Ekvivalentná difúzna hrúbka - STN EN 13984

Ahojte. Stojím pred voľbou montáže parozábrany do konštrukcie strechy (klasická sedlová, s obytným podkrovím, opláštenie sadrokartónom), hľadám a googlim už dva dni, ale nemám jasno v hodnote SD. Na trhu sú fólie s SD cca 30-40m, ktoré sa bežne predávajú v stavebninách, ale aj fólie s SD 200-300m. Zistil som, že parozábrany upravuje norma STN-EN 13984, ale nemám k nej prístup, vie niekto čo hovorí táto norma o minimálnej hodnote SD pre použitie v bežnom rodinnom dome..? Prípadne je nejaký iný predpis/štandard, aká by mala byť min. ekvivalentná difúzna hrúbka..? Má zmysel investovať do fólie s SD nad 100m, alebo bohate stačí aj SD 30m..? Ďakujem.
Odpovedať
@branoo spýtaj sa projektanta ktorý ti navrhoval dom s akou hodnotou uvažuje. Nájdeš to aj v hotovom projekte, pohľadaj výpočtovú časť. Prípadne pozri v projekte sklady konštrukcií a pozri akú parozábranu projektant navrhol a hľadaj ekvivalent k nej. Ekvivalentná difúzna hrúbka je násobok hrúbky vrstvy použitého materiálu a hodnoty jej difúzneho odporu.
Odpovedať
Profilova fotka
@branoo pokial viem, za parozabranu sa povazuje material s sd vacsim ako 100m takze ak projektant vyzaduje parozabranu, tak ziadnu dilemu nemas :)
Odpovedať
V projekte nemam definovane aku parozabranu. Niekde na nete som cital ze do sd 100 sa jedna o parobrzdu a nad 100 o parozabranu. Ale nikde neviem najst udaju o tom od kolko do kolko treba dat do strechy. Na trhu narazam na "parozabrany" s sd 30. Predavaju to, ludia to montuju a zrejme je to ok. Ale sa mi to nezda. V dvoch stavebninach mi ani vyrobcu nevedeli povedat, na folii ziadna potlac... tak si myslim ze to je nejaky cinsky dovoz ktory sa podoba na parozabranu.
Odpovedať
ja som kupoval Jutafol N AL 170 Special s Sd >300, za 0.88€/m2... to su tie cinske folie o tolko lacnejsie, ze sa nad tym vobec oplati vahat?
Odpovedať
gashtaan, v prípade, že si ju zohnal za takú cenu - nie, neoplatí :) Práve tá Juta ma oslovuje najviac, majú na stránkach kopec informácií, technické listy, manuály, certifikáty, človek aspoň o tom výrobku niečo vie. Ber to tak, že s informáciami o parozábranach idem od nuly, a nie som ten typ čo kúpi prvé, čo mi v stavebninách ponúknu, s informáciou: však toto berú všetci :) Ako tak brázdim fóra, myslím že niesom jediný, koho zaujíma hodnota SD, tak som založil toto vlákno s nádejou, že sa nájde niekto kto je v obraze, a dá info či je to niekde riešené na normatívnej úrovni. A zistil som, že (zrejme) nieje. V príručke sadrokartonára od Rigipsu som sa dočítal, že to neupravuje žiadna norma. Aj k tej norme EN13984 som sa nakoniec dostal, nehovorí nič o tom, aké majú byť hodnoty SD pre konkrétne prípady stavieb, odvoláva sa len na inú normu, ktorá hovorí o spôsobe merania difúzneho odporu, ale zase nič o potrebných hodnotách. Takže stále zostávam pri teórii, že však si radšej kúpim kvalitnejšiu, veď je len o pár centov drahšia ako tá obyčajná. Ide mi prinajmenšom o princíp - načo si na cestovanie do práce budem kupovať vlastný autobus...?
Odpovedať
Profilova fotka
@branoo nuz parozabrana s sd 30 "neexistuje" :), pochybujem, ze je to niekde v specifikacii vyrobku, to ti len niekto v stavebninach tlaci kaleraby do hlavy, tak sa nedaj.
Odpovedať
no podla specifikacie vyssie (parobrzda sd do 100m; parozabrana sd nad 100m) neexistuje. ale nasiel som specifikacie, ktore to uvadzaju, napr alfafol 110NST, alebo jutafol N110. v niektorych stavebninach nevedia co to SD je, vedia akurat plosnu hmotnost..
Odpovedať
Pripájam ešte postreh, čo som si všimol, keď som si obehol zopár stavebnín: Boli dve predajne, kde mi nevedeli ani povedať výrobcu, žiaden popis, CEéčko, nič... (jeden predajca mi ukázal prstom..: "tu je výrobca napísaný" : dimensions: 1,5x50m) :-D Na pohľad z jednej strany hliníková, z druhej PP alebo PE fólia s mriežkou, na omak igelit. Ale čo je čerešnička, pri pohľade proti svetlu bola fólia čiastočne priehľadná, podobne ako slnečné okuliare, šlo teda zrejme len o imitáciu nejakej hliníkovej vrstvy, udávaná gramáž pritom 150 g/m2. Kúpil som teda spomínanú Jutafol NAL 170 special, i keď nie za 0,88€/m2 ako gashtaan, ale nevadí.. Tá sa už na omak správa trocha ako alobal, a pri pohľade do protisvetla nepresvitá, ide teda o poctivý hliník, ktorý tam podľa mňa nieje len kvôli reflexii, ale hlavne na zvýšenie difúzneho odporu, podobne ako kyslíková bariéra na PEX-AL-PEX rúrkach. Ale to sú len moje dohady :)
Odpovedať
@branoo nie je presne stanovená potrebná hodnota, tak ako si to predstavuješ, že na stop toľko a toľko, pre stenu zase toľko.... Je to individuálne od druhu konštrukcie a od prostredia, tlakov vodných pár (teploty a vlhkosti vzduchu). Preto som ťa hneď v úvode odkázal na tvoj projekt / projektanta s čím uvažoval. Niekedy potrebuješ difúzne otvorenú konštrukciu a niekedy uzatvorenú, podľa toho sa volí skladba a vlastnosti materiálov. Skladby treba overiť výpočtom a dôležitá je bilancia vodných pár, či vodná para v konštrukcii kondenzuje a ak áno či sa vie vypariť. Ale toto sú veci ktoré má pre teba riešiť projektant (ktorého za to platíš) a ty máš dostať výstup vo forme projektu, kde máš uvedený materiál, prípadne vlastnosti, ktorý máš kúpiť.
Odpovedať
Áno, ďakujem, pozeral som do projektu, ale nemám to tam riešené, je len v stupni DSP..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?