Obytné podkrovie bez otváravých okien

Profilova fotka
Zdravím, aký máte názor na použitie 4 ks neotváravých okien rozmeru 1000x2050 v obytnom podkroví, ktoré bude obývať 1 osoba. V dome bude trvalo zapnutá rekuperácia, pričom na prízemí budú 2-3 otváravé okná + vchodové dvere.
Odpovedať
@somebody Dobrý den. Čili taková supermoderní výšková budova. Tam se také okna neotvírají. A je jich určitě více, jak 4 ks. Jediná otázka zní - jak tam dopravíte čerstvo, když nedorazí elektrický proud ? Možná by stačil jeden dýchací přístroj, nebo plynová maska. Ale jinak principiálně by to šlo. :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Ak otvorím okná na prízemí, tak určité množstvo čerstvého vzduchu sa dostane aj na poschodie. V dnešnej dobe nie sú výpadky el. prúdu extrémne dlhé, max. na niekoľko hodín v prípade opravy, a zväčša to býva v čase, keď sa nikto v dome nezdržiava.
Odpovedať
@somebody Dobrý den. No vidíte. Už je tam máte. Vy už to máte dávno rozhodnuto a hledáte jenom posvěcení Vašeho rozhodnutí. Já bych to tak udělal. Navíc já okna mám, dokonce otvírací a montáží vzduchotechniky s rekuperací se některá okna otevírají pouze v případě, že je potřeba je umýt. :-D Čili, otázka zní: jak je umyjete, abyste nemusel volat firmu na výškové práce :-) . S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Nie je to priveľký luxus mať otváravé okná len z dôvodu aby som ich mohol otvoriť pri umývaní. V umývaní nevidím problém, pomocou teleskopickej tyče ich bezproblémov z rebríka umyjem. Nad neotváravými oknami uvažujem z dôvodu lepšieho utesnenia, väčšieho presklenia a jednoduchosti konštrukcie v porovnaní s otváravými. A hlavne v mieste kde je zvýšená prašnosť je myslím lepšie vetrať rekuperáciou s peľovými filtrami ako oknom. ;-)
Odpovedať
@somebody Dobrý den. Všechno je otázka priorit a také stavu, ze kterého se vychází. Já jsem ta okna již měl a po žebříku se mě šplhat nechce. Já jsem Vám ta okna odsouhlasil a klidně je můžete namontovat. :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Mal som skôr na mysli nejaké protiargumenty, alebo prečo nie, no ale zrejme si myslíte, že som pevne rozhodnutý to takto riešiť, tak ste to odsúhlasili aj napriek tomu, že je to zrejme hlúposť :-)
Odpovedať
@somebody Dobrý den. Hloupost to není. Jestli na střeše je neotvíravé okno, nebo plastová neotvíravá bublina, tak je to principiálně stejné. A těch neotvíravých bublin vidím z mého otvíravého okna mraky. Baráky byly stavěny před 22 roky. Mají je všichni sousedi. Všem sice teče do baráku, protože to tenkrát nikdo neuměl oplechovat, ale to dneska nehrozí. Já jsem je právě z důvodu rizika zatékání tehdy zamítl. x-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Ano tie bubliny poznám. Strešné okná nechcem dávať, je to drahé riešenie a v EPD málo používané. Keď fungujú výškové budovy bez okien, prečo by nemohlo podkrovie. Samozrejme niekto môže mať fóbiu z toho, že nemôže otvoriť okno :)
Odpovedať
Profilova fotka
už rozmery okien Vám zaručujú, že dom nebude EPD, rekuperácia podkrovia je ako diaľkové ovládanie náramkových hodiniek, vzduch z prízemia nepolezie do podkrovia, okná mám, ale ich neotváram vetrám len štrbinou. Takže dajte pevné okná, jedno vetracie .
Odpovedať
@jan45 Dobrý den. To je zajímavé tvrzení, když není známo nic jiného, jak rozměry oken. :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Súhlasím s ladajaskva odvážne tvrdenie, keď nepoznáte ďalšie faktory.
Odpovedať
Aky mas dovod nedat aspon jedno okno otvarave? Uz len napad umyvat okna v podkrovi z rebrika nieje stastny. Mame rekuperaciu, ale najde sa par dni kedy okno treba koly vetraniu otvorit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@somebody -dom má rozmery cca 8x10m, ostatné sa dá odhadnúť tiež, pravdepodobne sa nedrží projektu, pretože na dosiahnutie parametrov by sa nepýtal na základné veci.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Použitie neotváravých okien nemá vplyv v mojom prípade na to, či to bude EPD, ale sklamem vás, dom bude EPD ;-) @atlaska Väčšia plocha presklenia, lepšia vzduchotesnosť, vyššia životnosť, keďže tam nie sú pohyblivé časti a v neposlednom rade polovičná cena za okná. V akých prípadoch ak rekuperácia bude vchode nonstop 365 dní treba vetrať oknom?
Odpovedať
@somebody ked e na veceru tatarak, hrianky, cervene vino tak treba :-D 2 M2 nieje velka sklenena plocha, take normalne balkonove dvere. Mne je to cenovo jasne, mam niekolko velkych neotvaravych "okien" v kazdej izbe, ale v kazdej aj jedno otvarave.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ked e na veceru tatarak, hrianky, cervene vino tak treba Toto som veľmi nepochopil :) Neotváravé okno mi dá o niečo viac svetla :) Kedy vetráte ak používate rekuperáciu?
Odpovedať
po tataraku,cesnaku a vine je rano spalna viacmenej nedychatelna :-D vtedy rada rychlo vyvetram narazovo. Starsi syn,ked pride z mesta a smrdi mu oblecenie od cigariet aj ked nefajci,tiez je jeho izba hodna narazoveho vyvetrania, ked ma krpec crevnu chripku tiez vetrame narazovo............ale ty pises,ze tam bude jeden jediny clovek,tk vydrzi aj bez "okna" Jedno otvarave okno, ta nezruinuje ani pri kupe ani v buducnosti co sa unikov tepla tyka. Inak nevetram, iba v lete ked behame horedole terasa-dom su viacmenej dvere privrete-teda okno, volila by som skor klasika klucku s jazyckom-klasicke zatvorenie dveri.
Odpovedať
Profilova fotka
Rekuperaci mame take, ale v patre otevirava okna mame a jsem rada, rekuperace je zapla nonstop, ale treba po ranu, otevrit na chvilku okno, tak to je uplne jiny vzduch. V zime jsme je tedy neotevirali skoro vubec, ale v lete se obcasne vyvetrani sikne. Nehlede treba i na to, ze obcas potrebuju otevrit okno a treba na nekoho rychle zavolat... Nez bych dobehla do prizemi...jinak mame take podlouhla okna cca 1x2m...
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Už chápem, ale keďže vysmážaným jedlám a cesnaku neholdujem, tak v tom nevidím problém. Ak dám jedno okno otváravé a druhé fix esteticky to nebude vporiadku. Pôvodne som sa prikláňal k možnosti 2 balkóny otváravé a 2 fix. @hhranolka U nás ten vzduch nie je nič moc, blízko je skládka luženca a keď je silný vietor všade sú čierne nánosy. A keďže som alergik má význam pre mňa vetrať oknom len po daždi
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze dat jenom fixy je spatne rozhodnuti, varianta 2x balkon a 2x fix by byla o 100% lepsi. Jo a jeste z prizemi do patra vzduch z otevrenych oken rozhodne nedostanete...
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody osobne by som to nechcela.. aj ked budes mat rekuperaciu, ta je zavisla na elektrike, raz ked pride burka , tornado ( uz nic vynimocne aj tu to pride) a potrha kable, tak tam budes mat nedychatelny vzduch... okrem toho, nech zateplíš ako chces, v podkrovi bude aj tak teplejsie, potrebujes prechladit, vetrat hlavne na vecer...... suhlas s hranolkou
Odpovedať
Profilova fotka
@all Ak to zhrniem negatívum neotváravých okien je v tom, že sa problematicky umývajú a pri rôznych pachoch (potraviny, oblečenie) nie je možné nárazovo vyvetrať. Zabudol som ešte na niečo iné?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?