Priečky s osb dosiek

Ahojte. Kúpili sme hrubú stavbu a na poschodí je podľa projektu plánovaná len jedna izba no zbytočne veľká (70m2) a chceme to rozdeliť na 3 izby + kúpeľňa. Podlaha na poschodí je s tatranského profilu. Na to má ísť podlahový polystyrén a poter celková výška 14cm. Strecha zatiaľ nieje zateplená ale bude sa dávať izolácia medzi krokvy 180mm a pod to druhá vrstva 50mm. Na to al parozabrana a na to tatranský profil. Moja otázka je mám si konštrukcie na priečky urobiť teraz alebo najprv dokončiť podlahu až na poter zatepliť strechu a potom stavať priečky. Je osb doska vhodná na priečky v kúpeľni? V jednej izbe bude blízko budúcej priečky komín. Tam bude treba postavit priečku zrejme z iného materiálu len si necháme poradiť z čoho. Ďakujem
Odpovedať
z koho? z čoho? s kým? s čím? ja by som robil priečky až na koniec, ľahšie sa Ti bude izolovať strecha. OSB sa dá ošetriť aby bola použiteľná v kúpelni (neporadím ako), ale rýchlejšie, lacnejšie, jednoduchšie by si to mala so sadrokartónom.
Odpovedať
Profilova fotka
OSB doska nieje vhodná ani na smetisko. Je to chemikáliami napustený drevenný odpad. Ak máte v takomto štádiu dom tak priečky môžete urobiť zo sadrokartonu. Je to osvedčené vyskúšané lacné , atd.
Odpovedať
Mame priecky zo sadrokartonu, kupili sme dom uz stym, ze v obytnom podkrovy je to tak riesene. Nic horsie na svete asi neexistuje. Vsetko duni, rezonuje, ziadne sukromie, ziadna policka, ziaden obraz...ani prd. Ak mate usposobenu deku na dalsie zatazenie, rozhodne by som siel do kvadra...aspon pre pocit, ze to je stena, aspon 10cm. Ak nie kvader, tak zlozit masivnu konstrukciu z drevenych hranolov, vyplnit penov na izolaciu zvuku, obuchat z oboch stran osb doskov, a nato uz bud sadrokarton ako vonkajsiu upravu, alebo sietka a omietka. Nebudes spokojna stym ze stena je len na oko, a staci hodit hracku, kopnut, opriet sa....a je po "stene. Osb sa da povrchovo upravit aj pre vyuzitie v kupelni...rozhodne lepsie ako spominany sadrokarton. S toho sme mali zase robene jadro na byte...tak isto katastrofa. Clovek sa bal chytit steny ked vyliezal z vane ze ho zasypu obkladacky. Co sa tyka podlahy, nechal by som prv urobit poter...nech je podkrovie v suvislej vrstve az potom by som riesil priecky a pokladanie podlah.
Odpovedať
@dzamino ved práve keďže sme nestavali tak nevieme či to deka udrží. Druhá vec je ten tatranský profil. Na prízemí je priznaný trámový strop aj s tým profilom. Preto by sme radšej ľahšie steny vyplnené vatou. Bojíme sa ešte ze ten podlahový polystyrén bude pracovať pod váhou poteru a priečok
Odpovedať
Podlahovy polystyren je preto podlahovy, lebo je tvrdeny a nemal by pracovat. Aspon nie tak ako klasicky...tym ze das nan poter, tak poter rovnomerne rozlozi vahu a polystyren je zatazeny celoplosne. V pripade ze nemate zelezobetonovu deku, len drevo tak ako my. Vynechal by som kvader, pouzil ho len v blizkosti komina, zvysok by som riesil ako som uz pisal, riadna drevena konstrukcia z hranolov aspon 6x8, ukotvena do betonoveho poteru L profilmi. Vata alebo pena, osb a povrchova uprava. Reci o osb doskach pocuvat nemusis. Ti co na ne nadavaju maju sami postavsne domy z humusu, olova a azbestu. Navyse, dnesne osb dosky by mali obsahovat menej chemie ako za starych cias...mali...tak ako panely, kvadre, izolacie, peny, vaty, cementy, impregnacie...atd atd.
Odpovedať
@dzamino čisto teoreticky. Položím podlahový polystyrén dám poter, urobím konštrukciu s hranolov na podlahu a na obvodové steny bude stačiť namontovať hliníkové u profily? To isté aj na tatranský profil na strope? Tiež len ten u profil? Potom dám osb dosky na hotovú konštrukciu dovnútra zvukovú izoláciu a na tie osb dosky ešte sadrokartón? Osb doska spolu zo sadrokartonom je schopna uniesť váhu menšej poličky? Deťom do izieb
Odpovedať
Neviem si celkom vybavit, co mate na mysli pod pojmom u profily. Kazdopadne by som steny kotvil ocelou. Aj obvodove aj vnutorne, bud jednotlivo uchytat hranoli ocelovymi vinklami, alebo nasrobovat, pripadne dat na kratsie trne kotvy a na chemicku kotvu do poteru a hranoli vkladat a srobovat. Zalezi od toho ci v izbach budu deti, male, velke, dospele, co sa v izbach bude diat. Keby mam velke deti, necham to na vinkle. Na modrej streche je vela diskusii o prieckach z osb aj sadrokartonu. Vela napovie aj stryko google, staci pozriet par obrazkov a hned v tom budete mat jasno. Je to skor stolarcina ako stavbarcina. Prikladam jeden obrazok. Ako by to malo vyzerat. Co sa tyka tatranskeho profilu, chcete ho montovat na sikminu? Z vnutornej strany strechy? Pisali ste o parozabrane na izolacii, aj ked neviem preco parozabrane, myslel som ze al folia sa pouziva na odrazanie ziarenia/udrzanie a odrazanie tepla, kedze priecky a steny v podkrovy nemaju ziadnu akumulacnu schopnost, nie na drzanie vlhkosti v podkrovy. Ak mam pravdu a bavime sa o odrazovej folii, asi by som tatransky profil sroboval priamo na konstrukciu obvodovych stien/na krovy, zalezi od toho aky mate rozostup medzi krovami...ked som robil podhlady z tatranskeho profilu, a obkladal par stien, bolo mi odporucene mat hranol kazdych 40cm, tiez zalezi od hrubky a pevnosti profilu. Hlavne ho pred montazou nechat aklimatizovat (ked budu suche potery) aby prisposobil pred montazou svoju vlhkost prostrediu. Inak sa mozu po montazi rozchadzat spoje (susenim dreva) alebo sa vyduvat a krutit (prijmanim vlhkosti)
Odpovedať

Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@dzamino ahoj do toho roštu do priečky dávaš klasickú mäkkú vatu ? Chcem to robiť presne tak isto ako to máš na fotke a švagor ma straší že mi ta vata upadne v tej priečke
Odpovedať
@marek_p pouzil by som vatu ktora je urcena aj na vertikalne ulozenie. V tomto ma svagor pravdu, vplyvom otrasov a casu vata sada.
Odpovedať
@marek_p jo. Treba tam doskovú vlnu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som tiez prv spravil stropy (vata, folia, tatransky), potom podlahy na hrubo (poter alebo osb) a az nakoniec priecky. Priecky z hranolov (10x5), zvuková izolácia vata a OSB dosky, na to tapety.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign to mi je jasne že lisovana by bola najlepšia lenže tam je - zase cena. A polystyren v priečke by odhlucnil izby medzi sebou ?
Odpovedať
@dzamino máš link na takú vatu ? Zaujíma ma cena
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?