Zvuková izolácia podlahy v podkroví

Sme laici, prerábame podkrovie v 50ročnom dome. Prosím poraďte, ako aspoň trochu zvukovo odizolovať podlahu podkrovia. Tepelnú izoláciu netreba riešiť. Hrúbka aj s plávacou podlahou by finálne mala byť cca 9cm. Prikladám foto súčasného stavu. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka123 zvuková izolácia je v skladbe a vyhotovení trochu zložitejšia ako tepelná. Nie v materiáloch, ale detailoch. Asi najdôležitejší moment je oddelenie všetkých statických a podlahových konštrukciíí od seba a použitie izolačného materiálu, ktorý stlmí požadované spektrum frekvencií. Prakticky to znamená z nejakého pružného materiálu vytvoriť vaňu a do nej vložiť podlahu. Pri troche šťastia na materiál to môže fungovať.
Odpovedať
@jan45 ďakujem za odpoveď. Takže ak dobre chápem, dôležitejšie ako značka materiálu je skôr správna pokládka.. predtým bola v podkroví len jedna izba, na podlahe bola hobra doska a na nej linoleum s tou plstenou vrstvou.. počuť bolo všetko... podľa vášho názoru aká by bola dostačujúca hrúbka materiálu na "vaňu"? Ďakujem 😊
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka123 to záleží na zdroji zvuku, ináč sa izolujú vysoké frekvencie, ináč nízke. V podkroví môžeme vnímať dva hlavné zdroje, pohyb, teda kroky a reč alebo hudbu. Kroky sa dajú oddeliť dôsledným oddelením od podkladných aj priliiehajúcich konštrukcií, tam by aj hobra stačila, ale podlaha musí byť oddelená od stien, hovor a hudba skôr viacerými vtsrvami aj tenšieho materiálu, . Všeobecne na útlm zvukov v dome je potrebná hmotnosť konštrukcie min. 150kg/m2, to napríklad pri dutom drevenom strope nie je dosiahnuté a pomôže len zabetonovaž vrstvu na podlahe. Má tp viac účinkov, protipožiarny, akumulačnáý, etc.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?