Povala - herňa pre deti - zateplenie a podlaha

Ahojte, chcel by som sa poradiť ohľaodom využitia povaly. Staviame bungalov so žb stropom. Na povale nám vznikla priestranná plocha. Chceme ju využívať len ako uskladnenie vecí, sezónneho oblečenia a podobne. Prípadne veľká herňa pre deti :-) Krov máme klasický. Krytina bude pravdepodobne Bramac klasik čierna s povrchovou úpravou protektor. Chcem docieliť to, aby v zime na povale nemrzlo a v lete aby sa tam dalo normálne dýchať :-) Teda teplota celoročne 10 - 30°C. Bývať sa tam nebude. Zatepliť by som chcel povalu, aby tam veľmi neunikalo teplo + zatepliť medzi krokvy, nech tam v lete nie je tak teplo a v zime zase mráz. Môžem dať na betón povaly ako zateplenie vatu, spraviť rošt a na to OSB dosky + fóliu pod plávajúcu podlahu a na to samotnú plávačku? Ako by sa to malo správne spraviť? Alebo tam dať radšej dosky? Ale to sa obávam ,že nebude také rovné, aby som na to mohol položiť plávajúcu podlahu. A za ďalšie, niekde som čítal ,že OSB dosky sú zdraviu škodlivé, tak toho sa tiež obávam, či to tá plávačka neprepustí a nebudeme to musieť dýchať. Medzi krokvy by som dal vatu alebo striekanú izoláciu a z vnútra to obalil sadrokartónom. Čo na to poviete? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ak zaizolujes medzi krokvy tak betonovy strop netreba zateplovat ten vyhrejes spodnym podlazim . Podlahu vyrovnat nivelakom a dat krocajovu izolaciu a parkety alebo koberec kedze tam budu deti.
Odpovedať
@wolodymyr keď to nezateplím, tak budeme vykurovať podkrovie :-D Teplo bude unikať asi dosť. :-) Nebude to obytné, prevažne by sme to cheli na odkladacie priestory. Akurát keď tam bude fajn klíma, možno sa decká pôjdu hrať aj tam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Určite treba zatepliť strop. Tiež sme si tak reoretizovali a zateplili len strechu poriadne...uniky tepla boli znatelne. Ďalší rok som dala zatepliť podlahu na povale a v dome to bolo veľmi cítiť. Na podlahu sme dali 2cm dosky na rošt.
Odpovedať
@jankazb čo ste dali na zateplenie krovu a čo na zateplenie podlahy? + aké hrúbky? Nie je problém s tým ,že by sa dala vata aj na podlahu a na to OSB doska? Nebude to robiť nejaké problémy? Respektíve dá sa aj niečim iným dosiahnuť rovná zateplená podlaha ako len OSB doskou? Klasické dosky sa asi použiť nedajú, či hej? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 na krov 16cm vatu, podlaha 10+5cm myslim ;-), osb dosky sme nechceli, mame dosky obyčajne. Deťom by som na to supla koberec.
Odpovedať
@jankazb Prečo ste nechceli OSB ale radšej klasické dosky? Nie sú medzi nimi väčiše medzery a nerovnosti ako by to bolo v prípade OSB?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 medzierky sú, ale my to máme iba ako odkladací priestor a dôvody proti osb boli dva. 1- ako materiál svojim zložením sa nám nepáči, proste kde nemusím takúto chémiu do domu nedám (samozrejme subjektívny názor), 2-rozmery dosiek boli väčšie ako vstupný otvor a klasické dosky som vedela zohnať za pre mňa prijateľnú cenu.
Odpovedať
@peto125 akoze pol roka decka nepojdu lebo zima.. boze. Ake jento velke? Je to len maly sikmy priestor? Ak zateplis strop teplo tam nebude nikdy. Ked sad na plafon vatu a budes to pravidelne pouzivat je tam asi trochu problem s parozabranou.. Zatepli poriadne pod skridlov ak to chces pouzivat, alebo ma to asi kasli.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 ked to zateplis tak bude fajn ulozny priestor ale deti sa tam v chlade hrat nebudu. Treba si urcit prioritu priestoru a podla toho konat. Vykuris to len raz a potom uz len zotrvacnostou udrzujes teplo rovnakonako v poschodovom dome. Zaujima ma akontam budes chodit??
Odpovedať
@sysell takto oni to je primarne uvažovane na odkladací priestor - sezónne veci, možno nejaké oblečenie a iné veci, ktoré by sme dali do pivnice...rôzne ozdoby a podobne... @wolodymyr chodiť tam chceme cez sťahovacie schody na chodbe. Niečo také robil aj chrobak7 a jajka16. Podkrovie, ktoré cheme využívaťbue nad časťou domu o rozmeroch 9,5 x 12m. Jasné bude to skosené, ale max výška bude cca 2m v strede. Rozpon medi stĺpmi krovu bude cca 1,7m. Niečo ako na druhej fotke, len to bude trocha užšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 mame nastriekanu izolaciu na betonovy strop, na tom osb dosky a nastriekana je aj pod strechou. Priestor urceny len na odkladanie, drzi si svoju teplotu ci zima ci leto...neviem si ale realne predstavit ako hernu, tie osb sa dost prehybaju a myslim, ze polozenim podlahy by sa to nijak nezmenilo🤔
Odpovedať
s tou zdraviu-skodlivostou su uz vsetci taki posadnuti ako keby mali z toho za 10 rokov umret. ,,Nechcem dom z nicoho ineho ako z tehly" a podobne co sa cloveku akoze stane z tej OSB dosky ? budes ju ohryzat zubami ? ...teraz je moderne mat drevodom lebo je to strasne ,,zdrave" a pritom je obity osb doskami zvnutra aj zvonku, tak ako je to ? a myslis ze v laminatovej podlahe nemas lepidlo ? a nabytok v dome z drevotriesky ? vo vsetkom mas chemiu...taketo hluposti by som ani neriesil. Viac ti uskodi ked sa nadychas pri praci tej sklennej vaty ako ta OSB doska za 50 rokov co tam bude.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pracant315 pozri myslím, že je to na každom jednom človeku čo bude riešiť, čo je pre neho podstatné. Mám podobný názor ako ty, mnohí to už preháňajú, ale je to každého vec a voľba :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?