Poraďte pri návrhu drevených podkrovných schodov

Profilova fotka
Potreboval by som navrhnúť a vyhotoviť jednoduché, priame drevené schody do podkrovia. Nakoľko mám dosť problém s priestorom, rád by som si vypočul vaše názory - skúsenosti, aký uhol schodov a hĺbka stupnice je ešte únosná, aby sa po schodoch chodilo bezpečne. Skúšal som si robiť návrh schodov v programe www.zhitov.ru/sk/lestnica3 ale nech mením parametre akokoľvek, tak aj pri hĺbke stupnice 22cm a výške schodu 20cm mi vychádza stále pri uhle aj 45° schodisko ako "nepríjemné" A to ja som si predstavoval uhol schodiska okolo 30° Ďakujem za odpovede. :-)
Odpovedať
@jamk1 som s apotesil ze program co bude fungovat ale mylil som sa. vypocet nezodpoveda platnej STN. ak cches schody si navrhnut tak je na to taky maly vzorcek " 2 x vyska + sirska = 630 mm (600mm)" podla tohoto vypocitas schody.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejh0 Program je z ruskej stránky, tak samozrejme že nezodpovedá STN. Ten vzorček, ktorý si napísal je mi na dve veci, lebo také schody sa mi do miestnosti nezmestia. Pozeral som po internete a potreboval by som niečo také, čomu sa hovorí mlynárske schody. Niečo také, ako na priloženej fotke. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
V tomto linku sú vyobrazené mlynárske schody, ktoré by som si vedel u mňa predstaviť. http://www.stavebnik.sk/clanky/sklada...
Odpovedať
Profilova fotka
Na foto nie su mlynarske schody. U nich sa strieda sirka stupnice a to umoznuje pohodlny vystup i pri prudsom uhle. Tiez zvazujem... Nejake foto pre inspi..
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Ja som na to tiež pozeral, že to niesé mlynárske schody, ale na stránke firmy, ktorá ich vyrába sú popísané ako mlynárske. Mňa by len zaujímalo, kde je hranica, aký uhol môži tie schody mať, aby boli bezpečné a aby sa po nich ešte ako-tak pohodlne chodilo. Je mi jasné, že na mlynárske schody si človek musí navyknúť a chodí sa po nich horšie, ako po bežných schodoch. Ale kvôli priestoru nemám iné riešenie. (snáď len výťah) :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Našiel som zaujímyvý link na výkresy rôznych výrobkov z dreva. Okrem iného sú tam aj mlynárske schody. http://101vykresov.webnode.sk/stavebn... snáď to niekomu tiež pomôže. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 kazdopadne som zvedava ako vam vyjde navrh. Prosim potom o info :). Tiez mam obmedzeny priestor, doma tvrdia ze schody nevyjdu,ze sa mam zmierit s vytahovacim rebrikom... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb OK. Ja ich určite budem navrhovať tak, aby pôdorysný rozmr mal približne rovnaký rozmer, ako skladacie podkrovné schody. Len predpokladám, že práve preto, že budú mlynárske tak sa bude po nich chodiť pohodlnejšie. U mňa to bude asi o niečo jednoduchšie, lebo to nebudú schody do obytného podkrovia, kam by sa chodilo každých 10 minút, ale podkrovie mienim využiť ako sklad menších náhradných dielov na moje veterány. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 tiez chodim do podrovia tak 2xmesacne poliat kvety :). Schody chcem ako "sperk" na chodbe. Riadne, dubove.
Odpovedať
Profilova fotka
http://dolle.sk/index.php?kat1=produk...
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 Ďakujem tiež možné riešenie, ale nie do mojej takmer 100-ročnej chalupy. Tie moje schody musia byť z masívu a pôsobiť dojmom "stariny" :-)
Odpovedať
Tiez som pouzil mlynarske schody - vid. http://www.modrastrecha.sk/blog/marku... (+dalsie 3 foto). Len schody + madlo, horny zaklop a madla su dodatocne dorabane. Vyrobca http://www.josefsteiner.sk/bausatztre... Pouzity sklon 55stupnov. Nahor sa chodi bez problemov, nadol si na to treba trochu zvyknut. Na celodenne behanie po schodoch to asi nie je ale na obcasne je to ok.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@markus238 Dobre vyzerajú, len ja ich budem potrebovať asi strmšie. Už mám pred sebou prvý návrh na papieri aj s výpočtom zastavaného priestoru a množstva materiálu. Ja si ich budem vyrábať sám. Ale samozrejme, že som si vedomý toho, že návrh na papieri je dosť odlišný od reality a preto si v prvom kroku zhotovím niekoľko návrhov podľa ktorých si vyrobím makety z kartónu a budem skúšať, ako v skutočnosti vyzerajú v reálnom priestore, kde budú umiestnené. Ak sa náhodou nevydaria, ešte stále mám možnosť ich použiť ako vonkajšie schody do podkrovia. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 sú tam aj drevené http://dolle.sk/index.php?kat1=produk...
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 Ďakujem pekne. Vidím, že by bol zo mňa aj celkom dobrý návrhár schodov. Ja som moje navrhol 70cm široké, nášľapy 25/12,5cm a hrúbka materiálu 40mm Práve bočnice som ja navrhol podstatne masívnejšie Ja mám 220/80. Však nech to niečo vydrží a nech to aj trochu masívne ukáže. :-) Oni majú šírku 54cm, nášľapy 21/11cm a hrúbku 30mm Bočnice majú 215/30 :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dokončil som výrobu 3D modelu mlynárskych schodov v mierke 1:10 Pri výške 2,60m a pôdorysnom rozmere 1,2m (vzdialenoť horného bodu opretia o trám a bodu spodnej časti, ktorá je najvzdialenejšia od zvislej roviny steny) mi vyšiel uhol schodov 65° Zatiaľ to nevyzerá až tak zle a nebezpečne, ako som očakával. Som zvedavý, ako to bude vyzerať v skutočnosti a nakoľko bude funkčné a bezpečné schodisko po montáži v miestnosti. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Takto sa mi (vydaril???) môj 3D model schodov. Aký je váš názor na toto riešenie (zatiaľ ešteš bez zábradlia) vyzerá to tak, že by sa po nich pri tmto sklone dalo aj chodiť? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
stolarbb - pekné od Teba, že si mi dal palec hore, ale ak by si povedal svoj názor, že či tie schody budú funkčné pre občasné chodenie (možno raz za deň) na podkrovie, bol by som rád za každý názor a pripomienku. :-) :-) :-)
Odpovedať
hore by to slo, len dole by som sa bal :) jedine zadkom dopredu... po podobnom schodisku som uz isel ale neviem aky malo sklon... vyrez na schodnici bol stejny...
Odpovedať
@jamk1 schody vobec nevyzeraju zle, skor by som povedal ze to uz pri tom sklone je "rebrik" v kazdom pripade u mojho otca je podobny problem, dal urobit schodisko podobnych parametrov a je to dost strme a fakt sa aj zle po tom chodi, hlavne ked ides dolu, dokonca ani zabradlie tam nema, ale verim tomu, ze ked si to takto navrhol, inu moznost asi nemas a vyklopne schodisko by urcite nezapasovalo do tej chalupy...
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ahoj kolega roby schody ,čo so mnou roby terasy zajtra mu to ukazem a poviem ti jeho nazor ,sice som stolar od strednej :-) schody som robil mozno 3 krat ,ale čo sa tyka mojho nazoru myslim ,že je strme ;-) ale je to moj nazor ,kolega sa tomu venuje dost ,a hlavne na jar a v zime ked mame menej roboty ked je este snech :-) zajtra ti dam vediet :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 a viac sa už neda ako 120cm ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 teraz ma napadlo ,podobny sklon cca bolo v chatkach pri tatralandii ked sme boli ubytovany a dost to bolo o držku :-) ale mam pocit ze to od steny po kraj schodou nebolo az 120 ale dakych cca 90 ,bolo to dost strme ,ozaj niekde pri tebe kde byvas nemas predajnu jap ?
Odpovedať
Profilova fotka
@godfather Ďakujem pekne za názor. Skutočne výklopné schodisko by som nerobil ani v tom najhoršom prípade. To by skazilo celý dojem z chalupy. To tam proste nepasuje. Ptresne, ako píšeš, aj som to čítal v diskusiách, že hore to ešte ako-tak po takom schodisku (rebríku) ide, ale dole je to oveľa horšie. Navyše, ja som si vedomý aj tej skutočnosti, že hoci mám už 60-tku za sebou, na šťastie behám ako zajac. Lenže to všetko sa môže o mesiac, o pol roka o rok zmeniť a čo potom... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stolarbb Momentálne niesom na chalupe a neviem s istotou, že či sa dá ísť viac ako 120cm od steny. Toto je ale určite tá najhoršia možnosť. Keď prídem na chalupu a zmerám to presne, možno bude 130, 140, alebo aj 150cm a potom to bude len lepšie. Horšie určite nie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.schody-jap.sk/ :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stolarbb O predajni JAP neviem, ani mi to nič nehovorí. Aký sortimnt by mali predávať? Ak to nemusí byť zrovna JAP, snáď niečo podobné. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stolarbb Nie, toto počujem prvýkrát. To nepoznám. V Kittsee v novom obchodnom parku má predajňu Slovák http://www.josefsteiner.sk/kontakt
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 niekedy som od nich kupoval zabradlia a maju aj schodiste ,su fakt dobry v poradeni a za to nic nedas je to niekde pri petrzalke ak sa dobre pametam pri hlukovej stene ,ale su dost zasity v takej ulicke :-) myslel som jap ze vedia poradit spravit vyzualizaciu ;-)
Odpovedať
My mame teraz nieco take vyrobene kedze sme nechceli rebrik. Tak sme doma na kolene vyrabali schody. Viem ti povedat ze hore to pojde super no nazad to bude asi o drzku. V tvojom pripade su fakt strme. My mame vzdialenost 2,6m cca to co mas ty 1,20 a este by to chcelo kusok posunut aby to bolo ok.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?