Podkrovie "zateplenie"

Prajem pekny den, prichadzam s otazkou ako domovy zaciatocnik resp panelakovy lev. Kupili sme starsi dom s podkrovim do ktoreho sa vstupuje cez dvere na poschodi. Strecha je plechova bez akejkolvek izolacie len pripevnena na laty na tramoch. Chceli by sme to vyuzivat ako ulozny priestor. No k podstate. Teraz v tych prijemnych 35kach mame pocit ze sa nam z podkrovia stava radiator a v zime chladnicka .. Mal som moznost porovnat sme tam od Oktobra. V zime nam to chladilo strasne vrchne izby a v lete sa da len tazko hore prezit. Pomohlo by keby sme tu strechu neakym stylom odizolovali? Aby to plnilo ucel aj v chladnom aj horucom pocasi? Za napady a rady dakujem v pripade potreby vizualizacie prikladam fotku (je to pohlad asi na polovicu podkrovia). Dakujem pekne
Odpovedať
Aby ste to mali co najlepsie odizolované voči izbám, tak musíte zatepliť podlahu a nie šikminy. Ak teda chcete podkrovie užívať ako sklad, tak ja by som to spravil tak, že by som na podlahu položil niekoľko vrstiev polystyrenu. Napr 30 cm, vrstvy tak aby sa navzajom prekryvali a samozrejme by som zateplil aj tu medzeru pod tramom co je atd. Aby sa ti polystyren nerozchadzal, tak by som vrstvy medzi sebou zlepil pur penou na to určenou. No a už samotný podlahový polystyrén je dosť tvrdý. a dá sa naň všeličo ukladať a aj po ňom chodiť, ak by si to nerobil často. Ak by si to chcel ešte premakať, tak by som na polystyren položil OSB dosky a po nich by si už pomaly aj skakať mohol. Ak by si chcel ušetriť, tak by si dal OSB dosky len na miesta, kde by si chodil, aby si si na polystyrene nevyslapal chodnik. Podla mna lacne a dostatocne riesenie. Ine riesenia budu bud drahsie alebo pracnejsie (napr pokladanie rostov a pod to sklena vata). Položiť podlahovy polystyren dokaze kazdy, len sa s tym budes par dni kaslať ak to budes chciet mat detailne spravene. Ak tam mas okno, tak by som mozno este myslel na to, aby som ten polystyren niecim zakryl, aby nan nesvietlilo slnko, lebo tym sa polystyren znici. Cize nejaka najlacnejsia nepriehladna folia co najdes v obchode alebo take tie kartonove rolky co sa pouzivaju na zakrytie podlahy pri malovani
Odpovedať
@tonkatsu Pokiaľ to chceš využívať ako úložný priestor ta musíš izolovať strechu a nie podlahu. Predchádzajúca rada je realizačne jednoduchšia, ale priestor na využitie vzhľadom na teploty dosahujúce na takejto povale v zime a v lete je nepoužiteľný pre bežné potreby.
Odpovedať
@vrajoz Dakujem, stacilo by to vylozit neakym isoverom a zavriet osb doskou? Alebo je to ina piesen?
Odpovedať
@vrajoz Ved veci tam maju odlozene uz teraz. Cize to, ze je v podkrovy teplo/zima je jedno. Nabytok, stavebny material alebo oblecenie atd. tam mozu skladovať tak či tak. Samozrejme potraviny tam asi skladovat nebudu moct, ale to si ani nemyslim, ze chcu a aj keby chceli, tak by ani po zatepleni sikmin nemohli.
Odpovedať
@tonkatsu Isover by mohol stačiť, záleží na hrúbke a priestor musíš vzduchotesne uzavrieť a okienko zlikvidovať resp. nahradiť veluxom. Problém prestupu tepla resp. zimy je v Tvojom prípade umocnený aj skutočnosťou, že strecha nemá plný záklop, pomedzi dosky je vidieť plech. Tým pádom neexistuje skoro žiadny časový posun pri prestupe teplôt.
Odpovedať
Ak bude zateplovat sikminy, tak mu teplo bude chodit zo spodu do podkrovia a bude vykurovat cez strop podkrovie (kde vyslovene dobra teplota nebude asi nikdy). Ak zatepli priamo strop, tak sa mu ta spravna teplota bude drzat priamo v strope. A o to predsa ide, aby dole v obytnych miestnostiach bola prijemna klima. Nie na povale.
Odpovedať
@peter0 Skús tam uložiť napr. bazén na zimu, alebo kvalitnú zimnú obuv v lete. Iné príklady ma teraz nenapadajú. Rozsah teploty odhadujem -20°C - +70°C.
Odpovedať
@vrajoz v tom mate pravdu aj veci co sme od prestahovania mali v krabiciach boli zatuchnute
Odpovedať
@peter0 Ako zaizoluješ dvierka na takúto povalu, aby nevznikali tepelné mosty a problém s kondenzáciou vlhkosti? Tých otázok by bolo viac.
Odpovedať
@vrajoz To rozhodne. Ale zasa vyriesi problem ktory riesi doteraz. Ze mu podkrovie robi zlu klimu v dome. Na povale mu ostane rovnako neprijemne prostredie ako doteraz. No to si musi asi pan vyriesit co potrebuje. Pri tvojom rieseni by zasa bola lepsia klima v podkroví, ale zima a teplo by mu cez strop stále prerážali do miestností cez strop Záleží od toho aké tam má dvierka, ale nie je problém aj na tie nalepiť polystyrén alebo ich vymeniť za iné tepelno-izolačné. Podstatné je, že ak zateplí šikminy, tak v zime bude mať v podkroví stále zimu a v lete teplo. Dačo mu to pomôže, ale nie tak výrazne ako keď zateplí priamo podlahu.
Odpovedať
@peter0 Mám takto zateplených 60 m2 podkrovia a ani zima ani teplo nie je problém. Teplota v podkroví je cca o 2 - 3 °C v zime nižšia ako v obytných miestnostiach. Záleži to od kvality izolácie. V mojom prípade cca 45 cm.
Odpovedať
Z mojho laickeho pohladu sa mi pozdava viac moznost B . Pardon pan peter. Podla mna strechou vyriesim 2 muchy jednou ranou.. pripadne polozim aj ten polystyren pre umocnenie vysledku :) keby slo len o to aby sa vyriesilo len byvanie tak ano ale vo vstahu k skladovaniu oblecenia atd myslim ze je podstatne docielit aj stabilnu klimu v podkrovi ako takom
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vrajoz Ja mam tvojím spôsobom zateplene podkrovie (30cm klasicky ukončené SDK), ktoré neplánujem užívať (zatiaľ nám stačí len dolné poschodie), ale do zimy plánujem určite zatepliť aj podlahu (na časť položím vlnu a na časť polystyrén ako som písal vyššie). Verím, že v podkroví môžeš mať dobrú teplotu, ale otázne je, o koľko by si menej platil za kúrenie, ak by si zateplil aj podlahu, lebo podkrovie takto vykuruješ prakticky zbytočne (podľa mňa). Ale teda ak máš takéto skúsenosti, tak možno prehodnotím hrúbku izolácie. Plánoval som dávať 40 cm, ale tak teda skúsim dať na podlahu len 20cm a mohlo by to byť v pohode. @tonkatsu v pohode, ty vieš čo potrebuješ. Určite má aj ten spôsob niečo do seba, len bude asi o niečo pracnejší, ale určite bude tak ten skladový priestor lepšie využiteľný. Veď keď tak, môžeš skonbinovať aj oba spôsobi izolácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@tonkatsu urcite zateplit strop nie podlahu. Samozrejme v kontexte ako je zateplena fasada, okna, ine prestupy ...
Odpovedať
Profilova fotka
@peter0 .. Ved veci tam maju odlozene uz teraz. Cize to, ze je v podkrovy teplo/zima je jedno... to ze ich tam maju neznamena ze ich tam takto aj chu mat... ;-) @tonkatsu
Odpovedať
@richard71 praveze zacinam od konca :) dom ako taky zatepleny zatial nieje ale celkom solidne si drzi teplotu.. v zime sme tam mali stabilne 22 a kotol sa skoro vobec nenamahal.. len hore bolo citit rozdiel ale myslim ze to bolo koli streche.. bol tam asi velky unik.. ale vravim ja som v tomto amater. ;) ale dakujem za postreh :D
Odpovedať
@richard71 Ako som uz pisal. Autor temy vie co chce. Zateplenim sikmin bude mat lepsiu klimu v podkrovi ale zasa vacsie uniky tepla cez strop. Ked sa mu chce, tak idealne by bolo oba tieto sposoby skombinovať. Kedze pisal, ze nema ziadne skusenosti s prerabkou rekonstrukciou atd. Tak som mu poradil riesenie pre jeho problem, ktore je zaroven aj nejmenej technicky narocne
Odpovedať
@peter0 dakujem za radu urcite zuzitkujem kazdu :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?