Sušenie reziva

Profilova fotka
Mám na vás otázku. Na jar budem robiť z dreva zábradlie veľkej loggie na našom RD. Kúpil som čerstvo narezané dosky, doslova mokré. Kde je podľa vás najlepšie nechať ich preschnúť? Na prestrešenej logii vonku, alebo ich môžem dať do vykúreného podkrovia, kde je sucho a teplo. Dnu to drevo určite rýchlejšie preschne, ale bojím sa, aby ho nepovykrúcalo, čím by sa znehodnotilo.
Odpovedať
@marcel_raytheon nechal by som ho von, pod strechou.
Odpovedať
Profilova fotka
Na rovnu plochu na hranoly polozit a po vrstvach prekladat hranolcekmi nech prudi vzduch. Toto je susenie dreva prirodzenou cestou a trva viac ako rok kym sa dostanes na 30% vlhkost a nasledne dosusit na aspon 20 kym sa to bude dat pouzit na stavebne ucely. Ak to vies vytrepat pos strechu bude to rychlejsie a postup je rovnaky.
Odpovedať
@marcel_raytheon lepsie je v podkrovi... ked ocino susi drevo uklada ho na hranoly a ak sa da tak aj medzi jednotlive dosky vo vrstve dava take male kusky hranolov aspon na 3-4 miesta po dlzke a ked mu velmi zalezi aby bolo co najmenej odpadu...celu tuto kopu este zgurtnuje Ale vykrucaniu a praskaniu sa neda uplne vyhnut... mozno je to aj dobre... radsej nech to drevo praskne este ako doska (lebo dobry stolar si to potom vie pekne popilit na take kusy aby z toho vedel vyrobit produkt..vacsinou sa aj tak vsetko lepi z menších kuskov) ako by Vam to malo zacat pracovat uz vo vyrobku
Odpovedať
@marcel_raytheon ahoj. Odporúčam aspoň mesiac vyšpangľované nechať vonku samozrejme aby na neho neprsalo. Až potom odniesť do tepla suchá rovnako vyšpangľovať. Nie je dobré keď tak surové drevo rýchlo stratí voľnú vodu. Viem že je to práca naviac ale keďže máš tak krátku dobu na prirodzené sušenie myslím že to budu najmenšie škody. Jedine že máš možnosť sušiť v susiarni.
Odpovedať
Profilova fotka
@aureliusss ...presne takto to mam na pláne. Mám to teraz pekne preukladané na tenkých hranolčekoch na tej logii, pod strechou. Posledné dni tu fúka jak besné, čiže drevo schne a veľký mráz to urýchľuje. Každé dva týždne dosky preukladám a obraciam. Je to 14 dosák, čiže žiadna extra práca. Po nejakom čase to šupnem dnu do podkrovia, a vytiahnem cca v máji, kedy už nebudú veľké teplotné rozdiely a pomaly začnem opracovávať a natierať. Snáď to dopadne bez väčšej újmy 🙂 Každopádne ďakujem za odpoveď a radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?