Rozdiely kontaktna a nekontaktna paropriepustna folia

Ahoj, proism vas o vysvetlenie pojmov a pouzitia tychto dvoch folii. Chapem dobre, ze kontaktna sa dava tam, kde sa izolacia (vata) opiera o foliu a bezkontaktna tam, kde sa vata o foliu neopiera, resp. nemala by sa opierat? Ide mi o toto: Mam planovanu sikmu strechu, strop bude ale zaveseny sadrokartonovy, nad sadrokortonom 40 cm vaty. V podkrovnom priestore bude v zime zima, v lete neskutocne teplo, to je jasne... Preto rozmyslam, ze by som casom, ked sa nasetri, zateplil aj tie sikminy, aspon 15 cm vatou, prichytil drotom. Otazka je, mozem pouzit kontaktnu paropriepustnu foliu (pod skridlu), aj ked tam zatial vata nebude? Nic tymto dodatocnym zateplenim nepokazim?
Odpovedať
@pavol_12 Ahoj. Kontaktní fólii můžeš použít všude. Čili i v případě, že nebude na ni ze spodní strany doléhat nějaká izolace. Nicméně, to co plánuješ je celkem blbost. Dodatečné zateplení střechy, když budeš mít na stropě 40 cm je z hlediska difuze vodní páry celkem nebezpečná záležitost. Nyní to funguje tak, že případná vodní pára, která projde přez parozábranu pod izolací a přez izolace se odvětrá z půdního prostoru, který zákonitě musí být odvětrávaný. Pokud bys chtěl izolovat mezi krokvemi, tak by se musel utěsnit celý půdní prostor, jinak by ta dodatečná izolace postrádala smysl. Jenže zase by se případná vodní pára musela dostat nějak ven a tak by musela procházet přez dodatečnou izolaci. A zde jde o to, jakou teplotu by ta izolace měla. Pokud by to bylo pod teplotou rosného bodu, tak v ní bude vodní pára kondenzovat. Čili, já bych tu dodatečnou izolaci položil přímo na tu stávající ( i když 40 cm je naprosto dostatečná tloušťka ) a všechny problémy jsou tím pádem eliminovány. Předpokládám, že jsi ve stádiu plánování, takže nebude problém si spočítat, jaký budeš muset udělat nosný systém na SDK podhled, aby to s přehledem uneslo 55 cm izolace. Stejně tuto informaci musíš poskytnout výrobci vazníků, aby se i vazníky na tu váhu dimenzovaly, i když to zatížení nebude o moc větší. ;-)
Odpovedať
Dakujem za odpoved. Chcel som tymto riesenim zabranit tomu, ze v podkrovnom priestore bude extremne teplo cez leto, ked bude palit slnko. A v zime zas tam bude zima. Aby tam zbytocne netrpeli veci, ktore tam budu odlozene. Ja neviem, napr, kocik, auto pneu, atd
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 pozri sa ci to zateplis ci nie tak v lete tam horuco bude len trosku s oneskorenim pokial tam nemas zdroj tepla/chladu je to zbytocne ...
Odpovedať
da sa nejako zistit ci je paropriepustna folia kontaktna alebo nekontaktna?
Odpovedať
@vdacny podľa názvu - vyhľadajte technický list
Odpovedať
@blacksr ved prave. Neviem nazov. Strecha je hotova uz 3roky s teraz chcem zateplovat a ..... Neviem aku mam foliu :)
Odpovedať
@vdacny Tak keď sa to nedá zistiť, bezpečnejšie je pokladať ju za nekontaktnú. Čiže nechať medziňou a izoláciou medzeru, ktorá bude odvetraná. Ani na fólii nie je nikde nejaký nápis, kód a podobne?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?