ani ju nechcu dat,staci im hrat sa na mudreho a hladat spor. Prepac ale na toto si ma skrtni. 15-30 je podla mna najlepsia moznost a kludne si davaj naslap aj 50cm ale ja rozmyslam aj nad detmi pre ktorych je miera cez 40 uz vela. Je mi jedno kto mi bude vysvetlovat nieco ako "pohodlny schod" ja tu pisem svoje odporucanie. A velke M pretoze ked soferujem pisem hlasom😉
Odpovedať
https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-...
Odpovedať
@profistavbari poradit mozes, to je pravda, ale ked davas rady ako Santos... No co ja viem...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 no tu by som sa velmi nehádal ohladne rozmerov. Na veľa vecí so svojich štúdijných rokov si veru nepamätám, ale na stopro viem, že ideálny schod sme sa učili veru 15x30 a myslite si o tom kto čo len chce. Pri svojom rodinnom dome som mal tú možnosť sám si navrhnúť a aj realizovať vstupné schodisko a spravil som si ho presne podla tých rozmerov. Mne sú ideálne a kto si nechá poradiť, ten neolutuje. Ale robte si všetci, ako uznáte za najvhodnejšie. Svetu mier...
Odpovedať
@zita19 dufam ze ti to prirodochodac vysvetlil uplne jasne 😉 pekny den bez hadok zelam.
Odpovedať
@prirodokochac ja som teraz pri rekonštrukcii vstupu do domu robil schody, mal som zasalovane 15/30.. Po zvážení, chodenie som urobil 15/30 urobil som určite dobre rozhodnutie sú pohodlné..... Aj nastupnice vyrábajú 30 a 40cm široké..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?