Zateplenie šikmej strechy a bočných stien v podkroví bytového domu

Zdravim všetkých skúsenejších :-) Rozhodol som sa zatepliť podkrovie bytu v rodinnej zástavbe, jedna sa stary cca 50 rocny byt, kde majú vedla mojho podkrovia na jednej aj druhej strane podkrovie aj susedia - bohuzial ich podkrovia su nezateplene,nevyuzivane. Oddelení sme na jednej strane murovanou priečkou a na druhej strane priečkou z 1cm OSB dosiek. Strecha je pozinkovany falcovany plech na drevenych latkach, podtym krokvy 16cm hlbka. Podkrovie je relativne nizke, preto potrebujem zvolit idealnu hrubku izolacie aby mi vela neubralo z priestoru. Chcel by som sa teda opytat, ako zateplit strechu: dat na drevene lišty a krokvy odspodu 1. paropriepustna folia 2. ISOVER UNIROL PROFI hrúbka 160mm /či 140 pre vzduch.medzeru?/ 3. na krokvy ISOVER UNIROL PROFI hrúbka 80mm 4. parozabrana 5. tatransky profil alebo osb...mohlo by to takto byt ? Druhym problemom su tie steny ku susedom (jedna murovana tehlova, druha osb dosky 1cm) co na nich dat? sklovatu alebo polystyren + profil / osb ? Tretiu vec s ktorou by som potreboval pomoct je ako spravit izolaciu dole pri pomurnici, resp. co tam dat aby to bolo stavebne správne.Aby mi stadial nesla zima, hmyz atd. Prikladam foto strechy aj obrázok na pomurnicu. Štvrtá vec je, čo dať na podlahu toho podkrovia. Podlaha je drevený preklad cca 20 cm výška a na ňom je 5cm škváry-kuk foto - dať na to hranoly 5x10cm a 10cm polystyren alebo 10cm nejakej podlahovej vaty, aky materiál potom nato ? alebo len EPS NEO 100 - 10cm výšky ale bez hranolov a na to nejaky material? - - - nad tym bude plavajuca podlaha. Vdaka za kazdu uzitocnu radu, plocha podkrovia je cca 36m2.
Odpovedať
Mohlo by to byť v okolí pomurnice vyriešené takto ? aj stavba strechy a zateplenia ? =-) http://www.denbraven.sk/dokument-prod...
Odpovedať
@martinra1vsetko si dobre popísal až na ... Vrchná vrstva žiadny Tatr. Ani osb ale sadrokartón. Pri pomurnici urobiť predsadenu stenu z sdk a izolácie. Podlaha drevený rošt plus izolácia nato osb. Krocajova pena plus laminát. Steny od susedov predsadena stena z sdk plus izolácia.
Odpovedať
@tominohorvath vďaka za prispevok,este by som sa opytal: Prečo nemôže byt podklad osb alebo dosky ale sadrokartón? Na podlahu som rozmýšľal aby som utlmil aj zvuk aj kus izoloval dať rovno na skvaru zvukovú a tepelnú izoláciu ISOVER T-N v hrubke 5cm, na to osb a plavajucu. Mohlo by to tak byt?
Odpovedať
@martinra1 sadrokartón je lacnejší ako osb....a hlavne krajší. Na podlahu môžeš dať drevený rošt 5*5 a krížom cez to 5*5 medzi obe vrstvy 5+5 cm izolácie.
Odpovedať
@tominohorvath Bojím sa položiť ten dreveny rošt na tu skvarovu podlahu...ak kus podupem po tej skvare tak sa trase cela podlaha. Mam obavy, ze ak by ten dreveny ram udieral o tu skvaru, ze by to riadne dunelo...len o co pripevnim osb potom...
Odpovedať
Nevidím paropriepustnú fóliu,ako ju tam chcete davat?Tiež som dávala isover unirol profi 14 plus 10cm,ak sa vám da dať do sikmín viac,dajte viac,ja mám v štíte pod hrebenacmi aj 50 cm,rovnako od pomurnice viac,predsadená stena plus SDK.Toto horúce leto sme mali maximum 26C v podkroví.Tá skvara asi nebude rovná,tam jedine rost drevenny strelit do roviny.
Odpovedať
@martinra1 len tie všetky schémy rátajú s odvetraním nad paropriepustnou fóliou + vetranie v hrebeni
Odpovedať
@schwester bohuzial tam paropriepustnu foliu viem dat uz len na drevene listy odspodu, strecha je povodna a spolocna v bytovej zastavbe, neviem s nou nic spravit. Skusim ju dat aspon medzi tramy. :-| Izolaciu som povodne chcel dat 16+10 ale neviem ci kvôli vzduchovej medzere nedam len 14+10 aby 2cm ostali pod strechou volne. Ok,okolo pomurnice dam tiez viacej ale do sikmin uz nemozem davat viacej lebo nepusti priestor, na podlahu mozem dat 10+osb+podlaha. @tino2 co mam podla vas spravit? je nejake riesenie? bohuzial, strecha je dana, nespravim s nou nic len vymysliet nejake ine dodatocne riesenie. Popod strechu fuka dost, su tam medzery po oboch stranach. Pri pomurnici dole mam najprv od vonku spravit stenu zo sdk, potom izolaciu 14+10, potom zase sdk? ci ine poradie ? myslite, ze by podlaha mohla byst spravena takto?: 3cm isover T-N ako krocajova izolacia izolacia, na tom rosty 5x5cm a medzi tym zase krocajova 5cm ?
Odpovedať
Myslite, ze by som mohol medzi tramy 16tky natlacit 18tku isover? Pomohlo by to alebo to nespravi nic? Zvysil by som kus hrubku izolacie... Zanikne mi vsak medzera medzi tramami a plechovou strechou...
Odpovedať
Ma zmysel pod tu plechovu strechu davat na tie drevene lišty paropriepustnu foliu? Viem ju totiž dať len medzi tramy... :-|
Odpovedať
@martinra1 bal by som sa natlačiť vlnu na plech, ak teda myslíš tým 18ku na trámy výšky 16. Niekde so videl že dali hrenolčeky na styk trám plech a potom na to paropriepustnú fóliu - obalili trámy a po tých hranolčekoch. Tým tam vznikla medzera fólia-plech. Ale či je to dobré, skus sa pýtať @jan45, alebo oslov nejakého projektanta .
Odpovedať
A keby sa tam vôbec ta paropriepustna folia nedala? Stejne ju viem dat len medzi tramy, na tramy nie lebo strecha je polozena... :-S tu izolaciu dat az dole za pomurnicu a druhu vrstvu pred pomurnicu zvnútra?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martinra1 vcelku máte dobrý prístup, ale chýba základný krok, plechovú krytinu treba v hrebeni doplniť odvetraním , teraz na to slúži priestor strechy, potom začne plech hrdzavieť. *Fóliury lepi PS, tý,s vytvorí rovnomerná vrstva, ďľ na trámy a pod plech treba hlavne kvôli vytvoreniu odvetracej vrstvy. Radšej by som medzi krokvy dával PS, zabezpečí sa vetranie plechu . Ďaľšia vrstva už môže byť aj vata.
Odpovedať
@jan45 vdaka, rozmyslam dať na tie latky kontralaty o hrubke 2cm,na to papropriepustna folia a na to sklovata 18tka,natlacit medzi 16tky krokvy... Jan, opýtam sa ešte, ako v tom podkrovi odizolivat bocne steny od susedov...cim?ich priestory su nevykurovane, davat na tie steny aj parozabranu alebo tu len na strechu?
Odpovedať
Profilova fotka
@martinra1 používate termíny inak ako ja, takže tomu nerozumiem. bočné steny izolovať PS bez ďaľších úprav, stačí na penu
Odpovedať
@jan45 :-) skusim to inak napísať :-) na fotkach vidieť drevene latky, o ktoré je pripevneny plech. Na tie by som pripevnil zvnútra kontralaty o hrubke 2cm aby som vytvoril vzduchovu medzeru na prudenie vzduchu popod strechu. Na tie kontralaty by som napol paropriepustnu fóliu. Ďalšia vrstva by bola izolacia isover 18cm+8na krokvy+parozabrana a obklad...už je to kus jasnejšie? :-) O možnosti odvetrania tej plechovej strechy sa opytam klampiara, ci to bude možné. Este by som sa opytal na izolaciu tej pomurnice, ako som pisal vyššie. Izolovať strechu az po pomurnicu + pred pomurnicu zvnútra spraviť ďalšiu stenu zo sklovaty?
Odpovedať
Profilova fotka
@martinra1 pomúrnicu len zvnútra, bez odvetrania vetracia štrbina nemá význam a plechová krytina odíde.Ostatné je v poriadku
Odpovedať
@jan45 vdaka moc jan :-)
Odpovedať
@jan45 ešte by som sa jednu otazku opytal, je potrebné davat parozabranu aj na bočné steny podkrovia, /vedla maju podkrovie susedia, nevykurovane/ pokial jedna stena je murovaná a druhá z osb dosak?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?