Ukončenie/prerušenie krovu so susedom

Dobrý deň, bývame v staršom rodinnom 3-izbovom dome (cca 50ročnom), ktorého vlastníme 1/2 a so susedom máme spoločnú 1 stenu (priečne cez celú stavbu). Naše časti sú úplne samostatné (prípojky, ele, ZTI...) až na krov. Chceli by sme urobiť nadstavbu a úplne nový krov na našej časti a nejak prerušiť pôvodný krov so susedom, keďže on nebude mať záujem o prerábku. Je možné nejak tento krov prerušiť? Robili ste niekto niečo podobné? Ďakujem.
Odpovedať
@andyna14 technicky to možné je, rieši to projektant a statik. K takejto zmene je nutné stavebné povolenie, súčasťou riešenia je aj projektová dokumentácia.
Odpovedať
Ak to je klasicky krov s krokvami a kliestinami take jednoduche to nebude a bude potrebne upravit aj susedov krov.
Odpovedať
@andyna14 Bez toho, aby to niekto znalý videl, ti nikto relevantne neodpovie. Musí to vidieť projektant, aby naprojektoval postup rekonštrukcie. Rátaj ale aj s tým, že bude treba aj u suseda niečo robiť (kotviť, spevniť, alebo komplet vymeniť).
Odpovedať
Tekéto niečo. Ešte by bola možnosť ukončiť to skôr, nie na hranici so susedom ale nad stenou medzi izbami našej časti a z priestoru medzi susedom by sa mohol urobiť balkón/terasa...
Odpovedať
@andyna14 Vyzerá, že ten krov je položený na tých stoliciah (pilieroch - aj ja tak mám krov, na 6 stoliciach plus položené na štítoch), takže prerušenie by nemalo mať vplyv na zvislé sily. Otázne je, ako je to horizontálne. Ak je krov položený aj na štítoch, tak štíty držia krov, aby sa nezosypal do boku (hlavne pri vetre). Ak jeden taký štít odstránite, môžete narušiť stabilitu krovu a môže padnúť, ako tento prístrešok. https://www.tvnoviny.sk/domace/193874... Podľa mňa to možné bude, len treba to dôkladne prebrať s projektantom prípadne aj so statikom a počas rekonštrukcie čo najskôr postaviť v mieste prerušenia krovu nový štít, na ktorom ten ukončený krov bude položený a kotvený. Potom by to už malo byť stabilné.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?