S čím izolovať podkrovie?

Ahoj rád by som sa poradil. máme na novo postevenú strechu s podmurovaním, kde plánujeme podkrovné izby. Čo kvalitné, sa teraz použiva na vonkajšiu izoláciu múru. Hrúbka múru je 375 s 5cm odskokom do vnútra na usadenie vonkajšej izolácie. Akú môžem použiť? ( kvalitatívné požiadavky )( polostirén či vata , alebo? ) a Potrebujem poradiť s izoláciu medzi krokvy ( plánujem s hrúbkou 20 cm podľa trámu ( má 22cm) ) a pod krokvy s 10cm hrúbkov. Niekde sočítal že ideálný je materiál s tepelným odpor pod 36. Tak by som rád použil 34 alebo 35. Alebo čo odporúčate. Ďík Leo PS: Ak bude treba doložím foto.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@leo136 ja som zapolystyren, vata pri najmensej chybycke ti vo vetre nebude fungovat, a tie hodnoty si myslel asi difuzny odpor?
Odpovedať
@leo136 Fasádu by som zateplil polystyrénom, predpokladám, že hrúbka 15cm by mohla postačovať. Prípadne skús napísať blacksr ona by mohla poradiť. Medzi krokvy by som dal Knauf, dobre sa s ním pracuje, tepelný odpor minimálne 39. Momentálne sú myslím požiadavky na hrúbku zateplenia cca 40cm vaty s tepelným odporom 39, ale na fundovanú odpoveď by som sa popýtal v stavebninách alebo priamo u výrobcu. Ja pozerám materiály na zateplenie tu, minimálne ti to dá nejaký obraz čo sa dá použiť: https://www.internetovestavebniny.sk/...
Odpovedať
Ja Vám Ďakujem veľmi pekne za Vaše rady , ale potreboval by som trochu fundovanejšie odpovede. Prepáčte , ale odpoveď tipu: asi tak to ,alebo asi toľko mne vôbec nepomôžu. Ale í tak Vám pekne ďakujem, Leo. PS: ... ano difúzný odpor...
Odpovedať
@leo136 čo sa týka strechy tak je to jednoduché, aký bude mať vata súčiniteľ tepelnej vodivosti, toľko minimálne treba zatepliť, výsledný tepelný odpor bude vždy R=10 [m2.K/W] čiže λ =0,039 [W.m-1.K-1] tak 39 cm hrúbka ak λ =0,034 [W.m-1.K-1] tak 34 cm hrúbka
Odpovedať
@leo136 kto ti poradil ten odskok 5 cm? Na vonkajšie steny sivý polystyrén a medzi a pod krokvy PUR penu
Odpovedať
@leo136 idealne su celuloza, steicozell, ovcia vlna a konope. Maju parametre stropnej vaty, nestracaju vlastnosti pri navlhnuti, a lepsie izoluje v lete, lepsie izoluju hluk. Nelezu do nich mysi. Ale nedavaj si ich, lebo najcennejsia vlastnost je niiiizka cena, bez ostatneho sa da zit, a namiesto toho kupit drahy TV.
Odpovedať
@peto99 ovčia vlna je fajn, nikto to nechce, je to skoro zadarmo, vieš to tam nastrkať aj tak, alebo ju treba opracovať? Predpokladám že ju treba spracovať na izoláciu. Už sa situácia zmenila, už ju niekto na Slovensku aj spracováva? Alebo je to stále všetko dovezené niekde z prdele a preto to stojí čo to stojí?
Odpovedať
@stastnyjim prave som objednal z Ciech 100 m2, hrubka 6 cm 4,70 E za m2. Ja draha, za tuto cenu sa da knaufom zateplit aj 6x tolko. Ale potrebujem obalit rury rekuperacie, a vata jednoducho neprichadza do uvahy. Vsak este stale nemam ten televizor :-D . Toto je priamy vyrobca. http://www.izolacezvlny.cz/gold
Odpovedať
@peto99 tak na obaľovanie rekuperácie hybaj za bačom, nech ti predá 150 kg vlny. Televízor nemáš, tak môžeš obalovať aj takú nevypratú, aspoň ti nepôjdu do toho škodce. ;-) A hneď máš ušetrených 400 Éčok, možno aj na ten TV. :-D
Odpovedať
Vie niekto poradit, ako vymysliet konstrukciu, pokial chcem mat priestor pod krokvami viac ako 20cm ? Bezne SDK konstrukciou od vyrobcov, alebo urobit si mini krov pod normalnym krovom ? Napr krokvovy zaves ma az 500mm, to by mi stacilo. otazne je, ci nie je efektivnejsie pouzit krokvovy nastavec, ale ten ma len 230mm. To by mi nestacilo. Otazne este je, s cim sa lahsie pracuje a ktory system je menej nachylny na nepresnosti, pripadne na zlyhanie a unosnost. Vie niekto aka by mohla byt idealna skladba, ked by som rad tak 300mm od krokvy?
Odpovedať
@dusantt cely sdk rost, pozri u mna album rozvody rekuperacie. Ma vysoku nosnost, nezatazuje krov. Vatu mozes viazat na krokvy, alebo ukladat na parozabranu. Idealne zafukat steicozellom.
Odpovedať
@jakino jeden majster poradil 5cm polistirénu nahradí 10cm múru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 no kááámo som s teba úplne mimo......
Odpovedať
@leo136 takže ideš dať 5 cm izoláciu na múr, aby si ho mal zároveň s platňou a potom to dáš do lepidla a omietky?
Odpovedať
@jakino ano.
Odpovedať
@jakino mám hrúbku múru 375 . S minulo ročnou normou si tak to hrubý múr nemusel zatepľovať. teraz musiš tak preto +5cm. Dúfam že to bude v pohode.
Odpovedať
@leo136 hovoria ti niečo výrazy rosný bod a tepelný most?
Odpovedať
@jakino áno a? v čom vidíš problém.
Odpovedať
@dusantt skús založiť vlastnú tému. Tuná očakávam odpovede na moju tému . Dík.
Odpovedať
@leo136 Problém vidím napríklad v tom, že pri 375 mm stene a 50 mm izolácii bude rosný bod v murive. A ak nebudú základ a platňa zateplené vôbec, bude tam tepelný most
Odpovedať
@jakino Ak sa môžem opýtať, ako to bolo pred časom , ak 375 múr nebolo treba zatepľovať. Kde bol rosný bod. Dik.
Odpovedať
@leo136 rosný bod bol v murive, ale na murive bola difúzne otvorená vonkajšia omietka, takže čo sa v stene cez zimu zrazilo, to sa v lete odparilo. Ak na takúto stenu natiahneš takmer parotesné lepidlo, takmer parotesný polystyrén, zase takmer parotesné lepidlo a vodotesnú silikónovú omietku, zabrániš tým odparovaniu zrazenej vody zo steny. O niečo lepšie je na tom tenká difúzne otvorená izolácia a vonkajšia omietka, ktorá síce zrážaniu vody nezabráni, ale umožní jej odparenie. Najlepšie je zvýšiť hrúbku tepelnej izolácie tak, aby sa rosný bod presunul do izolácie a aby sa zároveň znížili náklady na kúrenie a aby sa zároveň odstránili tepelné mosty a zamedzilo sa vlhnutiu a plesniveniu kritických miest. Na tvojom mieste by som dal na stenu 150 mm sivý polystyrén a základy by som zateplil až pod terén 100 mm styrodurom alebo XPS
Odpovedať
Profilova fotka
@leo136 v obyvacke v rohu pod plafonom, :D
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@syncol tak som zasiel na stranku od ''icynene'' a hned mi ubilo jedno tvrdenie do oci. ako myslia toto: Naše prednosti NAJÚČINNEJŠIA izolácia na SVETE Energetická úspornosť, vzduchotesnosť, pružnosť, priedušnosť. aky material je vzduchotesny a priedusny zaroven? mozno mali na mysli dva rozne typy peny (closed cell foam a open cell foam)... troska neprofesionalne. netvrdim, ze pena je zla.
Odpovedať
Asi ako paro priepustna folia :-) paru prepusti vodu nie :-) :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@leo136 rosny bod bol v murive. Dnes je posunuty smerom do exter. a ucty platime po dozateplovani o poznanie nizsie. Dalsi benefit je bez plesni... Ale nie pri 5cm o kt.uvazujes ! Platna bez zateplenia ti v mrazoch scerna.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
OK tak že aby som to uzavrel . Na 375 cm hrubý iporkový múr dám 140mm Isover EPS GREYWALL konfiguráto ukazuje nasledujúce hodnoty: Pri použití: Isover EPS GREYWALL 140 Tloušťka [mm] 80 100 140 220 Výsledná (cílová) hodnota U [W.m-2.K-1] 0,23 (0,25) 0,20 (0,22) 0,16 (0,18) 0,12 (0,12) čo mislý že bohato stačí. link priamo na konfigurátor: http://www.isover-eshop.cz/kalkulacka... Ďakujem každému za svoj čas a ochotu. Už viem ako nato a prečo. Veľké dík. :)
Odpovedať
Mal som štúdiu ohľadom rosného bodu Fi: Wienberger, tá udávala pri tehloblokoch systém perodrážka o hrúbke 30 cm a zateplenie fasádnym polystyrénom 5 cm uvedená firma uvádzala že pri teplote -15 stupňov Celzia bol rosný bod 4cm v polystyréne a vnútorná teplota omietky bola 13 stupňov.
Odpovedať
:-) :-) :-) :-) :-) :-) ta, no nemám slov... Ale ďakujem za info.. Ale už aj tak dám tú 15cm sivý... Dik.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?