Zateplenie podlahy nevykurovaného podkrovia na obývanými izbami

Na chalupe je povala nad izbou, kúpeľňou a kuchyňou tvorená trámami, kde zo spodnej časti sú dosky, rákos a omietka, z hornej časti dosky a betón (asi...). Túto povalu by som chcel zatepliť - drevený rošt a medzi to minerálna vlna (0,037) z rolky. Hrúbka nazačiatok 12 cm. Mám k dispozícii drevotrieskové platne (nie OSB) 110x80x1,2, takže by som spravil rošt s rozponom 55 cm. http://sk2.staticac.cz/foto/vyrobky/4... ... možno by som to dal vo dvoch vrstvách, aby to bolo pochôdznejšie. Podkrovie už nie je nijako izolované, iba škridla, takže koľko stupňov vonku, toľko na povale... :-) Momentálne je z polovice povaly sklad sena, takže trošku izoluje, ale chcel by som to spraviť poriadne celé. Otázky - aké fólie a kam treba dať, aby izolácia plnila účel? - môžu byť použité spomínané drevotrieskové platne, alebo radšej dosky? - ak by som časom chcel dať ďalšiu vrstvu, mohol by som spraviť ďalší rošt na existujúce platne a pridať vlnu? Strecha nezateká, ale vraj tam pri silných fujaviciach zvyklo nafúkať trochu snehu popod škridle (strecha v blízkej dobe nie je v pláne), tak by som ešte dal linoleum (alebo radšej fóliu pod krokvy? (na krokvy nie, lebo by som musel rozobrať a zložiť strechu...)) Hrúbku stropu odhadujem na 20 cm, medzi trámami asi nebude nič (netuším) Betón podlahy je trochu krivý (do 2 cm na celej ploche), zvažujem vyrovnanie nivelačkou, aby som nemusel rošt podkladať a vyrovnávať. Snáď na začiatok dosť informácií... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
stavbarina sa nerobila ne cm, ten strop je dobrý, tak sa to riešilo a bolo funkčné, presne ako píšete, na zimu sa nahádzalo seno a postupne do jari skrmovalo. Ak strechu nepoužívate, teda nechcete po strope chodiť, je rošt zbytočný, Na strop položte fóliu, naložte izoláciu a prekryte ju ďaľšou foliou, obidve treba dobre prelepiť. Spodná je parozábrana, neverím v účinnosť, ale niečo treba, horná je dôležitá pre ochranu pred vetrom a prípadným snehom. Volne položená vata bez prekrytia je nešťastím väčšiny domov. zakrytie dtd tiež nič nepokazí, je len drahšie
Odpovedať
Práveže to chcem mať pochôdzne, aspoň na odkladanie drobností, preto ten rošt a tie platne...
Odpovedať
Najskôr by som si zistil či je naozaj vrchná vrstva betón ak áno neviem či je dobré naň položiť parozábranu aby sa pod ňou nezrážala pri teplotných výkyvoch vlhkosť mohli by začať vznikať plesne čo by určite nebolo dobré a po ďalšie hrúbka dosky 1,2 cm je na pochôdznosť veľmi málo min.3,5 cm najlepšie poradiť sa s odborníkmi každá " slušná " stavebná firma Vám rada poradí a urobiť si to môžete sám 8-)
Odpovedať
@dedo758 sprav si ten rost uz teraz vyssi, v buducnosti len odhodis dtd pridas vatu a dtd das spat. Nezabudni na aspon 10 cm medzeru medzi vatou a dtd na odvetravanie. 1,2 cm dtd bude stacit ak poriadne vystuzis zo spodu rostom.
Odpovedať
@tomascolt Platne pôjdu v dvoch vrstvách. Spodný rošt bude na 55 cm, teh horný odvetrávací aj hustejšie. S tou fóliou teda ako?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@tomascolt @vinci67 Páni vedeli by ste prosím poradiť aj mne? Chystám sa zatepliť povalu (nevykurovanej) Resp. Odizolovat strop (palach) od tejto povaly. V paláci je vzduchoprazdno asi 20 CM. Stačilo by mi ako izoláciu položiť minerálnu vatu hore na skvarobetonovy poter ? Je nutné použiť parozabranu? Dakujem
Odpovedať
@borios66 záleží na tom čo sa s tou povalou má diať v budúcnosti či a na čo bude slúžiť lebo ak máš do niečoho investovať aby to nebola zbytočná investícia tj ak povala neslúži na odkladanie niečoho tak by malo stačiť položiť nejakú minerálnu vlnu ale v každom prípade by som ju prekryl aspoň nejakou paropriepustnou fóliou aby sa do nej neprašilo poprípade nezatekalo
Odpovedať
@vinci67 Povala bude čisto ako úložný priestor , čiže stačí nad palach uložiť minerálnu vatu a na vrch paropriespustnu fóliu ? Koľko CM vaty odporúčas aby tam bol ako taký význam to robiť ? :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?