Dodatočne doteplenie - vhodný materiál

Profilova fotka
Zdravím Na novostavbe som dodatočne dorábal obytné podkrovie, jeden velký priestor 60m2 s WC, kupelňou a mini kuchynkou. Obývane to mam už 5-tym rokom Strop je taky hybrid, niečo je sadroš niečo ostalo OSB, práve pod OSB by som chcel ešte 5cm izolácie, ale aka by bola vhodná? rozmýšlam nad textíliou kedže je to zdravotne nezávadné ale zas paropriepustné, alebo XPS ktory neprepušta paru ale zas XPS mi trocha smrdí. Cenovo je to takmer to isté. Skladba strechy je: -Ruukki hnedy ocelový plech -Priečne laty -pozdlžne laty -paropriepustná folia -20cm vaty 0.037 medzi krokvy -5cm vaty 0.037 preloženej -parobrzda -OSB (sadroš na vykiery) Vlhkosť v interiery v zime mavam menej ako 25%. V lete sa to hreje na cca 28C ked su horučavy dlhodobo, ale nič čo by som nevyhnal klimou. Prave hladam material pod OSB čo by aspon ten 1 stupen v lete pomohol k dobru. Na ten material pojde nejaky obklad sadrokartonovy. Pýtam sa hlavne kvoli tomu že čo to bude robiť ak použijem paropriepustný material bojím sa zražania na OSB. Dakujem za rady alebo skusenosti s tymto typom zateplenia
Odpovedať
@branislav_chovanec ja by som odporúčal OSB dolu, pridať konštrukciu, pridať 20% hrúbky toho čo máš za paropriepustnou fóliou a uzavrieť záklopom (OSB, SDK, čo chceš).
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 to by bolo najlepšie riešenie ale velmi bolestive a pracne hlavne strop kde bude treba potom znova urobiť parobrzdu. Do toho moc nechcem isť pre 5cm izolácie ktoré nevedie až k takemu zasadnemu rozdielu v zime/lete. Skor sa mi pozdáva riešenie čo mi poradilo pár ludí že s kludom možem dať 1/5 izolácie aj pod parobrzdu, len akej aby som si nenarobil viac škody ako užitku
Odpovedať
@branislav_chovanec veď to som ti aj ja napísal 🙂 20%=1/5, parobrzdu som nepísal že dávať dole 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 aha možno som to rychlo prečital, ale už sme sa zhodli. Len teraz typ izolácie Textilia ma oslovuje parametrami vodivosť, merna kapacita aj objemova hmotnosť takže by v lete mohla čo to zadržať + navyše pomohla by k regulacii vlhkosti a nenarobi bordel pri pokladke takže by som to mohol robiť za pochodu. XPS by bolo tiež fajn mohol by som na to rovno vymyslieť zaklop, to že nebere vlhkosť nevadí ved aj teraz v podstate ta OSB nebere vlhkosť ale odradza ma to že styroš patrí na fasadu nie do interieru..smrdí to dlho kym sa zvetrá a neverím že je to zdravé...neviem taky je moj nazor, niekto iný nazor?
Odpovedať
@branislav_chovanec na textíliu by som sa vykašľal, majú horšiu lambdu ako vata ktorú tam máš teraz. To ti veľmi nepomôže? v takej tenkej hrúbke by nebol ani veľký finančný zabiják ísť do unirolu profi s lambdou 0,033. ak tam máš teraz vatu s lambdou 0,037, tak máš veľmi nahrubo tepelný odpor 6,76 (veľmi slušná hodnota). S najlepším typom 5 cm textílie by si sa vedel dostať v súčte vrstiev na 8,06, s unirolom profi v hrúbke 5 cm (akurát neviem či sa taký robí) na 8,27. Rozdiel síce nie je až tak veľký, ale on sa prejaví. Chápem že z vaty je viac bordelu, ale lambdu ma v priemere podstatne horšiu (0,039 až 0,045). Neviem aj či sa mi to iba zdá ale mám taký pocit, že má aj dosť silnú tendenciu sadať/spľasnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 Okej zabudnem na tu textiliu, to s tou lambdou je pravda na tej textilii vyrobca deklaruje 0,042 až 0,045. To je oproti lepšej vate alebo XPS dosť zasadny rozdiel. Dalšia vec že to može chutiť moliam. Necham si poradiť kym spravim hluposť. Len stale by ma zaujimal XPS pod zaklopom z hladiska škodlivin čo može rokmi pomalu puštať, alebo už je to v dnešnej dobe vymakane a nemusim sa bať aj toho?
Odpovedať
@branislav_chovanec tak toto je už mimo mojich znalostí 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?